Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 164

Tema: Baby Junk Food

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Jelovnik:

Doručak - obavezno voće (banana, jabuka, kruška, naranča, što god ima svježe i da je u sezoni, osim jagode) u kombinaciji sa svježim sirom, zobenim/prosenim pahuljicama ili jogurtom. Najčešće kombiniram voće, jabuka je na meniju skoro svaki dan jer dobivamo provjerene (nešpricane), a i jaaaaaako voli jabuke.

Ručak - žitarice (najčešće proso, amaranth, integralna riža, ponekad bio tjestenina) + povrće (mrkva obavezna, obožava je, voli i tikvicu, cvjetaču, zelje, prokulice, grašak, kukuruz, špinat...) ili meso (piletina, puretina ili teletina)/ riba (oslić) +povrće ili jaje+povrće

Večera - rižino ili zobeno mlijeko sa zobenim pahuljicama i sušenim voćem (najčešće brusnice) ili griz na rižinom mlijeku ili palenta na rižinom/zobenom. Koji put večera bananu s dječjim keksima (to nam je "junk" večera, jednom tjedno)

Međuobroci su cicanje.

Pije oko 3-4 dcl vode dnevno.

Od grickalica preko dana jede one rižine oblutke iz DM-a (obožava ih), a u jutarnjoj šetnji nažica pola kifle.

Sve je vrlo jednostavno za pripraviti, samo mu kuham i ne vidim razloga da ga počnem hraniti drugačijom hranom kad je ovo zdravo, jednostavno i voli to jesti. Da mu počnem davati hrenovke i pomfri, čisto sumnjam da bi nakon toga ponovo jeo tikvicu ili proso. Znam po sebi. :/
    ovako i mi. iskljucivo sirovo ili kuhano bez ikakvih zacina.
    sok nije nikad probala, osim frisko iscjedjene narance u kasici. cajeve ne pijemo, smatram da je mm zdravije. i nije kifla porok vec kruh. i nismo nikad probali djecje kekse. to mi je isto bljeeee kao i sve one polugotove djecje zitarice, sve imaju secera.
    sve ostalo za jednogodisnje dijete za mene je junk food.
    kad me pitaju zasto joj ne dajem "pravu hranu" velim im koliko njih se pod stare ili zrele dane okrece zdravoj iskrani, leso pripremi, light, makrobiotici, vegetarijanstvo. od masnoca jedino domace maslinovo ulje. bed mi je jedino voda, jos muku mucimo s prihvacanjem iste.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam jučer probala "baby keks" od (kršitelj koda)a (ja sam ga jela, ne Andrija), kakti za djecu od 6 mj. nadalje. Isto s**nje ko Petit beurre, možda čak i slađe.

Mi se doma hranimo dosta kvalitetno (ali nam je kvantiteta malo pretjerana), nastojim zaobilaziti pekaru (s polovičnim uspjehom ), od spomenutog junka nešto češće jedemo hrenovke i ostale mesne "prerađevine", ali i to sve manje.

Ali me malo zatekla frendica neki dan (isto farmaceut, ali bez djece). "Ne daješ mu čips? Ni pomfrit? A što onda jede?" Pa sam joj nabrojala što jede, i što će uskoro jesti (otprilike tablica dohrane u knjižici MPG), i malo me "šareno" gledala, za zdravstv. radnika nije pohvalno...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    A što onda jede?"
    napiši joj popis, možda će biti duži taj tvoj, namijenjen devetomjesečnom andriji, nego njezin...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj martinaP prvotno napisa
    A što onda jede?"
    napiši joj popis, možda će biti duži taj tvoj, namijenjen devetomjesečnom andriji, nego njezin...
    Sve sam lijepo nabrojila, ali sam kao rekaciju dobila zblenutu facu "brokula... fuj, pa tko to jede..." I slično. Ali nadam se da će drukčije razmišljati kad bude hranila svoje dijete.

Nego, malo OT, jel' mogu Andriji ponuditi sušene brusnice (ima 9 mjeseci), i kako da ih pripremim?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako ih kupuješ u dućanima, te su debelo ušećerene, kao kandirano voće.
    pa onda ja ne bih.
    ako si ih sama sušila, možeš staviti u zobenu kašicu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nas jelovnik:
    Dorucak: kukuruzni zganci + stisnuta naranca (sok)

Medjuobrok: malo crnog (tamnog, integralnog) kruha, mozda uz to malo sira...popije kompot..Mozda juha...

Rucak: povrce+meso, ili neko varivo, ili meso + integralna tjestenina

Medjuobrok: ako hoce, onda sojino mlijeko s cokoladom, mozda uspijemo dati neko voce, sok

Vecera: "ostaci" od rucka u kombinaciji s necim frisko skuhanim
    Mozda prodje neki cornfleks s mlijekom...Juha uvijek moze..
    Caj od kamilice

To je cca. 70%, i naravno imaju dani s iznimkama...Ali H je jako izbirljiva, odbija npr. mlijecne proizvode,nikakvo voce ne voli, jede ev. uz igru, ali ne s gustom...svjeze povrce (salate) ne voli, mozda koji paradajz...Nece "lina", nece nista namazano na kruh...Nece jaje ni na koji nacin...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jelovnici su vam odlični.
    Ali se ne mogu načuditi da vaša djeca sve to žele jesi,moji neće i ne vole.Od samog starta jako sam pazila na prehranu,budući da i sama jedem koliko toliko zdravo.Ali nažalost djeca neće.Uglavnom nikakve žitarice,vodu nema šanse,čajeve isto tako,zelenilo na jedvite jade....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trina, ali kako su uopće upoznali drugačiju hranu?
    Ja se kladim u što god želiš da moj malac također ne bi više htio ni probati zelenje da proba hrenovku. Zato mu je ne dajem.

Dokazano je da takva hrana stvara ovisnost. Velim - znam po sebi. :/ Meni je zdrava hrana totalno bezveze, bezukusna. :/

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U vrtiću,kod prijatelja,bake,djedovi....Dok su bili mali nije bilo problema ali sad je druga priča

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, to je problem... :/
    A kad doma nema toga? Gladuju ili će ipak pojesti neku zelenjavu?

Ali kužim taj problem, pogotovo kod vrtićke djece - ja još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka na što liče vrtićki meniji. Tamo je pašteta valjda svakodnevni doručak.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali kužim taj problem, pogotovo kod vrtićke djece - ja još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka na što liče vrtićki meniji. Tamo je pašteta valjda svakodnevni doručak.
    Nije, imaju i dukatelu sa šunkom, namaz od salame

Doduše, ima i griza, cornflakes, putra i pekmeza, sirića i sl. Ja naučila da mi više vrtićki meni ne smeta jer doma jede povrće, odnedavno i salatu, voće svakojako i sl.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

.
    Hoće,pojest će zeleno.Onako preko volje,jer znaju da je jako dobro za njih.Ali žitarice npr ni blizu.

A što se vrtićkih menija tiče...ja ne znam što bi rekla.Pašteta/salama/neskvik/nutela

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u našem vrtiću nema salame (ok - pureća prsa jednom tjedno), paštete ni hrenovki.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo bih htjela napomenuti što se tiče hrenovki, pašteta i sl. - Tan to jede u vrtiću, imaju ih jednom u 2-3 tjedna (koliko vidim po meniju), ali on to doma ne traži (osim tu i tam kad vidi tatu da jede, ali nije mu to nekaj). Jedno vrijeme je često tražio hrenovke, ali to je kratko trajalo. Top-večere/doručci doma su mu zob. pah s čokoladom (zobene u mlijeku u koje narežem kockicu-dvije čokse za kuhanje), prosene s marelicama, gris, gris, gris, gris.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja još uvijek ne mogu doći k sebi od šoka na što liče vrtićki meniji. Tamo je pašteta valjda svakodnevni doručak.
    ma dajte... koji su to vrtici?
    dorucak u nasem vrticu je: griz, cornflakes s grozdjicama, pecivo ili kruh (bijelo doduse) s putrom, sirom ili napravljenim sirnim namazom, kuhano jaje... pasteta/salame budu mozda 1x u 3 mjeseca. Hrenovke se ne sjecam kad sam vidjela na meniju.
    Za rucak zelenjava, zitarice i meso.

Moram priznati da je moje dijete jedno vrijeme puno zdravije jelo u vrticu, nego doma. Doma nije pojeo varivo/salatu/leso povrce vec godinama (iako ih ima priliku naci na stolu), dok ih u vrticu redovno jede.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja djeca idu/isla su u vrtic. I nikakvih problema s tim nemamo. Istina, oni pojedu tamo ponekad i hrenovku, iako sam ja sad u poziciji da mogu birati kojim danom ce u vrtic, pa hrnovka dan preskacemo. Pastetu im vise ne daju.

Ali kod kuce ja odlucujem. I njima je to sasvim jasno i prihvatljivo. Zna se sta je doma i kakav staav se doma njeguje i uzgaja.

I potpisala bih Lunu sto se tice dijela o ovisnosti o hrani. Moje najstarije dijete se nekoliko godina "skidalo" s tog vrtickog jelovnika. On je isao u vrtic redovno jer sam ja radila, a kasnije mi je trebalo 100 godina da mu unormalim prehranu.

mara
    Ja sam slavonka, tesko da mogu biti bas takva puritanka sto se hrane tice, ali trudim se jer vidim da vrijedi. I osim toga, mene recimo puno vise zanima kako izbaciti iz jelovnika preradjenu hranu bilo koje vrste, nego jeli ta hrana nuzno "zdrava". Konkretno, izmedju soka i domaceg prsuta, ja biram prsut.

Trina, nismo mi preko noci, ni carobnim stapicem dosli ovdje gdje smo sad. Kad jednom shvatis da je uistinu jako vazno kako se hranis, onda ti treba jos neko vrijeme dok ti ta cinjenica ne sjedne na mozak tako pocnes razmisljati o tome kako i sta jedes. Onda opet prodje vremena dok su ne uhvatis kako u ducanu uistinu razmisljas hoces li nesto uzeti s police ili ne. I tako dalje. Nije to nesto sto napravis tako dase ujutro probudis i kazes, od danas jedemo zdravo. Neeee, to je proces ucenja koji traje godinama (bar kod mene).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moji jedu sve i zdravo i nezdravo, zdravu hranu zato jer je forsiram što više i što taj moment ne nudim ništa drugo u zamjenu (npr.kad su mahune na stolu vrte oćima, nisu gladni i boli ih trbuh, ali kažem to je danas ručak i mada nerado, ipak pojedu). Nezdravu hranu jedu zato što je jedemo i mi i preko nas su je upoznali.
    Ja sam svjesna da se sve ovo kaj se piše o hrenovkama, salamama, smokićima, podinzima, ne dići nekim sastojcima koji vrve hranjivošću, ali isto tako ne radim drame ako pojedu nešto od toga.
    Ono čega se ja bojim je hrana koju kupujem kao svježu i oslanjam se da je mrkvici, salati, kupusu...prošla karenca od tolko i tolko dana ako je tretirana nekim pesticidima i da je tek tada stavljena u prodaju, a i da nisu teletini, junetini, janjetini...davani neki lijekovi netom prije ubojstva, dok su još čvrsto stajali na svoje četri noge. E toga je mene strah, da mislim da radim dobro, a ustvari radim zlo. Tako da imamo sreću što živimo na selu i što imamo 70% hrane koju sami posadimo i uberemo i bar koliko toliko imamo kontrolu nad njom (neću sad spominjati zagađeni zrak jer na njega nemogu utjecati) i što hranimo piliće i kokice domaćom kuruzom i što pazimo kaj nam pajceki jedu.
    Ali ipak uz sve to opskrbljujem se na Zagrebačkim tržnicama onim namirnicama kojih nemam doma i jako sam sumnjićava prema njihovoj prošlosti. Tako da je upitno koliki je omjer "loših" sastojaka kojima hranimo djecu iz "junk hrane" i koliko ima dajemo nećeg lošeg uz "zdravu hranu", a da toga nismo ni svjesni.
    I ne opravdavam ovim tekstom sebe što dozvolim ponekad i hrenovku i bombon i čokoladu, jer to je ipak moja odluka na koncu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izgleda da varira od vrtića do vrtića.
    Nemam iskustva iz prve ruke (srećom!) i nadam se da ih niti neću imati, ali već je i na ovom forumu bila tema o tome i znam da su fakat bili koma meniji.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

luna, da, dosta varira. kod nas je prilično dobro.

nadam se da će novi jelovnici na jesen napraviti dodatni pomak na bolje.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a ja se sad pocinjem brinuti o tome kako ce izgledati jelovnici u skoli :/
    ali to fakat nije tema za pdf 'dohrana'

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Doručak:par vrsta sireva,žganci sa jogurtom,voćna salata,pa nekad i neki puding

Ručak: brokula sa putrom,karfiol sa malo vrhnja,povrtna juha sa piletinom,mahune čušpajz,sataraš sa tjesteninom.....,salata

večera:mali sendvič , abc sir ,voće,ako je tjestenina bila za ručak nekad isto i večera

međuobrok je svaki put drugačiji

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    a ja se sad pocinjem brinuti o tome kako ce izgledati jelovnici u skoli :/
    ali to fakat nije tema za pdf 'dohrana'
    Ako su djeca u boravku čak i znaju nešto hranjivo pojesti kako koji dan, ali mi smo naivno malog upisali na mljećni obrok koji se sastojao od krafni, lisnatog, pizze, preslatkog kakao...i naravno djete je nakon tjedan dana samo reklo da će nositi hranu od doma, jer mu je mućno od same pomisli na taj mljećni obrok.Tako da se i opet moraš osloniti sam na sebe pa mu spakiram pecivo sa sjemenkama ili kukuruzno ili raženo sa sirom ili šunkom i malu vodu Janu i on je zadovoljan pa makar svaki dan nosio isti gablec u školu.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam preprezadovoljna jelovnikom moje djece. Uzivaju u vocu, povrcu. Kuhanom friskom, nije vazno. Muz mi veli neki dan da bi trebali dva puta zedmicno na pijacu po voce. Obicno nabacamo frizider pa papamo citavu sedmicu.
    Piju vodu kada su zedni, priprodne 100% sokice bez secera i ostalih dodataka piju kada zazele nesto slatko. Medjuodbroci su sir, jogurti, kokice, orasi, grozdjice...

Mejra jede zdravo ali u uzasno malim sicusnim kolicinama...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

zedmicno=sedmicno

Mlijeko mixamo bio sojino (pomaze tvrdoj stolici), bio kravlje a bome i obicno kravlje...

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je glupo da se roditelji skrivaju sa svojim losim navikama(kao hektolitri kole,hrenovke,masnoce...-)a djeca kao ne kuze.

Naravno da sam za zdravu prehranu i to sto dulje se treba odrzati kod djece,ali uskoro ce oni otvoriti frizider i sami uzeti ono sto vi jedete dok oni spavaju.

Mislim da svako djete preuzme navike svojih roditelja i sve dok doma imate te gluposti ipak ucite svoje limace na isto to sto vi radite.

Ja znam da doma nemam kolu i da Nou necu uciti da pije takve stvari...ali ga sigurno necu pratiti non stop...uskoro nece biti pod moji nadzorom ,a uostalom ce shvatit da moze i zeli jesti ono sto tata i ja jedemo.

I sigurno mi Noa nece biti makrobio. a ja trpati komadine mesa u usta.
    Naravno mozda kad stasa u samostalnu osobu,kada bude poceo odlucivati sam za sebe...

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je glupo da se roditelji skrivaju sa svojim losim navikama(kao hektolitri kole,hrenovke,masnoce...-)a djeca kao ne kuze.

Naravno da sam za zdravu prehranu i to sto dulje se treba odrzati kod djece,ali uskoro ce oni otvoriti frizider i sami uzeti ono sto vi jedete dok oni spavaju.

Mislim da svako djete preuzme navike svojih roditelja i sve dok doma imate te gluposti ipak ucite svoje limace na isto to sto vi radite.

Ja znam da doma nemam kolu i da Nou necu uciti da pije takve stvari...ali ga sigurno necu pratiti non stop...uskoro nece biti pod moji nadzorom ,a uostalom ce shvatit da moze i zeli jesti ono sto tata i ja jedemo.

I sigurno mi Noa nece biti makrobio. a ja trpati komadine mesa u usta.
    Naravno mozda kad stasa u samostalnu osobu,kada bude poceo odlucivati sam za sebe

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ode...malo zeza,sorry!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidiš, meni ta logika "kako ja, tako i dijete" nije jasna iz više razloga:

1. ako ja kao roditelj imam loše prehrambene navike koje trenutno ne mogu mijenjati (nije da nisam probala), trebam li zbog toga to smeće koje jedem/pijem davati djetetu ili ono ipak ima pravo n a dobar start?

2. Što je s roditeljima koji nakon ručka piju čašu vinu (takvih ima puno, i većina ljudi tvrdi kako je to zdravo)? Hoće li zato i djetetu biti omogućeno pijenje vina jer ga ima u frižideru? Ista stvar s cigaretama? Ja ne pijem niti pušim, moj porok je hrana i ne vidim što je licemjerno u tome da ga ne želim prenositi na dijete, kao što ne žele ni roditelji koji piju vino/piše.

Mislim, koja je razlika? :? Naravno da bi idealno bilo da se i ja hranim zdravo, ali kad to već ne činim (na žalost ili na sreću nisam savršena), zar nema zato pravo dijete hraniti zdravo i ne davati mu junk koji sama jedem?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Luna, velika je razlika da li pričamo od djetetu od 1-2 ili 4-5 godina. Do neke 3 godine ja sam prva za to da se daje 100% zdrava hrana. Kasnije kad dijete počinje kužiti što se dešava mislim da od dvostrukih kriterija ("radi kako kažem, a ne kako ja radim") ima više štete nego koristi.

Možeš djetetu objasniti da su čaša vina ili šalica kave nešto što odrasli mogu, a za djecu nije zdravo, ali mu ne možeš objasniti zašto sva djeca iz vrtića i svi odrasli koje zna uključujući mamu i tatu jedu slatko, piju gazirano itd a baš on ne smije.

I da, u vrtićima su puno veći problem slatkiši/grickalice koje djeca donose nego meniji kao takvi. Meniji, osim povremenih suhomesnatih proizvoda, nisu idealni, ali kao što netko reče - većina roditelja bi bila sretna da im dijete doma jede sva variva koja u vrtiću jede... Ja stalno dobivam kritike da moj špinat/leća/repa nisu dobri kao u vrtiću

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    ali mu ne možeš objasniti zašto sva djeca iz vrtića i svi odrasli koje zna uključujući mamu i tatu jedu slatko, piju gazirano itd a baš on ne smije.
    Ha, po tog logici nisu bitni ni mama ni tata - vjerujem da većina djece čiji roditelji ne piju npr. Colu bez obzira s 4-5 godina zatraže istu jer je njihovi vršnjaci naveliko piju.

Ne namjeravam biti baba roga. Za sad, dok ne kuži čari junka, hranit ću ga apsolutno zdravo. Kad me iza 2. ili 3. godine počne žicati slatkiše i slično - dobit će ih. Samo, uvijek ću dati prednost čoksi vulgaris nad sintetičkim smećima s milijardu aditiva. I nadam se da ćemo uspjevati odoliti iskušenjima sa strane. Za rođendane i slično...Tja, pripremljena sam da će to biti igre bez granica. No, čak i Colu mogu tolerirati triput godišnje.

Što se tiče mog skrivanja, ono je doslovce skrivanje - dakle, u našem frižideru nema junka, a za ručak i sebi i MD-u kuham relativno zdravo. Slatkiše i Colu kupim i pojedem planski, ne znam kako bi me mogao "uloviti". Dakle, sporno je samo licemjerje, no to me licemjerje ne brine - draže mi je biti licemjerna nego trovati dječji organizam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna, tvoj malac itekako zna sto su Cola i slatkisi, jer ga dojis.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Luna, tvoj malac itekako zna sto su Cola i slatkisi, jer ga dojis.
    No, dobro, dobro, po tom sam pitanju kriva sto posto.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

LUNA, mislim da su cure u pravu, donekle...Kaleb ce itekako skuziti sa tri godine sta papas pa ce te moljakat da i on proba. MM se skoro pa skroz okanio gaziranih napitaka. Ako mu je cejf (gust ) onda popije na poslu. U frizideru drzimo vodu i kvalitetne sokove. Samo zato sto je Mejra skuzila sta je kola pa ako ima je u kuci mora malo popiti ili cviliiiiiiiiiiiiii dok ne popustimo. Tako da smo ju skroz iskorijenli.

Pokusaj ne kupovati tj. ne unositi junk u kucu. Rijesi se sada dok Kaleb nije skuzio o cemu je stvar. Kada jednaput 'naucis' gasiti zed sa vodom onda cak i sokovi gube svoje a kamoli gazirano.

Pomalo, polako...kada se MM kanio junka vjerujem da si ti puno razumnija od njega jer si ti ipak mama a bome i zensko . (na ovo ce Davor zasigurno komentirati).

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer smo bili na nekom skupu gdje je bilo cca 60-ak klinaca rođenih 2006. godine.
    Znači od cca 16 mjeseci do 4 mjeseca starosti + hrpa braće i sestara u pratnji roditelja.
    Na ulasku su nas dočekali prepuni stolovi sa naravno, colom, fantom, smokićima, keksima, čipsom i sličnim.
    Dakle, apsolutno svako dijete tamo, i prilično sam sigurna kada to pišem, osim mog jadnog djeteta čija baka se ispričavala okolo jer eto snaha puno čita , a i nije naša (ja iz Slavonije ) je trpalo u usta ogromne količine svih tih smokija i keksa. Naravno većina potpomognuta roditeljima.
    MM i ja ispali totalni frikovi, a svi lavića gledali sa sažaljenjem jer mu eto baš niti jedan jedini smoki ne damo.
    Napominjem da MM i ja kuhamo i jedemo u stvari dosta zdravo, ali da isto tako tamanimo određene količine junka. Nismo nikakvi sveci, ali isto kao i Luna, ne dolazi u obzir da lavić jede ikakvo smeće dok god ja to mogu kontrolirati.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

opa vidim da se temica poprilično zahuktala...
    vidim ima i svakojakih razmišljanja....

samo jedno što bih primjetila da tu ima mama djece svih dobnih skupina a jelovnik jednogodišnjeg i trogodišnjeg djeteta se itekako razlikuje... ja definitivno mislim da Nuru neću do tri godine moći držati da ne proba npr. smoki.

Nura razno razne lino ni ne voli, probala sam joj ih dati tek nedavno, monte ne jede, ali dukatino koji je u osnovi svježi kravlji sir sa voćem joj dam ponekad.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emira prvotno napisa
    ...dukatino koji je u osnovi svježi kravlji sir sa voćem joj dam ponekad...
    ...a na tu osnovu dodano šećeraaaaaaaa i aditiva...

Pa bar je svježi sir i voće lako izmiksati, meni treba 30-tak sekundi i to su mu omiljene kombinacije za doručak. [/b]

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dora je alergična na kravlje mlijeko pa smo mi hrpu tih pudinga,voćnih jogurata i sličnih stvarčica(slatkiša,čokoldica,keksića.......... ..)preskočile htjele mi to ili ne.Uglavnom i ništa nam ne fali,meni je čak ponekad drago jer se ne moramo puno raspravljati sa potencijalnim namicateljima slatkiša več ih samo otkantamo "ne smije zbog alergije". Ponekad doručkujemo hrenovke ili salamu ali njoj je trenutno najdraži doručak med.To što je ona probala kako doma a i u vrtiću ništa u njezinoj ishrani nije promijenilo.Ona i dalje pojede pun tanjur poriluka(i sveg drugog povrća) i viče "njamiiiiii".Do sad mi još nije odbila nikakvu hranu,znači kod nas ne stoji teorija da ako proba hrenovke neće jesti povrće.
    Lani sam da se pohvalim sama kuhala 4 vrste pekmeza(breskve,marelice,kruške i šljive ) pa jedemo i domaći pekmez bez ikakvih aditiva,jedino što u njemu naravno ima šećera.I to volimo za doručak. Otkad je probala paštetu prije neko vrijeme kod jednih mojih prijatelja (s njihovim sinom je večerala :/ ) oduševila se i svaki put kad dođemo kod njih pita jel ima paštete(ja sam zabranila da joj daju jer i ovako bar jednom tjedno je ima u vrtiću )
    Ako u šetnju ne ponesem smoki onda terorizira druge mamu i djecu i stalno fektari pa ga već neko vrijeme nosimo za slučaj nužde..............

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da ne nabrajam, i ja junkom smatram sve što ste navele.
    I nije da ništoaod toga nemamo u kući i nije da ništa od toga povremeno ne jedemo, ali trudim se paziti na jelovnik i mijenjati neke stvari.
    Ponekad pojede Dukatino, voćni bioaktiv...slatkiše, ...pileća prsa u ovitku

Najveći bed su mi slatkiši. Iako ih ne jede u ogromnim količinama, ipak je to ponekad puno više nego što bih ja željela. ALI, mi živimo u istoj kući samo kat iznad, s dedom i bakom i to je nešto gdje ja jednostavno ne mogu utjecati koliko bih željela. Osim ako ću pratiti svaki Lein korak i skakati svaki put kad joj baka nešto ponudi. A pogotovo kad dođe 2,5 godine starija sestrična. onda se pogotovo jede junk po uzoru na nju.
    Iako, i jedni i drugi djedovi i bake znaju moj stav, ali ipak i dalje donose takve stvari. vjerojatno ne onoliko koliko bi to radili da ja nemam ništa protiv.

evo 2 primjera:
    -neki dan Lea kaže baki - molim čašu vode. A baka kaže - hoćeš sok od jabuke? (kupovni, vindijin). Srećom, ja sam bila dolje i rekla da kad traži vodu, neka pije vodu. Mislim, hvala Bogu da traži vodu.
    -neki dan radim Lei i toj nećakinji integralni griz na mlijeku sa cimetom i već znam što slijedi; nećakinja traži kakao da si posipa; traži i Lea; svakoj posipam malo, ali nećakinja traži još i naspe si toliko da je totalno promijenio boju. Isti obrok kuham danas Lei, zasladim ječmenim sladom i ona pojede punu zdjelicu bez da se uopće sjetila kakaa.
    Poslije smo malo pričale o tome kako joj kakao ni neki dan uopće nije bio potreban i da ne mora uvijek jesti sve kao i sestrična jer da ona ne jede uvijek baš zdravo.

Ali teško je to. Po tome bih joj svaki dan trebala zabraniti nešto po 10 puta. MIslim, radi druženja s bakama, dedama, sestričnama, prijateljima.
    Da ne govorim o palačinkama koje se više uopće ne znaju jesti bez Nutelle. I Nutellu i kakao je prvi put probala kod bake. Neko vrijeme uopće nije htjela piti mlijeko bez kakaa, ali je opet počela kako je krenula u vrtić
    Već i sad me svi čudno gledaju i misle da se valjda prenemažem, nije da me briga, ali to je konstantna borba. Čak mislim da bi ipak bilo lakše da živimo posve sami
    O vrtićkom meniju bolje da ne pričam

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zaboravih napisati da inače jede sve voće i povrće, žitarice, sva variva koja napravim i oko toga stvarno nema problema. Jest da je prije jela puno bolje što se tiče kvantitete, ali dobro

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jako teško je ustvari braniti djeci takve stvari jer SVI jedu sve i zašto oni nebi?Mi isto imamo bake i djedove oko sebe i sestrične i bratiće i to je prestrašno.U početku sam se živa grizla zbog nekih stvari,na kraju sam odustala.Ja sam im objasnila neke stvari,koji put vidim da im je ostalo u glavi a koji put imam osjećaj da su moje riječi otišle u vjetar.Doduše,ja nisam nikad bila nešto rigorozna kad je hrana u pitanju,jedemo sve ali u umjerenim količinama.Slatkiše isto ali treba znati stati.Ja osobno s tim i s kilažom niakd nisam imala problema(nisam u životu bila na nikakvoj djeti) ali muž pretjeruje.Pa ajde djeci objasni zašto nije dobro jesti tonu bombona odjednom kad tata jede.
    Ali kad baka donese svakome po jedan sočni čips s okusom pizze ili slanine(nekidan čak s okusom pečene kokoše) dođe mi povraćati.Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jako teško je ustvari braniti djeci takve stvari jer SVI jedu sve i zašto oni nebi?Mi isto imamo bake i djedove oko sebe i sestrične i bratiće i to je prestrašno.U početku sam se živa grizla zbog nekih stvari,na kraju sam odustala.Ja sam im objasnila neke stvari,koji put vidim da im je ostalo u glavi a koji put imam osjećaj da su moje riječi otišle u vjetar.Doduše,ja nisam nikad bila nešto rigorozna kad je hrana u pitanju,jedemo sve ali u umjerenim količinama.Slatkiše isto ali treba znati stati.Ja osobno s tim i s kilažom niakd nisam imala problema(nisam u životu bila na nikakvoj djeti) ali muž pretjeruje.Pa ajde djeci objasni zašto nije dobro jesti tonu bombona odjednom kad tata jede.
    Ali kad baka donese svakome po jedan sočni čips s okusom pizze ili slanine(nekidan čak s okusom pečene kokoše) dođe mi povraćati.Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa vino je vec neka krajnost...ali kako se kaze da uglavnom puse djeca pusaca vjerovatno i tako sa drugim porocima.
    Ja sam kao mlada bila ovisna o koli i jedan dan sam sama sebi rekla da je dosta svega gaziranog i bilo je dosta...sad ju pijem jednom godisnje kod nekoga uglavnom.
    ...ono sto sam zeljela reci da ako znamo biti "strogi" prema djeci pa krenimo od sebe!
    Mislim da smo mi uzor nasoj djeci i nismo savrseni,ali ne trazimo to od njih!
    I sigurno mu necu dati vino samo zato sto je zdravo ?! ali ipak je bolje da pojede jedan puding nego koju casu vina!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj choko prvotno napisa
    Pa vino je vec neka krajnost...ali kako se kaze da uglavnom puse djeca pusaca vjerovatno i tako sa drugim porocima.
    Ja sam kao mlada bila ovisna o koli i jedan dan sam sama sebi rekla da je dosta svega gaziranog i bilo je dosta...sad ju pijem jednom godisnje kod nekoga uglavnom.
    ...ono sto sam zeljela reci da ako znamo biti "strogi" prema djeci pa krenimo od sebe!
    Mislim da smo mi uzor nasoj djeci i nismo savrseni,ali ne trazimo to od njih!
    I sigurno mu necu dati vino samo zato sto je zdravo ?! ali ipak je bolje da pojede jedan puding nego koju casu vina!
    Ma NARAVNO da nitko normalan neće djetetu dati vino, to je samo bila ilustracija kako nijedan roditelj nema apsolutno onakav jelovnik ili izbor pića kakav bi htio da mu ima dijete.
    Ako ne naučim na dijete na slatko i ako mu slatko ne postane ovisnost (kao što je postala meni), onda tu nema govora o nekoj strogoći jer će njemu zdrava hrana biti uobičajena stvar - i fina, jer nije iskvario osjetilo okusa s tihmilijardu pojačivača okusa koji idu u junk.

U normalnim će dozama slatkiše dobivati, to sam već napisala. Ali želim da mu baza bude zdrava hrana, a ne da doručkuje jedan dan Čokolino, drugi paštetu, treći hrenovke, a četvrti lisnato sa šunkom (masa djece se tako hrani). Kužiš razliku?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.
    ALi ce se u tom slucaju znat tvoje misljenje i stav o tome. Pa ce onda i kod bake malo zastat i razmislit.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj choko prvotno napisa
    Ja ne znam da se baš mogu složiti s tim. Moj tata je godinama pušio više od dvije kutije cigareta na dan i meni se baš zbog toga zgadilo i nikad u životu nisam probala cigaretu. Isto tako oni stalno imaju na stolu nekaj slatko za grickati (i dosta kilograma viška) a mi doma apsolutno nikad ne držimo ništa na stolu i uglavnom ne grickamo tak usput. Tak da se možda ne uči baš uvijek iz primjera. Ali istina je da dok sam bila manja, što se prehrane tiče, kopirala sam njih. Mene roditelji nisu nikad učili na zdravu hranu, ali sam se naučila sama zbog raznih informacija koje su nam danas dostupne. Ali uspjela sam i njih malo obraditi. Ako ništa drugo, dok dolazimo spremaju sve sa stola da Tea ne bi nešto prosila jer su skužili da mi nije baš drago.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

...dukatino koji je u osnovi svježi kravlji sir sa voćem joj dam ponekad...
    ...a na tu osnovu dodano šećeraaaaaaaa i aditiva...

Pa bar je svježi sir i voće lako izmiksati, meni treba 30-tak sekundi i to su mu omiljene kombinacije za doručak. [/b]
    lako je izmiksati ali ima djece koje će u roku keks maznuti dukatino dok će na home made dukatino frktati nosom i okrenuti glavu

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

... Što se slatkiša tiče po tom pitanju sam jako rigorozna. Znam da neću moći braniti Nuri da pojede slatkiš ali i slatkiša ima različitih. Kada počne tražiti slatkiše pokušat ću joj dati tamniju čokoladu, keksić, klasičan tvrdi bombon. Od gumenih bombona, raznoraznih oblika i boja, krenuvši od crvenih, zelenih pa do flourescentno žutih zazirem. Kao i od raznoraznih lizaljki koje boje jezike i usta. Primjera radi, moja sister ima troje klinaca, 4,7 i 11 g. Od slatkiša koje oni tamane u neograničenim količinama meni se diže kosa na glavi. Sa sister i šogorom sam se znala raspravljati po tom pitanjuu još dok nisam imala svoje djece. To su baš ti takvi šareni gumeni shitovi. Kad im idem u posjet ili ih furam sa sobom u dućkas kupim im dukatino, monte ili sl. i naspram slatkiša koje oni jedu ja imam osjećaj kao da im dajem zdravu hranu i činim dobro djelo. Sva sreća svi troje su savršeno zdravi, mršavi, nemaju niti jednog karijesa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

... Što se slatkiša tiče po tom pitanju sam jako rigorozna. Znam da neću moći braniti Nuri da pojede slatkiš ali i slatkiša ima različitih. Kada počne tražiti slatkiše pokušat ću joj dati tamniju čokoladu, keksić, klasičan tvrdi bombon. .
    Ja mrzim bilo kakve bombone ili lizaljke jer ih dijete drži jako dugo u ustima i jako kvare zube. Više nego čokolada koja se brže rastopi nego bombon. Ne kupujem ih apsolutno nikad, a ako ih dobijem dam cigančićima kad dođu prosit. Svom djetetu nikad ne bih dala bombon.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja cu malo off topic da kazem emiri da joj kcer ima apsolutno predivno ime...

a sad on topic:
    i ja kao i vecina jedem junk food alinastojim djeci kontrolirati unos istog...
    da jedemo super zudravo ne jedemo, ali nastojim njima kuhati posebno od naseg, sa cim vise povrca dok recimo muzu jednostavno bez pomfrita nije kompletan obrok......

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam jak karakter i meni "ovisnost" nije opravdanje
    Ljudi su o svemu i svacemu ovisni pa se skinu,tak i s tim...
    Ja sam apsolutno za zdravu hranu i sama sam vege...ali opet necu svoje djete na to prisiliti od prvog dana .

Ja sam sretna dok moje djete dobro napreduje,truditi cu se "usaditi" mu zdrave navike ali ne pod cijenu skrivanja hrane koju mi jedemo.

MM dnevno pojede tri sladoleda i to je meni uzas ali znam da ce Noa to nauciti od tate ako se to ne promijeni jer to isto radi i moja sveki-tako da je MM ipak "naucio".

Ali zato mene sveki zeza da Noa nece povrce jer ja zivim od toga
    Eto tak to ide svako svoje teorije promovira!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •