Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 77 od 77

Tema: Prohodnost jajovoda

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: Prohodnost jajovoda

Citiraj rikikiki prvotno napisa
    Bok cure...
    Evo mene s još pitanja...
    Zanima me koju bi mi metodu preporučile za utvrđivanje prohodnosti jajovoda i koliko ste teško dobile uputnicu ?
    Ja sam danas bila kod endokrinologa zbog osteopenije, a on mi je rekao da obzirom da sam dva prethodna mjeseca imala ovulaciju a mužev spermiogram je savršen (rekao ja da dugo nije vidio tako dobar), da bi mi preporučio da napravim prohodnost...
    On mi nije ništa napisao na nalaz (predpostavljam da zato što to nije njegovo područje) nego mi je samo savjetovao...
    To mi do sada nije palo na pamet i kad sam pričala mami što mi je dr. rekao ona se sjetila da joj je dr. Fatorini rekao da mi je napravio propuhivanje jajnika (s 12,5 godina kad sam operirala cistu na jajniku).
    Šta mislite da li bi to moglo biti povezano? Ja nažalost nemam tu povijest bolesti, valjda su starci izgubili (ja sam bila premlada da vodim brigu o tome) a ne znam koliko dugo u Klaićevoj čuvaju podatke (to je bilo prije 20 godina).

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Cuke hvala na potpori, mrak ste.Nije da sam neka kukavica ali svasta se prica o tom hsg pa mi nekako nije bilo svejedno.Zapravo mu se i veselim jer cemo nakon njega konacno znati kuda dalje da se maknemo s mrtve tocke.Nikol 2 Idem sad vidjeti moju malu novu susjedu staru 10 dana ..nadam se da ce uskoro dobiti drustvo..Curke javim vam se,drzite fige.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Suncem.m. nemoj me to pitati gdje su radile i tko im je radio... Možda to nisam ni trebala pisati zbog cura koje idu na laparo, uglavnom ja sam samo izrazila svoje mišljenje da ne bih išla na laparo. Jednostavno ne želim da mi itko prčka po utrobi i traži što ne valja i što treba riješiti. Bojim se ja toga. Osim toga HSG nije kompliciran odnosno nije operacija kao laparo i nikada laparo ne bih pristala raditi u privatnoj klinici. Bolnica je ipak bolnica, nedaj Bože da zatreba krv ili bilo što tu je nadohvat ruke, a u privatnim klinikama...

OVO JE SAMO MOJE MIŠLJENJE I NE MORA ZNAČITI DA JE ISPRAVNO!!!

Ja sam doduše čula za te navodno krive dijagnoze, HSG pokazuje prohodnost, a laparo začepljenje...nije li to vama malo sumnjivo?

E pa kad sam skužila da to ništa ne mora značiti da je točan nalaz odlučila sam se za insuflaciju koja će jednako pokazati kao HSG ili eventualno pogriješiti... E, mene niti je bolilo niti sam šta osjećala, tu večer sam ležala radi preventive, a sutradan sve najnormalnije. Ništa!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Thanks!

Još malo do 8.5. ne mogu dočekat da vidim što će mi gore reći...
    Hvala cure

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pepita-postujem to sto se bojis.
    I nitko od nas ne smije raditi ono za sta misli da mu nece uciniti dobro. Kad sam ja isla na laparo bilo me uzasno strah ali to sam ucinila da bi
    otkrila uzrok mom problemu i da bi sebi povecala sanse za zacece.
    Svi se mi bojimo, ali postoji ona neka granica do koje svi idemo. I to je normalno.
    A mene je u biti zanimalo sta se tim curama dogodilo. Jer svaka operacija nosi svoje rizike i ima svakakvih slucajeva, ali ipak sam ostala iznenadjena da su te dvije cure iz tvog peimjera zbog laparo ostale trajno neplodne. To stvarno prvi pur cujem.
    Moguce recimo da su im skinuti jajovod ali to se radi samo ako ti jajovodi stvaraju vise problema nego koristi. Ali i bez jajovoda je zacece moguce.
    A sta se tice toga da hsg pokaze prohodnost a laparo ne, moguce je.
    Jer pod tlakom tekucina napravi mjesto i uspije se razliti i pokaze lazno tocne nalaze. To se najcesce moze dogoditi kod manjih zacepljenja.
    Pa evo ti za usporedbu- postoje i lazno pozitivni i lazno negativni testovi ta trudnocu. Dok recimo vadjenjem krvi imas 100 posto tocan nalaz.
    Dakle sve je moguce.
    Cure su se malo iznenadile (i ja s njima) to sta si ti prosla metodu koju jako malo
    doktora danas prakticira. I vjerovatno ima razloga zasto klinike koje se bave problemom neplodnosti vise ne koriste tu metodu.
    Ali to ne znaci da je ta metoda neispravna i ne znaci da si dobila lazne nalaze.
    Nadam se iskreno da ces uskoro ostati trudniti i da ti nijedna metoda vise nece biti potrebna.
    Sretno
    A curama koje ceka laparo-i vadjenje zuba moze biti rizicno, porod moze biti rizican, sve ima svoje rizike samo je pitanje cega se sve u zivotu treba odreci da bi ste ostale sigurne pod svojim staklenim zvonom a i tamo vas moze nesto strefiti.
    Zelim reci da je to jedna rutinska operacija i u redu je da se bojite, ali ako je to slijedeci korak koji vas moze dovesti do cilja - samo hrabro.
    Puno nas je to proslo i evo nas zdrave i citave sa dijagnozom u ruci, a takodjer puno njih sa bebom u narucju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pepita, evo samo moje iskustvo iz priv. bolnice - oporavak zasad super teče, nadam se da će tako biti i dalje. Radila laparoskopiju i ponavljala histeroskopiju. Iskreno, manje me boli i bolje se osjećam nego npr. u IVF postupku nakon punkcije, više mi ti bolovi traju - a recimo žiganje u jajnicima traje kojih 4-5 dana, ovisi koliko je punkcija teška. A šavovi od laparo su mi manji nego kad sam operirala madeže. A propos lažno dobrih nalaza HSG-a, cure su sve gore objasnile. Ali, mislim da će ti uvažiti prohodnost jajovoda koju su ti radili u ST-u i sretno u ZG-u, više će se sigurno koncentrirati na probleme nastale prilikom stimulacije klomifenom i na to da ti nađu odgovarajuću terapiju.

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Obavila hsg!!!I stvarno nista strasno.Daju ti nesto od cega ti sve postane svejedno,htjela sam rec dajte mi malo toga i za doma osjetis malo bol i pritisak ali nista neizdzivo cak ne bih rekla ni jako.A ja sam cijelo vrijeme zamisljala neku oštru groznu bol i mislila samo kako cu stisnuti zube da se ne derem.Ma ni blizu toga.Bilo je jako brzo gotovo.I nalaz zacudo dobar.Desno u potpunosti prphodno,lijevo nesto manje ali prohodno.Krvarenje poslije se ne moze tako nazvati,zapravo par rozih tockica.Odmarala jos 1 dan i drugi dan radila 12 sati.Antibiotici 10 dana.I eto vracamo se na prirodnjak.A ja bila uvjerena da me iza ovog ceka ivf pa i doktor je prilicno mislio da je problem u jajovodim.A eto nije, a niti je u cemu drugome.Sretna i zbunjena?!Za one koje ceka hsg savjet, samo naprijed i bez straha.

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Joss - super :D :D
    kod mene je bila potpuno ista priča. dobro su me omamili tako da mi je bilo svejedno, vrlo malo me je boljelo.
    ~~~~~~~~~~za bebača

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joss super :D
    ~~~~~~~~~~~~ za prirodno i bebicu!!!

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Thanks Zo i Alec Ovaj mjesec je pauza zbog hsg-a ali od sljedeceg opet akcija..tko ce docekati.Sad eto smisljam sta jos ukljuciti,neki caj,neku taktiku,nesto? :? Hormoni dobri,ciklusi 28,hsg dobar,brisevi cisti,spermiogram dobar?????Jedino da je mozak iskljuciti....Bas sam i doktoru rekla mora da smo mi smotani pa ne znamo kako se to radi,bas smo se
    Ali znate sto, neki doktori su samo doktori a neki su zaista lijecnici.Kada me prvi put pregledao reko je " vi cete sigurno biti trudni na ovaj ili onaj nacin".Uzasno sam mu zahvalna na tim rijecima jer im jednostavno moram vjerovati.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Joss :D :D super za nalaze!
    Znaš da hsg malo pročisti "kanaliće"
    Sretno i želim ti da ti se jako brzo ostvari ono što ti je doktor rekao

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pozdrav svim forumasicama.

Moja priča (ukratko): MM i ja radimo na bebici oko godinu i pol, bez rezultata.
    MM ima dobru dijagnozu-NORMOZOOSPERMIA. Ja cikluse od 20-40 dana pa i više, Jajnici mikrocistični,
    hormonalni status govori u prilog anovulatornog ciklusa uz povećan omjer LH naprema FSH (srpanj 2006.)
    Bila sam 4 puta stimulirana klomifenom,(rujan, listopad, studen i prosinac 2006.) no i to je prošlo bez uspjeha. Prije par
    dana napravila sam HSG u KB Merkur ( da se ne ponavljam, Joss je to vjerno opisala) i doc mi je odmah rekao da su oba jajovoda prohodna iako još nisam dobila
    službene nalaze.
    Pitanje za Joss: Zašto pauza nakon HSG-a?
    Meni je doc rekao da odmah počnemo ponovno raditi na bebici. HSG sam radila 10DC, lagano sam krvarila 4 dana,
    14DC sam radila test ovulacije (Prima Time test za dokazivanje ovulacije od Omega Pharme) koji je bio pozitivan, a imala sam i druge simptome
    ovulacije, probadanje u donjem dijelu trbuha i bjelanjkast iscjedak. Ove simptome ovulacije zaista nisam imala jako, jako dugo, pa bi stvarno bilo šteta da
    smo pauzirali.

Naravno s obzirom na svoj hormonalni status uopce nisam sigurna radi li se kod mene o ovulaciji ili ne.
    Ono što me jako zbunjuje, moj MPO doc mi je rekao da će me nakon HSG-a, ako nalaz bude uredan 6 mjeseci ostaviti da pokušavamo prirodno,a
    ako ne uspijemo da mu se tek onda javim. Uopće nije spominjao anovulatorne cikluse. Znaći li to da te HSG "prodrma" pa ti i ciklus postane uredan. Meni se to
    ne čini vjerojatnim
    i glupo mi je doma pokušavati 6 mjeseci ako nemam ovulaciju. Kakva su vaša iskustva, da promjenim doktora ili da ga slušam?

A zbunjuje me i ova pauza od mjesec dana, pa vas molim da mi odgovorite.

Za ohrabrenje: moja prijateljica je radila HSG i sa samo jednim prohodnim jajovodom ostala trudna nakon sedam mjeseci na prirodan način, bez ikakvih stimulacija.
    Sada ima prekrasnu curicu od godinu i pol. Sreća će se i nama nasmiješiti. Sretno svima!

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da je rekao to zbog zracenja od rendgena, tog kontrasta a i nesto je spominjao antibiotike.Radila sam hsg 7 dc a danas mi je 13 dc osjecam totalno bol u lijevom jajniku ali nista-pauza.
    Mislm da hsg ne utjece na ciklus nikako odnosno da bi mogao pomoci ovulaciji nego moze neka manja zacepljnja procistiti.
    Ja ti imam cikluse 28 i vecinom ovulaciju osjecam jako burno,iscjedak,bol,oteknu grudi..
    Meni je rekao 2-3 mjeseca prirodno a ako ne onda inseminacija ili neka stimulacija.Ubija me ovo cekanje

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma i ja dijelim mišljenje da od HSG-a nema puno koristi, bili jajovodi začepljeni ili ne ako bebe nema dugo vremena sveisto. Zato ja nisam ni htjela raditi HSG i gubiti 6 mjeseci u pokušavanju da se desi čudo. Ma desilo bi se čudo i skoro tri godine da je to do čuda. Nisam ni laparo htjela raditi. Evo bila prije dva dana u VV, sve nalaze prihvatili, prihvatili nalaz insuflacije i preporučili jednu inseminaciju, ako ne bude uspješna dalje IVF. I eto riješena stvar. Što manje mučenja to mi je bilo bitno na početku.

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam pila antibiotike 5 dana, bol je prošla nakon par dana pa smo probali. Mozda upali. HSG sam radila prije Prvog maja, pa su me sestre zezale da iako dolazi praznik rada da ga muž i ja provedemo radno . Mi smo ih poslusali.
    Joss, bol ce proći, pa na posao. Sretno!

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma bol mi je od ovulacije a od hsg nista,krvarenja nije ni bilo,par tockica.Ja sam dobila antibiotik za 10 dana dakle ovulacija mi je danas sutra a jos ga pijem pa je sigurno mislio zbog toga pauzu.Tebi~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pridruzujem se sljedeci mjesec,i to mozda jer MM putuje na 10 dana

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Pepita čekam 8.5. da čujem vijesti ja trebam 23.5 ili 29.5 ovisno kad vještica dođe..

pusa

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da se i ja ubacim s pitanjcem, ja moram na rtg radi utvrđivanja prohodnosti jajovoda...gdje se to radi, da li se dugo čeka? o bolovima ne želim niti znati, kaj ću a boli boli, onak me od svega ovog, :/ uvijek nešto boli

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mozda necete vjerovati ja sam 2000god radila HSG i bila su oba jajovoda prohodna. Radila 2 inseminacije i nista .Posle toga promjenila sam dr. i on mi je ponovo preporucio HSG sto sam naravno i uradila, to se desilo 2002 god
    Ustanovilo se da imam lijevi jajovod zapusen. Hocu samo reci kako se stvari brzo mjenjaju.
    Cure sretno u postupku i naravno da sve bude ok.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Rekla sam da ću vam reći što su rekli u VV. Dakle, moju insuflaciju prihvatili kao HSG, razlika je u tome što je HSG detaljniji i s njim se vidi malo više, insuflacija je samo propuhivanje jajovoda i utvrđivanje prohodnosti bez UZV, dakle ne vidi se ništa, ali plin kako prolazi bilježi na nekom papiru linije prohodnosti. Uglavnom prije se to radilo prije HSG-a ali sada se zaobilazi jer je HSG dovoljan i pokazuje puno više. E, a kako ja nisam htjela ništa dirati nego ako nema trudnoće idemo na potpomognutu mene moja dr. nije mučila s HSG ili laparo.

Primjer cura koje su radile laparo i nisu više ostale trudne jest problem da im je maternica...e sam nisam sigurna ali ne može se tu ništa staviti...to mi je bilo dovoljno. Meni dr. u VV kaže da je to uredu što nisam radila laparo. Zub se mora vaditi, a laparo se ne mora nikada napraviti ako se ne želi... Ja sam premlada (26) za te neke pretrage i da imam puno više godina možda bi i radila ali ovako nigdje meni nije priša.

Uostalom jednostavno rečeno netko bi stavio silikone u sise, a netko to ne bi napravio nikada...

Sve smo mi cure moje različite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

curke koje ste prošle hsg ništa ne pišete koliko dana poslije zahvata traje bol, da li uopće poslije boli?
    2. kaj da ponesem od opreme za uložak znam :/ da li ima još nešto a da je vama dobro došlo poslije zahvata
    3. koliko dana ste uzele bolovanje
    4. koji antibotik se pije i koliko dugo i da li se baš moraju stavljati vaginalete

joj imam tak puno pitanja, htjela bih se što bolje pripremiti da barem približno znam kaj me čeka.
    hvala

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa evo moga iskustva:
    1. bolilo me melo taj dan i malo sutra (ali ni blizu kao šta me menga zna bolit) još dan dva bi me malo žigucnilo i to je to ( a imam 1 začepljen jajovod)
    Sam hsg me zabolio samo kad su gurali kontrast na začepljenu stranu.
    Bol je bila jaka ali trenutna. Sve skupa - nakon 3 dana sam sve zaboravila.
    2. mislim da ti je dovoljan uložak, meni ništa drugo nije trebalo
    3.ako ti je frka sa poslom možeš čak sutra dan otić na posao (uredski, bez fizičkog napora) a neki optimum bi bio recimo 2 dana da se fino oporaviš.
    Iako i to može varirat od slučaja do slučaja.
    4. jedna tura antibiotika se daje, ali ovisi o doktoru koji će ti dat i koliko dugo (ja sam 2 tjedna prije hsg-a završila sa sumamedom tako da nakon nisam ni pila antibiotik

Ima cura koje su hsg doživile bolno i taumatično, ali ipak mi se čini da je većini to prošlo glatko i bez neke boli.
    Iz svog iskustva bi ti rekla da to nije ništa strašno. Malo je nelagodno, malo zaboli ali sve skupa se brzo zaboravi i nema trajne posljedice.
    Još ako dobiješ dobre nalaze (što ti od srca želim)- zaboravit ćeš u tren Sretno

Joss avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Draga evo ti odgovori
    1. bol nije trajala kod mene ni 5 minuta nakon obavljenog hsg, vise neka nelagoda koja je brzo prosla
    2.trebas spavacicu i ulozak normalni, meni su rekli da uzmem one starinske od vate ali sam ponijela i te i normalne always a zapravo bi mi bili dosta oni svakodnevni mali
    3.taj dan nisam radila a sutra je bio 1. maj pa sam se odmarala.Dan nakon toga sam radila od 8 do 8 mada sam bila jako umorna.Nije me nista bolilo samo sam bila nekako osamucena i umorna.
    4. Pila hiramicin 10 dana nisam stavlljala vaginalete, al dobila gljivice od antibiotika i onda dobila i vaginalete zbog toga.
    Za Helenu 111
    hsg radis u bolnici,ostanes taj dan od jutra do popodne, ja sam dosla na red za mjesec dana ali ja se lijecim u SD pa mislim da je drukcije ako si vec tamo pacijent a ne vanjski.Meni moj doktor samo rekao koji dan da dodjem sa uputnicom za bolnicko lijecenje.

Nista strasno,samo hrabro i javite se s dobrim nalazima ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uputnica za HSG mi je v žepu , ali dobila sam je danas popodne kad nisam više stigla nazvati Merkur kako bih se informirala kako se za taj rentgen naručuje. Molim ako neka ima friške informacije:
    - koliko se obično čeka
    - kako se naručuje s obzirom na to da mi ciklusi jako osciliraju po trajanju, tj. pretpostavljam da je logično nazvati prvi dan M
    - je li dovoljna samo uputnica na kojoj piše da se upućujem na RTG za HSG ili moram imati baš uputnicu za bolničko liječenje

Hvala...

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moraš imati uputnicu za bolničko liječenje. Nazovi prvi dan kad dobiješ m, moraš imati negativne sve briseve sa sobom kad dolaziš u bolnicu(bakterije, klamidija, glivjce...)Ja bila u Merkuru na hsg-u prije točno dva tjedna. Bila sam naručena 07.05. ali ima je bila nekakva gužva, tako da sam na rad došla tek 09.05., a budući sam iz Rijeke, cijelo to vrijeme sam ležala na odjelu da me ne vraćaju doma.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I meni je tako bilo - ležala sam 3 dana na Merkuru, to je bilo 2003., a iz ZG-a sam. Jedna moja je inzistirala da je puste doma isti dan nakon HSG-a (isto ZG), na svoju odgovornost jer nije kužila zašto mora još ležat u bolnici.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala, cure!

Zvala... vele da prvo moram doći na pregled kod njihovog doktora, a ne znam kako će to proći kad vidi da me šalju iz Petrove. Pa će me onda on eventualno naručiti.

SD pak inzistira na tome da moram liječiti neplodnost kod njih i postati pacijentica dr. Baumana.

Privatno priča košta 1.650 kn, radi ga doktor iz Petrove, i vele da se dođe k njima samo na pola sata, a najrađe ga obavljaju zadnji dan M (dok još ima M u tragovima; ne znam zašto :/ ), tako da je dovoljno nazvati kad želim 1. dc i naručiti se za npr. 5 dc.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •