Originally Posted by
shlede
U slučaju da se stvarno radi o aktivnoj infekciji, dakle IgM pozitivan a IgG ne, najvjerojatnije će te staviti na lijekove koji se nažalost ne mogu kupiti u Hrvatskoj (mi smo ih kupovali u Mađarskoj).
Mislim da je mojoj ženi ostalo nešto kutija tih lijekova, ako ih nismo bacili, pa ako ti ih budu prepisali mogu ti ih dati.
Nakon toga češ morati odraditi amniocentezu da se vidi da li je virus prisutan u plodovoj vodi. Ako to prođe ok, bit češ na tim lijekovima do kraja trudnoće pa onda još par testova nakon rođenja.
Statistički gledano vjerojatnost da se aktivna infekcija toxoplazmozom u tako ranoj trudnoći bude prenesena na plod je mala, oko 5%, pa se nemoj previše živcirati dok čekaš rezultate.
Ako si iz Zagreba i ako te pošalju na zaraznu da razgovaraš s infektologom obavezno traži da razgovaraš sa Prof. Goranom Tešovićem. Ja sam imao nesreću da sam naletio na nekog nooba kad su me poslali infektologu (žena je ostalo doma da se dodatno ne zarazi) pa mi je bez ikakvih testova rekao da postoji velika vjerojatnost da je plod zaražen i da preporučuje abortus. Srećom sam prije toga dosta pročitao o toxoplazmozi pa me taj njegov prijedlog nije uplašio. Tek nakon što sam mu postavio nekoliko pitanja na koja nije znao odgovoriti uputio me doktoru Tešoviću.
Na kraju svega kod nas toxoplazmoza nije uzrokovala nikakve probleme, imamo zdravog dečka. Tebi želim puno sreće u nadi da je tvoja doktorica pomješala IgG i IgM i da se radi o preboljeloj infekciji.