Dakle, ja sam u svojoj brizi oko CMV magistrirala infektologiju, pa se nadam da mogu pomoći. Toxo je druga infekcija, ali mislim da je princip zaraze isti.
Kada dođeš u dodir s infektom, dakle kod svježe nove infekcije, najprije rastu IgM antitijela kao neposredan odgovor organizma na infekciju i to IgM antitijela niskog aviditeta jer je imunološki sustav tek pokrenuo svoj obrambeni mehanizam protiv uzročnika (ne prepoznaje ga). Nakon par tjedana počinju se javljati i specifična IgG antijijela koja znače da je organizam počeo stvarati učinkovitu zaštitu protiv uzročnika i ta antitijela u tvom organizmu ostaju doživotno i predstavljaju zaštitu u slučaju ponovnog kontakta organizma s uzročnikom. Što infekcija duže traje to se stvaraju IgM antitijela višeg aviditeta, sve dok ne iščeznu (može trajati par mjeseci, ali i do godinu dana), što je siguran znak da aktivne infekcije više nema. Potencijalno najgora moguća varijanta u trudnoći je imati pozitivan IgM, a negativan IgG, što bi značilo da je tijelo bilo u nedavnom kontaktu sa infektom, a još nije uspjelo ''podići'' imunološki sustav i stvoriti zaštitna antitijela.
Činjenica da imaš negativni IgM, znači da je infekcija stara i nije aktivna tj. 100 % se dogodila prije začeća (ako si 13 tt) i nema šanse da našteti bebi, dakle imaš uredan nalaz. Prisutstvo IgG je, kao što Lulu kaže, dobar znak jer u slučaju ponovnog susreta sa infektom, imaš imunološki odgovor.
Dakle, opusti se i idi srediti taj izrast da budeš lijepa za Božić!