....18 mjesečnjakinji? do sad nam je to bilo super zabavno i puštala mi je da joj i ja početkam, ali sad više ne da meni. mora sama. i to je to.
a već sam primjetila da na dvojkama ima male žute točkice.
kako vi to radite?
....18 mjesečnjakinji? do sad nam je to bilo super zabavno i puštala mi je da joj i ja početkam, ali sad više ne da meni. mora sama. i to je to.
a već sam primjetila da na dvojkama ima male žute točkice.
kako vi to radite?
Kod nas je situacija takva da moj sin nekad da oprati zube,a nekad nema vremena,ali ja ne odustajem,već mu za to vrijeme pokušam skrenuti pažnju s nečim drugim,a i počela sam mu govoriti da ga cure neće htjeti poljubiti ako bude imao prljave zubeke,pa sad to pali. Uglavnom mu nedam da pere sam jer od toga niš koristi-svede se na to da grize četkicu pa ja svejedno moram popravljati.
hm, 19 mjeseci, slično i kod nas, čak i kad da četkati zubiće, opet mi se to čini nedovoljno!
Ja pokušavam tako da prvo ja klincima očetkam zube dok god imaju strpljenja a kad počnu izmicati glavu onda im dam da popiju malo vodice (još ne znaju ispljunuti pa barem da ikako isperu) a onda dam njima njihove četkice da još malo brljaju po ustima. Skužila sam da već neko vrijeme pokušavaju imitirati moje pokrete prilikom četkanja pa vjerujem da sami sebi barem djelomično dovrše pranje zuba.
U toku ljeta planiram naučiti ih da ispiru usta pa ćemo prijeći na pastu za zube.
mojoj je to naravno igra i ona si voli sama četkati, mada više grize i cucla vodu.
i nekako joj uspijem sve oprati i donje 1, 2 i donje kutnjake, ali gornje dvojke nikako da otvori dovoljno.
imamo 2 četkice... možda je to samo faza....prolazna...
u fazi kad netko od mojih nije dao da mu se peru zube, palilo je (najcesce) da imamo dvije iste (ili jos bolje - jedna da je ful zanimljiva cetkica, a druga neka ful neinteresantna) cetkice, pa su prali i sami i ja ulijetala popravljati sto treba... u izrazito gustim situacijama, znalo se dogoditi da imaju u svakoj ruci po jednu cetkicu - a ja perem - trecom
![]()
I Filip isto tako, meni uopće ne dopušta da se približim s četkicom, ja mu eventualno uspijem istrljati gazicom gornje jedinice i dvojke i to tako da mu glavu uzmem u čelični stisak i u sekundi sve prođem. Ali bojim se da pranje zubi ne počne povezivati s frustracijom pa ne forsiram. A bojim se za njegove zubiće, tim više što jaaako voli bočicu...Riana prvotno napisa
Evo ja da se nadovezem ali Ema ima samo 8.mes. i 2. zubica, pa ako moze pomoc kako, sa cime?
U toj dobi mislim da je dovoljno da cistom i vlažnom gazom nježno istrljaš zubiće.Evo ja da se nadovezem ali Ema ima samo 8.mes. i 2. zubica, pa ako moze pomoc kako, sa cime?
Mislim da je u toj dobi sasvim dovoljna higijena.![]()
Većina njih sa 1,5-2 god otkrije prve slatkiše (htjeli mi to ili ne), a postaju samostalniji i tvrdoglaviji, tako da tek tada nastupaju muke...
![]()
nama je isto tak bilo s oko 18mj. ali sad je opet malo bolje...
dobra mi je ova ideja sa dvije-tri cetkice...
evo i jedna moja: zajedno peremo zube... dam njemu da si ih 'pere' i gleda/imitira mene... pa mu malo ja 'popravim'... pa on meni malo gurne cetkicu u grlo... i tak se nekak zubici operu..
ne brinem puo jer jede nespricanu hranu, slatkise uopce... dobro ima secera u vocu itd... ali msilim da ne trebam puno brinuti...
sad mi je bitnije razvit mu NAVIKU pranja zubica i povezati to sa UZITKOM tak da kad pocne jesti i trash hranu da je ta navika vec uspostavljena...
paste za zube stavljam toliko minimalno da je to za zanemariti... jer isto - prvo popije vode pa onda ide pljuvati i kao fol ispirati usta od paste...![]()
možda pomogne ako im date da svom omiljenom medi ili sl. "opere zubiće" pa onda tako i vi njima. čitala sam i super priču na jednoj web stranici stom,atološke ordinacije o Gricu i Gracu koji će izgrickati zubiće ako ih se ne opere. Dominik je sam tražio prati zube kad je vidio da mi to radimo i od tada se trudi imitirati svaki naš pokret i dobro ih pere za 2 godišnjaka, ali ipak se pojavio karijes. zato oprez sa bočicama, sokovima i bombonima.
ima u DMu za kupiti one 3 cetkice za zube (prva je gumeni buzdovan, druga gumena cetkica i treca je prava mala cetkica) i mi smo joj poceli davati buzdovan dok su joj zubi izbijali, tata je stajao kraj nje i prao a ona ga je oponasala. za nju je to bila igra i uzivala je u njoj. sa 6.mj. je vec imala 6 bisera pa smo prakticki onu gumenu preskocili i odmah presli na cetkicu. na taj nacin je od pocetaka upoznata sa cetkicom i pranjem (kad joj perem guzu u lavabou uzima moju ili tatinu i stavlja ju u usta).jeka prvotno napisa
jest da ona ne moze efikasno oprati i strpljenja je sve manje i manje dok mama trlja ali nekako mislim da je to dobra navika i da ju je dobro poceti "uciti" sto ranije da ju prihvati.
gazicom nismo nikad nista mogli, samo se "kacila" za ostre zubice i parala. TO mi nije dala da joj radim.
i mi smo koristili te DM-ove od 6 mj. četkicu i sad jer je jaaako mekana, ali je već ofucana, pa danas idem po novu.
uglavnom, nekad nam uspije pranje, nekad ne....
i ja ne želim forsirati klinč (mada nam je nekad potreban), glavna je navika.
Mi isto koristimo one iz DM-a. Ali da vas pitam da li vi koristite neku pastu za zube? Ja ne. Naime ja Emi namocim cetkicu u vodu i onda operem i dam joj da si popije vode poslije.
u vrlo tankom sloju stavljamo pastu, samo na vrh. tek toliko da ima okus koju sekundicu![]()
Mi jos ne koristimo pastu ali cetkice imaju svi, i Bijeli Medo (mos mislit Medo s cetkicom), lutka Gema, a Mini i Miki peru zube jedan drugom (ja sjedim iza Mini a baka iza Mikija i pravimo se da peru zube, dosadilo mi je vise, ko klaun sam a baka jos gora). Prije smo prali zube bez problema ali odnedavno je pocela pravit predstave navecer, kako joj stavim cetkicu u usta ona pocne plakat ali usiljeno, trudi se plakat, ono nasuho, bez suza, narikachica. Najteze je oprat jedinicu i dvojku gore, ne da, pa joj moram podizat gornju usnicu. Da, i L se obavezno napije vode poslje cetkanja.
mi ne koristimo pastu i ne mislimo je jos dugo koristiti pogotovo sada nakon procitanih par iskustava.
sa nekih 18 mj. pocela sa tim tankim slojem... 'elmex' djecja pasta... jos nismo potrosili tu prvu tubicu... ne samo da ju nismo potrosili nego je ima jos puno, tek sad skuzih... :shock:svizac prvotno napisa
Kupili smo novu četkicu od oral B -a, baš je za dob od 04-24 mj. šira je od DM-ove i meka s malim medekima, ovčicama, zekom...
baš je slatka!
i ja si razmisljam o kupnji "prave" jer mi se cini da se ova lagano rascvjetala.
nisam znala da oral-b ima za tako "male"![]()
niki je glavna fora da cucla mrvicu paste sto joj stavimo na cetkicu!!
i im imamo ofucanu dm-ovu cetkicu i sad cemo kupiti pravu!!