Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 242 od 242

Tema: SPONTANI POBAČAJI

ivana83 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i mislim da nitko neće vikati pogotovo nakon onog što si doživjela, kao i sve tu prisutne.
    mislim da nikome nije lako ići na čačkanje kod gin..
    zamislim se da me nema na tom stolu, a on nek dolje radi svoje, jedino tako mogu preživjeti te preglede i mislim si..vidi 163 one stvari na dan i to mu je posao...to me malo opusti.

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Maya_78, ja bih definitivno opet napravila briseve, za svaki slučaj. Sretno

Naomi, nakon kiretaže su mi prvo okvirno rekli da pauziram 3-6 mjeseci, a bolje 6 nego 3. Onda je nakon briseva, pregleda štitnjače, krvi, urina, ginekolog rekao da čekamo do Nove godine i da opet krenemo (kiretaža bila lani 25.08., znači ipak nakon malo više od 4 mjeseca sam mogla opet)

Sad me zanima šta će reći ovaj put. Trebam li pauzirati ili? Spontani bio 31.01. što računam kao zadnju vješticu, a trebala bih je opet dobiti 28.ili 29.02. ako sve bude ok sa ciklusima nakon ovoga. Nakon toga idem na pregled pa ću vidjeti

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cure,koji su vam razlog dr. naveli za tako dugo čekanje nakon kiretaže ako su nalazi briseva i ostalog bili normalni.
    Što bi se trebalo dobiti sa dužim čekanjem,ako razlog nije bio (a najčešće nije)u nekakvij bakteriskoj infekciji.
    Zanima me opravdani medicinski razlog,tu ne govorim o tome da li je netko psihički i emocionalno spreman za (drugu) trudnoću?

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pa obično kažu da je dobro pustiti maternici da se vrati u pravi položaj
    iako mislim da za to ne treba toliko vremena :shock:
    ali nisam doktor da sumnjam u ono što kažu, a iz straha sam poslušala savjet ginekologa

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni su nalazi posli spontanog bili dobri i dr je rekao da ništa ne treba čekati, nego posli prve menstruacije u akciju... meni već prošle 3 i još nisam spremna psihički.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni je moja dr rekla da sacekam jednu m. poslije kir. i da vise ne moram paziti (ali kod mene je dug period neplodnosti-cerka mi ima vec 9 god., a i ta druga tr.je dosla uz pomoc hormonske terapije-pa je valjda ubjedjena da necu ni zatrudniti vec na pocetku). Mada je rekla da cemo sa
    terapijom sacekati 3 mj, i to je sad isteklo. Sutra mi je 3 dc, idem vaditi hormone,poslije toga briseve, uradila sam antitijela,faktore trombofilije,i TORCH-koji mi nije jos gotov ali ubrzo ce.
    Ove nalaze su mi dali da radim vise zbog dugog perioda neplodnosti nego zbog 1 pobacaja koji tretiraju kao "losu srecu"...
    Zelim vam isto sto i sebi , i po mogucnosti da ne cekamo predugo!!!

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Meni je ginekolog rekao da trebam svakako pricekati s novom trudnocom poslije kiretaze, ali koliko da sama odlucim, netko kaze 3, 5, 6... S druge strane, dr opce prakse kaze da cekam 6mj. Ja ni sama ne znam sto cu na kraju. Svakak cu cekati minimalno 3mj, najvise da vidim kako ce se odvijati sami ciklusi. A razlog zasto cekati ni jedan od njih nije spominjao. Niti sam pitala, dosta mi je vec svega.
    Jos cu napraviti cetvikalne briseve za jedno dva mjeseca pa da vidimo.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

trebaš napraviti uzv i ako je sve ok možeš dalje, ali pitaj otvoreno koliko moraš čekati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tincha prvotno napisa
    Meni je ginekolog rekao da trebam svakako pricekati s novom trudnocom poslije kiretaze, ali koliko da sama odlucim, netko kaze 3, 5, 6... S druge strane, dr opce prakse kaze da cekam 6mj. Ja ni sama ne znam sto cu na kraju. Svakak cu cekati minimalno 3mj, najvise da vidim kako ce se odvijati sami ciklusi. A razlog zasto cekati ni jedan od njih nije spominjao. Niti sam pitala, dosta mi je vec svega.
    Jos cu napraviti cetvikalne briseve za jedno dva mjeseca pa da vidimo.
    Napravi briseve nakon prve menstruacije koja će doći nakon kiretaže.
    Tko ćeš biti mirna ako su nalazi OK,a ako nisu moći ćeš uzeti terapiju.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je doktorica rekla da pricekamo dok ja ne budem spremna. Mi smo cekali dva ciklusa i onda se ponovno bacili na posao. Nazalost, evo vec godinu dana ja ne mogu zatrudnjeti. Taj jedini put sto sam zatrudnjela je bilo iz prvog pokusaja, a sad vec dugo, dugo nista :shock: :? ...uopce mi nije jasno sto se dogadja i osjecam se grozno.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

naomi
    nemoj biti tužna, doćiće mala beba.

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

joj Naomi

ivana83 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

naomi. doći će!

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Drage moje, hvala na podrsci. Sve vas puno

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Horror iskustvo - samo za jako hrabre

Nova sam ovde, pa ne zamerite na malo duzem postu. Imam 30 god. Prva trudnoća u 20 god. se završila spontanim missed ab. u 11 nedelji, ionako istraumirana i neobavestena otisla na kiretazu bez anestezija :shock:. Godinu dana kasnije školska trudnoća, porodjaj za 2 sata. Sve perfektno. Men. nisam imala dok sam dojila i 8 meseci kasnije ostanem T a da nisam ni znala. Bebacka nije htela da sisa, bila je jako razdrazljiva i doc mi kaze da je to zbog T :? Ubrzo zatim dobijem strasan odliv u 10 nedelji i opet kiretaza na zivo. 4 dana u bonici na gentamicinima. 4 mes. nakon toga slucajno primetim dok sam lezala ispupcenje na levom donjem delu stomaka. Nista ne boli, ali cudno. I odmah posumnjam na neke ciste i ko zna sta jos. Skupim hrabrosti, odem kod gin. a on kaze "Pa gde ste do sad? Jel vi znate da ste vec usli u 24 nedelju T" :? :shock: A ja bila na i na terapiji i pusila, a niko tokom intervencije nije video da je bilo dva ploda. Prihvatim sa radoscu, ali i strahom tu moju T, i taman kad sam se na sve to navikla pukne mi vodenjak i opet pakao i bolnica, indukcija, komplikacije. Jedva zivu glavu izvukla. Na kraju su posle 3 neuspele indukcije gin odlucili da izvrse neku vrstu "eutanazije", da bi meni sacuvali zivot. To je bilo 2001. god. Od tad me je bilo uzasno strah ponovo biti T, ali sada to zelim i jace je od straha. Treba mi malo vase podrske, ohrabrenja.
    I jos jednom veeeeeliiiiiko izvinjenje zbog predugog posta i ako sam nekog prepala sa mojom horror pricom

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Draga vanesax, dobro nam dosla i molim te nemoj se izvinjavati zbog dugog posta, zato smo ovdje
    Tvoja je prica stvarno nevjerojatna i hvala ti sto si je podijelila s nama. Bas mi je zao zbog tvojih gubitaka i kiretaza na zivo, ne mogu ni zamisliti tu bol
    Zelim ti puno srece u tvojim nastojanjima da ponovno postanes mama i od srca ti zelim da ti se to dogodi sto prije. A do tada, druzi se s nama na Prije Zaceca!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala ti . Bas nesto razmisljam, eto md spava, a ja tipkam i citam vas. Ova metoda bi mogla biti preporucljiva za zacece. Prvo druzenje i malo edukacije, pa onda u krevet na prakticnu primenu

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

E da, jos i ovo. Preventivno sam pocela da pijem vrkutu zahvaljujući vama rodama. Zapravo sam sama napravila neki izbor biljaka koju cu da pijem uz nju, da dovedem stvari u red i da povecam mogucnost zaceca i u isto vreme smanjim sanse za spontani.

gogica73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sve vas toplo pozdravljam iz hladne Kanade.Jako mi je zao da nas toliko ima. I ja sam nazalost imala sedam pobacaja od koih i jednu vanmatericnu. Uradila sam sve nalaze ali do sada niti jedan Dr. nije otkrio zasto se desavaju.
    Zadnji pobacaj bio je u 1o. mj. prosle g. Kada me ljudi pitaju kao se nosim sa time i odakle mi vise snage, ja jednostavni neznam sto odgovoriti. Valjda sam vec otupila od razocaranja i boli, ili sam toliko jaka da ni sama nisam svjesna. Jedno znam, a to je da ne odustajem. Moj ljubljeni je uz mene i idemo dalje.
    Mali savjet; slusajte svoje tjelo i ono ce vam samo reci kada ponovo pokusati, nekome mjesec nekome sest. Samo hrabro, bez straha i predrasuda.
    Saljem veliku i svima nam zelim prekrasnih 9 mj.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

gogica73, dobro nam dosla, zao mi je sto se upoznajemo na ovom topicu, ali valjda cemo uskoro preseliti i na neki veseliji.

Divim se tvojoj snazi. Samo nastavi hrabro dalje. Nadam se da ces otkriti zbog cega se pobacaji dogadjaju, pa onda otkloniti problem. Da li ste obavili sve pretrage, bili kod specijalista i sve sto treba? Ne znam kako je u Kanadi, pretpostavljam isto kao i kod nas (zivim u Americi).

Ako mozes nabavi ovu knjigu, dobro objasnjava sve razloge zbog kojih zene mogu imati ponovljene spontane pobacaje:
    Avoiding-Miscarriage-Everything-Confident-Pregnancy

Mozda sve vec znas o pobacajima i mozda si procitala sve knjige koje postoje na tu temu, ako je tako, oprosti sto sam te udavila.

Zelim ti puno srece!

gogica73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala draga Naomi tu cu knjigu definitivno nabaviti, mada sam do sada vec sve pokusala i u Kanadi i u HR. U zadnjoj trudnoci sam preventivno koristila progesteron i baby aspirin, ali na zalost ni to nije uspjelo.
    Idemo dalje, kao sto rekoh, pokusat cu se opustiti, uzivati u ljetu a onda krajem godine ponovo pokusati uz progesteron i aspirin i naravno uspijeti.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

[quote="gogica73"] I ja sam nazalost imala sedam pobacaja od koih i jednu vanmatericnu. Uradila sam sve nalaze ali do sada niti jedan Dr. nije otkrio zasto se desavaju./quote]
    JA TO NE MOGU VJEROVATI!
    Vjerujem da si bila na svim pretragama i ne mogu skužiti kako nema ni približno "objašnjenja" (koje nam svima, da zapečatimo nešto, treba).. makar imam prijateljcu koja, unatoč tome što je "sve ok" nikako ne može zatrudnit... valjda je to ta "viša sila"

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

gogica, to bi bila i moja terapija, progesteron + baby aspirin, u slucaju da ostanem trudna. Ali ja sam jedna od onih kod kojih ne ide, pa ne ide...
    Da li su te poslali na sve imunoloske pretrage? To je stvarno bitno kod stalnih pobacaja...u svakom slucaju, nadam se da ce ti knjiga pomoci.

gogica73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jesam, obavila sam sve moguce i nemoguce pretrage, odnosno radim ih vec 15. god. Dijagnoza je "idiopatski sterilitet" .
    Deset god. nisam mogla ostati trudna.Ispocetka los spermogramu, kod mene svi nalazi uredni,radjena 3 IVF-a, bezbroj inseminacija ali bez rezultata.
    Od kako smo u Kanadi(7god.), rjesila sam ne piti niakve cajeve,vitamine(sem materne) i ostala cuda, nego se zdravo hraniti i sparati za novi IVF.
    I evo sedam puta sam uspjela zanijeti(prirodno), ali sada nemogu odrzati trudnocu duze od 16 tjedana. Jednostavno da poludis, ali sto se moze, tako valjda mora biti, samo znam da odustajanja nema.
    Kada cemo postati roditelji to neznam, ali znam da hocemo.
    Zelim vam svima svako dobro

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

gogica, Divim se tvojoj hrabrosti. Zelim ti puno, puno srece. Ima puno cura na rodi kojima se dogodilo cudo, njihove price su zaista predivne i iskreni dokaz da se i najljepse stvari dogadjaju. To zelim svima nama, od sveg srca. Valjda cemo uspjeti!

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

gogica, poslala sam ti privatnu poruku

gogica73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, pisemo se tamo

ivana83 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

držte mi se sve!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Žao mi je cure, zbog svih tih priča.. Znam koliko boli sama sam imala jedan miseed i jedan spontani... oba puta na kiretaži

ja sam htjela pitati sljedeće: Imala sam 27.11. kiretažu, bila sam otišla po ph nalaze, i rekla da idem nakon prve menge na pregled, al nje nema!!! dakle, već je skoro 3 mjeseca prošlo, a ja nikako na pregled(mislim da mi tu još jako i psiha radi), jer ju čekam, a nikako da stigne, jedna ginekologica susjeda je rekla da su vjerojatno jako istanjili sluznicu maternice, tako sam i ja mislila, da se nema što još čistiti, makar mi sada više nije svejedno. Znam, znam, trebam na pregled, makar sam sigurna da će mi onda hormonima inducirati menstruaciju, a više mi je dosta svega tog neprirodnog. Zanima me koliko ste najduže čekali na M??
    Nakon prve kiretaže mi je došla nakon 46 dana.
    A sada već skoro tri mjeseca, a nema naznaka
    Hvala

ivana83 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

draga novel, možda da bez obzira na sve ipak odeš na pregled?
    meni je isto grozno čim pomislim na bilo kakve preglede, ordinacije i sve po redu, ali ipak, kad se mora, mora se. želim ti da sve bude u redu
    :D

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

cure

novel, odi na pregled, posve razumijem tvoje izbjegavanje odlaska no bolje odi provjeriti sto se zbiva, i ovo iscekivanje psihicki opterecuje

svima velika

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bok cure! Nova sam pa ce, nazalost, ovaj post biti malo duzi.

Prije 3 godine imala sam 1T, 2 mj. kasnije pobacila. Tocno nakon godinu dana 2T, ovaj put vanmatericna. Dobila Methotrexat pa je sve proslo ok. Doktor mi je u oba slucaja rekao da cekam 3 mjeseca pa krenem u novu trudnocu. Toliko je, prema njegovim rijecima, potrebno da se promjeni genetski kod u tijelu (pretpostavljam da je bitno ako nesto nije bilo u redu s plodom).

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nastavljam: Oba puta cekala sam ipak malo duze jer psihicki ipak nisam bila spremna. A sada nikako da se primi.
    Mozda je to i dobar znak. Mozda sad kad se primi prode sve ok.

Uglavnom, vama koje se pitate koliko cekati rekla bih ne dugo. (kuma mi je isto imala spontani, ali je krenula u T vec nakon 3 mj. i odmah ostala trudna i rodila zdravog sina; u biti sad vec ima 2 )

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

jos bih samo dodala kako mi je zao sto je i jedna od nas morala to proci. A pogotovo 7 puta kao gogica73, maya_78 (ispricavam se ako sam nekog izostavila).

Zahvaljujuci vama rodicama, opskrbila sam se i cajevima pa cemo vidjeti uskoro i +. nadam se barem.

Zelim i svima vama uskoro jedan debeli + i da ovaj put sve bude u redu!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zeljana

sto se tice cekanja 3 mjeseca, tj. 3 ciklusa - koliko sam citala toliko i u folikulogenezi traje vrijeme od kada "uspavani" primordialni folikuli pod uticajem hormona pocinju rasti i sazrijevati, pa vjerujem da i to ima neku tezinu kad nam kazu cekati barem 3 mjeseca, za svaki slucaj, iako dosta zena ostane trudno i za manje od 3 mjeseca i sve bude OK.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lilium prvotno napisa
    Zeljana

sto se tice cekanja 3 mjeseca, tj. 3 ciklusa - koliko sam citala toliko i u folikulogenezi traje vrijeme od kada "uspavani" primordialni folikuli pod uticajem hormona pocinju rasti i sazrijevati, pa vjerujem da i to ima neku tezinu kad nam kazu cekati barem 3 mjeseca, za svaki slucaj, iako dosta zena ostane trudno i za manje od 3 mjeseca i sve bude OK.
    Jel bi to sa folikulim značilo da žene teže ostaju trudne prije nego prođu ta tri mj.?Ili bi značilo da ta jajašca nisu baš kavlitetna pa se ne ugnjezde u maternici nakon eventulne oplodnje?
    Meni bi se kao logično objašnjenje za period čekanja( a vrijedi smo nakon kiretaže) bilo to da se sluznica maternice treba obnoviti.
    Ali ipak mislim da ako sluznica nije spremna do trudnoće neće doći ,tj.neće se oplođeno jajašce implantirati.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sigurno da se nakon kiretaze i maternica treba oporaviti (prva M iza zna biti jaca, skoro s izljevima, to nije slucajno)

Folikuli za dobar rast (kao uostalom i sluznica maternice) sigurno trebaju i povoljni sastav hormona, a nisam bas sigurna da ugrozena trudnoca, stres vezan uz pobacaj i tjedni iza toga su u stanju generirati savrsenu hormonalnu situaciju. Rekla bih da je onda tu slijed razmisljanja: subomptimalan hormonalni sastav - lošija kvaliteta folikula - lošije jajašce - veća šansa za citogenetsku gresku - da budemo sigurniji bolje sacekati.

Iako sam po americkim forumima vidjela da nakon ranih spontanih dosta zena ne ceka, cak postoji "urbana legenda" da je taj prvi ciklus iza pobacaja plodniji (vise progesterona, beta-HCG jos cirkulira...), no koliko vidim one i manje idu na kiretaze - cesce cekaju da priroda odradi svoje (cini mi se da je ovo vise vezano uz nedostatak med. osiguranja).

Naletila sam na misljenja nekih stranih lijecnika koje umiruju zene koje odmah nakon pobacaja ostanu trudne, oni kazu da je najveci problem kada zena u prvom ciklusu iza pobacaja ostane trudna to da je tesko odrediti kada je trudnoca tocno pocela jer iako se kiretaza smatra nesto kao prvi dan M tu su moguca i veca odstupanja pa je onda za novu trudnocu teze odrediti u kojem je tjednu te usporedjivati razvoj ploda s referentnim vrijednostima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lilium prvotno napisa
    Folikuli za dobar rast (kao uostalom i sluznica maternice) sigurno trebaju i povoljni sastav hormona, a nisam bas sigurna da ugrozena trudnoca, stres vezan uz pobacaj i tjedni iza toga su u stanju generirati savrsenu hormonalnu situaciju. Rekla bih da je onda tu slijed razmisljanja: subomptimalan hormonalni sastav - lošija kvaliteta folikula - lošije jajašce - veća šansa za citogenetsku gresku - da budemo sigurniji bolje sacekati.

.
    Možda,ali treba uzeti u ubzir da je jajašce u ovom slučaju samo polovica para.Znači da 50 % šanse za grešku nosi i muška strana?

Iako sam po americkim forumima vidjela da nakon ranih spontanih dosta zena ne ceka, cak postoji "urbana legenda" da je taj prvi ciklus iza pobacaja plodniji (vise progesterona, beta-HCG jos cirkulira...), no koliko vidim one i manje idu na kiretaze - cesce cekaju da priroda odradi svoje (cini mi se da je ovo vise vezano uz nedostatak med. osiguranja).
    E,da ,to je pitanje br.2(zapravo je trebalo biti pitanje br.1).
    Da li stvarno mislite da je tolika količina kiretaža u Hrvatskoj opravdana?
    Da li stvarno mislite da je to vezano samo uz zdravstveni sustav i štednju?
    Kiretaža kao med. zahvat je jako agresivna .Psihički ,emocionalno i često fizički jako bolna.Ne mislite li da bi često trebalo malo pričekati i vidjeti da li je" priroda obavila svoj posao",a tek onda poduzimati nešto ako treba.
    Koliko sam se ja informirala,vani je recimo uobičejeno kod ranog spontanog koji je u toku primiti lijek oralno i čekati da organizam odradi svoje.Što vi mislite o tome ?

Tincha avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    blizu al opet dovoljno daleko od metropole

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Da li stvarno mislite da je tolika količina kiretaža u Hrvatskoj opravdana?
    Da li stvarno mislite da je to vezano samo uz zdravstveni sustav i štednju?
    Kiretaža kao med. zahvat je jako agresivna .Psihički ,emocionalno i često fizički jako bolna.Ne mislite li da bi često trebalo malo pričekati i vidjeti da li je" priroda obavila svoj posao",a tek onda poduzimati nešto ako treba.
    Prije bih se ja složila s ovim. Ali nakon što je utvrđeno da srce mojem plodu ne kuca, svaki sljedeci dan bio je u iščekivanju i strahu, neću li prokrvariti. Nekako mi je bilo manje opasno napraviti "umjetno čišćenje" u kontroliranim uvjetima, nego čekati prirodu. Komplikacije su uvijek moguće. Imala sama sreće pa me nisu izmrcvarili.
    Moje tijelo 3tj nije skužilo da nema više aktivnosti ploda, tak da je pitanje koliko bi to sve dugo trajalo prirodno i da li bi me zbog predostrožnosti i nakon spontanog opet kiretirali, što znaju raditi. Izgleda da nam to kopanje ne gine kako god okreneš.

Naomi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja zivim u Americi i imala sam spontani u 6 tjednu. Promatrali su me tjedan dana (beta, UZV, pracenje krvarenja) ne bi li odlucili da je potrebna kiretaza. Hvala bogu nije bila potreba, iako sam dugo krvarila. Dali su mi oralni lijek za zatezanje maternice (ne sjecam se kako se zvao) i to je bilo to. Istina, ja imam osiguranje, ali vise je ta kiretaza ovisila o tome da li je potrebna ili ne. Nikad nisam dobila dojam da se ona ovdje bas ne radi, dapace oba doktora kod kojih sam bila, a i kasnije kod specijaliste za plodnost su mi pricali o kiretazi.

A sto se spremnosti tice, rekli su mi da pricekam dva-tri ciklusa, odnosno dok ne osjetim da sam spremna psihicki i fizicki. Smatram da je pobacaj veliki stres za cijeli organizam, a pogotovo za reproduktivne organe i da "stati na loptu" par mjeseci je i vise nego pozeljno. Medjutim, kao sto i same znamo, mnoge zene ostaju trudne vrlo brzo nakon pobacaja i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoci. Kao sto je netko vec rekao na ovom forumu, za trudnocu nema puno pravila.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tincha prvotno napisa
    [ Prije bih se ja složila s ovim. Ali nakon što je utvrđeno da srce mojem plodu ne kuca, svaki sljedeci dan bio je u iščekivanju i strahu, neću li prokrvariti. Nekako mi je bilo manje opasno napraviti "umjetno čišćenje" u kontroliranim uvjetima, nego čekati prirodu. Komplikacije su uvijek moguće. Imala sama sreće pa me nisu izmrcvarili.
    Moje tijelo 3tj nije skužilo da nema više aktivnosti ploda, tak da je pitanje koliko bi to sve dugo trajalo prirodno i da li bi me zbog predostrožnosti i nakon spontanog opet kiretirali, što znaju raditi. Izgleda da nam to kopanje ne gine kako god okreneš.
    Kod tvog slučaja(a moj je bio gotovo identičan)najopasnija stvar je koagulopatija koja se može razviti u određenom broju slučajeva ,te može doći do ozbiljnog krvarenja.Ali do koagulopatije može doći i kod kiretaže ,tj.ona može biti neotkrivena(a testovi se na nju ne rade prije kireztaže,a trebali bi se!).Uzimajući u obzir da je kiretaža agresivan zahvat,krvarenje može biti još opasnije.
    Evo tekst o DIK sindromu koji je zapravo jedina opasna stvar kod čekanja kada je u pitanju zadržani pobačaj.Ali i tada su u pitanju tjedni tj.više od 4 tj. kada je plod zadržan u maternici.

Definicija
    U trudnoći nastaje promjena koagulacijskih faktora u smislu pojačane sklonosti za zgrušavanje krvi.

povišena koncentracija fibrinogena - povisuje se sa ranijih 3,5g/L na 4,5g/L
    povišena fibrinolitička spobnost krvi - povećana je koncentracije plazminogena
    ostali koagulacijski faktori - trombociti i ostali faktori zgrušavanja ne mijenjaju se značajnije
    u plodnoj vodi i decidui uterusa ima znatnih količina tromboplastina, tj.tromboplastinu slične tvari koji u nekim stanjima prodire u sistemni optok krvi i aktivira proces intravaskularne koagulacije --> aktivira protrombin u trombin --> koji pretvara fibrinogen u fibrin --> tromb - fibrin+trombociti --> taloži se u sitnim k.žilama(najviše bubrega i jetre ali i pluća,mozga i dr.)
    reakcija organizma na taloženje fibrina --> povećana fibrinoliza
    (stanja u kojima je primarno pojačana fibrinoliza - hemoragijski šok,septički pobačaj) --> aktiviranjem plazminogena u plazmin --> rezultat - u krvi hipofibrinogenemija ili afibrinogenemija sa sposobnošću zgrušavanja krvi --> krvarenje

zaključno - većina poremećaja koagulacije u opstetriciji javlja se u pacijentica čije zgrušavanje bilo normalno te se radi o stečenim defektima koagulacije --> kod opstetričkih pacijenata zajednički uzrok stečenih koagulopatija je DIK
    generalizirana aktivacija sistema za zgrušavanje nastaje kad dođe do -
    proširenja vaskularnog oštećenja ili
    kad tromboplastinski materijal uđe u cirkulaciju ovo je izrazito kod opstetričkih pacijentica jer su otvoreni venski sinusi na ležištu placente
    [uredi]ETIOLOGIJA
    Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK) može biti -

kronična - - kod retiniranog pobačaja (missed abortion) i EPH gestoza -
    akutna (obično kao patološki odgovor neke dobro definirane bolesti) - kod abrupcije placente,dovršenja retiniranog pobačaja,amnijske embolije,septičkog pobačaja ili septičkog poroda,kod posthemoragičkog šoka ili tzv.čistog «opstetričkog šoka»
    Događaji u DIK-u --> prvo - različiti prokoagulantni faktori (prekursori) djeluju na koagulaciju i dovode do diseminirane intravaskularne koagulacije te istodobno stimulacija fibrinolize - odgovor organizma na abnormalno zgrušavanje kao pokušaj prekida koagulacije što dovodi do produkcije fibrinskih razgradnih produkata

[uredi]Patofiziologija DIK-a

patofiziologija-dijagramPrekursori DIK-a -

Missed abortion (zadržani pobačaj ili zadržano mrtvo čedo) - nakon odumiranja ploda iz nepoznatih razloga ne dolazi do njegova izbacivanja --> prestaje rast ploda,a plodna voda se smanjuje resorpcijom u sistemni optok krvi --> resorpcijom plodne vode u sistemni optok krvi prelazi tromboplastična tvar koja inicira DIK --> pri dovršenju takvih trudnoća spontanim ili arteficijalnim putem može doći do krvarenja zbog hipofibrinogenemije ili afibrinogenemije --> uvijek kod intrauterine smrti čeda odrediti FIBRINOGEN iz krvi majke da bi se otkrila latentna hipofibrinogenemija --> prije dovršenja trudnoće potrebno normalizirati razinu fibrinogena i uspostaviti normalnu koagulaciju trajnom infuzijom heparina oko 20 000 I.J.U 24 sata,jer heparin spriječava konverziju protrombina u trombin i ima i antitrombotski efekt --> pri dovršenju zadržanog pobačaja majci treba odrediti krvnu grupu,treba postojati mogućnost nabave krvi i u pripremi suhi fibrinogen
    Važno je rano postavljanje dijagnoze jer takvu trudnoću treba što prije dovršiti.

Dulje ostajanje mrtvog ploda u maternici(obično dulje od 6 tjedana) može izazvati opasne posljedice za majku i sindrom mrtvog čeda,jer se u posteljici i fetusu vrlo brzo razvijaju degenerativni procesi --> pri kojima se oslobađa tromboplastin --> koji u majčinoj cirkulaciji može započeti proces intravaskularne diseminirane koagulacije (DIK) --> sa nastankom hipofibrinogenemije i mogućeg masovnog krvarenja kada se porođaj konačno dovrši.Majka može iskrvariti prilikom pokušaja odstranjenja odumrlog ploda zbog manjka fibrinogena i drugih čimbenika zgrušavanja krvi koji se javljaju tijekom DIK-a.

Stoga je nakon postavljene dijagnoze uvijek nužno odrediti fibrinogen u majčinoj krvi i evakuaciji pristupiti tek nakon što se ustanove vrijednosti iznad 1g/L.

Fibrinogen se snizuje postepeno nakon smrti fetusa i rijetko u razdoblju kraćem od 4 tjedna padne na vrijednost ispod 1,5g/L. Značajniji poremećaj obično nastupa nakon mjesec dana.

Ako se trudnoća do tada ne prekine u oko 25% trudnica razvit će se koagulopatija.

U oko 75% žena spontani će porod nastupiti u razdoblju od 2 tjedna nakon smrti fetusa, a u 90% u intervalu od 3 tjedna. Ako su vrijednosti fibrinogena niže(hipofibrinogenemija),prije odstranjenja moraju se normalizirati.To se može postići parenteralnom nadoknadom fibrinogena ili davanjem heparina koji će zaustaviti napredovanje procesa intravaskularnog zgrušavanja i dopustiti spontani oporavak vrijednosti fibrinogena.

Sindrom mrtvog čeda nastaje obično kada smrt čeda nastane u drugom trimestru ili kasnije.Ako je vrijednost fibrinogena ispod 2g/L potrebno je odrediti i ostale faktore koagulacije koji upućuju na razvoj DIK-a:

prisutnost raspadnih produkata fibrinogena,
    snižen broj trombocita
    produljeno trombinsko,protrombinsko i parcijalno tromboplastinsko vrijeme
    sniženje faktora V i VII
    Pri dovršenju trudnoće treba voditi računa o zrelosti cervixa i gestacijskoj dobi.Važno je da se porod dovrši vaginalno te da bude što poštedniji za majku.Stoga se daju lijekovi za sazrijevanje grla maternice,a trudovi se izazivaju prostaglandinskim preparatima.U trudnica sa zrelim cervixom daje se infuzija oksitocina.

Ako je trudnoća manja od 16 tj.dovršava se vaginalnom evakuacijom na način arteficijalnog pobačaja.kod većih trudnoća valja proizvesti trudove - estradiol kroz 5 dana uz stimulaciju uterusa infuzijama oksitocina,ako ne reagira na oksitocin mogu se davati prostanglandini sami ili u kombinaciji sa prostanglandinima.

EPH-gestoze - kao kronični proces može nastati DIK --> EPH.gestoze su multikauzalna bolest i DIK se ne javlja u svih češće što je gestoza težeg oblika ali ne uvijek --> nepoznati su prekursori DIK-a kod preeklampsija i eklampsija iako se zna da ove pacijentice imaju više količine razgradnih produkata fibrinogena u krvi i urinu
    Abruptio placente - primjer je akutnog oblika DIK-a --> abrupcija placente nastaje u do 5%o svih trudnoća --> u krvi majke često lab.znaci DIK-a ali se teške poremetnje koagulacije,afibrinogenemija razvijaju rijetko u otprilike svakom petom slučaju --> dijagnostički znakovi tipični - znakovi šoka,uz oskudno krvarenje,hipertonus-tetanija uterusa
    Amnionska embolija - rijetka je komplikacija sreće se u 1 - 20 000 trudnoća --> KS karakteristična - naglo stanje šoka nakon rađanja posteljice a bez postojanja iole većeg krvarenja --> nagla dispnoa,cijanoza ,pad k.tlaka,gubitak pulsa --> letalni ishod --> obdukcija pokazuje u plućima elemente plodne vode u ostalim organima fibrinski trombi --> teški oblik je rijedak češći su blaži oblici sa blažom dispnejom i cijanozom s kolapsom bez krvarenja ili infekcijskog sindroma --> mogu se ustanoviti hipofibrinogenemija i pojačana fibrinoliza
    Septički pobačaj - intrauterine infekcije dovode do oslobađanja endotoksina u majčin krvotok što oštećuje k.žile uzrokujući oslobađanje tromboplastina --> septički pobačaj bio spontan kao kod akutnog sindroma intraamnionske infekcije ili kriminalno uzrokovan može dovesti do DIK-a --> primarni je poremećaj u fibrinolizi kao izrazu septičkog stanja - pojačana fibrinoliza,trombopenija,hipofibrinogenemija --> žena nije ugrožena samo sepsom već i mogućim nekoagulabilnim krvarenjem --> liječenje - septičke infekcije,borba protiv šoka,korekcija poremećene koagulacije(infuzije fibrinogena i Tryptizol kao antifibrinolitik) te u dovršenju trudnoće.
    Transfuzijske reakcije
    Obstetrički šok - pojavljuje se u trudnoći,u pravilu pri njezinom dovršenju(pobačaj ili porod).
    [uredi]Uzroci

krvarenje - najčešći uzrok,može biti prema van(metroragija) ili intraabdominalno(EU,abdominalna trudnoća,ruptura uterusa)
    nakon rođenja djeteta ili poslije pobačaja,a bez imalo većeg krvarenja,npr.stanje prije poroda kada oskudno fiziološko krvarenje trećeg doba obično vezano s porodnom boli,premaši kardiovaskularne kompenzacijske mehanizme
    latentna intraamnionska infekcija
    blaži oblik amnionske embolije
    [uredi]DIJAGNOSTIKA

potrebno je rutinski napraviti koagulacijske testove čak i ako krvarenje nije izraženo
    rani testovi postavljaju osnovu za usporedbu sa kasnijim testovima ako
    se pojave komplikacije

kako su neki koagulacijski testovi u kasnoj trudnoći poremećeni,usporeba sa prijašnjim rezultatima može biti jedini put da se odluči jesu li normalne vrijednosti zapravo patološke
    KS - posljedica DIK-a je hipofunkcija ili afunkcija organa zbog mikrotromboze,svi organi mogu biti zahvaćeni - slika ARDS-a,
    MODS-a;blagi oblik DIK-a stvara malo kliničkih simptoma dok

fulminantni DIK može uzrokovati krvarenje(posljedica potrošnje

faktora koagulacije i ubrzane fibrinolize) pacijentice iz mjesta

venepunkcije,iz kirurške rane,iz desni,u urin i tada laboratorij može

potvrditi naše sumnje

Laboratorijska dijagnostika -
    trombocita - trudnoća ne mijenja vrijednost trombocita, 150 000 do 300 000 u mm3,dok se u preeklampsiji može javiti sniženi nivo --> za utvrđivanje pravog sniženja potrebno napraviti seriju testova kod svake pacijentice - osim trombocitopenije u perifernom krvnom razmazu nalazimo fragmentirane eritrocite --> odlaganjem fibrina u malim k.žilama nastaje oštećenje eritrocita koji prolaze strujom krvi --> nastaje mikroangiopatska hemolitička anemija
    nivo fibrinogena - - on je reaktant akutne faze i može biti i normalnih vrijednosti a da postoji poremećaj koagulacije, fibrinogen se normalno povećava u trudnoći postepeno,kod teške preeklampsije može biti i 8-10g/L,nivo fibrinogena koji se javlja kao «normalan» u opstetričkih pacijentica može značiti pad --> zato su bazalne vrijednosti potrbne i korisne a ponavljani test će ustanoviti jesu li nalazi u padu -
    produženo trombinsko vrijeme (TV) ,PV (mjeri vanjski put zgrušavanja) i APTV (mjeri unutarnji put zgrušavanja)
    povišenje nivoa fibrin-fibrinogenskih raspadnih produkata ( D - dimeri) - nisu prisutni u normalnoj trudnoći
    određivanje antitrombina III
    [uredi]LIJEČENJE
    Liječenje osnovne bolesti koja dovela do DIK-a --> otkloniti stimulus DIK-a (evakuirati placentu ako retinirana,evakuirati fetus ako retiniran,brzi porod kod teške eklampsije,histerektomija ako se krvarenje iz placentnog sijela ne može kontrolirati i dr.)
    Opće suportivne mjere(rehidracija,oksigenacija,regulacija krvnog tlaka)
    usmjeren na održavanje cirkulacije - nadoknada krvnog volumena i cirkulirajućeg volumena je prioritetna --> održati perifernu cirkulaciju i hepatički protok krvi --> volumen obnoviti kristaloidima i koloidima --> koncentrat ispranih eritrocita ili cjelokupna krv popravit će kapacitet vezanja kisika,a povećanje kisika u inspiriju popravit će tkivnu hipoksiju
    Liječenje krvarenja -
    problem je primjena koagulacijskih faktora i trombocita može pogoršati mikrovaskularnu trombozu
    konzervirana krv je siromašna faktorom V,faktorom VIII i trombocitima zato bi krv trebala biti što svježija --> preporučljiva je primjena koncentrata trombocita ako su u padu --> svježe plazme (SSP) te svih faktora koji nedostaju
    - anesteziološka razmišljanja moraju ići individualno prema pacijentici i pratiti opstetrički dio prije nastanka DIK-a - --> cilj reanimacije kod opstetričkog krvarenjaje održanje oksigenacije u tkivima --> oksigenacija traži perfuziju tkiva s dostatnim sadržajem kisika --> perfuzija ovisi o adekvatnoj intravaskularnoj tekućini i funkcionalnosti cirkulacijske pumpe --> sadržaj kisika je određen hemoglobinskim kapacitetom zasićenosti kisika i kvalitetom respiratornih promjena u plućima --> pacijent koji krvari gubi oboje i volumen i kapacitet zasićenosti kisikom te reanimator nastoji nadomjestiti i volumen i kisik sve dok se krvarenje ne zaustavi

trudnice su fiziološki priređene za gubitak krvi koji prati porođaj - značajno povećan volumen krvi u trudnoći tako da ukupni volumen na termin može biti 35%-50% veći od onog prije trudnoće ,nakon porođaja krvni bazeni postaju manji --> iako volumen plazme i eritrocita povećan povećanje eritrocita je relativno --> jer «anemija» zbog hemodilucije --> nakon porođaja krvni bazeni manji,intravilozni prostori nestaju s placentom,uterine k.žile se skupljaju kako se postpartalni uterus kontrahira i time za 300-500ml krvni volumen koji potreban da se napuni taj vaskularni bazen
    usprkos ovim pripremama krvarenje može nadmašiti mogućnost tjelesne kompenzacije --> brza i.v.infuzija može biti spasonosna( staviti i.v.kanilu široka promjera)
    progresivna hemoragija --> dovodi do aktivacije simpatikusa --> povećanje srčane frekvencije(održava rad srca usprkos venskom dotoku) --> vazokonstrikcija --> održava krvni tlak te čuva protok krvi kroz vitalne organe --> KS - prvo tahikardija,bljedilo,pa hipotenzija,znojenje,gubitak svijesti (kombinirani efekt - hipoksije,aktivnosti simpatikusa i poremećene perfuzije)
    kristaloidne otopine npr. Ringerov laktat dobre za neposrednu nadoknadu --> za ekstenzivan gubitak krvi dobre koloidne otopine albumini i plazmaproteinske frakcije --> kontinuirani ubitak krvi traži nadoknadu s tekućinom s mogućnošću kapacitetne nosivosti kisika - krv nosi kisik dijelom otopljen a većinom reverzibilno vezan za hemoglobin u eritrocitima --> bez hemoglobina krv ne može suficijentno opskrbiti stanice kisikom čak ni povećanjem srčanog rada i dodatkom kisika u inspiriju --> počinje anaeroban metabolizam --> metabolička acidoza --> oštećenja i smrti stanice jer tkivna hipoksija nije iskorigirana
    kod hemoragije gube se i plazma i eritrociti --> koloidne i kristaloidne otopine samo nadoknađuju plazmu,a eritrociti se nadoknađuju eritrocitima --> potrebna nadoknada krvi za održanjem oksigenacije --> volumen potrebnih kristaloida može poslužiti kao grubi pokazatelj količine izgubljene krvi --> ako procijenjeni gubitak prelazi 25%-30% procijenjenog trudničkog volumena pacijent sigurno kontinuirano krvari i transfuzija je neophodna
    poremećena koagulacija tretira se ovisno o kliničko-laboratorijskom statusu --> kod abrupcije placente i septikemije koagulacijski problemi moraju se tretirati odmah --> uz antifibrinolitike važno nadoknaditi faktore koji nedostaju dok je primjena heparinai danas prihvaćena
    ako imamo dokazan samo DIK oprez u primjeni antifibrinolitika jer mogu zamaskirati sliku DIK-a,ali u mnogim krvarenjima u trećem trimestru trudnoće antifibrinolitici uz fibrinogen su jedina terapija --> sam fibrinogen nije dovoljan i bezvrijedan je u terapiji kod poremećene koagulacije u krvarenjima trećeg trimestra trudnoće
    kod zadržanog mrtvog čeda tromboplastin ako ulazi u cirkulaciju može aktivirati koagulaciju --> fibrinoliza --> manjak fibrinogena
    kod opstetričkih krvarenja zbog koagulopatija krvarenje se najsigurnije zaustavlja ako se polazi od toga da je fibrinoliza uzrokovala manjak fibrinogena --> bitno razlučiti je li to pomanjkanje fibrinogena zbog potrošnje fibrinogena u DIK-u ili je to samo razaranje fibrinogena zbog opstetričke fibrinolize prema tome usmjeriti terapiju *primarnu opstetričku fibrinolizu tretiramo antifibrinoliticima uz nadomjestak fibrinogena i faktora koagulacije koji nedostaju --> DIK - primjena heparna i faktora koagulacije koji nedostaju --> bitno je da su ova dva pojma u opstetriciji samo teoretski odvojena
    Nadomjestak fibrinogena nema značenje ako nije blokirana fibrinoliza --> ako krvarenje u DIK-u više potječe od raspadnih produkata fibrinogena a ne od sniženja faktora koagulacije fibrinogen može pogoršati proces ili može uzdrmati ravnotežu prema generaliziranom zgrušavanju
    Tretman heparinom i inhibitorima fibrinolize zauzima značajno mjesto u liječenju DIK-a - heparin je esencijalni antitrombin,a DIK je rezultat generalizirane aktivacije sistema koji stvara trombin --> korištenje heparina u opstetričkom DIK-u mora biti uz 2 činjenice -
    prvo ovisi o uzročnom faktoru koji doveo do DIK-a i
    da su to pacijentice sa otvorenim krvnim žilama
    Heparin se primjenjuje u kontinuiranoj infuziji iako kliničkom slikom dominira krvarenje jer se želi inhibirati stvaranje mikrotromboza s oštećenjem pojedinih organa --> u početku krvarenje se može pogoršati pod terapijom heparinom --> kako bi se to izbjeglo primjenjuju se koncentrati trombocita i nadoknađuju faktori koagulacije SSP ili krioprecipitatom --> praćenje potrošnje u DIK-u moguće je praćenjem broja trombocita i nivoom fibrinogena --> svaki porast broja trombocita i koncentracije fibrinogena govori za prekid potrošnje i krvarenje se tada nalazi pod kontrolom --> primjena transfuzija bez heparina samo pospješuje trombozu i ne riješava deficitno stanje --> ponekad su potrebne velike doze heparina da se zaustavi intravaskularna koagulacija --> ta heparinska rezistencija objašnjava se povećanjem nivoa trombocitnog faktora IV, AT III i još nejasnim utjecajima
    Inhibitori fibrinolize - primjenjuju se s velikim oprezom --> velika količina razgradnih produkata fibrinogena doprinosi krvarenju --> uloga inhibitora fibrinolize je u sprječavanju lize tromba i poboljšanju gotovih ugrušaka --> primjenjuje se prema kliničkoj slici koja ne odgovara na svu primjenjenu terapiju i bolesnik je u životnoj opasnosti --> prije primjene inhibitora fibrinolize nužna adekvatna antikoagulantna aktivnost heparina jer oni sami mogu znatno pogoršati stanje tromboze
    Antitrombin III (AT III) -
    antitrombin III – inhibitor je koagulacije normalno prisutan u plazmi --> veže se i inaktivira faktore koagulacije (sa značajnim izuzetkom faktora VII) --> heparin vrši antikoagulacijsku aktivnost pojačavajući aktivnost antitrombina III --> u liječenju DIK-a heparin obično nije djelotvoran na mikrovaskularnu trombozu vjerojatno zbog deplecije antitrombina III i oslobađanja heparinskog neutralizirajućeg faktora IV što može biti odgovorno za heparinsku rezistenciju --> potrebno uz heparin davati i antitrombin III koncentrat u dozi 90-120 jedinica te kroz 4 dana ista doza dnevno u svrhu oporavka odgovora na heparin
    ostali inhibitori koagulacije normalno prisutni u krvi -
    protein C - specifično inhibira faktor V i VIII
    protein S - pojačava djelovanje faktora C
    manjak faktora C i S --> hiperkoagulabilnost
    inhibitor puta tkivnog faktora - antagonizira djelovanje aktiviranog faktora VII

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Možda,ali treba uzeti u ubzir da je jajašce u ovom slučaju samo polovica para.Znači da 50 % šanse za grešku nosi i muška strana?
    e na ovu temu sam dobila objasnjenje da se spermiji ipak moraju izboriti za jajasce pa tu defektni prije otpadaju i veca je vjerojatnost da onaj koji se izborio je i bolje kvalitete, dok je jajasce takvo kakvo je

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •