Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Carabonara?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno Carabonara?

    Zna li netko kako se radi umak za špagete Carabonara? Ja sam špagete carabonara jela samo u piceriji i super su mi, al mi je nekak blesavo tamo pitati kak se radi.

  2. #2
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Poprži se špek na ulju, na to doda skuhano tijesto, pa razmućena jaja, pa se makne sa vatre i u vruće doda vrhnje - kiselo ili za kuhanje, meni je finije kad stavim kiselo. Zapravo bi se trebalo maknuti sa vatre prije dodavanja jaja, ali ja radije ostavim sa jajima na vatri. Može se posipati sa peršinom,a jede se sa parmezanom.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    E baš ti hvala, jednostavno je znači.

  4. #4
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    I fino! njam njam (ja sam na UN dijeti )

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    u original carbonaru ne ide vrhnje. evo recepta:
    500 g spageta
    180 g pancete
    4 jaja
    4 zlice masl. ulja
    2 reznja cesnjaka
    40 g parmezana
    40 g ovcjeg sira

    Poprziti pancetu sa cesnjakom, kad je gotovo maknuti cesnjak. Umutiti jaja sa sirom. Skuhati spagete, preliti ih jajima i pancetom. Promijesati.

  6. #6
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Prava carbonara (ja pol talijanka 8) ) :

    Popržiti pancetu na maslinovom ulju (ja ga pomješam sa malo putra, bude bolje), ubaciti u to već kuhane špagete, zasebno umutiti jaja i parmezan, dobro promiješati i odmah poslužiti. Ja koristim samo svježa jaja od kokica moje mame. Ne bih se baš igrala sa kupovnim jajima.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Prava carbonara (ja pol talijanka 8) ) :

    ... zasebno umutiti jaja i parmezan...
    da, to sam i ja mislila ali sam zaboravila napisati u receptu.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    viš, dobro si me podsjetila, već dugo nismo to jeli, morat ćemo to ispraviti
    Mi u smućkana jaja još dodamo crni mljeveni papar

  9. #9
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Prava carbonara (ja pol talijanka 8) ) :

    Popržiti pancetu na maslinovom ulju (ja ga pomješam sa malo putra, bude bolje), ubaciti u to već kuhane špagete, zasebno umutiti jaja i parmezan, dobro promiješati i odmah poslužiti. Ja koristim samo svježa jaja od kokica moje mame. Ne bih se baš igrala sa kupovnim jajima.
    Sve isto, osim sto ja zasebno umutim jaja, vrhnje za kuh., parmezan i naribam malo gaude ili nekog dr. topivog, i s tim prelijem spagete i pancetu.

  10. #10
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Moja mama je isto radila carbonaru bez vrhnja - to smo zvali talijansko tijesto Ail fora je u tome da su jaja praktično sirova tj. skuhaju se samo od vrućine špageta. No moja mama naravno nije htjela tako raditi nego bi zapekla jaja, pa je naše taljansko tijesto bilo vrlo suho jelo. Zato ja zapečem jaja pa dodam vrhnje - onda mi je fino i mljackavo.

  11. #11
    Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagabria
    Postovi
    2,116

    Početno

    jaja se sirova pomijesana sa sirom preliju preko vrucih spageta i tako se stisnu - ne ide nikakvo vrhnje za kuhanje u carbonaru.

    i po originalnom receptu ne stavlja se parmezan nego pecorino ili grana padano (imate i jedan i drugi za kupit u ipercoopu) a razlika u okusu je ogromna, tisuću puta finije nego parmezan

  12. #12
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    ja sam radila tako da sam prepržila pancetu, dodala tjesteninu - i prelila razmućenim jajetom i vrhnjom u koje sam naribala sir...

    to mi je dosta teško sjedalo na želudac - pa ja sad sebi napravim "lažnu" karbonaru.

    prepržim pancetu i komadiće šampinjona, na to stavim vrhnje za kuhanje - i umiješam tijesto. (daleko je od pravog recepta, ali tako se tješim ).

  13. #13
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    po originalnom receptu ne stavlja se parmezan nego pecorino ili grana padano
    Mi svaki mjesec u Trst po pecorino parmigiano (u komadu, ne naribanog!) i to točno znam kojeg treba kupiti

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    pecorino (sam naziv kaže) je od sir od ovčjeg miljeka, a parmigiano je sir od kravljeg mlijeka

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj Foška prvotno napisa
    parmigiano je sir od kravljeg mlijeka
    kao i grana padano.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    Citiraj Foška prvotno napisa
    parmigiano je sir od kravljeg mlijeka
    Rekla bih da parmigiano može biti bilo koji, samo da je iz Parme.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    :? prvi glas. Parmigano je u EU zaštićeni naziv za parmigiano reggiano - parmezan ima zaštićeno geografsko porijeklo. I taj zaštićeni se radi od kravljeg mlijeka.

    Jedino se još kod nas smije prodavati Sirelin "pamezan" pod tim nazivom, iako mi se čini da nas i oni žele pripremiti na novi naziv, RIBANAC, pa to sad i stavljaju na vrećice.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    pecorino parmigiano je parmski sir od ovčjeg mlijeka.
    parmigiano reggiano je onaj parmski sir - parmezan.

    Tako ja to mislim. Šta ustvari znači reggiano?
    Šta znači grana padano?

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    sad mi već sline cure od tog parmigiana:

    Il Parmigiano-Reggiano ha ottenuto in ambito nazionale il riconoscimento di produzione DOC (Denominazione di Origine Controllata), un marchio che ne garantisce la provenienza e la qualit

  20. #20

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    Precijenila si me , ajd sad još i prevedi..

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    reggiano - 'ređanski', proizvodi se u pokrajini Reggio (Emilia)... jao, moj zemljopis je slab.
    Padano - pridjev, padski.
    kao da kažeš zagorski sir

  22. #22

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    A grana?

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    a ja mislila da i ti gledala Tele Friuli kao mala

    Pa 1998. su dobili taj europski certifikat koji ga štiti i po nazivu i po kvaliteti i po načinu proizvodnje. I kažu da je od krave.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    padano = padski, od tamo gdje teče rijeka Po (porječje, kako se to kaže?). Kao rijeka Sava i Posavina, valjda.

    a pretpostavljam da je Grana ime sira.

  25. #25
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    u mojoj verziji carbonare, na vruce spagete s pancetom (po gornjim receptima) se po posluzivanju u tople tanjure (to bas nisam picajzlala ) na vrh stavlja svjezi zumanjak koji si svatko umijesa u spagete...

    nista prethodnog mucenja jaja sa sirom, vrhnjem ni icime...


    i da - mogla bih se prisjetiti i pripremiti bar ponekad...

  26. #26
    Ari avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Vinkovci - Osijek
    Postovi
    165

    Početno

    Moj recept za "lažne" karbonare:
    Prepržim dosta sitno sjeckane pancete i kad se zareši odbacim vekliku većinu otopljene masti, umutim jedno malo vrhnje za kuhanje, jedno obično vrhnje i pospem origanom. kad prelijem prko tijesta nekad još pospem parmezanom i meni je jako sočno i mljac!

  27. #27
    zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Vallis Aurea
    Postovi
    1,510

    Početno

    Potpisujem "lažnu" carbonaru...od Ari.....ne možete govoriti finije je s ovim, finije s onim..ovo MORA ići - ne mora...svakom je nešto drugo finije...sad ja pametujem ali recimo MM ne voli parmezan i osjeti ga u maloj količini...tako da ga ne stavljam nigdje pa i di bi svakako morao ići...nadopunim s nečim drugim i to je to...

  28. #28

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,137

    Početno

    Ja sam danas pravila laznu i bash mi bilo fino

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •