Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 62

Tema: Umjetni dodaci hrani

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Umjetni dodaci hrani

Evo ja kopiram:

DODACI ŽIVEŽNIM NAMIRNICAMA
    (prijepis Izvješća Klinike za Pedijatarsku onkologiju)

1.BEZOPASNI DODACI
    E100,101,104.105,111,121,130,132,140,151,152,160,1 61,162,170,174,175,180, 200,201,202,203,236,237.238,260,261,263,270,280,28 1,282,290,300,301,303,305, 306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,33 5,336,337,382,400,401,402,403404 405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,47 2,473,474,475,480

2. SUMNJIVE TVARI
    E125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3 OPASNI DODACI
    E102,110,120,124

4. ŠTETNI PO ZDRAVLJE
    a) smetnja crijeva
    b) smetnje probave
    c) kožna oboljenja
    d) uništava vitamin B12
    e) povisuje kolesterol
    f) podražaje živce
    g) upala usne šupljine
    E220,221,224,232
    E338,339.340,341,450,461,463,
    465,466, u pakiranim sladoledima E407
    E230.231,232,233
    E200
    E320,321
    E311.312
    E330 najopasniji je dodatak (izaziva rak).
    Sadrže ga npr. Schveepps od limuna, senf, neka gazirana
    pića, maso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi.

5. DODACI KOJI UZROKUJU RAK
    E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

POZOR: E123 je jako otrovan i zabranjen u SAD-u.

Obratite posebnu pozornost na slijedeće proizvode:

E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima a posebno marke TREETS,
    SMARTTES, HARIBO -gumeni bonboni, puding r, šlagom u plastičnim posudicama,
    zamrznuta riba marke IGLO, vmnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje,
    puding od vanilije.

E102 i E110 u gotovim umacima svih vrsta.

Molba za svakoga! Koristite ovaj popis ili ga negdje objesite. Radi se o vašem zdravlju i zdravlju vaše djece. Spriječite uporabu ovih dodataka hrani pažljivim odabirom namirnica. Zapamtite: kupac određuje sastav proizvoda.

Kopirajte ovaj popis i podijelite ga svim prijateljima.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imam taj popis već neke 4 godine.Ispočetka sam ga se držala kao pijan plota.Sad sam već gotovo zaboravila na njega.Baš dobro da si ga stavila.Znam npr.da u pudinzima i šlagovima Dr.Oetker ima mislim taj 330. Ja od tada uvijek kupujem Ruf.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam isto davno imala ovu listu, ali onda sam cula jako puno proturjecnih stavova pa se vremenom negdje zagubila ...

Htjela bih se osvrnuti na ovu E330 koja je kao najopasnija.. To je limunska kiselina? Tu sam nesto malo petljala da si potvrdim barem da je to limunska: Citric Acid
    Svejedno je li bas najopasnija ili nije, ali nje ima u svakom bombonu s vocnim punjenjem, u svakoj "merendini" (oni mali kolacici) s vocnim punjenjem, u **** kasicama (nekim), u vecini jeftinijih vocnih sokova .. puno je ima jer se koristi kao "prirodniji" konzervans (e sad, nemojte me razapeti ako bas sve ove info nisu tocne, ja sam o ovome vise citala prije 2-3 godine).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E to mi stvarno nije jasno... što je to tako strašno u limunskoj kiselini? Inače, prirodno je ima u svem kiselom voću - uz nju još i jabučne.
    Nemojte misliti da je sva kiselina u voću C-vitamin, nije. Jabuke ga recimo skoro uopće nemaju a znaju biti jako kisele.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da ne kažem kako je u metabolizmu ugljikohidrata jedan međuprodukt koji se normalno nalazi u organizmu. Pa se u biokemiji jedan ciklus upravo i zove "ciklus limunske kiseline".
    Jednom sam si dala truda i sve te dodatke "prevela" iz pravilnika u Narodnim novinama. Ako nađem napisat ću vam. Ako ne, napisat ću kad smognem malo više vremena. Ali tu ima stvari koje zbilja škode (neke boje) i onih koje su potpuno bezopasne i prisutne i normalno u hrani.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E ja bas zbog te limunske,tog E 330 kopam po forumu..
    Kao sto Mamazika jednom davno napisa,pa te limunske ima svuda?! Zasto?! Zasto je to kancerogeno?
    Sta da jedem ljudi,pa sve ima te glupe e-ove?!

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ciklus limunske kiseline zove se još i Krebs-ov ciklus (po znanstveniku). A Krebs na njemačkom znači "rak". Pa je netko nabasao na njemačku stranicu o E brojevima i krivo interpretirao podatak koji nije razumio i limunska kiselina ni kriva ni dužna ispala kancerogena...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Ciklus limunske kiseline zove se još i Krebs-ov ciklus (po znanstveniku). A Krebs na njemačkom znači "rak". Pa je netko nabasao na njemačku stranicu o E brojevima i krivo interpretirao podatak koji nije razumio i limunska kiselina ni kriva ni dužna ispala kancerogena...
    O, da! Ovo je vrlo lako moguće!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Meni je bila super curica nasih prijatelja, od svojih 7-8 godina. Tata joj je kupio bombone koje ga je zamolila, a onda je okrenula vrecicu i pocela prebrojavati E-brojeve.

I kaze "necu ih puno pojesti"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne priznajem niti jedan popis E-brojeva na kojemu se ne nalazi E441, želatina. Gornji popis je u opticaju godinama i cijelo vrijeme uspješno zbunjuje.

Kod traženja ispravnog popisa savjetujem upravo E441 kao kriterij, jer ako ga nema, neće se zateći ni drugi problematični E-ovi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ne priznajem niti jedan popis E-brojeva na kojemu se ne nalazi E441, želatina. Gornji popis je u opticaju godinama i cijelo vrijeme uspješno zbunjuje.

Kod traženja ispravnog popisa savjetujem upravo E441 kao kriterij, jer ako ga nema, neće se zateći ni drugi problematični E-ovi.
    Možda je već bilo, ali zašto želatina? Znam da je životinjskog porijekla, ali je li to jedini razlog?
    I zašto su liste s E-ovima proturječne?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

šta se želatina ne radi od kravljih izmljevenih kostiju-nemojte me ubit, ali čini mi se da sam zapamtila taj podatak u korelaciji s kravljim ludilom

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Liste nisu proturječne, nego njihova tumačenja. Niti jedan E-broj se nije dva puta dodijelio različitim supstancama, a konfuzija nastaje jedino zbog nepotpunosti popisa. Konkretno želatina se, kao, svrstava u "hranu", a ne u aditive i zato se ne nalazi na svim popisima.

Unatoč lamentiranju prehrambene industrije kako je to OK, slobodno se zaprepasti iz koliko je proizvoda povučena. Do povlačenja dolazi potiho, jer NITKO više ne želi sa želatinom biti u bilo kakvoj vezi - čak ni povijesnoj.

U Krašovom "bananku" više nema želatine.
    Sve više žele bombona se radi bez želatine...

Slična situacija je u proizvodnji cjepiva sa živom: izbacuje se iz sve više cjepiva i to potiho.
    Ugled firme ovisi o povijesnoj asocijaciji s problematičnim proizvodom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daj i meni pojasni - sjećam se da mi je tata (kemičar po struci) uvijek govorio da znam od čega je želatina, nikad ju nebi stavila u usta ( a ja tako volim haribo bonbone - iako ih izbjegavam)

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="Davor"]U Krašovom "bananku" više nema želatine./quote]

ovo me je bas razveselilo! To mi je najdrazi desert iz djetinjstva. Jos da me netko uvjeri da unutra ima banane...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    Daj i meni pojasni - sjećam se da mi je tata (kemičar po struci) uvijek govorio da znam od čega je želatina, nikad ju nebi stavila u usta
    Moj tata (isto hemicar) mi je to govorio i za virsle, pastetu... i mnogo toga jos.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala! (moj tata je radio s preradom kože, odnosno bio jako "unutra"- sad znam na što je mislio.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ne, ovu stranicu sam odabrao radi toga što proces proizvodnje NIJE opisan. Da znaš detalje - još uvijek bi povraćala.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A ne, ovu stranicu sam odabrao radi toga što proces proizvodnje NIJE opisan. Da znaš detalje - još uvijek bi povraćala.
    Silno zelim znat detalje,moze i na pp. Naprosto ovo da se to radi od kosti i koze i bla,bla..mi nije dovoljno gadljivo s obzirom da koliko te zelatine moze bit npr u jogurtu(eto mene opet dosadne s tim jogurtom),to mi se cini kao stvarno mala kolicina il se debelo varam? Iako se u zadnje vrijeme trudim izbjegavat zelatinu...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Molim proces proizvodnje hrenovki. Za moju baku.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a tek kad odeš u tvornicu, pa vidiš uživo... :shock:

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moram pitati opet.
    Dali je E330 štetan ili nije?
    Upravo čitam sastav raženog kruha i nailazim na E 300,E472e,E 330 i E 263.
    Vidim sa ovi ostali nisu štetni ali E 330 :?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davore, meni je dovoljno i ovo da mi bude zlo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nikome ne šaljem nikakve pp na ovu temu. Been there, done that.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno aditivi su budućnost

Eto tim je riječima jedan lokalni list jedne ugledne , a bogami i naše najveće prehrambene industrije, 'objasnio' svoj novi zaokret u proizvodnji hrane...i to od kada je naš vrli Djed Mraz (čitaj Miroslav Radman) s punom torbom američkih novotarija bio joj u posjeti i uvjerio isto tako 'moderno' raspoložen Upravni odbor kako će to u njihove džepove uliti novaca i novaca...U slijedećim će valjda novinama osvanuti slijedeća pametna propaganda radmanovskog tipa 'Pa šta ako je gen pauka u rajčici? Kad je pojedemo on se ugradi u gensku strukturu čovjeka i to je to...!!!!!'

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Recimo, ovo bi trebalo biti kao jako smiješno: http://www.straightdope.com/classics/a3_103.html

Ja STVARNO ne želim ići u detalje oko želatine. Zapravo mi je sasvim dovoljno što se proizvodi od crkotine, a to s kakvim se sve kemikalijama postiže da ne smrdi po zreloj crkotini me uopće ne zanima.

Postoje kvalitetne alternative želatini i nije nezamjenjiva. Fuj želatina. Ja to svojem djetetu ne dam.

Oprez oko kolača s parfe kremom, originalnog cheese cake, gumenih bombona, sladoleda, jogurta... lista je nažalost beskonačna.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nikome ne šaljem nikakve pp na ovu temu. Been there, done that.
    Ok,postujem.
    Oprosti,a jesi li ti vegetarijanac?
    Velis zelatina se radi od crkotina,pa mnogi ljudi jedu meso(ukljucujuci i mene)..a meso je isto crkotina?!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Moram pitati opet.
    Dali je E330 štetan ili nije?
    Upravo čitam sastav raženog kruha i nailazim na E 300,E472e,E 330 i E 263.
    Vidim sa ovi ostali nisu štetni ali E 330 :?
    Da, E-330 je uzasno stetan.LJudi nisu shvatili E-brojeve, 330 naprimjer nije C-vitamin ili limunska kiselina iz jednog limuna. E-330 je sintetski dobivena kiselina, sto znaci limuna ni vidjela.Vecina tih aditiva (ima ih preko 1000
    ) stvarno je toksicna i kancerogena.Nazalost znam to iz prve ruke, moj trogodisnjak-jos malo, alergican je na vecinu aditiva,boja i konzervansa.Da, ne duljm kada sam ga prestala dojiti, oko godine i pol, kad je poceo jesti industrijsku hranu, javio mu se proljev i osip po kozi.Bili smo na alergo testovima, privatno i preko HZZO-a ali testovi su bili negativni.Proljev je trajao sest mjeseci i ja sam i dalje tvrdila da to ima veze sa hranom, stavljala ga na dijete i probavala namirnicu po namirnicu, nekada je bilo bolje nekada gore. Pedijatrica mi se ispod brade smjeskala i mislila da pretjerujem. Napokon sam pronasla namirnicu koja ga je najvise zezala. SOK NA RAZRJEDIVANJE, osnovni sastojak E-330. Sada moram paziti sta mu dajem, vise ni ne kupuje skoro nista od gotovih namirnica jer nema gdje ga nema, kupujem samo frisko i pomogucnosti Bio. Ne podnosi jos neke od aditiva ali mu ne naprave proljev, vec samo urtikarije. Otisla sam kod trecek pedijatra alergologa koji kaze ovako.:Ako ste vi primjetili da mu to i to smeta onda je to tako, alergoloskih testova nema jer ih je previse za testiranje, morati cemo se pouzdati u vase zapazanje.To je to, nema vise mjesta!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Oprosti,a jesi li ti vegetarijanac?
    Velis zelatina se radi od crkotina,pa mnogi ljudi jedu meso(ukljucujuci i mene)..a meso je isto crkotina?!
    Jesam. Unatoč mojoj prehrambenoj orijentaciji, ostani upozorena da se pogoni za proizvodnju želatine osjete na kilometar, što uglavnom nije odlika nečeg svježeg. Od toga potom rade gumene bombone, sladoled, kolače... :bljuc:

BOBO, kemija je uvijek kemija i svakako je veća vjerojatnost nadrapati kao tvoje dijete od kemije, nego od bilo čega prirodnog i za dob djeteta primjerenog. LUDIM na veličanje lino-ta i pripravljanje kašica na formuli - čista kemija. Čisto ludilo. Bljak.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bobo, prije će biti alergija od prehrambene boje ili arome, konzervansa (benzojeva kiselina i sl.) nego od limunske kiseline. Ona je premala molekula i nalazi se normalno u organizmu - nema mehanizma po kojem bi izazvala alergiju.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kod njega postoji i nepodnosljivost na boje i arome, npr antibiotik ima okus i boju poslije kojeg se lijecimo jos tjedan dana od proljeva.Nije problem u limunskoj kiselini, on jede bez problema citronasto voće, problem je u E-330. Aditiv E-330 stavljaju svugdje, nema gdje ga nema, ali sam sto posto sigurna da je to razlog njegovih problema. Ima jedna super knjizica koja se zove "STO SE SVE KRIJE IZA E BROJEVA" Mislim da bi ju svatko trebao procitati, tek toliko da bude upoznat sa mogicim posljedicama .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo tri korisna linka:
    - potpuna tablica E-brojeva
    - UK Food Guide, ističu upozorenja o E102 Tartrazine i E951 Aspartame kao najznačajnije aditive u hrani
    - na istoj stranici ima i Additives best avoided in children's food, gdje se MSG (E621) opisuje kao skrivena opasnost.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Davore,nista ti ne brini..toliko si me izparanoizirao s tom zelatinom da to nije moguce. najvise me zivcira sto ne mogu naci jogurt bez zelatine i ko ris sam
    BOBO,ok ti tvrdis da je on alergican na E330,moguce..danas su ljudi na svasta alergicni. Ali od kud ti informacija da je to kancerogeno?
    Kemija je svuda oko nas,tih E-ova ima svuda..

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj BOBO prvotno napisa
    Da, E-330 je uzasno stetan.LJudi nisu shvatili E-brojeve, 330 naprimjer nije C-vitamin ili limunska kiselina iz jednog limuna. E-330 je sintetski dobivena kiselina, sto znaci limuna ni vidjela.
    ajme! ajme! ajme!
    sintetski dobivena limunska kiselina je po sastavu, građi molekule i svojstvima POTPUNO JEDNAKA limunskoj kiselini izoliranoj iz npr. limuna!!! i ista takva je u našem organizmu!!!
    razlika je jedino u tome, što unašanjem čiste lim. kis (ako to nekog veseli - umjetne, kemije) unosimo SAMO nju (kroz npr. sok za razrjeđivanje), često u puno većoj koncentraciji nego u voću, a ako pojedemo limun, u njemu ima još tisuće drugih sastojaka koji utječu na resorpciju lim. kis u organizmu
    ali opet ponavljam - NEMA razlike između "umjetne" i "prirodne" limunske kiseline, vitamina C, i ostalih razno-raznih vitamina i suplemenata...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

magriz, mozda zivim u zabludi, prosvijetli me.Cini mi se da E-brojevi ne spadaju u skupinu vitamina i suplemenata, koliko sam ja shvatila to su prehrambeni aditivi koji se dodaju u indusrtijskoj proizvodnji hrane i nisu tipican sastojak hrane nego su tvari odredjenog kemijskog sastava.Govorili smo o sintetski proizvedenom antioksidansu, kako to onda moze biti isto kao i nekoliko iscijedjenih limuna.Znanstvenici vec godinama objavljuju istrazivanja po kojima upozoravaju da mnogi dodaci hrani koji su oznaceni E-brojevima izazivaju kod ljudi alergijske reakcije, glavobolje ili metabolicke poremecaje. Znaci nesto ne stima, nisam jos cula da konzumiranje agruma ili nekog povrca cesto izaziva velike alergijske reakcije ili sindrom hiperaktivnosti.U Europi postoje pedijatriske onkoloske klinike koje su izdale cijeli niz, potvrdjenih toksicnih i kancerogenih elemenata u E-brojevima.Gdje je zapelo?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj BOBO prvotno napisa
    Govorili smo o sintetski proizvedenom antioksidansu, kako to onda moze biti isto kao i nekoliko iscijedjenih limuna.

pa naravno da nije isto! sintetska lim. kis je SAMO limunska kiselina. a u limunu je još tisuće drugih sastojaka...
    ja govorim o tome da je sintetska limunska kiselina POTPUNO ISTA kao i limunska kiselina IZOLIRANA iz npr. limuna

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam jos cula da konzumiranje agruma ili nekog povrca cesto izaziva velike alergijske reakcije ili sindrom hiperaktivnosti
    Agrumi se uvode u dohranu među zadnjim voćem, upravo zato što su jaki alergeni. A za hiperaktivnost se okrivljavaju salicilati u njima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I alergija na agrume nije od limunske kiseline nego od drugih sastojaka.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Agrumi i hiperaktivnost,pojma nisam imala. Sva sreca jos ih nismo ponudili Bubi..pa ipak mozemo ufatit malo predaha.
    A kada se mogu ponudit ti agrumi,a 13mj je ok?
    Cedevita,sto mislite o tome,ne cini mi se da ima puno E-ova,ali sam cula da je postupak izradnje odvratan?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Agrumi se uvode u dohranu među zadnjim voćem, upravo zato što su jaki alergeni. A za hiperaktivnost se okrivljavaju salicilati u njima.[/quote]

Evo jos jedna novina, to stvarno nisam znala. Kako bilo, dobro je izbjegavati sto vise namirnice kao sto su pastete, hrenovke, konzerve,instant pica i sl."SMECA"
    I da, mislim da sam rijesila enigmu vezanu za E-330, naisla sam na podatak da: "Osobe alergicne na plijesni mogu imati problema s industrijski proizvedenom limunskom kiselinom zbog spora plijesni koje ona moze sadrzavati".Plijesan je bila jedini alergen na koji je imao pozitivnu reakciju, ali vrlo malu tako da se nemoze potvrditi alergija.Ipak....

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hmm.. fakat, tko uopće zna kako se to proizvodi. Obzirom na strahovito nizak Ph (kiselina) - hajd ti analiziraj kakvih sve ostataka ima unutra.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hmm.. fakat, tko uopće zna kako se to proizvodi. Obzirom na strahovito nizak Ph (kiselina) - hajd ti analiziraj kakvih sve ostataka ima unutra.
    kad bi pH cedevite bio tako strahovito nizak, skurio bi nam jezik kad ju pijemo...
    a analizirati se može vrlo lako, i radi se... kiselost ili lužnatost ne utječu na mogućnosti analize sastojaka 8)

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zna li itko sto je D-glukoza? Spada li to pod umjetni dodatak?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

D-glukoza = glukoza = šećer

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Samo tri korisna linka:
    - potpuna tablica E-brojeva
    - UK Food Guide, ističu upozorenja o E102 Tartrazine i E951 Aspartame kao najznačajnije aditive u hrani
    - na istoj stranici ima i Additives best avoided in children's food, gdje se MSG (E621) opisuje kao skrivena opasnost.
    Thanks, Davore!

Ovo mi je trebalo. Vecinom na lejblovima i ne spominju E brojeve vec imena koja neznam ni procitati niti izgoovoriti.

Printam i saljem dalje!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    sintetska lim. kis je SAMO limunska kiselina. a u limunu je još tisuće drugih sastojaka...
    ja govorim o tome da je sintetska limunska kiselina POTPUNO ISTA kao i limunska kiselina IZOLIRANA iz npr. limuna
    upravo tako! pa to su osnove kemije koje bismo svi trebali znati iz osnovne škole. Kiselina ko kiselina - jedan kemijski spoj, čista tvar određene kemijske formule.

A da je kancerogena - pitanje je u kojoj je količini i/ili koncentraciji je ona kancerogena? Pa i 25% octena kisela se u prodavaonicama hrane drži pod ključem jer je u toj koncentraciji opasna (otrov), ne?

Inače, ja sam čula da ta famozna pedijatrijska klinika u Düsseldorfu koja je navodno izdala ovaj popis sumnjivih E-ova uopće ne postoji. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Apsolutno. Prirodne supstance su L- (lijeve), a "protuprirodne" sintetske su D- (desne). Obično se bitno ne razlikuju, ali se svakako preporučuju L- i uvijek su skuplje.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije baš sasvim točno. Prirodne aminokiseline su uistinu L (a ako nisu tzv. prirodne, to onda ne znači da su D, nego da ne grade proteine iako postoje u prirodi i zovu se nestandardne), dok su šećeri D konfiguracije.

D-glukoza je prirodna i to je "polovina" šećera saharoze kojeg koristimo u prehrani, inače D-glukoza sudjeluje u ogromnom broju metaboličkih procesa.

D i L spojevi se razlikuju jednako kao i desna i lijeva ruka-npr. lijeva baš neće dobro fitati u desnu rukavicu-i to se može primijeniti i na molekule i njihovu funkciju u metabolizmu. Ali vjerojatno nigdje u trgovini ne možeš nabaviti L-glukozu pa nema straha...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •