ZO,

Glavnina savjeta na koje sam naletila preporucuju 400mcg prije trudnoce i 600mcg za trudnice, s tim da je uz folnu dobro uzimati i B12 jer su metabolizmi folne i B12 povezani. Meni je savjetovano 600mcg - postoje indicije da folna pomazu i kod aneuplodija (za sto imam dokaz da mi se desilo 3. put). Jos jedna stvar i folna i B12 su topivi u vodi pa sam na vise mjesta naletila i na savjete ne uzimati ih s namirnicama koja imaju diureticka svojstva (kao sto je npr. kava - vjeruje se da mogu izaci preko mokrace prije nego ih organizam "upije", ne znam da li je to istina)

Ja uzimam folnu od KALa (ima 800mcg folne i B12) - do sad sam uzimala 1/2 tablete dnevno a sada razmisljam kako da predjem na 3/4 . Kako sam dugoprugas ne volim piti kombinacije s drugim vitaminima i mineralima da u necemu drugom ne pretjeram.

Velike doze folne daju se kod visokog homocisteina i tada se govori o dozama od 2.5 mg. Preparat kojeg daju u Americi zove se Folgard (daje se samo na recept!) i sadrzi: 2.5 mg Folic Acid, 25 mg Vitamin B6 = pyridoxine, 1000 mcg Vitamin B12 = cyanocobalamin, no s tim dozama se ne bih igrala!

Od ostalog redovno uzimam Omega-3 i pazim da mi je prehrana raznovrsna.

Sretno