Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Kad i kako se poceti navikavati na grublju hranu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kad i kako se poceti navikavati na grublju hranu?

Pod ovim 'grublju' mislim da vise nije kasasta. Mihael ima 4 zuba (ni jedan nije do kraja izrastao) i ja se pitam je li vrijeme i kako poceti sa uvodjenjem grublje hrane.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Lucija je mjesec dana mlađa od tvog malog, ima 6 zuba i prije dva tjedna sam prestala miksati hranu. Meso usitnim s vilicom na sitne, sitne komadiće, povrće samo zgnječim. Jedino nekad smiksam voće, ako mi se ne da ribati jabuka.
    Koliko vidim, Lucija voli žvakati - valjda joj paše za desni, jer joj izbijaju još dva zuba.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To je (kao i sve ostalo) individualno. Ja bi djeci cim mogu sama sjediti davala komade mrkve i jabuke u ruke, cisto da vjezbaju. Bolje da trpa mrkvu u usta nego kakvu plasticu igracku. Tako da su daleko prije ijednog zuba jeli komade jabuke.

Pepa

Početno

Moj je Filip duuuuugo vrimena ima samo dva zuba (stvarno mu sporo rastu) i ništa mu nisam miksala.Samo bi mu iznječila i izrezala na male komadiće.
    Tako sam ga navikla i nikad nije bilo problema,a mislim da mu i za desni paše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma meni je frka jer sam mu jednom dok jos nije imao zube dala bananu pa je odgrizao takvu komadinu da se skoro zadavo (ja sam se nadala da ce ju samo polizati, kao sto je dotad lizao jabuku) a jednom se nekako docepao polovice sljive (to mu nisam dala nego je slucajno dosao do toga) i skoro se tim zadavio, pa sam sad sva istraumatizirana.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

On ocigledno nije spemad na komad-u-ruke sistem. Ali ne znaci da mu ne mozes izsitniti npr. bananu pa na tanjiric pa pred njega. Mada ima djece koja onda usta natrpaju, pa ti efekat isti!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili mu ti daj komadić po komadić banane, jabuke...
    zara je prvi zub dobila s 11 mjeseci, međutim ja sam joj i davno prije toga dala jabuku, bananu, krušku i sl. u ruku i ona je to onako bezuba hrdala i jela međutim, mi nismo imali problema s "davljenjem"...

Početno

Mi smo miksali možda tri obroka ukupno, sve ostalo samo zgnječili...a sad smo već počeli i odvajat meso od povrća pa da baš ima obrok na tanjuru kao i mi...i obožava to...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam Franu relativno kasno počela davati komadiće jer on ih je doslovno gutao.Ništa nije žvakao.I sad zna isto ponekad,jer mislim da je proždrljiv pa "nema vremena" žvakati.Prodaj npr. sitno isjeći mrkvu pa skuhati i grašak,krompir.Ali da se dobro skuha,pa onda na tanjurić i pred njega da sam jede.Mom je bilo najdraže jesti grašak jer mu je to bilo simpatično.Možeš i voće,narafski.Mislim da je važno početi prije godinu dana jer imam primjere da su djeca s 3 godine jela miksano jer bi sve što nije gutala i imala opake bolove u želucu.
    Ali ipak nisam za komadine dok su još mali.Hvala lijepo,ne bih proživljavala gušenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ovo sa davljenjem je bilo dosta davno, negdje na pocetku dohrane (oko 6 mjeseci), ali mi je to ostalo u sjecanju, jer koga su zmije grizle, taj se i spageta boji

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam franu jucer dala prvi put nesto za klopu u ruke. plasmon keks.on je tvrd tako da ga mora gristi, a u ustima se brzo u spoju sa slinom pretvori u kasicu u pa me nije strag da ce se ugusuti.
    danas je opet dobio taj keks.presretan je sa ti grickanjem i zvakanjem. zadivljen je sam sa sobom kad uspije odgristi komadic, pa se nglas smije (pola mu ispadne iz usta dok se smije).
    smisljam sto cu mu sljedece za jesti dati u ruku. svakako ce to biti nesto tvrdje (mrkva, jabuka,kruska), tako da mola malo glodati. tako da ne moze kao kod npr banane odgristi veliki komad.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cekajte da vam se apricot javi! nikako ne miksati, dovoljno je dobro usitniti vilicom ili izribati.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Poslusali smo savjete o NEmiksanju, i od cetvrtog dana dohrane poceli ribati i gnjeciti vilicom. Luka je odusevljen. Brlja komadice po ustima, melje sa svoja 2 zubica i sve popapa.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Htjedoh otvoriti novi topic, ali evo malo sam prorostala i nasla ovaj.
    Prvo me zanima da mi neko konkretno kaze:
    zasto nije dobro miksati :?

Drugo, sta ako nece zvakat od samih pocetaka dohrane?
    Kako potaknuti zvakanje uopce?
    Ja objasnjavam i objasnjavam i zvakne dvaput al mu se vise ne da.

Dohranu smo poceli usitnjavanjem vilicom i dobro je to islo. No, onda je sa 7 i pol mjeseci dosao na red baka-servis i baka fino sve miksa. S njom je cijeli dan i ne mogu dopustiti da nista ne pojede i da joj gladan bude nervozan, a opet ne bih htjela da mu se miksa, al joj ne znam rec tocno zasto. Pa stalno tupim kako cemo imati problema kad naraste do dobi kad bi trebao sam jesti, a nece htjet. Samo mi to pada na pamet. A ne bih htjela da ga se hrani do ne znam koje godine...

A ovo da mu dam da sam hrda voce - mislim da bih umrla od straha :shock:
    Sta ako otkine veci komad jabuke??? Mrkve???? Pa mu zastane u grlu. Uzas!!
    A on i sad radi face kao da ce povratiti ukoliko se slucajno nadje neki komadic veci od smiksanog

Sto mi je ciniti :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Što se tiče miksanja hrane, ako je već naviknut na miksano, samo mu malo po malo miksaj kraće, tako da ostanu mali komadići. S vremenom miskaj sve kraće dok ne dođete do toga da je dovoljno zgnječiti vilicom. Ne znam jesam ovo baš dobro objasnila, ali poanta je da ideš polako.
    A komadi u ruku - Bruno idući komad neće dobiti do škole :kolut: Dala sam mu jabuku da gricka i odgrizao je komad veličine zrna graška i skoro se (ali doslovno) ugušio. Umrla sam od straha. Sad se bojim dati mu bilo šta veće od mrvice kruha.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah! bembu i dalje sve miksam iako mu dam cijeli keks kojeg on s guštom pošnjopa i to u ruku. počela sam i ja prije nekoliko dana malo slabije miksati jer mi se učinilo da ću na taj način uspjeti izvršiti bezbolnu prilagodbu kod bemba sa smiksanog na kruto. kruh mu više uoće ne dajem od kad sam vidjela da je cijelu koricu strpao u usta i zalijepilo mu se na nepce pa sam imala muku da to odlijepim. da ne govorim o proživljenom strahu. jedno traumatično iskustvo. ali, vidim da neki od vas davaju mrkvu za gristi-nisma se toga sjetila. mislim da ću sutra naći jednu veliku i jaaaaako debelu (ne predebelu da mu ne može u usta-smajlić urliče od smijeha) da je gođe. valjda će mu godit. a jabuku smo odavno probali i imali isto tako trauma momenat.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pa ja sam Marti sve do sad miksala. U početku sam davala samo usitnjeno pirunom, našto je ona bljuvala blago rečeno, kad sam joj probala smiksati oduševila se. Odonda sam par puta pokušavala ne miksati, ali ona bi odma sve bacila van iz usta. Onda je sama od sebe počela "žvakati", prvo bananu, pa kekse, pa bi joj nakon ručka dala neku kuhanu namirnicu da se s njom poigrava (mrkva, tikvica, krumpir)... Prije 3-4 dana je smazala cijeli komad mesa- ja sam joj otkidala male komadiće i davala u usta. Doslovno je uživala- ne mo'š vjerovat. Danas je evo pojela svoj prvi ručak bez usitnjavanja- ribu, rižu, mrkvu tikvicu i blitvicu u juhi.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi smo počeli jesti komadiće sa 9. mj. kad su nam izbijala prva dva zubića... Isto me bilo strah da se ne zaleti i sl. ali nisam baš ni dotad previše miksala, jabuke bi ribala, ostalo većinom drobila vilicom ili onom ručnom drobilicom za pire (ne znam kak to nazvati ali mislim da znate na što mislim)
    Jednog dana se nije mogla isčekati da izdrobim pa sam joj dala kolutić mrkve, pa opet i tako par kolutića, pa drugi dan kolutiće mrkve i plaškice korabe i tako je počelo... Njoj se to svidjelo više od miksanog, odmah je počela lijepo žvakat, a počela je i sama uzimat rukama... Nakon povrća smo počeli s jabukama, trećinu jabuke u ruke i pomalo si gricka, pa banane... Pa sam joj i meso prestala miksat, samo kidam po nitima na sitno i tako dam da žvače
    Breskve i marelice joj isto samo operem i dam cijelu u ruke... Ostane samo koštica i malo okolo...
    Nikad joj se nije ništa zaletilo a ako ocjeni da ne može progutat ispljune (kožicu ili blitvu npr.)

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam nikad miksala luciji, a zubi su joj krenuli deeebeelo nakon sto smo krenuli s dohranom.
    zgnjecit vilicom ( npr povrce, kuhano voce ako dajete), 'pogrebat' vilicom (npr sirovo voce, meso), jedino kaj je bilo kasasto je nesto tipa pire krumpir, al ni to ne mikserom nego onom gnjecilicom za pire

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kako da znam dal je spreman da mu dam tako cijelu vocku u ruke?
    Ja mu, recimo, prstom (nakon sto jaako dobro operem ruke) otkidavam dijelove vocke i dajem mu, no on ipak i to samo guta
    Kako da ga natjeram/naucim da zvace?
    Il da jednostavno probam s cvecim dijelovima i budem na oprezu, pa da ga stavim pred gotov cin: Il ces zvakat il neces moc gutat. Al to mi je nekak

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jakobu nikad nisam miksala nego samo usitnila s vilicom. Ništa što je izmiksano ne može podnijet (npr. kupljene kašice).
    I ja se bojim davljenja, no za sad se nije dogodilo ništa kritično, zna mu se onak malo zaletjeti ali sam to izbaci iz grla. Sad valjda već i sam kuži jer kad si natrpa puna usta natrag pljune van pa onda ispočetka dio po dio u usta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mihael je par puta odgrizao prevelik komad jabuke i poceo povracati... Nakon toga ne slusam nikakve savjete o zvakanju desnima. Poslije sam mu jabuke stugala zlicicom, sve miksala i usitnjavala itd dok nije dobio vise zuba i ne vidim da je u nekom zaostatku. Mozda ima djece kojoj to ide, ali ocigledno nije univerzalno primjenjivo.
    Nema sanse da sa Sankarom ponovim iste greske.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Kako da znam dal je spreman da mu dam tako cijelu vocku u ruke?
    Ja mu, recimo, prstom (nakon sto jaako dobro operem ruke) otkidavam dijelove vocke i dajem mu, no on ipak i to samo guta
    Kako da ga natjeram/naucim da zvace?
    Il da jednostavno probam s cvecim dijelovima i budem na oprezu, pa da ga stavim pred gotov cin: Il ces zvakat il neces moc gutat. Al to mi je nekak
    Daj mu jako mekanu breskvu (ako se bojiš kožice, skini je), skini dijete do gola (da ne curi) i vidi što će s njom.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj bojan jede breskvu, jabuku, krušku i slično- kao i odrasli.
    vidio je mene i onda i on tako; ja mu malo načnem i držim, a on odgriza komadiće kak mu paše.
    puno tako pojede, ponekad i cijelu breskvu, jedino što zna potrajat.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj bojan jede breskvu, jabuku, krušku i slično- kao i odrasli.
    vidio je mene i onda i on tako; ja mu malo načnem i držim, a on odgriza komadiće kak mu paše.
    puno tako pojede, ponekad i cijelu breskvu, jedino što zna potrajat.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozda je najbolje probati sa smokvom? (Ono, izvrnem je naopacke, a ona je svakako sama po sebi smiksana)

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Daj mu jako mekanu breskvu (ako se bojiš kožice, skini je), skini dijete do gola (da ne curi) i vidi što će s njom.
    Hm... Ovo je bas dobra ideja. Stvarno me zanima bi li se s njom samo igrao ili i jeo. Pa bas cu za vikend probat :D

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sam u početku dohrane probala ne miksati nego samo zgnječiti sa volicom, ali mi se Dino davio pa am mu miksala do 8 mjeseci, a onda sam počela gnječiti sa vilicom prvo tikvice pa onda i ostalo. Odmah je ptihvatio iako sam se bojala da neće htjeti. Kruh mu nisam davala kao koricu jer je isto uvijek sve strpao u usta nego male komadiće mečice, a sad već jede pecivo bez problema.Ako odgrize previše i počne se daviti sam si zna izvaditi sve iz usta i onda grize po malo! Sada već i bananu jede ko veliki.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sam u početku dohrane probala ne miksati nego samo zgnječiti sa volicom, ali mi se Dino davio pa am mu miksala do 8 mjeseci, a onda sam počela gnječiti sa vilicom prvo tikvice pa onda i ostalo. Odmah je ptihvatio iako sam se bojala da neće htjeti. Kruh mu nisam davala kao koricu jer je isto uvijek sve strpao u usta nego male komadiće mečice, a sad već jede pecivo bez problema.Ako odgrize previše i počne se daviti sam si zna izvaditi sve iz usta i onda grize po malo! Sada već i bananu jede ko veliki.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •