Results 1 to 12 of 12

Thread: Pasterizacija i vitamini

  1. #1
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default Pasterizacija i vitamini

    Jel se spomenutim procesom (staklenka u pećnicu pa blabla) ubijaju vitamini i što je već zdravo?

    Moj tata bi mi radio male porcije voća (ribana jabuka i kruška, banana...), pasterizirao pa da imam za recimo na plažu, u gradu i sl.

    Kad smo kod toga, jel smiju jabuka i banana stajati tak u kašicama, recimo mjesec dana? Mislim, s obzirom da potamne.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Probat ću odgovorit koliko znam.
    Termičkom obradom gube se termolabilni vitamini. Ne znam koji su to sve, ali C vitamin sigurno. On je također i fotolabilan pa se razgrađuje stajanjem na svjetlu ili u svjetloj ambalaži.
    Jabuke i banane potamne zbog oksidacije, znači kisik iz zraka reagira s njima. Kad ne bi stajale na zraku ne bi potamnile ili bi eventualno samo na vrhu staklenke. Ovo se može spriječiti dodavanjem limunovog soka ali to kod veće djece. Ta oksidacija sama po sebi nije štetna, ali je estetski problem.
    Ipak mislim da je bolje voće davati neprerađeno, sezonski. Kad nema sezonskog snađeš se sa sušenim, a ni smrnuto bobičasto nije loša opcija.

  3. #3
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    gita, tenks!

    Suma sumarum, neću Jani naškoditi ako pasteriziram? Samo ne bude bilo vitamina?

    Ne mogu joj davati samo sezonsko jer onda ne bi niš jela. Sušeno je ok kao dodatna namirnica, ali recimo marelice moram kuhati da omekšaju, dakle papa vitaminima.

  4. #4

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ma nećeš joj naškodit, pasterizacijom se minimalno mijenja sastav. Uvjek je bolje pasterizirano nego sterilizirano, ali nažalost to i kraće traje. Trebala bi teglice držat u frižideru.
    Ja ti ovo voće koje je tvrđe ne kuham nego izrežem na komadiće i izmiksam sa štapnim mikserom. Možeš dodat malo rižinog mlijeka da se lakše zmiksa.

  5. #5
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Quote Originally Posted by gita75
    Ja ti ovo voće koje je tvrđe ne kuham nego izrežem na komadiće i izmiksam sa štapnim mikserom. Možeš dodat malo rižinog mlijeka da se lakše zmiksa.
    Misliš na sušeno tvrđe?

  6. #6

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Sorry. Sušeno ipak ubacim u vruću vodu da omekša.
    Mislila sam na jabuke, kruške i breskve koje su još dosta tvrde.

  7. #7
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Dugim hlađenjem, osobito smrzavanjem se uništi više C vitamina nego kratkim ukuhavanjem. Najviše vitamina C strada od kisika. Čak i nakon prženja (recimo krumpirića) ostane značajan udio C vitamina.

    Preporuka: nabavi bočice s vakuumskim (klik-klik) poklopčićima, potrpaj unutra što ti treba i zajedno s poklopcem strpaj u mirkovalnu tako da je poklopac samo lagano postavljen kako bi para mogla ići van. Kad bočica krene doslovno skakutati po mikrovalnoj prekini grijanje, otvori pećnicu i pritegni poklopac. Par sekundi potom se para pod poklopcem ohladi i poklopac zagrize.

    Ako nedajbog vidiš iskre oko poklopca, onda znači da poklopac nije aluminijski i gasi odmah. Aluminijski poklopci smiju u mikrovalnu.

  8. #8
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Moj tata stavi sadržaj u staklenku, pa to u pećnicu (ne znam detaljno, mislim da ju onda preokrene). Jel to isto kao u mikrovalnoj?

    gitaj, ja takvo voće ni ne miksam, samo naribam i sirovo jede.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ma i ja planiram počet ribat. Nekak mi je brže izmiksat, kaj mogu ljena sam .

  10. #10
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Jelka
    Jel to isto kao u mikrovalnoj?
    Nije, ali vrijedi probati. Mikrovalna je fora jer se radi o sekundama.

  11. #11
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by Jelka
    Jel to isto kao u mikrovalnoj?
    Nije, ali vrijedi probati. Mikrovalna je fora jer se radi o sekundama.
    A ovdje se radi o nula sekundi za mene, a gušt za didu.

    Hvala!

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    Zanima me pasterizacija baznog soka znači ono bez šećera,jel to radim u pećnici ili rajnglu ili nekaj drugačije,kak je hlađenje ostavljanje u mediju tj. vodi ili vađenje i zamotavsnje
    Jel mogu napraviti i suhu tvar nekaj ko pekmez kad iztisnem sok,opet bez cukora.
    Inače kad radim pekmez radim ga s min. šećera i stoji mi do idućeg pakiranja
    Last edited by jelena.O; 15.07.2018 at 10:57.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •