Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Mjenjanje strana svakih koliko??

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Mjenjanje strana svakih koliko??

Ovako, nama je 13 dana i još se učimo,pa nam treba pomoć.
    Evo našeg pitanja:
    Cikimo npr u 11(papa puno) desnu ciku, pa u 14(papa onak) lijevu, onda kad traži npr oko 15(papa možda 2 min) dam mu opet lijevu, e sad koju mu dati oko 16 i 30(papa oko 5 min)dal desnu ili lijevu.
    I onda koju opet dati oko 18?
    Znam da treba posisati sve iz jedne i da svakih 3 sata treba davati drugu(znala bi super koju dati kada bi razmak bio stalan), ali muči me ovo dosisavanje kada je na ciki oko 2-3 minute.
    Hvala

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Super je sto bebi dajes na zahtjev.

Okvirno: za sve podoje unutar 2 (ili 3, kako koja majka) sata davati istu dojku. Nema veze koliko podoja ima unutar tih 2 ili 3 sata, nego je bitno da se dojka sto bolje isprazni, odnosno da beba dodje do zadnjeg masnog mlijeka.

E sad, tih 2 ili 3 sata se ne moras drzati doslovno, nego vise gledas bebu - najvaznije je koliko je beba zadovoljna. Ako se cini da dojka vise nije puna i beba place i trazi jos, normalno je da je prebacis na drugu dojku i prije isteka ta 2 ili 3 sata.

Takodjer, prti mokre i pokakane pelene. Barem 6 mokrih (30 ml i vise) i barem 3 pokakane (stolica 2.5 cm i veca) pelene su bitne dok je beba ovako mala kao pokazatelj da je sve u redu.

Takodjer je vazno i sto ti tvoj instinkt kaze. Znaci, slusaj sebe i gledaj bebu i ne mozes pogrijesiti.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tresnjica, obzirom da znaš da je važno da beba dođe do masnog mlijeka bar u nekom trenutku, reci, onako samo po filingu, koju bi mu ti dala u tih 16 i 30? (Napomena - nema točnog odgovora )
    Imam nekad dojam da je ta uputa oko 2-3 sata na jednoj dojci postala također jedna vrsta fame i prilično opterećujuća mamama. Ukoliko znaš priču o masnom mlijeku i dojiš na zahtjev, skužit ćeš i sama kako se "poigrati" s izmjenama i nećeš fulati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nama jedna traje i po 4 sata jer tek tako kasno dođe do onog masnog mlijeka, a čini mi se da ga ima još i nakon tog vremena

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Imam nekad dojam da je ta uputa oko 2-3 sata na jednoj dojci postala također jedna vrsta fame i prilično opterećujuća mamama. Ukoliko znaš priču o masnom mlijeku i dojiš na zahtjev, skužit ćeš i sama kako se "poigrati" s izmjenama i nećeš fulati.

Ja nisam postupala po ovom pravilu, nisam ga našla u izvorima koje sam koristila. Ali i u onoj literaturi koju sam ja čitala bilo je pradlagano nekoliko razlićitih načina raspodijele vremena po dojkama. Zato mislim da ti je Maja dala dobar savjet. Ovaj princip ima logike, ali nema smisla da te to opterećuje. Pratit ćeš svoju bebu i vidjeti po tome radiš li u redu. Sigurno ima više nego jedan način kako uspješno dojiti.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Sigurno ima više nego jedan način kako uspješno dojiti.
    Točno to!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U potpunosti se slažem s napisanim.
    Ja to nekako odoka. I ja sam bila zbunjena ali sam shvatila da treba samo slušati sebe i bebu.
    Npr. kad mi je na jednoj sisao dugo i vidim da je sva ispuhana (najčešće nakon podoja stisnem bradavicu pa vidim do kakvog mlijeka je došao), ako za pola sata ili kraće traži još, ja dajem drugu, a nekad ako samo malo promrlja, istu mu dajem i nakon 4 sata. Ako osjetim da mi je druga prepunjena, naravno da ću mu dati drugu da je izvuče da ne dobijem mastitis, bez obzira na to što je možda opet "red na ovu prvu".

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U potpunosti se slažem s napisanim.
    Ja to nekako odoka. I ja sam bila zbunjena ali sam shvatila da treba samo slušati sebe i bebu.
    Npr. kad mi je na jednoj sisao dugo i vidim da je sva ispuhana (najčešće nakon podoja stisnem bradavicu pa vidim do kakvog mlijeka je došao), ako za pola sata ili kraće traži još, ja dajem drugu, a nekad ako samo malo promrlja, istu mu dajem i nakon 4 sata. Ako osjetim da mi je druga prepunjena, naravno da ću mu dati drugu da je izvuče da ne dobijem mastitis, bez obzira na to što je možda opet "red na ovu prvu".

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Izvinte, omaklo se!

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Tresnjica, obzirom da znaš da je važno da beba dođe do masnog mlijeka bar u nekom trenutku, reci, onako samo po filingu, koju bi mu ti dala u tih 16 i 30? (Napomena - nema točnog odgovora )
    Ja bi mu dala, i ustvari dajem mu lijevu a u 18 bi mu dala desnu!!
    Znam da to sve puno varira od mame do mame i od bebe do bebe a bogme i od cice, jer ako osjetim da mi je ova prazna a druga da puca po šavovima, dam mu punu čisto da sebe olakšam.
    Ah učimo se, bit će sigurno još pitanja.....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja to ovak rješila da se ne mučim previše......mjenjam mu pelene svaka 3-4 sata....i kad promjenim pelenu promjenim i sisu....nekad je i duiže od 4 sata...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja dajem prvu, drugu, treću
    i uopće se ne držim tog pravila. dapače, obično dam obje dojke u jednoj "seansi". mislim da je važno paziti da se prva dojka dobro "pocucla", a to u principu znači pustiti bebu da siše koliko želi. mislim da beba sama siše dok joj nije dovoljno i dok nije sita. drugo su sasvim male bebe, kod njih treba malo više obratiti pažnju... ali meni nekak više odgovara da dajem obje dojke, zbog prepunjenosti, curenja...

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    ja dajem prvu, drugu, treću
    i uopće se ne držim tog pravila. dapače, obično dam obje dojke u jednoj "seansi". mislim da je važno paziti da se prva dojka dobro "pocucla", a to u principu znači pustiti bebu da siše koliko želi. mislim da beba sama siše dok joj nije dovoljno i dok nije sita. drugo su sasvim male bebe, kod njih treba malo više obratiti pažnju... ali meni nekak više odgovara da dajem obje dojke, zbog prepunjenosti, curenja...

ovako je bilo i kod nas

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da ali treba imati i na umu lijene bebe kojima je "tesko" povuci pa se pocnu meskoljiti i negodovati kada posisu mlijeko na pocetku. majka treba paziti da ne zamjeni takvo "negodovanje" sa onim "nema vise, daj drugu".

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, baš to, sve je to individualno... i ovisi o situaciji, starosti bebe itd.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo da se i ja prikacim na temu. Nadja ima sedam dana i mala je alavica, a meni su cike ogroooooomne (uvek bile) i jako se tesko bori sa njima. U pocetku uhvati lepo i sisa, ali posle nekih 20 minuta kad se cika onako 'ispumpa' i postane kao mlitava, onda se muci da uhvati bradavicu, nervira se i sisa svoju ruku. Predpostavljam da nije resenje da se prebacimo na drugu ciku jer ne znam da li za 20tak minuta sisanja onda dolazi do masnijeg mleka. I ne bih rekla da je ispraznila jer kad god stisnem mleko curka u mlazu. Na zalost jos dojimo samo lezeci zbog epiziotomije.
    A drugi problem je taj sto se posle vecernjeg podoja (koji zavrsi oko 23:30) ne budi uopste, pa je ja oko 3:30 budim, presvucem, podojim i onda opet spava do 8:00 Da li da je budim nocu ili da je pustim da spava? Nesto mi je malo da sa 7 dana prespava noc.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    da ali treba imati i na umu lijene bebe kojima je "tesko" povuci pa se pocnu meskoljiti i negodovati kada posisu mlijeko na pocetku. majka treba paziti da ne zamjeni takvo "negodovanje" sa onim "nema vise, daj drugu".
    Sad sam tek povezala da je ovo mozda kod nas problem.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

vissnja, mozes li odgovoriti na ova pitanja, da steknem bolji uvid u situaciju?

koliko beba ima popiskanih i pokakanih pelena?
    koliko ima podoja i danu, koliko traju podoji i koliki je razmak izmedu?
    koliko cesto mijenjas dojke?
    da li je beba imala zuticu?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pokakanih pelena bar 4, popiskana svaka, znaci 7-8,
    podoji traju oko 1,5 h sa pauzom za podrigivanje, ali cesto zadrema, pa je malo zagolicam, znaci nije onako aktivno da sisa sat i po, a izmedju podoja spava tri sata
    imala je zuticu
    dajem joj za jedan podoj samo jednu dojku
    mozda je i ovo bitno: nismo bile u baby friendly i nisu mi je donosili na podoj izmedju ponoci i 8 ujutru te cetiri noci u bolnici
    ona ne place cak ni kad se probudi, ali kad god ponudim dojku sisa
    najveci problem je to sto posle nekog vremena pusta dojku i onda, kao da ne moze dobro da je uhvati mase glavom, sisa rukicu ili place, i kad joj pomognem da lepo uhvati, povuce nekoliko puta pa opet pusti i tako.... znaci podoj pocne lepo nekih 20tak minuta, onda pocne ta nervoza, borimo se, a onda ponovo sisa lepo i zaspi na sisi uglavnom
    nadam se da sam bila jasna, malo sam zbrkana

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Situacija se menja iz sata u sat: od sinoc smo tri puta menjale pelenu, samo po par zutih mrljica, ne bi se moglo reci da je lepo kakila. Budila sam je dva puta nocu, cicala po 15 min i zaspala.
    Od jutros borba, vec dva sata, prvih 15 min je halapljivo sisala a onda pusti dojku, vrti glavom i place, jedva nekako uhvati pa opet..... Sad sam vec i ja na ivici suza jer kad god stisnem dojku iz nje curi i ne znam zasto nam ne ide. Kad ispusti dojku ako ne pokusam ponovo da joj uguram ona malo sisa prstic i ucuti se. Nema nekog konstantnog placa ili vristanja.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vissnja, meni je izgleda kao da vi imate problema.
    mozda da probas da je podignes da podrigne kad se unervozi, nama se desavalo da je dovoljno malo da ga dignem i vec bi podrignuo kada bi situacija bila slicna ovoj koju si ti opisala.

sto se tice budjenja, ja sam svog sina budila, ali mislim da bi nam dojenje mnogo teze profunkcionisalo da nisam, jer sam mleko dobila kasno i sporo je nadolazilo, a vidim da kod tebe nije takav problem.
    ja sam jednostavno htela da iskoristim nocni prolaktin.

sto se tice velikih sika, pomiri se da ces skoro uvek morati da malo pridrzavas siku.
    ovo ti govorim iz skoro dvogodisnjeg iskustva dojenja sa sisama velicine E.

ljubi bebicu!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Probala sam sa podrigivanjem, nekad pomogne, nekad ne.
    Mislila sam da mozda jednostavno nije vise gladna? Jer ako ispusti sisu malo place pa prestane, kad joj dam da sisa moj prst ne buni se zato sto nista ne ide. Redovno bljucne, a i malopre se iskakila ohoho!
    kli kli nadam se da ce biti bolje kad budem mogla da sedim i dojim

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i ja mislim da nije gladna, ali da zeli utaziti potrebu za sisanjem.
    ja sam to resavala tako sto bih mu dala prazniju dojku.
    jedno vreme smo ih zvali "sika hranilica" i "sika varalica".

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hvala kli kli
    mozda je preambiciozno da ocekujem od bebe od 8 dana da sisa aktivno duze od 15ak minuta?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

vissnja, napisat cu opsiran post kad naita zaspe, ne mogu prije

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Bok, vissnja!
    Zaspala sam sinoc s Anitom, idu joj zubi, naporan dan (vise dana), ali evo pisem, nemoj misliti da sam zaboravila.

Sve sto si do sada napisala je dobro. Do sestog tjedna beba bi trebala bi imati 6 mokrih i 3-4 pokakane pelene, tako da je broj vasih pelena super znak! Ne bih rekla da vam, kako ti kazes, „ne ide“, naprotiv, do sada vam ide odlicno.
    Mislim da kod vas nije problem u kolicini mlijeka (i sama kazes da mlijeko curi u mlazu nakon podoja), vec samo u tome sto je tvoja beba imala zuticu, i zbog toga je pospana i umorna, a sisanje je naaaaporan posao….
    Sve radis dobro, opusti se i nastavi tako. Dok god je broj pelena zadovoljavajuci, beba nije gladna ni zedna, a usavrsavanje tehnike radite svakodnevno, i to ce doci na svoje. Nije vazna duzina podoja, vec koliko beba u tom trajanju pojede. Dobar podoj bi trebao izgledati ovako:

Dojenje krene brzim neujednačenim pokretima sisanja. Nakon nekoliko sekundi do minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka ili let-down. Tada beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usni i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to se u tišini može i čuti gutanje kao "kaa"-stop-"kaa"-stop-"kaa"… Beba mora bar nekoliko minuta po podoju gutati na ovaj način.
    Ono sto se kod vas dvije pojavljuje kao problem je njeno protestiranje nakon 20 min podoja, pa cu ti postaviti jos pitanja, i to cemo rijesiti.
    Osjetis li kad mlijeko „krene“?
    Da li beba sise slabo, ili jako „poteze“?
    Vidis li pomicanje misica oko usiju i kako guta?
    Zagrcava li se tijekom podoja?

Buditi ili ne buditi bebu….trebala bi imati 8-12 podoja dnevno, ako ih imate toliko, dobro je. Obzirom da je ona imala zuticu, bitno je da ne „preskace“ obroke – ponudi joj ciku svaka tri sata (okvirno), i zaspe li na dojci, a nisi vidjela da guta, pusti je da malo predahne, pa ju opet probudi…
    Nocno spavanje – nastavi kao i dosad – dvaput po noci je dovoljno.
    Tvoja ce bebica jacati dan za danom, i uskoro ce naci svoj ritam. Doji je na zahtjev, prati svoje instinkte i ne brini

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na odgovoru i podrsci
    Podoj nam izgleda tako kako si opisala, vec posle nekoliko sekundi pocinje ritmicki da guta, lepo se vidi a i cuje. Sinoc i nocas je nisam terala kad pocne da se buni, nego smo se malo nosale i mazile i posle nekih 20 tak minuta nastavile i bilo je super. U pocetku podoja ne vuce jako, kasnije da, ali i dalje ritmicki guta. Ne zagrcava se.
    A sto se tice budjenja, sinoc je sisala oko ponoci (tj. oko ponoci je zavrsio podoj) i oko 3:30 sam pocela da je budim,jedva se probudila do 4:30 i sisala do 6 (sa pauzama). I onda je spavala do 10h!!! To me malo brine, cini mi se da su razmaci veliki, mada popodne je dosta budna i sisa cesce i po malo. Od sad cu da brojim podoje, mislim da ih imamo 8.
    Hvala jos jednom

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

u slucaju beba spavaca, narocito ako su imale zuticu, ne preporuca se pustati ih da spavaju bez obroka vise od 4 sata. Pelene su dobro, njih prati. Malo je teze brojiti podoje ako dugo traju, jer se spajaju, pa prati razmak izmedu podoja. Ako se Nadja ne moze probuditi, obicno pali presvlacenje pelene.
    Javljaj se da vidimo kako napredujete.
    Cuvajte se
    Pusa

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala Storma, podrska i glas razuma puno znaci
    Mislim da sam joj uhvatila ritam, po noci je jedva budim, sisa 15tak minuta, ali zato popodne je budna cetiri sata u komadu i tada sisa bar tri puta, tad najvise i kaka, juce se pokakala ravno pet puta za cetiri sata. Izgleda da je to njeno vreme.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

super vissnja.
    :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •