Ukoliko djeca imaju ovakve napadaje plača ili vrištanja u prvih nekoliko sati nakon odlaska na spavanje (u prvoj trećini noći) onda je u pitanju noćni strah, ako se događa kasnije (zadnja trećina noći) onda se radi o noćnim morama.
Epizode noćnog straha izgledaju užasno i zato ih često najgore podnose sami roditelji. Dijete uglavnom ničeg nije svjesno i sljedećeg se jutra ne sjeća. Pokušajte se smiriti i pomoći djetetu. Važno je maknuti stvari na koje bi se moglo ozlijediti.
E sad, neki preporučuju da ga se probudi (uglavnom prije očekivane epizode koja se dešava uvijek u istom razmaku nakon odlaska na spavanje). Drugi kažu da je važno ne buditi dijete za vrijeme napadaja jer će nakon što ponovo dođu u tu fazu sna ponovo imati napad (mislim da to ipak nije uvijek pravilo). Noćni strah se pojavljuje kod 1-6% djece između 2 i 12 godina i prestaje sam od sebe. Može ga imati i novorođenčad ali rjeđe. Ne mora biti potaknut nikakvim potresnim događajem a jedna od stvari koja može pomoći je ustaljen raspored odlaska na spavanje i buđenja.
Noćne more se javljaju kod malo starije djece (najčešće 5-6 godina) i njih je bitno razbuditi, utješiti i reći im da je samo san...jer oni se zaista plaše.
Neću sad puno pisati, već sam pretjerala...
Ako nekog zanima još ponešto nek me pita jer eto učila sam o tome a i proučavala za vlastite potrebe. Noćni strah najčešće nestane s odrastanjem al ja eto imam jedan rijetki primjerak: moj budući MM ima to i dalje i ne moram ni pričati koliko me uplašio prvi put kad sam to vidjela :shock: Danas se sasvim dobro nosim s tim, iako nije ugodno kad vas usred noći probudi vrištanje i lupanje. Čitala sam i da ima nasljedne komponente pa znam šta me čeka jednog dana
Lijep pozdrav i mirne snove svima, malima i velikima