Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: ponovni povratak majke na porodiljni dopust?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vivi

Početno ponovni povratak majke na porodiljni dopust?

Suprug i ja smo odlučili da će drugih 6 mjeseci on ići na porodiljski. S poslodavcem sam bila dogovorila da ću većinu posla obavljati od kuće navečer kad moja beba pođe spavati, a u firmi ću biti 3 sata dnevno i to mi se u momentu dogovora činilo kao super dogovor. Međutim, dvije kolegice iz mog ureda planiraju otići i ako se to dogodi, ja ću morati raditi od jutra do sutra. Nema nikog ko bi preuzeo njihov posao osim mene. A to svako ne želim, jer želim biti sa svojom bebom koja sad ima 5 mjeseci. Mogu li se nakon što suprug bude mjesec ili dva na porodiljskom, opet ja vratiti na porodiljski?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Provjeri s HZZO-ovim Područnim Uredom na kojeg si prijavljena i preko kojeg primaš rodiljnu naknadu.
    Ja sam se također vratila na posao, i muž je otišao na porodiljni, ali 9 mjeseci nakon poroda, s idejom da iskoristimo onih dodatnih 2 mjeseca.
    Kad smo pitali HZZO mogu li se opet vratiti na porodiljni ukoliko vidimo da tako ne ide, rekli su nam da ne može tako - jednom kad se odlučim vratiti na posao, nema više povratka na porodiljni.

vivi

Početno

Hvala la_mama. Znam da za ostvarit dodatna 2 mjeseca otac mora bii minimalno 3 mjeseca na porodiljskom. Po ovome što kažeš znači da samo otac može produljiti još dodatna 2 mjeseca. Kad uspijem dobit nekog u HZZO-u ko će mi dati pravu informaciju, javim se.

vivi

Početno

Evo svježe informacije, ako nekog zanima. Na HZZO-u su mi rekli da se majka može ponovo vratiti na porodiljski . Sad mi je lakše :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cure jel koja od vas možda čula za onu foru da je moguće da se prekine porodiljni prije isteka prvih 6 mjeseci i onda se koristi godišnji i onda se opet može na porodiljni idućih 6 mjeseci ali se dobiva naknada kao za prvih 6, ne režu ju?...ima li ko kakvih konkretnih informacija o tome :?...
    Meni to zvuči pomalo neistinito jer onda bi svi tako, nikom nije drago kad im se prepolovi naknada nakon 6 mjeseci....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci bebina života) mora se koristiti u neprekinutom trajanju, prema Zakonu o radu, tako da mislim da to neće moći proći. :/

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

Rodiljni dopust

Članak 66.

(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.

(2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.

(4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.

(5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

(7) Ako je dijete prerano rođeno, produžuje se rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.

(8.) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 5. i 6. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust može koristiti djetetov otac.

(9) Ako djetetov otac koristi pravo iz stavka 8. ovoga članka u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust iz stavka 2. i 4. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •