Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: doznake na kraju mjeseca?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno doznake na kraju mjeseca?

Odnedavno sam na komplikacijama u trudnoći i kako se sad bliži kraj mjeseca, iz firme su me zamolili da donesem doznaku. Međutim, moja dr opće prakse je prešla na kompjutersko poslovanje i kaže da više nema mogućnosti izdavati doznake na kraju mjeseca, već na kraju bolovanja, kakvo god bolovanje bilo. Rekla je da to HZZO već dugo tako propisuje, ali da je ona do sada izlazila pacijentima u susret i ručno ispisivala doznake na kraju mjeseca. Kaže da će sada firma morati prihvatiti onaj obrazac (obavijest) o početku bolovanja, na kojem piše koja šifra i da doznake više ne daje na kraju mjeseca.
    Uvjerena sam da je doktorica u pravu. Znate li možda gdje je to propisano?
    I je li netko imao problema u firmi zbog toga što na kraju mjeseca više nema doznaka?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nikad čula za tako nešto, baš idem sutra po doznake.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/0860.htm
    tu imaš nešto ako ti pomaže, članak 94.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ZO, to je jako jako staro, ima friškiji Pravilnik, iz 2006.g.

Roza, doktorica je nešto pobrkala:

Članak 119.

O pravu na naknadu plaće, odnosno novčanu naknadu iz članka 81. ovog Pravilnika odlučuje se, u pravilu, bez donošenja pisanog rješenja na osnovi izvješća o bolovanju koje izdaje izabrani doktor obiteljske (opće) medicine.

Iznimno od stavka 1. ovog članka kada se bolovanje koristi zbog rodiljnog dopusta od 6 mjeseci do jedne, odnosno tri godine života djeteta, rodiljnog dopusta iz članka 31. točke 12. Zakona, posvojiteljskog dopusta, prava na rad u skraćenom radnom vremenu do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz članka 31. točke 8. Zakona, dopusta iz članka 31. točke 9. Zakona, stanke za dojenje djeteta iz članka 31. točke 10. Zakona, te privremene nesposobnosti za rad zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu iz članka 31. točke 13. Zakona, o pravu na naknadu plaće odlučuje se pisanim rješenjem, a na osnovi zahtjeva osiguranika.

Članak 120.

Izabrani doktor obiteljske (opće) medicine koji je utvrdio početak i prestanak bolovanja osiguranika u skladu s odredbama članka 39. Zakona, drugih propisa, ovog Pravilnika i drugih općih akata Zavoda, ispunjava i izdaje osiguraniku tiskanicu - Izvješće o bolovanju.

Tiskanica iz stavka 1. ovog članka sastavni je dio ovog Pravilnika.
    Kada izabrani doktor iz stavka 1. ovog članka utvrdi da je osiguraniku prestalo bolovanje, u izvješću o bolovanju upisuje datum prestanka bolovanja i šifru završne dijagnoze.

Šifre početne i završne dijagnoze bolesti upisuju se u izvješće o bolovanju prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, ozljeda i uzroka smrti.

Članak 121.

Izvješće o bolovanju izdaje se:

1. kada bolovanje tereti sredstva pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca:

a) posljednjeg dana bolovanja, ako je bolovanje trajalo kraće od 7 odnosno 42 dana (članak 32. Zakona)

b) 7. odnosno 42. dana bolovanja ako bolovanje traje duže od 7 odnosno 42 dana

2. kada bolovanje tereti sredstva Zavoda:

a) posljednjeg dana bolovanja ako je bolovanje prestalo prije posljednjeg dana u mjesecu

b) posljednjeg dana u mjesecu ako bolovanje prelazi iz jednog mjeseca u drugi.

U izvješću o bolovanju zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta upisuje se samo početni datum otvaranja bolovanja.

Za vrijeme trajanja bolovanja unutar rokova iz stavka 1. ovog članka, izabrani doktor obiteljske (opće) medicine obvezan je na zahtjev osiguranika, radi obračuna naknade plaće koja tereti sredstva poslodavca, izdati pisanu obavijest o trajanju bolovanja na tiskanici koja je sastavni dio ovog Pravilnika.

http://www.hzzo-net.hr/pravilnici/1-1.htm

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Minnie

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo, bila sam maloprije, dobila sam doznake bez problema!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Koja je šifra za komplikacije u trudnoći, gin mi je nešto nažvrljao u trudničku pa mi nije jasno šta mi je napisao - obično bolovanje ili komplikaciju.

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I moja dr. ima komp već godinama i nikada problema. Doznake ti mora dati na kraju mj. ako si na komplikacijama u trudnoći jer taj papir moraš odnjeti na zdravstvo kako bi dobila naknadu za bolovanje. Dakle reci doktorici da se javi programeru koji joj ili nije dobro objasnio kako program funkcionira i gdje je što ili neka joj to ugradi pod hitno.

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    evo, bila sam maloprije, dobila sam doznake bez problema!
    i ja isto, a moja dr. ima komp....

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo dobila ih i ja, kaže dr. jedno je za komplikaicje, ali za obična bolovanja više nema doznaka na kraju mjeseca nego na kraju bolovanja, ukoliko bolovanje traje do 42 dana.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zanima me za bolovanje normalno-viroza, znači ne za trudnoću.
    Od jučer sam na bolovanju-zvala sam telefonski sestru i pošto imam visoku temp rekla mi je da se javim uto-srijedu ( bojim se da nije pobrkala i zaboravila da je kraj mjeseca ), pa me zanima jel moram danas ići po doznake za ova dva dana pa opet na kraju bolovanja?
    Ili mogu otići sutra kod nje bez obzira što je prvi i dobiti doznake za 30 i 31.03., jer ako mi bude bolje idem sutra raditi.

Glavno pitanje je jel mi mora napisati doznaku još danas ili mi može i sutra bez obzira što je prvi u novom mjesecu?

Jeste me skužile?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam sestra iz ordinacije obiteljske medicine. Po doznake možeš doći i 10. 04. za 30. i 31. Doznake se izdaju retrogradno, bez straha. Jedino te iz računovodstva firme mogu požuriti npr. 10. ili 15. zato jer ti trebaju obračunati ta dva dana plaću.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nema frke, hvala na informaciji, jako korisno za znati.
    Eto ja danas ipak otišla u ordinaciju i dobila doznake za ova dva dana, a za 4 mj će mi dati kad ozdravim.

A samo informativno da pitam:
    Jel se takve doznake inače pišu posebno za svaki mjesec ili moraš tražiti, tj. mogu ti napisati recimo od 30.03.-05.04. ili obavezno idu razdvojeno dvije doznake?
    Nadam se da sam objasnila dobro, malo sam se zapetljala.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Teoretski je mogućeako je kratko bolovanje tipa 3-4-5 dana u 2 mjeseca premda to isključivo ovisi o tetama koje ti obračunavaju plaću. Kod nekih firmi to prolazi kod nekih ne, najbolje je čak i ako je samo 2 dana (31. i 01.) uzeti 2 doznake i bez komplikacija riješiti problem! Nekada je bilo da kada se bude na bolovanju 42 dana daje samo jedna doznaka za te dane jer je to sve na teret poslodavca. S obzirom da se posebno računa plaća za svaki mjesec tako treba odvojiti i bolovanje. Nadam se da sam pomogla.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Imam jedno pitanje u vezi s doznakama tjekom komlikacija. Naima na komplikacijama sam jos od 12. mj i svaki sam mjesec nosila doznake za prethodni mjesec do 1. u mjesecu, ali ovaj sam mjesec zakasnila tako da sam doznaku za ožujak odnjela 7. travnja, pa me zanima dali postoji mogucnost da uopce ne dobijem naknadu za prosli mjesec.
    Unaprijed zahvaljujem! :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako si zakaznila (a mislim da jesi) postoji šansa da ti ovu doznaku isplate u sljedećem mjesecu.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

HVALA, a dobro, sta sada, ma bitno da dobijem iduci mjesec

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •