u nasem vrticu sve specijalizirane grupe (engleski, njemacki, sportski, glazbeni) su za djecu tek od navrsene cetvrte godine. to me totalno razocaralo. i nije mi uopce jasno zasto je to tako. kakvo je stanje u vasim vrticima?
u nasem vrticu sve specijalizirane grupe (engleski, njemacki, sportski, glazbeni) su za djecu tek od navrsene cetvrte godine. to me totalno razocaralo. i nije mi uopce jasno zasto je to tako. kakvo je stanje u vasim vrticima?
u našem (siget) je nominalno od 4. godine, ali u englesku grupu primaju i ranije - hana krenula sa 3.5![]()
Kod nas od treće godine.Meni se to čini ok. Sad je Jakovu dvije i tri mjeseca i čini mi se da mu je rano za bili kakvu aktivnost osim neke sportske. Rado bi da npr. postoji neka sportska aktivnost u vrtiću. Znam sam za jednu sportsku igraonicu a ta mi je totalno van ruke.
Što se tiče jezika, bila sam se jako zagrijala da ga od jeseni upišem na engleski, no, nedavno sam razgovarala s jednom prof. engleskog koja me odgovara od toga, jer kao tako mala djeca imaju veliku sposobnost pamćenja i brzo uče, ali i isto tako brzo zaborave, osobito preko ljetnih praznika kad tih programa nema, i ako se s njima puno ne radi doma. Pa kao nema neke jako velike koristi od jezika prije prvog razreda osnovne škole , što im je navodno sasvim dovoljno da krenu učit...
Nemam pojma, nisam se dublje interesirala otome, molim ako neko zna nešto više da napiše..
Ja sam onda nekako više tip da ga upišem na neku sporstku aktivnost..
ja se s ovim ne bih slozila. mislim upravo obrnuto, mala djeca super pamte strane jezike, sto mladji to bolje i zato mi nije jasno zasto se u vrticima pocinje tek sa 4 godine.kasiopeja prvotno napisa
mi smo m. ucili engleski od pocetka. ne preambiciozno, u smislu svi s njom razgovaramo hrvatski, ali smo pjevali engleske pjesmice i brojalice i slusali cd-ove s njima, citali engleske slikovnice, gledali crtice na engleskom i ona s nepune tri godine ima prilicno znanje jezika. a da ne govorim o izgovoru.
hmm, vidiš, s predavanja dr. Jovančevića na temu Prve tri su najvažnije o dječjem mozgu sjećam se da je rekao da su istraživanja pokazala da djeca koja prije svoje 6. godine počnu učiti neki strani jezik mogu taj jezik naučiti s potpuno ispravnim naglaskom, kao izvorni govornici
nisam rekla da se neslažem s neučenjem prije škole, već da sam čula i za ovu opciju...
I meni se čini logičnim učiti jezik što ranije ..
No ja ću se sigurno radije okrenuti nekoj sportskoj aktivnosti, no jezicima, a ne bi ga htjela preopteretiti. Jezik možemo doma, a sportska aktivnost vani.
ja mislim da je sportski vrtic odlican izbor.
pretpostavljam da to podrazumijeva da je dijete puno vani i da se dobro istrci, a to i je najbitnije.
sve ove ostale stvari (jezike, likovni, glazbeni) ionako radis doma, svako dijete svojim tempom...
jedino sto kod nas i u sportsku primaju tek od 4 godine![]()
e , da,to se i meni čini kasno s četiri u sportsku, a naš vrtić nema ni to..nažalost..( ima:engleski, dramski, ritmika,zbor)
Recimo mi bi se preporodili sad, s dvije s sportskom aktivnosti. Jakov oobožava loptu i obvz min. sat vremena dnevno s tatom igra "nogomet", bilo vani , bilo po stanu zbog vremena..a u parku smo stalno..
Kod nas engleski počinje na jesen, znači djeca će imati oko 3.5 godine.
to ti ne znači da su puno vani, vježbaju u dvorani, par puta su vježbali vanitridesetri prvotno napisa
A granica nije točno 4 godine,to ti u praksi znači da su zadnji navršili u trećem mjesecu 4 godine.
A zašto 4. godine , zato što je ovaj program koji se provodi napravljen na DIF-u za djecu od 4 godine na više.
Za one mlađe program bi se sigurno trebao modificirati.
Osim što bi se trebao u fičkom smislu prilagoditi, tu je i onaj drugi aspekt koliko su trogodišnjaci u stanju prati cijeli sat trenera i upute tj. raditi organizirano. Ovi mlađi znaju krenuti za svojim poslom![]()
naravno, nije tocno 4 godine, nego 4 +. barem tako pise u zahtjevu za upis "od navrsene cetverte godine". sto znaci da mi za to moramo cekati jos punih godinu dana (m. je rodjena u ljeto).larmama prvotno napisa
![]()
ne tridesetri nije samo 4+, nego i 4-
Savjetujem ti da odeš kod ravnateljice pa s njom porazgovaraš i kažeš da si zainteresirana za sportsku grupu.
Ako bude dovoljno zainteresiranih, možda oforme i sportsku grupu za trogodišnjake te prilagode program mlađem uzrastu.
Navodno je prošle godine bilo interesa, ali kad se htjelo krenuti u realizaciju većina roditelja je odustalo.
u našem sportskom vrtiću su neki klinci tek sad na proljeće napunili 4g.
I ja se iznenadih da nije navala na tu grupu, ali kad mi rekoše da se i koliko plaća ekstra, bilo je malo jasnije, khm
cuj, ne znam kako je u drugim vrticima, ali u nasem vrticu je 4 +, odnosno kako u zahtjevu pise: "od navrsene cetvrte godine zivota".larmama prvotno napisa
dobra ideja ovo da odem do ravnateljice, premda ja sam zapravo vise zainteresirana za neke druge grupe, ali kao sto rekoh sve je od 4 godine.
a upravo u parku saznah da se moze biti sretan da uopce dobijes mjesto u vrticu, a kamoli da jos biras grupe...
mislim da govorimo o istom vrtiću, nedavno sam ti na sličnu temu odgovorila, jedino ako nije u pitanju sada drugi vrtić![]()
Kod nas isto u vrtiću počinju aktivnosti tek od navršene 4 godine.
Od treće godine trebale su biti glazbena i talijanska igraonica, ali se glazbena zbog malog odaziva roditelja (slovom i brojkom 2 - dvoje) nije održala. Mišonja nije htio ići na talijansku pa je i to otpalo, ali nema veze.
U biti, bezveze mi je što od 4 godine imaju grupe u kojima se radi na stranom jeziku i to znači da bi se trebalo mijenjati tete i sobu i prijatelje pa mislim da neće niti na to jer smo imali problema s prilagodbom. Npr. meni bi logičnije bilo da se odmah (nakon prelaska iz jasličke u vrtićku grupu) odrede grupe za strani jezik, ali da se počne s programom tek kad budu starija grupa, odn. godinu dana kasnije od dolaska u vrtić, a ne da se opet mijenja grupa :/
mislis jarun? ti si mi ono bila rekla da ako ima blizu 4 god. da moze? ma mozda bi ju i uzeli da bas inzistiram ali muci me to sto ce m. imati tocno 3 pa mi je bezveze da bas sva djeca iz grupe budu po godinu dana starija od nje...larmama prvotno napisa
da, Jarun
u ovaj postojeći program ju neće uzeti, samo ako otvore grupe za trogidišnjake
kuzim![]()
kad je imala 2 godine, nisam je imala gdje dati u neku igraonicu. tada sam imala dojam da se sa trecom godinom otvara bezbroj mogucnosti.
sad vidim da to nije tako. stalno nekaj cekamo...