Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Brljanje i mrljanje

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Brljanje i mrljanje

Vedran ima preko 7 mjeseci i ne papa, on brlja i mrlja. Hranjenje izgleda tako da on hvata žličicu, trpa ručice u usta, igra se sa žličicom i uglavnom ne otvara usta (osim kad nešto trpa u njih). Nije problem u tome što hrane ima posvuda, nego činjenica da ja nisam sigurna je li on još uvijek spreman na dohranu. Kada mu uvalim koju žličicu ima totalno iznenađen izraz lica, ali ipak proguta. Nakon nekoliko takvih žličica počinje cendranje. MM kaže da ga nepotrebno forsiramo i da će stvoriti averziju na dohranu i da ćemo tek onda imati problem. Njemu to izgleda kao igranje, a ne papanje, a ne mogu reći da se ne slažem. Dohranu smo počeli prije mjesec dana i od tada nema značajnih pomaka. Kako procijeniti je li on samo neuredan i zaigran ili stvarno nije spreman? :? Ne bih ga htjela forsirati, ali ga ne bih htjela niti zakidati, kužite? :/

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

maji dam igračku koja je puna šarenih tipki i ooogromna, tako da je ne može prinosit ustima. tako joj se pažnja i prsti fokusiraju na igračku. pokušaj tako
    znam da ovo gore nije odgovor na tvoje pitanje ali bar ćeš lakše hendlat žlicom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Brljanje i mrljanje

Slažem se s TM-om - mali ti ne može jasnije dati do znanja da nije spreman.

Zaigrati dijete nečim da bi onda na prevaru pojelo, hm...Ne sviđa mi se to. Mi to nikad nismo radili. Od prvog dana kad zatvori usta - dosta je. Bilo to nakon prve ili desete žlice.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Anchi, mi smo krenuli s dohranom malo nakon 6 mjeseci. U početku je išlo nekako, pa onda dugo vremena nikako, da bi tek sa 8,5 mjeseci (dakle prije 2 tjedna), počeo jesti.

Ja sam svo to vrijeme nudila žlicu (tu i tamo bih pauzirala 3-4 dana), on bi pojeo žličicu-2-3 (ako je voće u pitanju) i krenuo brljati i/ili cendrati. Onda bih ja oprala žlicu i dala mu je da s njom žulja desni. ponekad me to frustriralo (pogotovo kad nešto skuham, a on neće ni da zine), ali nisam ga pokušavala varati igračkama da otvori usta. Ako neće, nema veze, probat ćemo opet sutra.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Brljanje i mrljanje

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Zaigrati dijete nečim da bi onda na prevaru pojelo, hm...Ne sviđa mi se to. Mi to nikad nismo radili. Od prvog dana kad zatvori usta - dosta je. Bilo to nakon prve ili desete žlice.
    nisam rekla da je na prevaru hranim niti to radim. činim to šta činim da spriječim umakanje ruku u zdjelicu pa razmazivanje po kosi odnosno, igranje hranom. za igranje dobije npr. komad banane, umjesto deserta.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja cura je prosla vec 8 mjeseci i jos uvijek nista ne jede. Sa 6 mjeseci smo poceli, prvi tjedan je bilo ok, nakon toga katastrofa. Skoro sve sto dam dize joj se zeludac i nece. Eventualno par zlica. U par navrata sam dala (kršitelj koda)ovo voce, to je vec nekako pojela.
    Tako da jos uvijek zivi od dojenja, par zlica dohrane (niti jedan cijeli obrok) i nesto vode. Do sad nisam brinula, bila mi je dobra i debela, ali sad se vec hvatam kako svaki dan o tome glavu razbijam - to valjda znaci da se brinem. Trebam li?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i mi smo ponovno u fazi brljanja, jedno vrijeme nam je super islo, zadnja 2 tj. koma
    sto se tice igracaka i ja M. dam al ne da ga zavaram nego njemu postane dosadno samo sjediti...inace on ne moze 5 sec. biti miran na jednom mjestu
    ima i foru da uzme hranu u usta i onda je jedno 3 min. ne zeli progutati, a dok ne proguta nece novu zlicu...onda se igra...pa proguta i tako nanovo, vec sam luda, obrok nam traje minimalno sat vremena

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vidim da nisam jedina... Mi smo za sada ukinuli dohranu. Svakih par dana ću mu nešto ponuditi pa ćemo vidjeti. Sva sreća da Vedran ima cicu. Cica rules!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I mi imamo malo manjih problema...
    Počeli smo s ****-ovim voćem i to nam je super išlo, kada je došlo vrijeme na povrće to nam je išlo slabije, a sad kad smo stigli do mesa sad se sve pokvarilo... Sad više neće ni voće i kad joj počnem davati prvo isprobava šta je, tek onda kad skuži da je voće otvara usta, ali ne sjećam se kada je pojela cijelu malu bočicu (a znala je...), prevuće donju usnicu preko gornje i nema šanse da išta "uguram"...
    Keksolino, Frutolino i ostalo hoće samo par kašikica i gotovo, a jedino što mogu reći da voli je mliječna kašica za laku noć, a to ne forsiram jer je pedijatrica rekla friendici da dok sisa da ne treba davati mliječne kašice. Sisanje, šest puta na dan, po noći 20 minuta, po danu 5 minuta, ni najpametnija sisa ne bi mogla zadovoljiti ovakve potrebe... Ne fali nam mlijeke nego se malo pa često naprave kvrge u ciki i onda mama "čekića" :shock: ...
    Drago mi što sisa, bilo bi mi drago i da hoće jesti sve ono od gore ali imam jedan veliki problem - ne mogu se odlučiti koji podoj da izbacim, odnosno zamjenim s ostalom hranom? Meni se čini da joj previše puta nudim jelo pa nije gladna da bi pojela nešto s tekom...

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jakov je 8,5 mjeseci i dohrana nam je na početku.
    Do sada sam mu povremeno kuhala da vidim da li je spreman ali je završavalo sa nekoliko žličica.
    Jučer je dosta pojeo,možda ipak stoji ona ayurvedska da je dijete spremno kada mu izbije zubić(njemu je taman izvirio) a možda je zbog toga što sam mu napravila dosta rijetko.
    Vidjeti ću kako će dalje ići.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Zumbi prvotno napisa
    Drago mi što sisa, bilo bi mi drago i da hoće jesti sve ono od gore ali imam jedan veliki problem - ne mogu se odlučiti koji podoj da izbacim, odnosno zamjenim s ostalom hranom? Meni se čini da joj previše puta nudim jelo pa nije gladna da bi pojela nešto s tekom...
    Ukidanje podoja obično ne dovodi do poboljšanja s dohranom. Dohranu bi trebalo nuditi u početku jedan put dnevno, kad je dijete odmorno i nije gladno (ali ni friško napapano). Imaš ovdje tekst s portala o početku dohrane.

Dijete će jesti kad bude spremno, i "problem" s dohranom nemaju djeca, nego roditelji - najčešće mi mame (uključujući naravno i mene ) koje očekujemo da će sa toliko i toliko mjeseci dijete jesti ostalu hranu. Ali lako je meni govoriti o strpljivosti sad kad je A. počeo jesti .

Keksolina i frutolina i ostala -lina (izuzev rižolina) imaju šećera, koliko znam, i bolje da samo doji nego da jede svašta - po mom mišljenju.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Zumbi prvotno napisa
    Ukidanje podoja obično ne dovodi do poboljšanja s dohranom. Dohranu bi trebalo nuditi u početku jedan put dnevno, kad je dijete odmorno i nije gladno (ali ni friško napapano). Imaš ovdje tekst s portala o početku dohrane.

Dijete će jesti kad bude spremno, i "problem" s dohranom nemaju djeca, nego roditelji - najčešće mi mame (uključujući naravno i mene ) koje očekujemo da će sa toliko i toliko mjeseci dijete jesti ostalu hranu. Ali lako je meni govoriti o strpljivosti sad kad je A. počeo jesti .

Keksolina i frutolina i ostala -lina (izuzev rižolina) imaju šećera, koliko znam, i bolje da samo doji nego da jede svašta - po mom mišljenju.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moje mišljenje je da nebi trebala ukidati niti dohranu na neko vrijeme,već svaki dan iznova nuditi žličicu pa koliko pojede dobro je.Ne ga siliti već svaki dan nuditi,a jednog dana ćemu se samo desiti klik u glavici i počet će jesti.Samo da znaš dugotrjan je to proces dok skroz ne počne prihvaćati papanje na žličicu.I s mojom curkom ima problema po tom pitanju.Na početku obožavala papati na žličicu a sad nekako štrajka,al ja obavezno svaki dan ponudim.Pa neće valjda sa 8 mj živjeti na mlijeku?!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj nely prvotno napisa
    Pa neće valjda sa 8 mj živjeti na mlijeku?!
    Dijete može bez problema sa 8 mj. živjeti na mlijeku, da ništa ne fali (ako pojede npr. 2-3 žličice, to niti je značajna kalorijska niti hranjiva vrijednost).

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Petra ima 18 mjeseci i jos brlja i mrlja kad je sa mnom..i kad smo skupa cica i cica, a ostatak je tako mala kolicina da ponekad nije vrijedna spomena.
    A "normalnu" hranu jede (jedino) sa tetom cuvalicom (i eventualno s tatom) jer nema drugog izbora.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Vidim da nisam jedina... Mi smo za sada ukinuli dohranu. Svakih par dana ću mu nešto ponuditi pa ćemo vidjeti. Sva sreća da Vedran ima cicu. Cica rules!
    ovako je i kod nas, a stariji smo dva, tri mjeseca?

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim da 2-3 žličice neće učiniti nikakav značajan pomak u kalorijskom i hranidbenom smislu ali je to uvod ka nećem većem,kad će se te žličice povećati na 10-20.Mislim da rijetko koje dijete odjednom počne papati cijeli obrok na žličicu već lagano povećava količinu.A kad bi 8 mjesečno dijete tek kretalo sa 2-3 žličice,ili još uvijek bilo na njima,kad bi došlo do cijelog obroka..sa 9 mj!?Tad bi samo mlijeko stvarno bilo premalo!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje dijete je 11,5 mjeseci živjelo na mlijeku.

Dohranu nikako nije prihvaćao, i onda se preko noći promijenilo. Počeo je jesti sve - sad više voli povrće nego voće, iako smo počeli s voćem.

Samo polako, on(i) će sami prihvatiti kad su za to spremni.

a kad se sjetim kako su mi govorili da ga moram šopati jer on mora naučiti gutati, ak to ne naučiti sa 9 mjeseci neće znati gutati

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mislim da 2-3 žličice neće učiniti nikakav značajan pomak u kalorijskom i hranidbenom smislu ali je to uvod ka nećem većem,kad će se te žličice povećati na 10-20.Mislim da rijetko koje dijete odjednom počne papati cijeli obrok na žličicu već lagano povećava količinu.A kad bi 8 mjesečno dijete tek kretalo sa 2-3 žličice,ili još uvijek bilo na njima,kad bi došlo do cijelog obroka..sa 9 mj!?Tad bi samo mlijeko stvarno bilo premalo!
    Andrija je u 5 dana prešao sa 3 žličice dnevno na 3 obroka dnevno. I čini mi se, čitajući tu na forumu, da kod djece koja ne prihvaćaju dohranu to i inače bude odjednom nagla promjena, ili su spremni ili nisu.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    a kad se sjetim kako su mi govorili da ga moram šopati jer on mora naučiti gutati, ak to ne naučiti sa 9 mjeseci neće znati gutati
    Ovo mi je poznato, već me pile u mozak...ali ne dam se!

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moje je mišljenje da im treba svaki dan ponuditi dok ne prihvate dohranu,a ne čekati "neko drugo vrijeme" i biti sretan šta hoće samo ciku i s tim se zadovoljiti!"Samo cika" je dovoljna prvih 6 mj,a kasnije dijete polako treba uvoditi u svijet krute prehrane.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje je mišljenje da im treba svaki dan ponuditi dok ne prihvate dohranu,a ne čekati "neko drugo vrijeme" i biti sretan šta hoće samo ciku i s tim se zadovoljiti!"Samo cika" je dovoljna prvih 6 mj,a kasnije dijete polako treba uvoditi u svijet krute prehrane.
    Da, i mi smo nudili svaki dan. A on je svaki dan odbijao. I onda je jedan dan sa skoro 11,5 mjeseci prihvatio.

I sama kažeš do-hrana - mlijeko je hrana, sve ovo drugo je samo "prilog". Do godine dana mlijeko im je načelno dovoljno. Da budem jasna, ja se slažem s tobom - nuditi dok ne prihvate - ali netko prihvati sa 6 mjeseci neko očito s 11 - poanta je da je ovom s 11 mjeseci očito majčino mlijeko dovoljno (moj maleni je normalno napredovao, dobivao na težini, dovoljno pelena, kakanje i sve što ide uz to) jer da nije prihvatio bi dohranu prije.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    Da, i mi smo nudili svaki dan. A on je svaki dan odbijao. I onda je jedan dan sa skoro 11,5 mjeseci prihvatio.
    kod nas ista stvar, samo s 10 mjeseci pojede 1 žličicu za doručak, 1 za ručak i možda 2 za večeru, ako mu je obožavani jogurt na jelovniku.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja cica je tako fino jela voćne kašice, a sad neće ni jabukicu koju je obožavala...
    Ustrajat ćemo, tek je 7,5 mjeseci... dok imamo cike, nema zime...

Kako se borite protiv onih: "Pa zašto joj ne daješ smoki, moj je sa 5 mjeseci jeo smoki..." ili "Daj da joj probam dati malo čokolade da vidimo šta će biti..."

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja kažem da je doktorica zabranila jer imamo puno alergičara u obitelji. onda svi naprave mudru facu i kažu: daaaaa.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sto se tice smokija i inih stvari, jucer jedna mama koja ima curicu stariju 10 dana od mog M. nudi njemu onaj bobi pikant :? njena mala ga jede i pita "jel mu dajes?" ja kazem "ne jos, mi jedemo banane i jabuke" na to naravno cudna faca, a ja kazem "al ce mama pojest" i uzmem i pojedem, jos cudnija faca
    inace mala jos jede krafnu sa cokoladom vec duze vrijeme

bas sam zlocesta majka

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eto imam i ja sličan problem. Nika ima 7mj i za sada jede samo jabuku. Mrkvu i bananu koju sam joj do sada nudila nije htjela jesti. Zatvori usta i šlus. I mislila sam da nema veze dok me jučer nije pljusnuo hladan tuš kod pedice. U skoro 2 mj dobila je samo 50g :shock: i narasla pola cm. I šta sad???? ja sam sva isfrustrirana, nije udvostručila porođajnu težinu, pedica je rekla da joj krenem nudit moje mlijeko s rižinim pahuljicama i da mora počet jest voće i povrće. A ona neće. Na (kršitelj koda)ove kašice je povraćala, pa joj ja pripremam.
    Uglavnom, za 3tj imamo vaganje kod pedice i ja osjećam da ju hitno moram počet šopati, ali ne mogu ako ona ne želi. Jednostavno nisam tip da joj guram u usta ako ona ne surađuje. I to me sad ubija - s jedne strane potreba da mi dijete počne dobitcvat na težini i da se ne brinem više, a s druge strane potreba da joj ne stvorim averziju prema jelu.
    KAKO????? :? Stvarno sam očajna

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ne znam ni ja kako
    mi smo totalno prestali jesti povrce i meso, samo ujutro pojede bananu ili jabuku sa nekim zitaricama
    danas je i (kršitelj koda)ovu krusku brljao...
    cim sjednemo za stol on pocne plakati i nece otvoriti usta da uopce proba
    promjenila sam mjesto hranjenja, probala ga i van hranilice, probala vani u vrtu i nece
    probala mu ujutro davati povrce/meso/jaja/ribu
    ma nista ne pali, a kaj je najbolje do prije 1,5 mj. je sve papao
    bas sam vise ocajna

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi na sreću nismo imali takvih problema. Dohranu je Nura super prihvatila od prvoga dana. Jako rano smo prestali miksati hranu i počeli smo je samo gnječiti s vilicom. Slažem se da djecu ne treba učiti da se s njima mora cirkusirati i animirati ih da pojedu par žlišica. Pogotovo na početku dohrane jer će to prihvatiti kao normalno i svi drugi oblici normalnog hranjenja će pasti u vodu. Ali na žalost, kod malo veće djece to može biti jedini način da im se nešto stavi u usta. Ima djece koja jednostavno ne vole jesti i mora ih se tjerati. Prijateljičina kćer od 3 godine jednostavno nema potrebe za jelom. Pokušavali su je i ostavljati gladnu da vide hoć li sama zatražiti hranu, i nije. Opet su morali glumiti lude, raditi grimase, nuditi joj igračke, samo da pojede par zalogaja... I šta bi vi? Ja bih učinila isto.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

blago vama kojima ide glatko

moj desetmjesecnjak nekad hoce, nekad nece dohranu. nudim mu barem dva obroka dohrane dnevno. poceli smo s malo vise od 6 mjeseci i tad je nekako bolje prihvacao (ili su mozda moja ocekivanja bila manja...?)

ostatak vremena je na mom mlijeku. cicu koristi uglavnom samo za hranu, hocu reci nije tip da mu je cica bitna osim za jelo... ujutro mu kuham zitarice na vodi u koje umijesam svjeze voce - banana mu je zakon i to uglavnom pojede, ostalo voce tako tako. popodne takodjer zitarice u kombinaciji s kuhanim povrcem, kap maslinovog ulja i dva puta tjedno malo ribe ili mesa u sve to. ponekad pojede oko 100 ml, ponekad samo tri zlicice... ali nikad ga ne tlacim da mora jesti, i ne pribjegavam trikovima, ne zelim da mu hranjenje bude tlaka. nadam se da ne radim nista pogresno. malo me samo strah kako cemo kad pocnem raditi za 3 mjeseca.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj kad se sjetim svojih cura prije nekoliko mjeseci!!!! Muku sam mučila, dohrana krenula super, onda s 8 mj problemi, nekad su znale odbijati po mjesec dana da ne jedu na žlicu!!! Ja sam ludila!!!
    I onda me jedna mama umirila
    Rekla mi je da svojim živciranjem samo potičem to da one odbijaju hranu... i onda sam rekla dosta! Stavila sam ih u hranilice i krenula. Jedna žlica, Stela prihvati, Erika okrene glavu... ok, nećeš jesti, ajde dole iz stolice i nastavim mirno hraniti Stelu. Kad je E. skužila da ne obraćam pažnju na to što ona ne jede, sama je tražila da je stavim u hranilicu i pojela par žličica! I od tada je sve krenulo nabolje
    Znači, kad neće jesti, prihvatiti tu njihovu odluku, pa ponuditi opet nakon nekog vremena, samo se ne živcirati.... neki dan mi jedan tata veli kako njihova jednogodišnjakinja ništa ne jede, da joj moraju začepiti nos da bi otvorila usta :shock:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •