Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: nedostatak kalcija u 2-mj bebe?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno nedostatak kalcija u 2-mj bebe?

Moj nećak ima 2 mjeseca, dojena beba, uz malo čajeka protiv grčeva (ahhhh...), bio je na pregledu kod pedijatrice. Ona je ustanovila da mu fali kalcija, na osnovi tikova koje ima (trzanje nogicama i nešto slično).
    Preporuka pedijatrice je da mu se dnevno da jedan dcl čaja od kamilice s dvije žličice šećera.
    Hm, ja sam totalno neupućena u ovo, pa prosvjetlite me, molim vas!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam baš upućena, al nikad nisam ni čula da se kalcij nadomješta ni šećerom ni kamilicom.. :/

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

jedan dcl čaja od kamilice s dvije žličice šećera
    A u ovome ima kalcija za pop****!!! (oprotite što sam prosta, ali ne mogu vjerovati u ovo što čujem)

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti ja, ali možda kamilica na neki čudesni način potiče apsorpciju kalcija...dok znam da šećer ometa aposorpciju kalcija...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: nedostatak kalcija u 2-mj bebe?

Citiraj Roza prvotno napisa
    Moj nećak ima 2 mjeseca, dojena beba, uz malo čajeka protiv grčeva (ahhhh...), bio je na pregledu kod pedijatrice. Ona je ustanovila da mu fali kalcija, na osnovi tikova koje ima (trzanje nogicama i nešto slično).
    Preporuka pedijatrice je da mu se dnevno da jedan dcl čaja od kamilice s dvije žličice šećera.
    Hm, ja sam totalno neupućena u ovo, pa prosvjetlite me, molim vas!
    Okreni ledja doktorici, i trci sto dalje i nikada se vise ne vracaj!!!
    Kako je ustanovila da mu fali kalcija? Dali je doktorica i nutricionista? Dali doktorica zna da bebe ne bi smjele niti primirisati secer?
    Ajme, ma sto uopce imam ista pisati, pa ne znam tko bi je uopce poslusao??!!
    Stvarno, trcite sto dalje od ovakvih doktora!!!!!

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam, meni bi uvjerljivije zvučalo i da joj je rekla da malog poškropi svetom vodom nego ovo..a i način postavljanja dijagnoze mi je malo..čudan..

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ajoj, ja bih za početak promijenila pedijatra, a onda krenula provjeriti pretragama ima li ta tvrdnja o nedostatku kalcija uporište u nalazima - ako i drugi pedijatar posumnja na nedostatak bilo čega. I to "postavljanje dijagnoze" i "liječenje" zvuče kao vračanje, a ne liječenje.

(mislim, možda stvarno djetetu fali kalcija, ali razuman doktor bi onda uputio dijete na pretrage, a šećer i kamilica sigurno čuda rade ).

A male bebe se često trzaju zbog nezrelog živčanog sustava.

BTW, šećer ometa ili apsorpciju kalcija ili kalcifikaciju kosti, nisam sigurna, ali loš je za kosti.

Roza, da nije ta tvoja rodica nešto krivo shvatila pedijatra, jer ovo mi stvarno zvuči nemoguće od jednog liječnika?

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne samo da je nepotrebno nego je i opasno davati bebi bilo sto osim majcinog mlijeka, ne samo zbog svih benefita koje majcino mlijeko donosi vec i zbog toga sto se unosenjem druge tekucine ispire zastitni sloj koji majcino mlijeko stvara u zelucu stiteci bebu tako od raznih infekcija.
    da ne spominjem koliko je to opasno jer moze drasticno narusiti dojenje.
    osobito ako je rijec o dvomjesecnoj bebi.

dvije zlicice secera :shock: zdrav razum govori da to ne moze pomoci ali svakako moze naskoditi.
    i stvarno ne shvacam kakve veze to ima sa dobivanjem ili apsorpcijom kalcija, osim sto je moze narusiti.

i na koji nacin je pedijatrica to dijagnosticirala? samo onako od oka?

ukoliko se boji da bebi zaista fali kalcija neka radije ode po drugo misljenje.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko se ja sjećam, nama je pedijatrica kod prvog pregleda savjetovala da dam bebaču malo zašećerene prokuhane vode, ali to je imalo nekakve veze sa žućkastom kožom, iako nije uopće imao novorođenačku žuticu.

Ah, ti pedijatri, svaki put prije odlaska doktoru moram proučavati medicinsku dokumentaciju da bi uopće mogla suvislo komunicirati i objasniti simptome i donekle shvatiti šta mi priča.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

potpisujem Lu u potpunosti

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    i ja

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    i ja

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da je rekla da majka uzme šumeće kalcija, ili da bebi da koju AD kap više da poboljša resorpciju, ali šećer i kamilica :shock: Naša pedi je zabranjivala kamilicu do neznam koje dobi zbog moguće alergije. Naša je pedi, sad nešto kontam, prava RODA

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Da je rekla da majka uzme šumeće kalcija, ili da bebi da koju AD kap više da poboljša resorpciju, ali šećer i kamilica :shock: Naša pedi je zabranjivala kamilicu do neznam koje dobi zbog moguće alergije. Naša je pedi, sad nešto kontam, prava RODA
    OT: kod nas se više djeci ne daju AD kapi, osim u rijetkim slučajevima kad je A vitamin medicinski indiciran.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Savjetovala sam šogorici da još jednom nazove pedijatricu i pita je ponovo za ispravnost ovakvog lječenje/ dohrane s 2 mjeseca (ja to zaista smatram dohranom). Ona ima potpuno povjerenje u pedijatricu, tako da je ponekad teško sa strane davati neke komentare - pogotovo što su me u familiji obilježili kao ortodoksnu mamu koja prvih 7 mjeseci djetetu nije dala ništa osim cice...
    Ne bi htjela da se šogorica naljuti zbog uplitanja, ali kad samo razmislim što za dvomjesečnu bebu znači deci čaja s dvije žlice šećera?!? Mislim, pa probajte vi popiti takav čaj - bljak, to je turbo slatko.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    OT: kod nas se više djeci ne daju AD kapi, osim u rijetkim slučajevima kad je A vitamin medicinski indiciran.
    Kod nas (BiH) na otpusnici iz bolnice piše da se nakon 15 dana počinje davati D3 kapi, a pedi nam je rekla da dajemo do i drugu zimu života. Kasnije smo se savjetovali i rekla nam je da radi imuniteta možemo davati i kasnije (ako dijete neće riblje ulje, koje bi bilo poželjno) :?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

SS Vitamin D se daje i ovdje (D3 kapi), ali ne i AD kapi jer u njima ima i vitamina A (koji ako je u suvišku može biti jako opasan)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dižem temu da bih iznijela slijedeći slučaj:

na temelju pretraga je pedijatrica moje frendice povećala dozu D vitamina koji treba davati svojoj šestomjesečnoj dojenoj bebi. Ok, ali uz to je savjetovala i da se bebi daje na žličicu 1/8 otopljene šumeće tablete kalcija. Frendica je sad zbunjena.

Što vi mislite o tome?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to je jako puno kalcija

ja bih tražila drugo mišljenje
    da se šumeći kalcij može prodavati za bebe, već bi farmaceuti napravili male tabletice
    valjda postoji razlog zašto to ne smiju

na osnovu čega je pedijatrica ustvrdila toliki manjak kalcija?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne vjerujem ........
    Trzanje nogicama ima veze s neurološkim sustavom i kod nas je uz još neke "tikove" bilo znak da krenemo dalje. Ugl. B je imao krvarenje na mozgu 2. stupnja.
    Naravno da nitko nikad nije spominjao nedostatak kalcija koji je ustanovio izvanjsim pregledom bebe. :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nema beba manjak kalcija, nego manjak D vitamina.

Kalcij je dobar, ali je ona to dodavanje kalcija opravdala time da povećana doza D vitamina traži i povećanu dozu kalcija.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne kužim
    pa vitamin D služi apsorpciji kalcija
    kalcija iz mlijeka

ja ne bih bebi davala šumeču tabletu, neka ona pokuse vrši na zamorcima

na kapima piše 2-5 kapi, preko toga bi mi pedijatar trebao dokazati manjak kalcija u kostima, a to se ne radi odokativnom metodom

u šumečoj tableti ima i drugih tvari osim kalcija, i drugih spojeva, pitanje je da li bebe uopće smiju takvo nešto konzumirati?!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •