Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: kako pripemiti rižu

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    16

    Početno kako pripemiti rižu

    kako pripremate rizu? mi veliki volimo integralnu. moja manja curka ima 6,5mj. i poceli smo sa voćem (****) sve joj je fino osim brokule s rizom (i meni ona smrdi), pa sam mislila skuhati pravu rizu i dodati u nju malo povrca da joj okus bude blazi .

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    235

    Početno

    ja Viti kuham Basmati rižu s mrkvicom, korabom, tikvicom...

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    16

    Početno

    mislila sam na sam nacin pripreme. treba li ju jako raskuhati i onda mixati?

  4. #4
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Ja ju uvijek kuham mrvicu duže. U početku sam ju miksala, ali Jana odlično žvače sve što je iole veće pa više nema potrebe za miksanjem.

  5. #5
    Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Ombla
    Postovi
    88

    Početno

    Citiraj irena2 prvotno napisa
    ja Viti kuham Basmati rižu s mrkvicom, korabom, tikvicom...
    basmati riža mi je pravo otkriće, bebo oduševljen

    skuham sve zajedno (rižu, mrkvu, korabu) i smiksam u blenderu uz kap maslinovog.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    92

    Početno

    Ja rižu uvijek raskuham a na kraju još pređem sa štapnim mikserom.

  7. #7
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Ja sam ju u početku kuhala dulje nego nama i onda ju još i miksala. Sada ju kuham normalno i ne miksam. Ovisi o dobi djeteta i tome da li je već počelo žvakati.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Ja sam u početku isto raskuhavala rižu pa miksala, a da se pohvalimo već mjesec dana samo skuham i Maša žvače ko velika. Makar ima samo jedan i pol zub.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja je skuham i propasiram

  10. #10
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Ma kakvo miksanje, cure najte se uvrijedit al meni fakat nije jasno kak vam se da miksati?!

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Pa objektivno mi je miksanje oduzimalo 30-60 sekundi. Rađe bi da nije jela miksano, ali kaj mogu kad joj se dizo želudac na svaku mrvicu. Miksano je jela bez problema i tako smo uveli miksano (i izbacili nedavno).

  12. #12
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    ja sam je u pocetku duze kuhala i onda zgnjecila sa vilicom, sad bez problema jede zrna rize i normalno kuhane

  13. #13
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj retha prvotno napisa
    Ma kakvo miksanje, cure najte se uvrijedit al meni fakat nije jasno kak vam se da miksati?!
    Ima djece kojoj je svejedno, a ima i one koja neće nego smiksano. Kao i one koja smiksano ne mogu smisliti.
    ja sam mixala jer nije htjela nego tako. U početku sam forsirala gnječenje vilicom, ali sam skužila da pametniji popušta. Isto tako je sama dala do znanja da joj miksana hrana više ne paše

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    235

    Početno

    mi smo počeli bez miksanja jer Vito nema problema s grudicama, ali sam je počela miksati jer sam pročitala da se rižu preporučuje miksati radi boljeg iskorištavanja hranjivih tvari

  15. #15
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj gita75 prvotno napisa
    Pa objektivno mi je miksanje oduzimalo 30-60 sekundi.
    Ma znam..al nemrem si pomoc..meni se nije dalo prvo vadit taj mikser, pa miksat..a onda mi je najmrskije prati taj stapni mikser. Mozda sam joj dva tri puta nes smiksala i odustala..
    I jest na pocetku su joj stvari gnjecene samo vilicom malko zapinjale al navikla se normalno sazvakat pa progutat i sve pet.
    I rizu obozava jesti ovako u zrnu.

  16. #16
    Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    347

    Početno

    Podižem da pitam nešto: tragam za rižinim pahuljicama, ali ne bi uzela one (kršitelj koda) ili ****, nego one kao okruglice, ali nigdje ih ne mogu naći,tj. ima u KOnzumu, ali u sastavu piše da imaju pšenično brašno (gluten!), pa ih ne bi kupila, a ako netko zna ima li kakva trgovina zdrave hrane (osim Bio&Bio) na zapadnom dijelu Zg-a?

  17. #17
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Ja sam našla u Unionu, ali isto imaju pš. brašno u sebi. A koliko je tvoje dijete staro? Još mu nisi uvela gluten?

  18. #18
    Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    347

    Početno

    ma, nismo još počeli dohranu, samo se informiram (štreberica )

  19. #19
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Ma te ti kuglice uopće nisu potrebne u početku. Ja ih koristim isključivo za vježbanje pinceta hvata (i to naravno otkad sam joj uvela gluten). Ne sviđa mi se ideja da stekne naviku klopanja smokija, ak je gladna jest će konkretno, ak nije može neku voćku, ili cicu.

  20. #20
    Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    347

    Početno

    Aha,dakle sama riža, i ja mislim da je riža bolja..raskuhaš ju malo i bok! A sa svim kombinacijama ide..

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Mi jos sao cicamo ali me zanima moze li se odmah kad krene dohrana kuhati djetetu integralna ili basmati riza ili treba najprije jesti onu groznu obicnu ?

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Otkad sam skontao GABA rižu, bijela je nešto rjeđe na stolu.

    GABA je aminokiselina koja se umnožava cca 10x u početku klijanja. Klijanjem se aktiviraju enzimi koji onda tvore jako interesantna hranjiva.
    Za GABA rižu potrebna je smeđa riža (ne parboiled) koju se namoči u vodu od 40°C na 2-8 sati ili duže ako je voda hladnija. Potom se kuha kao bijela riža, cca 15 minuta. Mljac.

  23. #23
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Otkad sam skontao GABA rižu, bijela je nešto rjeđe na stolu.

    GABA je aminokiselina koja se umnožava cca 10x u početku klijanja. Klijanjem se aktiviraju enzimi koji onda tvore jako interesantna hranjiva.
    Za GABA rižu potrebna je smeđa riža (ne parboiled) koju se namoči u vodu od 40°C na 2-8 sati ili duže ako je voda hladnija. Potom se kuha kao bijela riža, cca 15 minuta. Mljac.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Otkad sam skontao GABA rižu, bijela je nešto rjeđe na stolu.
    Nama inace nije na stolu
    Citiraj Davor prvotno napisa
    GABA je aminokiselina koja se umnožava cca 10x u početku klijanja. Klijanjem se aktiviraju enzimi koji onda tvore jako interesantna hranjiva.
    Hmmm... nadam se da takva riza nema jednako jaki energetski naboj kao i klice?

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Misliš na vjetrove?

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Misliš na vjetrove?
    Nope, mislim na to da klice nisu dobre jer imaju prejaki energetski naboj i sotga mogu biti kancerogene, pa sam mislila mozda da bi isto tako moglo biti i s takvom rizom. Ali u principu, i grah se namace pa valjda nije... :/

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kuha se. To bi trebalo smanjiti sve energetske i prehrambene potencijale na dovoljno nisku mjeru.
    Ovakva riža se kuha oko 1/4 vremena u odnosu na smeđu nemočenu. Tako na kraju nešto ipak pojedem.
    Ljudi koji ju jedu češće tvrde da ima umirujuća svojstva i preporučuju GABA rižu za večernji obrok.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Kuha se. To bi trebalo smanjiti sve energetske i prehrambene potencijale na dovoljno nisku mjeru.
    Ovo nisam znala. tnx
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Tako na kraju nešto ipak pojedem.

  29. #29
    Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    297

    Početno

    Ja Niki pravim iskljucivo integralnu rizu i to tako da sve zajedno stavim kuhati - rizu, mrkvu, cvjetacu.......sta god, nista ne solim, na kraju izmiksam stapnim mikserom, dodam malkice ulja i to je to. Obozava rizu.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ja sam danas pokusala napraviti rizino mlijeko prema receptu s portala. Kuhala sam integralnu rizu oko sat i pol na laganoj vatri i na kraju dobila gustu kasu. Iscijedila sam tekucinu koja je bila konzistencije marmelade, i izaslo je jako malo, niti 30 ml. Gdje sam fulala?

  31. #31
    Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    347

    Početno

    Probaj izmiksat tu rižu(kuhanu) štapnim mikserom, dobit ćeš gustu kašu, pa sipaj prokuhane vode dok ti se malo ne razrijedi. Ja sam probala praviti neki dan, pa je uspjelo.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    ok, hvala.

  33. #33
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    jel može molim ime neke marke smeđe riže i gdje je naći? ovdje kod nas nema bio&bio trgovina, ima nekih drugih sličnih, ali na što da obratim pažnju kod kupovine te smeđe (integralne?) riže?
    hvala!

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Skoro da ti je svejedno, biraš prema sklonostima. Ako ti se sviđa bijela basmati riža, potraži smeđu basmati rižu i slično.
    Dvije napomene:
    - divlja riža zapravo nije riža
    - smeđa riža ima klicu koja je masna i ako predugo stoji užegne i smrdi - kupuje se što svježija (svaka smeđa riža ima miris na masnoću)

  35. #35
    Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    a sta je onda divlja riza? i po cemu se razlikuje od pitome rize?

  36. #36
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    "Divlja je riža vrsta vodene trave sličnih svojstava kao riža, duguljastog je i crnog, sjajnog zrna. Obično se mješa sa smeđom rižom i daje poseban puni okus."
    Kupila sam pametnu kuharicu J. Boban-Pejić, jer sam se baš zagrijala za žitarice Nisam još probala divlju rižu, pa ne mogu ništa reći iz iskustva.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •