Žao mi je da niste zadovoljne radionicom, i da niste nešto napisale i na evaluacijskim listićima i/ili popričali sa savjetnicama odmah tamo (ostanemo često i poslije radionice).
Praksa nam je na MŠD ukazati na moguće izvore, simptome problema, kako ih prepoznati, ali ne običavamo ih tamo rješavati upravo zato jer se rješenja ne mogu servirati, individualna su, ovisna o masu faktora i, van uobičajenih preporuka, savjetujemo prilagođeno situaciji.

U vezi ovoga:

mislim da se stvarno malo previše ignorira taj problem ravnih i/ili uvučenih bradavica. Sad kako sam u tom filmu da puno čitam o tome, svako malo neka cura s foruma kaže da ima problema s time ili je zbog toga odustala od dojenja.
Meni se baš čini suprotno - da se taj problem previše naglašava kao problem. Bradavice su različite, priroda nije zamislila da se samo na savršenima djeca hrane. (I kakve su to zapravo savršene?) Jednostavno treba raditi s dojkama i bradavicama onakvima kakve jesu i pokušati položaje i ostalo prilagoditi tome. Naravno da tu treba malo vježbe, ali ovo nije nešto što se može napraviti unaprijed. Nadalje, ono što je također potnciralo taj problem je ono što često čujete u rodilištu - s takvim bradavicama nema dojenje, uz prijedlog šeširića (ne znam kakve bi trebale biti te bradavice koje bi "prošle" u rodilištu :/ ) . Žena izađe iz rodilišta da joj nitko nije pokazao dobar položaj, bradavice su izranjavane, rekli su joj da s takvim bradavicama nema dojenja, doma je ne dočeka podrška niti pomoć, samopouzdanje nisko, pa naravno da će odustati. A sve to ima s oblikom bradavica jako jako malo veze. Dobar položaj, dijete čvrsto stisnuto uz mamu, podrška, to su stvari koje zaista rade razliku. Niplette i slična pomagala mogu biti korisna, ali niti na "savršenim" bradavicama neće biti dojenja ukoliko nedostaje ovo sve gore.