Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Prelazak s običnog bolovanja na kompikacije u trudnoći

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Prelazak s običnog bolovanja na kompikacije u trudnoći

Drage prijateljice,
    prvi put vam se javljam s jednom zamolbom. Naime, budući da sam ostala već u drugom mjesecu morala ostati kući, jer povraćam 24 sata dnevno, i nemam snage za bilo što drugo, ne radim. Najprije sam iskoristila godišnji koji je trajao do prekjučer. Onda, budući da nisam imala dovoljnih 18 mjeseci sporadično za obračun onih 4250 kn, a plaća mi je puno veća od tog iznosa, te sam se ukočila i prehlađena sam, doktorica me najprije stavila, još tih 25 dana, koliko mi treba, na obično bolovanje. U ZZJZ su mi rekli, ali voljela bih to provjeriti, jer su već nešto bili fulali, da li mogu odmah kad istekne tih 25 dana sljedeći dan na komplikacije ili moram dva tri-dana raditi prije otvaranja komplikacija? Žena iz Zavoda je rekla da ne moram ako će se mijenjati bolovanja, što naravno hoće. Molim da mi pomognete. Vjerujem da je neka od vas imala sličan slučaj. Veliki pozdrav svim mamama i onima koje to tek trebaju postati! javascript:emoticon(':D')
    Very Happy:D

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Prvo, fulala si, nije ZZJZ, nego HZZO , ma kužimo se, to je glavno.

Sigurno možeš odmah na komplikacije, i ne treba ti nikakav prekid. Samo doznake koje su sa šifrom za komplikacije nosiš u HZZO (zajedno sa kopijom kartice tekućeg računa i prosjekom zadnjih 6 mjeseci kojeg dobiješ od poslodavca). Kad na HZZO sve obaviš, kopije doznake vratiš poslodavcu.
    Doznake možeš već od 20. u mjesecu dobiti za tekući mjesec (zaključno sa zadnjim danom tekućeg mjeseca).

Unaprijed od poslodavca traži prosjek plaće i kopiraj karticu tekućeg tako da do kraja mjeseca sve stigneš predati, da ti ne kasni isplata.

Sretno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: Prelazak s običnog bolovanja na kompikacije u trudnoći

Citiraj bebolindra prvotno napisa
    Drage prijateljice,
    prvi put vam se javljam s jednom zamolbom. Naime, budući da sam ostala već u drugom mjesecu morala ostati kući, jer povraćam 24 sata dnevno, i nemam snage za bilo što drugo, ne radim. Najprije sam iskoristila godišnji koji je trajao do prekjučer. Onda, budući da nisam imala dovoljnih 18 mjeseci sporadično za obračun onih 4250 kn, a plaća mi je puno veća od tog iznosa, te sam se ukočila i prehlađena sam, doktorica me najprije stavila, još tih 25 dana, koliko mi treba, na obično bolovanje. U ZZJZ su mi rekli, ali voljela bih to provjeriti, jer su već nešto bili fulali, da li mogu odmah kad istekne tih 25 dana sljedeći dan na komplikacije ili moram dva tri-dana raditi prije otvaranja komplikacija? Žena iz Zavoda je rekla da ne moram ako će se mijenjati bolovanja, što naravno hoće. Molim da mi pomognete. Vjerujem da je neka od vas imala sličan slučaj. Veliki pozdrav svim mamama i onima koje to tek trebaju postati! javascript:emoticon(':D')
    Very Happy:D
    Hvala, i da, HZZO, naravno, ne znam što mi bi valjda me ova povraćanja toliko ubila da više ne znam ni pisati.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

što znači ovih 18 mj sporadično?
    Ja sam se vratila sa porodiljnog, radila 14mj, i otišla na godišnji koji mi ističe za tri tjedna, pa bih isto nastavila bolovanje zbog komplikacija. Kako to utječe na izačun moje plaće( koja je veća od 4200), mislim nemam tih 18 mj kontinuiranog rada..

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliko ja znam, trebaš imati ili godinu dana u zadnjih godinu dana kontinuirano zaposlenje kod jednog poslodavca ili u dvije godine od kad ti počinju komplikacije 18 mjeseci s prekidima, može kod više različitih poslodavaca. Znači ako ćeš na komplikacije od 25.4. 2007. onda unazad dvije godine, znači do datuma 25.4. 2005. moraš imati prije svega 6 mjeseci konstantno zaposlenje, a onda 18 mjeseci sporadično, znači s prekidima. Zašto 6 mjeseci konstantno zaposlenje, zbog prosjeka plaće, inače ti pada prosjek.
    Sretno!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

znači ne pada mi prosjek a? :/

Mislim imam u zadnjih godinu dana , punih godinu kontinuiranog zaposlenja kod jednog poslodavca. ( jel se računaju bolovanja zbog bolesti djeteta i mene same kao prekid?)
    Sad sam totalno :? , nisam imala pojma o ovome...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Onda se nemaš što brinuti, ako imaš godinu dana u komadu. Bolovanje nije prekid zaposlenja, ali će ti malo pasti prosjek plaće. Jer, bolovanje se računa kao 80% plaće. To možeš i sama izračunati. Vjerujem da će biti sve ok. :D

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

hvala...
    pitat ću još na HZZO...

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

sad ste me zbunile...

koliko dugo (mjeseci) je potrebno imati placu vecu od 4250 kn, (kod jednog poslodavca sam zaposlena vise od godinu dana) da bi imala taj iznos od 4250 kn porodiljnog?

(pitam jer nisam uvijek imala iznos veci od ovoga)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja danas bila u Klovicevoj i saznah ovo: za komplikacije se mora biti najmanje 6 mjeseci kod istog poslodavca i sa obicnog bolovanja se moze direktno prebacit na komplikacije i kasnije odmah na porodiljni samo sto ti tada tvoja dokica mora pisati vise doznaka ........ ja sam danas otvorila bolovanje sa komplikacijama i u srijedu brisem na porodiljni tj. na onih 45 dana

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja onako, totalno neinformirano - da li je na komplikacijama u trudnoći ista stvar kao i sa bolovanjem (80% plaće) ili cijela plaća ili samo onih 4250 kn (budući mi je plaća nešto veća od ovoga)... nikako da to shvatim...

Početno

gle, ovako, bolovanje je bolovanje (radi gripe, uganute noge ili slomljene rukice) i dobiva se plaća nešto umanjena, ovisno o broju dana provedenih na bolovanju...

dok je kod komplikacijama situacija slijedeća:
    istog dana početka komplikacija u trudnoći (a to je neka posebna šifra koju nam doc piše na temelju preporuke ginića) mi dakle odlazimo na komplikacije u trudnoći, i više ne dobivamo plaću od firme već od hzzj i to u onom maksimalnom iznosu od 4250 prvih šest mjeseci (i prije poroda za vrijeme trajanja komplikacija) dok je drugih šest mjeseci porodiljna naknada niža, i to 2500.

ne znam jel ti sada jasnije...

Početno

Citiraj munja prvotno napisa
    evo ja onako, totalno neinformirano - da li je na komplikacijama u trudnoći ista stvar kao i sa bolovanjem (80% plaće) ili cijela plaća ili samo onih 4250 kn (budući mi je plaća nešto veća od ovoga)... nikako da to shvatim...
    ako ti je plaća posljednjih šest mj veća od 4250, tada ćeš dobivati upravo toliko za vrijeme komplikacija u trudnoći, odnosno za vrijeme prvih šest mj nakon poroda

Početno

a sada razlika između 28 i 45 dana:

45 dana prije poroda otvara se porodiljni u slučaju da ste na bolovanju, odnosno na čuvanju trudnoće,dakle ne može se prijeći iz radnog odnosa tj s posla (e možete raditi i sutra ići na 45 dana porodiljnog, već treba biti pauzica koja je bolovanje između)

dok ukoliko radite ili ste na godišnjem, otvarate 28 dana prije poroda obvezni porodiljni... to znači da 29 dana prije poroda radite i 28 krećete u hladovinu, dakle to se radi direktno iz radnog odnosa (a možete biti i na go, jer je i to radni odnos)

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj *lubenica* prvotno napisa
    a sada razlika između 28 i 45 dana...
    Ovo što si navela dalje ne stoji.
    Žena koja ne ide na komplikacije može birati kad će joj početi porodiljni; bilo koji dan od maksimalnih 45 do obveznih 28 dana prije termina.
    Može npr. i 39 dana ako joj iz nekog razloga tako odgovara.

Moj primjer:
    Radila sam, otišla na godišnji i cijelog ga spiskala, pa otvorila porodiljni 44 dana prije termina. Bez bolovanja ili kompikacija.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bitno je da u zadnje 2 godine imaš 18 mjeseci radnog staža....

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Citiraj *lubenica* prvotno napisa
    a sada razlika između 28 i 45 dana...
    Ovo što si navela dalje ne stoji.
    Žena koja ne ide na komplikacije može birati kad će joj početi porodiljni; bilo koji dan od maksimalnih 45 do obveznih 28 dana prije termina.
    Može npr. i 39 dana ako joj iz nekog razloga tako odgovara.

Moj primjer:
    Radila sam, otišla na godišnji i cijelog ga spiskala, pa otvorila porodiljni 44 dana prije termina. Bez bolovanja ili kompikacija.
    vise ne mozes tako kako si napisala i Lubenica je potpuno u pravu
    Evo ja bila jucer i morala sm otvorit 5 dana komplikacija da bi mogla na 45 dana porodiljnog

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Wedding prvotno napisa
    Evo ja bila jucer i morala sm otvorit 5 dana komplikacija da bi mogla na 45 dana porodiljnog
    Ni moje iskustvo nije ništa starije.
    Da je ovako kako sam navela, potvrđuje i Zakon o radu (članak 66.) i HZZO u Jukićevoj (tel. 01-488-2106).
    Možda vasi dr-ovi nisu dobro upućeni, što nije rijetkost.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Samo da se i ja ubacim u ovu pricu ali iskljucivo na dio gdje spominjete da zadnjih 6 mjeseci morate biti prijavljene kod istog poslodavca - to nije istina. Vi najnormalnije recimo, mozete i promijeniti poslodavca, samo cete u HZZO morati donjeti prosjeke zadnjih 6 placa, mozda ce to biti 2 place u novoj firmi a 4 u staroj..kako Vam se potrefi. Vazno je da nema prekida staza (npr. odjavljena 30. a prijavljena 1. u novoj firmi).
    Ja sam provjeravala na vise strana jer upravo mijenjam firmu, pa sam se raspitala ovdje na forumu (Pravna pitanja) i zvala sam HZZO, Jukiceva, zensku koja radi na naknadama.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vazno je da nema prekida staza (npr. odjavljena 30. a prijavljena 1. u novoj firmi).
    kako mislis prekid staza, kod mene je odjava 30 i prijavljena 2 u novoj firmi, sto to znaci da mi sve propada?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ni moje iskustvo nije ništa starije.
    Da je ovako kako sam navela, potvrđuje i Zakon o radu (članak 66.) i HZZO u Jukićevoj (tel. 01-488-2106).
    Možda vasi dr-ovi nisu dobro upućeni, što nije rijetkost.
    Meni su ove moje rijeci potvrdili u Hzzo-u .
    Koliko si doznaka nosila?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo da se priključim s komentarom - meni je računovotkinja rekla da će mi ona nositi doznake na HZZO i sve obavljati, da ih samo donesem njoj. To je valjda njezina dobra volja jer vidim da vi sve nosite same. Dobro, ja sam na mirovanju, možda je zbog toga.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ako smo još i u istoj podružnici bile, onda stvarno ... Referentica mi je rekla da je ne-može-45-bez-komplikacija zabluda koju promiču doktori. Njeni kolege su, jelte, svi redom ispravno upućeni u ZOR.

Odnijela sam jednu jedinu doznaku; onu za otvaranje porodiljnog 45 dana prije termina. Komplikacijama i drugim vrstama bolovanja ni traga ni glasa.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako si na komplikacijama moraš ići 45 dana prije termina na porodiljni. Ako nisi, možeš bilo kad (kad te ginić pošalje) između 45 i 28 dana prije. 28 dana prije moraš! na porodiljni.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ginić određuje termin, opća praksa piše doznaku, a trudnica bira koji dan (od 45 do 28 prije termina) će na porodiljni.

Ponavljam:
    - da bi ovo funkcioniralo, trebaju svi biti ispravno informirani
    - govorim o slučaju bez komplikacija u trudnoći.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako smo još i u istoj podružnici bile, onda stvarno ... Referentica mi je rekla da je ne-može-45-bez-komplikacija zabluda koju promiču doktori. Njeni kolege su, jelte, svi redom ispravno upućeni u ZOR.

Odnijela sam jednu jedinu doznaku; onu za otvaranje porodiljnog 45 dana prije termina. Komplikacijama i drugim vrstama bolovanja ni traga ni glasa.
    Ma nemaam pojma, ocito su jebene stranke (oprostitte na izrazu) samo trudnice u cijeloj prici jer su doktori kao i referenti neupuceni u pravna pitanja

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kako sam se gubila u mnoštvu različitih informacija provjerila sam u Jukićevoj informaciju jer se kod mene radilo o tome da imam samo tri mjeseca staža u životu prije odlaska na rodiljni dopust. Plaća 4300,00 kn. Dakle nemam šest isplata u zadnjih šest mjeseci, niti najmanje godinu dana staža neprekidno kao niti najmanje 18 mjeseci s prekidima. Odgovor je da ukoliko imam najmanje dvije fizičke isplate prije stupanja na rodiljni dopust imam pravo na 4250,00 kuna prvih šest mjeseci i na 2500,00 kuna drugih šest mjeseci. Ako nekog mori isto da mu bude lakše. Aleluja!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •