Citiraj BusyBee prvotno napisa
Do sad sam razmisljala da ne bi docjepljivali E protiv tuberkuloze, ali moja sestra radi s populacijom u kojoj je tuberkuloza jos uvijek cesta i ona se mora redovito cijepiti (i testirati imunitet). Buduci da se vidjamo barem 5-6 x godisnje po par dana (ponekad boravimo kod nje), koliki je razlog za cijepljenje (ako bi ga gledali izolirano od ostalog) njeno poslovno okruzenje?
Bok, BB. Mislim da njezino poslovno okruženje nije razlog za docjepljivanje tvog djeteta. Tvoja sestra bi bila izvor bolesti za vas samo ako bi i sama obolila.
A i u tom slučaju, ne bi bilo rješenje docjepljivanje, već izbjegavanje kontakta dok se ne počne liječiti i prestane izlučivati kašljem mikobakterije.
Jer ne zna se kolika je korist od docjepljivanja s BCG. Neki misle da je uopće nema.
Jedino bi imalo smisla cijepiti ga ako nije nikada do sada cijepljen protiv tuberkuloze. Jer necijepljeni definitvno imaju veći rizik za nastanak tbc meningitisa od cijepljenih. Ali nema dokaza da docijepljeni imaju još manji rizik od onih koji su samo jednom cijepljeni.
S druge strane, ako bi sestra obolila od Tbc, sumnjam da bi to uz silna testiranja i uz svijest o opasnosti radnog mjesta, to moglo proći nezamijećeno.
Uglavnom, mislim da se ne treba brinuti zbog njenog radnog mjesta i zbog toga docjepljivati dijete.