Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 158 od 158

Tema: Izbor uciteljice - trudnicu ili majku?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tatek ti se moraš osloboditi svojih trauma iz osnovne škole. Dok ih se ne oslobodiš živjet ćeš u strahu da će se i tvom djetetu dogoditi isto. A taj strah će opterećivati i njegovu nježnu dječju dušu. Moglo bi vam se dogoditi da oboje zauzimate obrambeni stav apriori i prema svemu što bi moglo biti lijepo i dobro u njegovu školovanju.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    I sad ga ti u takvoj situaciji traži da radi posebno s tvojim darovitim djetetom.
    Ja ga ne trazim da radi posebno sa mojim djetetom, vec da dok radi redovnu nastavu obrati paznju na njega i kad zatreba ucini nesto da ga zainteresira za nastavu (pri tome "kad zatreba" znaci uglavnom repetitivne aktivnosti tipa pisanje 50 puta slova "I" i slicno ili pak ucenje koliko je 2+2, jer oboje on vec dobro zna i ne vjerujem, poznavajuci ga, da ce uvijek to mirno ponavljati zajedno sa drugima.

Ako to nece ciniti, vrlo su veliki izgledi da ce imati nereda u razredu. :/
    Eto, izbor je njegov. A ja cu predloziti ovaj pristup u vjeri da cemo zajedno izbjeci probleme. Naravno, moze se on oglusiti na to i recimo Vedranu opaliti samar kad ce on npr. iz dosade sarati po klupi ili ga moze vuci za uho po drugim razredima i isticati kao los primjer ili mu recimo svaki dan govoriti "ti si zlocest, bolje da te majka nikad nije rodila" (citat iz stvarnog zivota, cuo u skoli) ... Mozda neka od tih metoda zaista i upali kratkorocno (sumnjam ...), no dugorocno tako nastaju djeca nezainteresirana za skolu i ucenje (blazi oblik) ili pak delikventi (tezi oblik). Mozda ce to nekom ucitelju/ici biti svejedno, no meni kao roditelju sigurno nece.

Malo sam karikirao ovaj primjer, znam da su sad izuzetno rijetki ucitelji koji dijele samare, no htio sam istaknuti da vjerujem da ce skoro svaki nastavnik izabrati suradnju sa roditeljem kako bi imao s jedne strane mir u razredu,a s druge zainteresirano dijete/djecu u klupama ... a mi roditelji (ne mislim samo na mene jedinoga, vec i na druge roditelje u tom buducem razredu koji ce isto biti zainteresirani za suradnju) najbolje poznajemo svoju djecu i sigurno mozemo dati koji koristan prijedlog, savjet, stogod vec.

Eto, MZ radi vec nekoliko mjeseci u skoli za gluhu djecu s poremecajima u razvoju i sukobljava se sa mnogo problema od kojih je nezainteresiranost za nastavu samo jedan od njih (disciplina je drugi - jucer su joj se usred nastave potukli ucenici 7. razreda). Kad bi mogla suradjivati sa roditeljima (sva djeca su domska djeca i roditelje vidjaju tek povremeno) vjerujem da bi joj bilo bar malo lakse, jer bi saznala nesto vise o toj djeci, kakvi su im interesi, slabe tocke, zelje ... ma, sigurno bi joj bilo lakse.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Tatek ti se moraš osloboditi svojih trauma iz osnovne škole. Dok ih se ne oslobodiš živjet ćeš u strahu da će se i tvom djetetu dogoditi isto. A taj strah će opterećivati i njegovu nježnu dječju dušu. Moglo bi vam se dogoditi da oboje zauzimate obrambeni stav apriori i prema svemu što bi moglo biti lijepo i dobro u njegovu školovanju.
    Ljiljana, ja nemam vise trauma iz osnovne skole, njih sam se ja davno oslobodio. Kao sto vidis iz svega napisanoga, ja zauzimam vrlo pozitivan i otvoren stav, i prema skoli i prema uciteljima i veoma se veselim i Vedranovu polasku u skolu i tome sto cu upoznati njegovu uciteljicu (i ostale) koji ce sigurno odigrati veliku ulogu u njihovu zivotu.

Ja se stalno vracam na njegove tete u vrticu, sa kojima smo i MZ i ja i Vedran izgradili zaista vrlo prisan odnos, nadasve otvoren, iskren i topao i vjerujem da je takvo nesto moguce i sa uciteljima u skoli, naravno, ako to oni budu zeljeli i u okviru kojeg omogucava skola, Vedranov uzrast i sama uciteljica.

Ja imam dojam da ti zastupas stajaliste da je roditeljska duznost da dijete dovede u skolu i gotovo - sve ostalo ce napraviti ucitelji. Nije li to malo nepravedno, i prema uciteljicama i prema roditeljima, kad zajedno mogu napraviti vise i da im oboma bude bolje (a da ne govorim o djetetu)?

Isto tako, imam dojam da mislis da cu ja svaki dan posjecivati skolu i traziti priliku da razgovaram sa uciteljicom i sugerirati joj sto da radi sa Vedranom, moliti, kumiti i prijetiti samo da mome miljeniku ne bude slucajno dosadno ... Ne, necu, vjerujem da 2-3 prava razgovora u pravom trenutku mogu rijesiti puno problema, vise nego "vatrogasne" intervencije i pozivi na razgovor "pod moras" ...a ne pada mi ni na pamet dosadjivati zeni, tako sigurno necu nista napraviti - ako zaista nece biti za razgovor, OK, ali ja ipak vjerujem da cemo lijepo suradjivati.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja imam isti stav kao tatek - nemam namjeru učiti učiteljicu njezin posao i zahtijevati ovakve ili onakve postupke za svog sina, nego surađivati sa školom slično kao što sam surađivala s vrtićem - upozoravanje na neke probleme, pravi razgovori u pravo vrijeme, sudjelovanje u nekim akcijama učiteljice i razreda, primanje sugestija učiteljice, a nadam se i obratno.

Ljiljan@, izvan je svake sumnje da sva, bolje rečeno mnoga djeca mogu biti uspješna u jednom ili više područja, no darovitost, što znači posjedovanje izvanrednih kognitivnih sposobnosti, stvara posebne obrazovne i druge potrebe, kao što na drugoj strani stvara zaostajanje i poteškoće u razvoju. Vjerovanje da su sva djeca darovita i da nije potreban poseban pristup onima koji pokazuju izvanredne sposobnosti dovodi do diskriminacije na štetu darovitih, a ne na štetu prosječnih, kao što ti kažeš. Daroviti su gladni stimulacije i izazova i dobar učitelj će im to dati - ako im to da, imat će izvanredne učenike i mir u razredu, ako im ne da, ta će djeca funkcionirati ispod svojih sposobnosti, a u razredu će praviti nered. (Tko zna, možda se upravo to dogodilo tvom sinu.) Dakle, slažem se s tobom da sva djeca imaju potencijale i da škola treba brinuti o potencijalima svakog djeteta, ali to se proteže i na darovite i na njihove posebne potencijale.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma OK Zdenka, za mene neupućenu darovitost je neka posebna sklonost nekom području (darovit za matematiku, za umjetnost), a ne ovako kako si je ti definirala. A što se tiče mog M. - ja sam s njime u globalu zadovoljna, vjerojatno i nije bio posebno darovit kad više voli, nakon što ispuni obveze, juriti za loptom. Za moj pojam - i bolje tako!
    A nemiran pod satom nije jer o tome im doma držim predavanja - zamislite da vi pričate nešto što vam je važno, a nitko vas ne želi slušati. Kako se osjeća profesor dok mu to učenici rade? To smo davno apsolvirali. (Nezgoda je u tome što neki njihovi nastavnici toleriraju, a neki potiču nered u razredu, ali to nije tema).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa, darovita djeca si najčešće i nađu takvo posebno područje svog talenta na kojem nezaustavljivo i marljivo rade.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

vidim da offtopik jos i raspravljate sto je to darovito. To je jako lijepo napravljeno ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=37626

Tatek, jos jedan OffT: tvoj V. ce imati mog hahara u 3. razred kao prijatelja

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zoila prvotno napisa
    vidim da offtopik jos i raspravljate sto je to darovito. To je jako lijepo napravljeno ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=37626

Tatek, jos jedan OffT: tvoj V. ce imati mog hahara u 3. razred kao prijatelja

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •