Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Do kad bi se trebala zatvoriti fontanela?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Do kad bi se trebala zatvoriti fontanela?

Moj Ian ima 14 i pol mjeseci i nije mu se zatvorila do kraja. Nije velika, i cini mi se da se zatvara polako, pa me zanima do kad bi bio "rok zatvaranja"? Negdje sam procitala do 18 mj., je li to tocno?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja E ima 15 mjeseci i isto je još dosta otvorena. Mislim da je to ok, e sad nešto vie o tome ne bih znala.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moje malo kumče ima 2 i pol god i još joj je malo otvoreno. sve je to ok kažu

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni nama se još nije zatvorila, rekla pedica do 18 mjeseci jesasvim normalno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moje dijete ima 15,5 mj i isto tako ima još malo otvorenu fontanelu. pedica je rekla da se pod normalno smatra zatvaranje do 2 god (baš sam je jučer o tome pitala)

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Grga ima 21 mjesec i još ima malu "rupicu" na glavi!
    Nemaš brige,to je normalno!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Thanx svima,onda necemo vise brinuti

Ari avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U MPG knjizi piše da se zatvara najčešće do 18. mj i u svakom slučaju dobro je da se ne zatvori prerano!
    Mislim da ne moraš brinuti!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Linda će uskoro navršiti 2 godine i 4 mjeseca i fontanela joj je još uvijek dosta velika. Da brinem?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Podižem temu. Moje dijete će uskoro imati godinu dana, fontanela je još poprilično otvorena.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam čula da bi se trebala zatvoriti do 18 mjeseci, tako mi je rekla sestra kod pedijatrice.
    Da li to ima veze s D kapima.
    Mi ih baš ne dajemo previše redovito :/ .

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

H se fontanela zatvorila skoro sa 3g. Doktorica kod Sabola nam je rekla da se nista ne treba brinuti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dobro, znači nema razloga za zabrinutost, ma znam ja da je neki okvir cca 18 mjeseci, ali čini mi se dosta velika, mislila sam da će s godinu dana biti manja. D kapi mu dajem redovito 3 kapi/dan. Vidim da su i tu velike razlike između bebi, kao i svigdje drugdje. Znam bebu kojoj se fontanela zatvorila do kraja s cca 6 mjeseci, druga ima malo više od 5 mjeseci, fontanela otvorena još par mm. Dobro to su opet druge krajnosti. Pretpostavljam, bolje kasnije, nego prerano?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A u vezi fontanele... je li istina da kad je fontanela udubljena da je beba žedna?

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mojoj curki (22 mj) još uvijek malo otvorena.ali ona je duuugo imala dosta veliku a i stalno udubljenu.
    i ja sam čula da je to znak dehidracije i forsirala sam tekućinu,ali i dalje udubljena :/ ..rekla ped. da nema brige!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj nikolo prvotno napisa
    A u vezi fontanele... je li istina da kad je fontanela udubljena da je beba žedna?
    uglavnom je istina.
    inače se fontanela zatvara u prosjeku između 18 i 20 mjeseci,ali naravno da ima i odstupanja tj.i ranije i kasnije

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi smo skoro dvije i pol godine, ali fontanela još uvijek nije kompletno zatvorena, stane mi u rupicu točno vrh kažiprsta. Dugo nam je bila dosta široka pa nas je doktorica trpala onim kapima u ogromnim dozama. Malo sam istraživala svojevremeno pa sam naišla ne neki stručni tekst gdje piše da se najvećem broju djece fontanela zatvori do nekih 27 mjeseci. Nažalost, nemam link na to.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mali ima 16 mj i prije mj. dana se zarasla :D

D 1998.
    I 2007.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Podižem temu. Moj maleni sad ima 19 mjeseci, fontanela još uvijek nije zatvorena. Puno je manja od ovog mojeg posta iznad (s godinu dana). Dakle, zatvara se, ali još nije zatvorena.
    Pitanje: D kapi smo davali do godinu dana (3 kapi), a onda je pedijatar rekao da više ne treba uopče, niti po zimi. Obzirom da se fontanela još nije do kraja zatvorila, da li da ipak počnem davati kapi?
    Zanimaju me vaša iskustva, kod pedijatra idemo na redovnu kontrolu slijedeći mjesec, pa da ga sad ne zovem radi toga.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

d kapi sam davala samo prvom djetetu, ovim ostalima ne.

ami sad ima 17 i pol mjeseci, fontanela je jos otvorena.

pricekaj jos tih mjesec dana pa onda pitaj. ionako ne dajes kapi vec sedam mjeseci, u cemu je razlika da pricekas jos taj jedan do kontrole?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

d kapi nisam davala a fontanela se zatvorla sa 10 mjeseci. šta bi tek bilo da sam davala? :?

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    D kapi mu dajem redovito 3 kapi/dan.?
    Ovde u Srbiji se daje 1 kap dnevno :/ Sad me brine da je to malo

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj tina1975 prvotno napisa
    Citiraj Anemona prvotno napisa
    D kapi mu dajem redovito 3 kapi/dan.?
    Ovde u Srbiji se daje 1 kap dnevno :/ Sad me brine da je to malo
    a ovdje kako koji pedijatar zaključi :/ Meni je rekla 5 kapi?!

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja E ima 20 mjeseci i fontanela je još otvorena za vrh kažiprsta, već dosta dugo je takva, pa me već pomalo brine. D kapi ne dajem od godine dana, a na ovom linku piše da to nema ni veze jedno s drugim.
    Jel netko zna više o tome, jer i ja sam mislila da ima veze.
    aravno da sam našla sto groznih mogućnosti na koej može upućivati otvorena fontanela pa me to stvarno zabrinulo!!!
    Jel netko išao na kakve pretrage zbog toga? Ja sam sklona paničarenju, a muž kaže da nije ništa i ne želi da ju vodimo pedijatrici....
    Opseg glave joj je malo veći od prosjeka, 48 cm.
    http://http://www.cybermed.hr/forum/specijalizacije_medicina/pedijatrija/velika_fontanela

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

nela08, mislim da bi sad opet trebala početi davati D vitamin, redovno, negdje do proljeća, cca do svibnja. Većina pedijatara tako preporuča, znači prvu godinu života i drugu zimu. Nekoj djeci D vit. čak ni ne treba, ali kad je fontanela velika (moj sin je imao fontanelu širine 5 cm, zaista ogromnu) ili kad se sporije zatvara, dobro ga je davati. Ja ne bih paničarila, ali bih pitala pedijatra za savjet, makar telefonom.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

MartinaP, hvala na savjetu. Zvala sam pedijatricu, ali nažalost nju se nikad pa ni danas ne može dobiti na telefon, pa sam razgovarala sa setrom. Kaže da vitamin D neće pomoći zatvaranju fontanele, ali da joj neće škoditi pa joj mogu davati i da bi se trebala zatvoriti do druge godine. Znači imamo još 4 mjeseca, a nije velika. Htjela sam se naručiti na razgovor kod pedijatrice u savjetovalište, ali prvi slobodan termin je 6.12!!!! ili j mogu voditi među bolesnu djecu pa čekati, šta mislim da nije potrebno, nadam se da nije ustvari.
    Martina kad s tvom sinu zatvorila fontanela?
    JA ne znam koliko je bila E velika kad se rodila, ali sa 6. mjeseci je bila 4 sa 4 cm šta je veliko, jel da?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Andriji je po rođenju bila 5x5 cm, zatvorila se blizu drugom rođendanu. Pedijatrica nije brinula, jer joj je bilo važno da se smanjuje. A kojom brzinom, to joj i nije bilo bitno.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Andriji je po rođenju bila 5x5 cm, zatvorila se blizu drugom rođendanu. Pedijatrica nije brinula, jer joj je bilo važno da se smanjuje. A kojom brzinom, to joj i nije bilo bitno.
    Hvala, sad mi je lakše.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •