-
Hranjenje dece
Ovih dana pocela sam da im cedim jabuku, dajem na kasicicu ili iz malene plasticne soljice i hoce da piju. Deckic stalno trazi jos, a devojcica hoce ali se svaki put okrece i mrsti. On place sto mu ne dajem cim proguta (jer moram pratiti sta radi ona...) i na kraju sam mu dala na flasicu. Hoce kako god. Nestrpljiv je veoma. Kasicicom im dajem kako bismo se pripremili za kasice koje bi trebalo da krenem da dajem.
Kako ste organizovale hranjenje dece kada ste same? I kako ste pravile raspored obroka? Vidim da je to individualno, a cini mi se da cu prvo davati u toku podneva kada nam je kao glavni obrok. Kojom brzinom uvodim nove ukuse?
Uh kakvu tremu imam!
-
sad kad tek počinješ sa dohranom moraš to raditi bez ikakve žurbe.
Verovatno si čula da se nikad ne daje ceo obrok već po kašičica-dve da bi se procenilo da li je dete alergino na nešto ili ne. Ja sam im u početku te dve kašičice davala kad su gladni ali sam videla da se bune kad posle pređem na mleko pa smo uveli novi način hranjenja - prvo se napucaju mleka pa onda kašica. Kasnije sam povećavala masu kašice a smanjivala mleko dok ga nisma skroz izbacila.
Ovakav način hranjenja mi je rešio i problem dranja jer mora da se čeka brat. Ako bih ručak počela sa dvema gladnicama obojica bi urlali u glas svaki put kad bi kašičica završila kod onog drugog. E onda je mama dala mleko, pa oni fino "prevare" želudac i nije im frka da sačekaju.
Inače sam sve obroke uvodila rano ujutru i tek kad bih bila sigurna da alergija nema prebacivala bih ga u pravo vreme. Brzina uvođenja novih ukusa je bila recimo 1-2 sedmično i to tako što bih nešto novo uvela uz poznatu podlogu - mi smo išli onaj sistem 3u1 pa nam je ručak recimo izgledao ovako: šargarepa, krompirić,tikvica / šargarepa, krompirić, boranija / krompirić, tivica, meso...
Hranila sam ih zajedno, prvo u kolicima a onda u stolicama za hranjenje. I danas jedu u isto vreme ako ne zbog gladi a ono zbog društva. Meni je bilo neizvodljivo da ih hranim jednog po jednog jer ije iamo ko da čuva onog drugog pa je ovo bilo jedino rešenje.
-
Hvala ti clumsy mom na ohrabrenju. Slicno sam i ja razmisljala ali nisam bila sigurna. tek cu sledece nedelje videti pedijatricu a krenucu vec sad da ucimo nove ukuse i osecaj guste hrane. To da prvo ide mleko definitivno je dobra variojanta zbog dranja (kako li je kad se deru dva deckica) jer moj sin je veoma nestrpljiv.
jos uvek su u kolicima, a ne u sedalicama za hranjenje pa cemo tako za pocetak. Hvala ti jos jednom
http://public.fotki.com/brmm/bebebebe/
-
Samo da dodam da je kod nas bila aktuelna jedna činijica i jedna kašičica. Iskreno, nemam pojma kako bih izvodila hranjenje svakog sa svojom kašikom. Ovako kao na traci, prvi-drugi-prvi-drugi a oni zevaju kao ptičići
.
-
ja ih još uvijek ne hranim u stolici za hranjenje, nego ih zavežem u autosjedalice i stavim ih oboje na kauč, ja sjednem ispred njih i jednom žličicom hranim jedno pa drugo. Ispraznimo jednu teglicu pa onda drugu. Ako je muž tu onda on hrani jedno.
Nama je pedijatrica savjetovala:
ujutro dojenje, međuobrok voće, ručak dojenje, popodne povrće, večera dojenje, i ovaj raspored je dobar jer se dojke stignu napuniti,
a ako se daje, kao što mnogi rade,ujutro dojenje, međuobrok voće, ručak povrće, popodne dojenje, večera dojenje problem nastaje jer su dva dojenja jako blizu.
Inače ja sam samo prvi tjedan davala voće, poslije sam počela popodne davati povrće. Meso još nismo počeli redovito, tu i tamo ga damo u povrću.
Oni su od početka super prihvatili voće, već smo probali dosta toga(uglavnom gotove **** kašice od voća), povrće dajemo tako da u svaki obrok umiješam jednu teglicu mrkvice s jabukom, jer je to slatkasto pa da okus jelu, inače jednostavno ne ide. Tako da je kod nas sve s mrkvicom.
Ponekad, tj. do sada 3 puta smo navečer dali krutu večeru onu noćnu kašicu i onda dojenje, budući da po noći dojimo najmanje 2 puta uzmu dovoljno mlijeka
-
Možda se nismo razumele, ali ja sam samo novu hranu davala prvih par puta ujutru pa sam ih onda prebacivala u određeni deo dana. Dakle i kod nas je bilo slično kao i kod Gemini - mleko u 6h, voće u 9, mleko u 12, povrće u 15, mleko u 18h, Rižolino u 20h (pa po noći mleko). Naravno, dozvoljena su odstupanja od po 30-tak minuta.
-
-
Ma, čekajte, za voće mi je jasno da dajem kao medjuobrok (za sada cedim jabuku pre podne i ponudim tokom setnje posle podne) ali povrće je takodje u medjuobroku ili je to lagano istiskivanje jednog mlečnog obroka? Ja bih naravno izbacivala adaptirano a ostavljala dojenje pošto je kod mene kombinovano.
Da li oni stignu da ogladne od toliko hranjenja? Moji se dosta dobro drze izmedju dva obroka, osim kad se bas priblizimo vremenu za sisanje, onda ima dreke.
-
čuj ja to ne bih strogo nazvala međuobrokom budući da svaki pojede po čitavu kašicu voća od 190ml, a povrće definitivno zamjenjuje čitav obrok!!
-
Mici, ja sam došla do istog rasporeda kao i Gemini, (i bez savjeta pedijatra), i za mene su to pravi obroci, a ne čudi me da ih ima 5 jer su to male bebice. I moje je iskustvo da je to odlično zbog dojenja. Ako budeš imala takav ritam, moći ćeš kao i ja ostaviti podoje, a pomalo izbacivati bočicu.
Ja sam sada u situaciji da jedu mliječnu kašicu u jutro i na večer (na adaptiranom), voće oko 11, povrće oko 16-17, a cicu oko 9 i pol, pa oko 14 i na večer nakon kašice - u pravilu je to istovremeno i za uspavljivanje.
Počeli smo s voćem, pa nakon tjedan-dva uveli i drugi obrok, popodnevni - povrće, najprije manje količine plus dojenje, poslije cijeli obrok.
Naravno, isto ih hranim zajedno, sjede u hranilicama i dajem jednu žlicu jednom, jednu drugom. Baš je to fora. Papaju ko male ptičice
Tako da nam je sada adaptirano samo za napraviti žitne kašice (rižolino, voćno-žitnu kašicu, a od nekidan i čokolino...). U povrće umiješam i par kapi maslinovog ulja i dodam malo rižinih ili kukuruznih pahuljica.
ajde uživaj i javi kako ide!
-
Gemini, imamo istu foru s povrćem. Sve ide s mrkvicom i jabukom, drukčije ne može!
-
Ma super ste dogurale do rasporeda, negde se to uklapa i meni i mslim da je ok. Bice to sve dobro. Jeli su sargarepicu, decko hoce, ona se mrsti tu i tamo, ali vec dve noci mi se deckic budi nocu i ne da place, nego cvili, ne otvara oci, izgleda stomacic. Devojcica od 20h do 7ujutu. Pa sam danas napravila pauzu, videcemo sta ce biti.
Bunilo je mene sto mi se odlicno namestio raspored do sad, ogladne i sa zadovoljstvom sisaju i jedu, a kad je bilo kasice, posle nemaju apetit kada dodje sledeci obrok. Praticu ih, snacicemo se.
Ali, hvala vam iskusne drage mame, javicu kako se odvijaju stvari
-
Bolje spavaju decica, vise ih ne muci stomacic. I dalje smo na ****-ovoj sargarepici, i na sokicu od domace jabuke. Devocjica se i dalje mrsti ali prihvata. Decko mmm sve jede, mnogo jede. Sve je ok
-
Ooo, krenulo nam je malo bolje. Pre podne u sokovniku iscedim jabuku, dam im najpre pire od jabuke koji se napravi pa zatim malo sokica, a posle podne su smazali ****-ovu kasicu od mesavine mladog povrca, prezadovoljna sam. Jos malo da se priviknu da nove sadrzaje i gustise, pa cu sama da im spremam kasice.
-
Bravo, mici, vidiš da ide. I ja im radim sama kašice, tako ipak znam šta je unutra, friško je, a i jeftinije. Šta ste još probali?
-
Bili smo kod pedijatra i rekla mi je za hranu da je sve ok ritam koji pokusavam da sprovedem, ali sam se zabezeknula kada mi je spomenula mlecne kasice pred spavanje koje dajem kasicimom! Jooj! Mi u kuci imamo strahotu dranja, koja krece oko 18.30 i traje sve do kupanja u 19.30 i zatim ide flasica mleka u krevecu i uspavljivanje uz mleko. Govorim o decku. Kako sad izvesti davanje kasicicom gladnom i nervoznom vuku, a dati i devojcici koja ce od njegovog dranja cini mi se jednom da sizne? Sto ga vise hranim, danima, sve se jace dere...
-
E da samo znaš kako te razumijem zbog tog deranja dečka!!!
Kod mene je curica jednostavno anđeo, totalno zadovoljna beba, jede, smije se, spava, priča glasno tatatata, babababa, prska - jednostavno beba po školski.
A ovaj lik,
moram tako reći, urla kad je gladan, kad je sit čitavih 10 minuta je sve ok, kad mu se spava, ma stalno grinta!!!
-
Izgleda da svi imamo jednog dobrog i jednog "lika". I ja često Bornu nazivam svakakvim riječima, ne ružnim, ali znam reći Marko je dobro djetešce, ali zato ovaj.... i onda ide neko slatko ime ili ostanemo samo na "ovaj".
-
Ma zao mi je kada moram da pricam sto je takav toza-nervoza, ali sta cu, smirice se jednog dana, jedva cekam da poraste malo pa da ga recima urazumim, da shvati da nije jedini na ovom svetu.
Oranizovacu nekako mlecnu kasu, kupanje i sisanje, smislicu vec. Gemini, decica su ti slatka jako, ali ti je devojcica starija i slatka i veoma sarmantna.
-
Kod mene je problem curica, neće da jede, s njom se mora oprezno i gađat moment kad je raspoložena za otvaranje usta, s dečkićem je gušt hranjenje, on uvijek obilato mljacka papicu a čim vidi hranu počinje oblizivanje i otvaranje usta.
I sve jede, sve mu paše jedino je bitno da je hrana a ona neće moje kuhano samo ****-ove kašice, kao da u njih stavljaju neke supstance za ovisnost
-
-
meni krecu ozbiljni problemi sa hranjenjem, narocito devojcice. Tesko otvara usta, ako joj se nesto ne svidja zavuce rukicu u usta, pregleda, izvadi i tako ne pojede skoro nista, ali izdrzi do sledeceg obroka na trazi sisanje. deckic dosta dobro jede, ali je nezgodno kada je on gotov, ona nije ni tri cela zalogaja savladala.
naravno da idu dovijanja, iako doktorica kaze nista nemojte davati dok jedu, da ne bi bilo histerije, decko ima u obe ruke "nesto', jer mora da je zauzet, a devojcica mora necim da se zabavlja pa na prevaru jede... to su joj jedini zalogaji. mlecne kase koje pravim hoce i na zalost i voce i povrce okusi ako joj dodam jogurta. bas je nezgodno.
brine me jedino jer su za mesec izgubili na kilazi! on 60 gr, ona 80 gr. prvo sam rekla "to ne moze biti istina jer on jede..." ali izgleda da je tako :? zao mi je
-
Uhhh, Mici, na ovu temu bih mogla memoare da napišem :/
Prvo bi mi trebao odgovor na pitanje koliko dugo to traje (mada pretpostavljam da traje dovoljno dugo čim ste konsultovali pedijatra).
Onda ide pitanje ne raste li joj možda neki zubić.
Onda kakvog je karaktera mlada dama - tvrdoglavci (li što bi naš tata lepo formulisao 'principijelne persone') puno češće krenu sa treniranjem maminih živaca a kako će bolje nego na polju hrane.
Oni su ti čini mi se u fazi prohodavanja pa nije li ona možda tromija u odnosu na bracu (ne mogu sad da se vraćam na temu o prohodavanju)?
Meni je Matija lepo jeo od starta. Nije nikad bio halapljiv, uvek je sve završavao natenane i sa merom. Boris je i kao beba bio katastrofa, sisa-sisa pa se zamori pa se iznervira pa odmara...malo nelogično s obzirom da je Matija oduvek bio puno živahnija beba od brata.
Negde u uzrastu tvjih malenih Boris je krenuo da štrajkuje sa hranom. Prvo je počeo da smanjuje obroke a onda i da probira - odjednom više nije hteo kašice sa mesom, nije hteo pirinač, pa mahunarke, pa je počeo da odbija sve što nije žuto (tj. sve u čemu ima cvekle, blitve, brokolija..). Ako dodam da je imao izražen nagon za povraćanjem ako bi mu u usta dopao i najmanji komad nečega (i zrno pirinča je moglo da ga natera da povrati) za razliku od brata koji je već sa 9 meseci prihvatao sitno seckano onda možeš da zamisliš kakve smo muke imali oko hranjenja - dve činije, dve kašičice, daj jednom pa spusti činiju da bi uzeo za drugog, vriska jedne gladnice i vriska jednog probirača, muke oko toga kako skuvati 2 obroka da se ne oseti meso...
Igračke u hranilicama, pevanje, priča, vikanje, crtaći, redovno prisutna svekrva (UVEK u vreme njihovog ručka) sa mantrom 'on mora jesti, tako sam i ja njegovog tatu pa vidi ga sad...', tata sa brigom da mu sinak ne skine neki gram apsolutno u podršci svojoj mami...
Boris sada ima skoro 3 godine. I dalje je nejedač sa problemom u glavi. Ja sam brzo shvatila da to što Matija lepo jede ne znači da i Borisu treba toliko, da to što Matija voli nešto ne znači da mora i Boris da voli, da to što ja ponekad upotrebim trik ili silu vodi samo u propast..Ipak, nisam to shvatila dovoljno brzo i imam sa njim problema i dan danas i to grdnih.
zaključak:
1. jednogodišnjacima treba manje hrane nego bebama. Porcije se mogu prepoloviti pa i utrećiniti ali ne trebaju zadavati brigu ako su raznovrsne.
2. Mirnim jednogodišnjacima trba manje hrane nego živahnim jednogodišnjacima
3. jednogodišnjaci naprasno počnu kapirati da postoji još nečija volja sem mamine pa tako nekad jako lepo jedu kod sitterice, komšinice, tate a nekad jednostavno shvate d aimaju svu snagu da sami sebi doziraju i odrede obroke - ovd eobično upali da im date kašičicu i hranu koju mogu sami uzimati prstićima (to kod nas nije moglo zbog povraćanja)
4. bolovi u grlu, novi zubići, loše stanje organizma, anemija mogu uzrokovati pad apetita kod deteta
5. prohodavajući jednogodišnjaci misle samo na to kako sići iz hranilice i vežbati tako zanimljivo hodanje. pažnju im skreće SVE - igračke, TV, spoljni zvuci...sve je tako zanimljivije od mame koja zeva i viče 'hajde aaaaam!!!'
-
I ja na žalost ne mogu nahraniti klince kako treba bez dobre doze zabave. Jednostavno, u toj dobi, kako veli clumsy, sjediti i jesti je predosadno!!! Pojest će oni svaki par zalogaja kad su gladni, ali čim zasite prvu glad, ideja je čim prije ići na pod i u akciju!!!
Tako da nema druge nego naći primjerenu distrakciju i brzo ih "našopati". Naravno, ima to i svoje nuspojave - svaki tren traže nešto drugo, i na kraju se nađeš u situaciji da dodaješ sve nove i nove igračke, lončiće, žlice, što-god-se-nađe-pri-ruci - ne bi li gospoda pojela. Nije dobro. Ali funkcionira, zasada.
Ili to, ili im dati da sami jedu - ja to ovisno o mom raspoloženju. Dam im komad banane kad je vrijeme za voće, ili jabuke, pa ih dohranim. Samo tada moram bit spremna na banana-posvuda sindrom.
Dam im i komad kruha u ruku za vrijeme ručka, ili neki keksić - da se zabave dok im ja između dva zalogaja ubacujem žlicu u usta.
E sad, što kad ne otvara usta kao tvoja princeza? Jedini je recept - ne dramiti oko toga i ne napravit predstavu. Jer ako se oko toga uzbudi cijela obitelj, ona će jako brzo naučiti da je to način da bude glavna i u centru pažnje; a to je maloj mrvi često mnogo važnije od hranjive vrijednosti obroka!
Dakle, ignoriraj ju neko vrijeme, daj joj nešto da sama gricka svako toliko i onda opet za koji tjedan probaj ju hraniti kao i prije.
Sretno!
-
clumsy mom, zaista si studiozna! hvala ti na zapazanjima. ajde sada po redu.
Od prve kasicice nacedjenog soka od jabuke, Djurdja se sva iskrivila i namrstila, a Branislav se obradovao i uz mmm otvorio usta i trazio jos. I tako jos uvek traje, Br zine veoma jako i sa zadovoljstvom mulja tu hranu, a njoj sam sada uvela neverovatno mini-kasicicu, samo da bi joj nekako ulazilo u usta, i to traje i traje... Ona je sada veliki zvrk, mrsava, a strasno zilava. Cini mi se brze ce prohodati.
Primetila sam da i na oko bira hranu, kao i to da je fino ispasirana, znaci sve kao kasica. Zubice vezba na komadicima hleba. Hlebu se jako raduje, i voli sama da ga promuva kroz prstice pa onda samu sebe da hrani.
Nisam mogla da odolim, pa sam jednom uzela skuvane spiralne makarone i stavila im na njihove pultove da sami uzmu. Zanemeli su, znaci neko vreme MIR i TISINA. Zagledali su je i kada su videli da ja jednu stavljam u usta, krenuli su i oni, ali Dj od gadjenja nije mogla ni do usta da prinese, a Br je samo frljnuo od sebe. Ljigava im.
Inace, pored mene je ogromna vreca igracaka samo za obroke i ne napustam je do daljnjeg,
-
te igracke su mi spas, jer su i zainteresvani, jedu, smejemo se zajedno, jedna ruka mi samo radi i izvlaci po nesto zanimljivo. Od njihovog akcijanja po kuci ne mogu da stignu da tako fino proucavaju igrackice i zanimljive predmete.
Moj tata ju je inace naucio da kaze A sa ogromnim otvaranjem usta, pa ponekad koristim i tu foru, s tim da izbaci ako joj se ne svidi ili ako shvati da je prevarena. Inace su oboje pitomi i vole da se zezaju, ali kada nesto nece, e tu su oboje nezgodni i bucni i nezustavljivi u placu. Samo masu glavicama, kao ne-ne-ne.
Duplice, i ja pokusavam da ne dramim, narocito da to djurdja ne primeti, strpljenja za njih dvoje imam ogromnog. Izgurace se sve to znam, iskombinujem nekako sledeci obrok ako ovaj prethodno ne pojede. Nije bas jednostavno nagurati sve te programe voca, povrca, zitarica, mesa, jao, supe, mleka. Ja bre ne jedem sve to, ni toliko...
A sto se tice obroka i atmosfere, insistiram na tome da nema nikoga kako se ne bi odvlacila paznja. Ko se ljuti, nek se ljuti. Ah
-
-
Ja konkretno kuvam vikendom pa odmrzavam po potrebi. Deci su večere i doručak (kad ne idu u vrtić ili kad tamo imaju paštetu ili marmeladu koje ne vole) sveži. Supe kuvam za dva dana, njih ne zamrzavam.
A kako jedem? Zalogaj u usta (ako je lucky day i dva-tri) pa onda 'mama, meni se kaaaakiiii'...Pa kakimo, peremo ruke, molimo se da se vratimo za sto, zalogaj-dva pa drugi 'mama, meni se piiiiškiiiii'... Na kraju tata završi i ode od stola, momčadija za njim a mama ostane da ili trpa ono što je preostalo u tanjiru ili da skuplja sa stola :/ .
Uglavnom nakon sklanjanja sa stola jurim momke da stave u usta još koji zalogaj jer su ustali od stola zbog tate a ne zbog sitosti :/
-
vidim ja da tate više odmažu nego pomažu...
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma