Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Dokaz o uplati

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Dokaz o uplati

Pametnice,
    treba mi informacija (po mogućnosti u varijanti u kojem zakonu, članku....) koji je rok za čuvanje uplatnica tj. dokaza o uplati za "kućne" račune, tj. konkretno za račune za odvoz smeća?

Informacija bi mi trebala po mogućnosti danas, što prije.

HVALA!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3 godine , ali ima neka caka ako su te u međuvremenu opominjali
    da se povećava
    evo ti link
    http://www.potrosac.hr/index.php?opt...d=55&Itemid=37

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Dokaz o uplati

Za različite usluge je različito vrijeme, od jedne do tri godine.
    Ali zastara se računa ne od datuma računa, već od posljedne radnje na tom predmetu.
    Npr, ako ti za neplačeni račun pošalju opomenu, zastara se računa od datuma slanja opomene,znači produžava se.

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma do sada nisu stizale NIKAKVE opomene, i sad su se sjetili da im dugujemo nešto od 2000., 2001., itd.... :shock: po nekoliko uplata, imam sve uplatnice, ali nemam za 2000. godinu. Pa da im uz sve dokaze da sam platila metnem pod nos i to da nisam dužna čuvati te uplatnice.

Svejedno, puno ti hvala!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zakon o obveznim odnosima:

Jednogodišnji rok zastare
    Članak 232.
    (1) Zastarijevaju za jednu godinu:
    1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,
    2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,
    3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,
    4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.
    (2) Zastara teče iako su isporuke ili usluge produljene.
    I još
    Kad zastara počinje teći
    Članak 215.
    (1) Zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je vjerov nik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, ako zakonom za pojedine slučajeve nije što drugo propisano.
    (2) Ako se obveza sastoji u tome da se nešto ne učini, da se propusti ili trpi, zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je dužnik postupio protivno obvezi.
    Dakle, za račune za odvoz smeća zastara je godinu dana i počinje teći danom dospijeća svakog pojedinog računa - to znači da je bitno da oni u tih godinu dana pokrenu postupak naplate (ako se postupak pokrene u roku, onda više nema zastare - to je u građanskom postupku drugačije nego u upravnom, kaznenom i prekršajnom postupku).

Ako imaš račune iz 2000 i sad su ti se javili - lijepo reci da ti smatraš da nemaš nikakvog duga, ako pokrenu postupak - uložiš prigovor zastare - uostalom ako je navodni dug iz 2000 godine tu je već prošao i opći zastarni rok od 5 godina (makar se on ovdje ne primjenjuje, ali eto ...)

Uglavnom, ne brigaj i ne plaćaj ništa

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

E da, to da li su te opominjali ili ne nema apsolutno nikakve veze u građanskom postupku - zastara teće od dana dospijeća obveze!

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala još jednom!
    Kad sam malo proučila linkove, tak sam se nabrijala na njih , složila jedno "pisamce", priložila sve kopije uplatnica, začinila kojim Zakonom, člankom, stavkom...... tek toliko da znaju da znam o čemu pričam (zato sam i tražila pomoć ) i sve to fino proslijedila natrag. A onda sam sve te njihove papire i opomenu proslijedila susjedi, urednici u jednim novinama. Tek toliko......

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •