Meni od nedavno smrdi bubanj veš mašine![]()
To je smrad kao kad se prljava krpa mokra suši danima![]()
Meni od nedavno smrdi bubanj veš mašine![]()
To je smrad kao kad se prljava krpa mokra suši danima![]()
cekana, negdje je Davor napisao kako se rijesiti smrada ves masine,
stavis iskuhavati na prazno, cini mi se samo sa sodom. pretrazi forum.![]()
Roba mi ne smrdi nego prekrasno miriši i to dugo nakon sušenja. Koristim ocat i eterična ulja - stavim oko dvadeset kapi, a najviše volim lipu i koromač. Ocat omekšava odjeću bolje nego bilo koji omekšivač, a još i čisti stroj od kamenca. Robu sušim u sušilici.
Ne znam koji bi mogao biti uzrok smrada - preniska temperatura pranja, premalo praška, možda neočišćeni filter?
Cure, molim vas, koje koristite ocat kao omeksivac, koliko octa staviti i kojeg (vinski, jabucni, alkoholni)? Da li stavljate odmah na pocetku pranja ili na ispiranje, moze li bilo koje eterično ulje? Koliko kapi? Mogu li to staviti i za pranje pelena?
stavi alkoholni ocat - 2 zlice, odmah na pocetku kad dodajes i prasak, naravno stavi u pretinac za omeksivac.sbuczkow prvotno napisa
najbolje je koliko sam tu cula etericno od limuna. mozes i druga. ali pazi da ne stavis bas ono mirisno ulje tipa jagoda, kokos i slicno, to nije pravo etericno.
koliko ulja; oko 20 kapi.
mislim da mozes i za pranje pelena koristiti.
cokolina, puno hvala!![]()
Ja stavim puno više od 2 žlice octa, to jest napunim posudicu za omekšivač i tome dodam oko 20 kapi eteričnog ulja. Ulja možeš izabrati prema mirisu, ali izbjegavaj teška, drvenasta ulja. Roba je stvarno omekšana od toga, ručnici su mekani, pravi gušt. Koristim bijeli ocat. Mirisa octa uopće nema na robi.
Zorana, isti problem i mene muči i to već godinama.
Probali smo apsolutno sve- tekuće detergente i one u prašku, za obojeno i bijelo rublje, omekšivače svih vrsta, sušenje na radijatoru, suncu, vjetru, pranje na 40 i na 60 stupnjeva... i ništa, ama baš ništa nije pomoglo. Primijetila sam jedino da među tim tamnim stvarima ima nekih koje manje smrde ili čak uopće ne smrde, ali ipak velika većina ima taj neugodan miris koji nas izluđuje. Najgore mi je kad dječija robica pokupi taj smrad, zato sve osim crvenog, smeđeg i tamnoplavog stavljam na pranje s bijelim vešom. Ljeti je ipak manje izražen, ali ne nestaje.
Ja oduvijek koristim omekšivač i priznajem da ga se ne mogu odreći, bez obzira na ekološke razloge, ali razumijem i tebe u potpunosti, pa ti samo želim poručiti da omekšivač sigurno neće riješiti problem . Kamo sreće da je tako.
Zdenka, pretpostavljam da misliš na alkoholni ocat. Baš bih mogla i ja probati.
Meni isto tamna roba smrdi kada se opere. Ja naime koristim omekšivač, ali bez obzira koliko ga stavim(nekada čak i 2 puta) opet ima taj neki smrad sličan vlazi. Sve sam probala što ste god spomenule( i tekuće i obične deterdžente i za crni veš i ovo i ono) pa sam zaključila da je to od same veš mašine. Bijeli veš se iskuhava na 95 i s njim sve ok. Čim je manja temp. smrdi. Imam onu manju veš mašinu od 4,5kg što se ubacuje odozgora pa je većinom zatvorena i napravi se ono crno bljak po onoj gumi od tih vrata pa ja mislim da ću morati kupiti novu. Jer na manjoj temp. valjda ne pobije sve te klice? koje se gore nakupe na gumi.
toffifeee, mi smo promijenili i mašinu, zaboravila sam to napisati. Bila sam uvjerena da je problem u staroj, ali sad imamo novu novcatu i ista stvar. :/
ja sam prilicno uvjerena da nije do praska ni do masine, vec do samog vesa.
jer i svijetli sareni perem na 40, pa ne smrdi, a tamni smrdi.
moja nagadjanja su da to moze biti povezano s kemikalijama kojima se bojaju tamne tkanine, vjerojatno se za tamne boje koriste neka sredstva za fiksiranje, pa mozda nekako cudno reagiraju...
i da, ne smrdi svaki komad jednako, vjerojatno postoje komadi koji su izvori smrada, ali nisam se puno zamarala identifikacijom istih![]()
Kod mene je to bilo - sigurna sam - zbog sporijeg susenja. Koristimo samo prirodne materijale, no oni koji su se susili dva dana, poprimili bi miris. Nije to ono bio bas smrad ali nije niti mirisalo kako sam mislila da bi trebalo. Zaista tek sad kad se brze susi (u susilici), vidim koji je bio uzrok tome.
Linda izgleda da da. E sada jesu li dobre one 2u1 perilica i sušilica pa dvije muhe jednim udarcem?![]()
Mislim da je puno bolje (ako se ima mjesta) da se kupi odvojeno, iz vise razloga:toffifeee prvotno napisa
-filtar nakon susenja je pun mucica (moras to ocistiti) a mislim da to u 2u1 nije tako rjeseno pa ti mucice ostaju po robi u sljedecem pranju (nakon susenja bolje je uvijek prati bijelo rublje jer se na tamnom te mucice vide...)
-kazu da se 2u1 cesce kvari (mehanicar mi rekao i nekoliko ljudi u servisu: naime, kompliciranija je cijela ta mehanika.)
-u posebnoj susilici mozes susiti 6 kg rublja a u 2u1 mozes samo pola onoga sto si oprala - dakle: veca potrosnja struje i duze vrijeme kad je ustanu bucnije (susis dvaput ono sto si oprala odjednom)
-ako nemas mjesta u kupaonici za susilicu imas dva rjesenja:
stavis je na perilicu (dobijes u duckasu posebno nesto cime se pricvrsti) ili
kupis kondenzacijsku susilicu koju mozes smjestiti bilo gdje, cak i na balkon ako zelis.
Ipak, znam ljude koji su jako zadovoljni i tim 2u1.
Ako se mjesta nema i nema, onda je donekle dobro rjesenje (po mome misljenju) i ta 2u1.
8)
cure, molim vas da ovo ne postane još jedan topic o sušilicama. imamo ih zaista hrpetinu, ovo su samo neki:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36846
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=39769
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=39261
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=26399
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=34120
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=30980
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=15479
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=20025
toffifeee, vjerujem da ćeš tu naći sve što te zanima, a ako ne nađeš - pitaj!
Nece! Procitaj OVU temu, cini mi se da se tu puno pisalo o koristenju alkoholnog octa u kombinaciji s etericnim uljem. Toga se stavi malo a mirise jako lijepo. Meni se nekako cini da omeksivac vise "zamasti" - on se dakako ne ispire pa ostaje taj jedan sloj na odjeci koja se onda mozda i lakse prlja...Andora prvotno napisa
pročitala (i naletila na postove Virgo.... samo tri tjedna prije.... uh uh), idem u kupnju uskoro!![]()
Kod nas jedno dobro sušenje na buri uništi sve smradove...![]()
Telegrafski, (oprosti ms. ivy), sušilica Candy Abise, 5 kg pere, 5 kg suši, nikakvih mucica ni neugodnih iznenađenja, nije se kvarila, preporučam.
nikad još nisam,ali bi ja ovako kao zdenka danas napravila.samo daj mi reci koja ulja nisu dobra,ja sad doma imam samo jagodu(netko je gore napisao da nju ne),pa ako netrebam da nejdem sad u dm.Zdenka2 prvotno napisa
![]()
Pa ja ne bih stavljala teške mirise kao cimet, bergamot, ylang ylang. Ne bih stavljala ni preskupa ulja (smilje mi najbolje miriši, ali je preskupo za robu). Klasični mirisi su lavanda, ružmarin, koromač. Ja u zadnje vrijeme koristim lipu (predivno miriši), dunju i mješavinu mediteranskih mirisa. Možeš staviti jagodu, ako je to eterično ulje, a ne obični miris.
Ajme, isti problem imam. I meni smrdi tamna roba - nikad ne perem tamne čarape s ostalom robom, a i među bijelom tj. šarenom imam par debelih stvari, sve se suše u stanu na rešetkama i te ne smrde. Dakle, imam Champion debelu trenirku crvene boje, ta ne smrdi, ali zato redovito smrde tamnoplavi ručnici kupljeni u Konzumu. I sve se mislim da je to doslovno do te boje kojom su bojani plus neki možda manje kvalitetni materijal u sprezi. Ništa ne pomaže, ne koristim omekšivače jer mislim da sam na njih alergična, tj. želim robu dobro isprat, i mislim da ću, kad sam ovo pročitala, jednostavno bacit ta 2 ručnika smrdljivka kojima brišemo tijelo. Za ostale cure - imam prastaru Candicu, te tamnoplave perem na 30 ili na max 30, i uvijek se radi o doslovno ta 2 komada, dok npr. s tamnim majicama ili čarapama nemam taj problem.
Ja sam jutros ponovo oprala turu robe na 60, opet ista stvar. Odlucila sam definitivno probati staviti mrvicu omeksivaca. Kupila sam neki Frosch omeksivac i prasak za ves bez boja, mirisa i konzervansa. (nekako pokusavam praviti ravnotezu) pa cu isprobati sa jako malom kolicinom.
Sto se kvalitete tkanina i boja tice, moze biti da se i o tome radi. Vecina mm-ovih majica, kao i mojih, kupljena je u H&M ili C&A ducanu. Mislim, roba mi je ok, ali ne vjerujem sad da je neka kvaliteta za ubit se.![]()
Ali opet, zasto onda i druga roba ne smrdi? :?
Ja isto imam problema sa smradom tamne odjeće.Izluđivala sam se sa svim mogućim omekšivaćima i deterđentima,ništa nije pomagalo.Skužila sam da je najgore ako odjeća ostane malo vlažna.
Prijateljica mi je rekla da je negdje pročitala da tamna odjeca ima neugodan miris zbog sastava boje u kojoj je tvornički bojana,tako da može biti to.Imam dvije crne Benetton majice i nakon jedno dva sata nošenja moraju na pranje,jer se odma osjeti neugodan miris,a benettonke drugih boja su sve ok!Tako da je možda stvarno bit u tom sastavu boje!! :?
..ja imam isto one kratke benettonke i to-bez,smeđu i crnu i nijedna nema neugodan miris nakon pranja-perem ih samo ručno (Woolite/Perwool) i pazim ad ih ne sušim na suncu-uglavnom se suše po noći...Ica prvotno napisa
![]()
Zdenka, hvala.A gdje kupujes ulja? Moze li to biti "obicno" lavandino ulje koje se kupuje kod nas na otocima?
Eterično ulje naranče krasno miriši!Mislim da sam kupila ono od Aromatice.
Nikada mi ništa nije smrdilo. Prvi puta čujem za to. Od kada znam za sebe koristim omekšivač.... i moram priznati da prvi puta čujem za ocat.Moram probati. Zar roba ne smrdi na ocat? :?
I ja moram priznati da prvi put čujem za to :?
Ocat se ni najmanje ne osjeti,ni mrvicu,a roba je mekša.
Dakle, umjesto omeksivaca oprala sam robu sa praskom za ves koji sam kupila....neki novi denk mit bez mirisa, konzervansa i boje....ali za bijeli ves. I roba ne smrdi. Moze li biti da ti mirisi iz praskova reagiraju cudno u spoju s bojama iz tkanine? Hoce li mi tamna roba puno izblijediti ako je nastavim prati tim praskom, posto je to prasak za bijelo rublje?
I ja sam imala situacije sa usmrđenom robom, i ne, nije u pitanju sigurno da je roba predugo čekala na sušenje ili nešto slično jer se obično dešavalo da smrdi samo jedna ili dvije stvari iz cijele mašine veša. I to ne uvijek iste stvari. :?
Otkad imam sušilicu a to je već preko dvije godine nikad više nije ništa smrdilo.
Mojoj mami koja nema sušilicu se i dalje to povremeno dešava, a znaju nekad biti i svijetle stvari u pitanju, ne samo tamne.
Totalna enigma.
Meni je nova tekuća Nila za šareni veš jako dobra, poslije nje mi napokon šareni veš miriši, ali ne prejako. Omekšivače ne volim.
Ali kad se u neku stvar uvuče smrad, pomaže jedino pranje na bar 70 stupnjeva, što nije baš neko rješenje za crne majice, ali bar više ne smrde.
Ja sam danas po vađenju iz perilice komad po komad tamne robe pomirisala. Nekoliko odjevnih predmeta mogu izdvojiti da baš imaju jači miris - ponajviše muške tamnoplave gaće od Galeba (i to samo one koje imaju provučenu gumu, ne fiksnu, dakle deblji sloj materijala u području struka - najduže se suše baš na tom dijelu; one koje imaju drugu vrstu gume ne smrde), jedna crvena majica - Benetton, jedna smeđa majica-vesta - Zara, i jedan ili dva para čarapa - proizvođača ne znam (Polzela ili Jadran) ...
I ja mislim da je do boje i reakcije uz prašak te o brzini sušenja.
I ne pada mi napamet bacati tu robu jer svake gaće koštaju 70kn i više ... I posebno jer ta roba kada je suha ne smrdi ...
Ujedno, stavila sam ocat i limun, ali je smrad ipak prevladao ...Limun se nije uopće osjetio ...
očito da sam oflaktivni invalid jer meni oprana roba miriši....
danas sam šnjofala svaki komad oprane robe iz mašine i ni na jedan mi se nije dignuo želudac.......
Vrijeska, jel stavljas ti omeksivac? Vi koji ga koristite, u kojim kolicinama i stavljate li na ekstra ispiranja?
..ma-onaj Coccolino,ono 4 u 1..koncentrat-koliko toga stavite,dozu mislim?samo čepić?..auuu-ja tog nalijem punu kadicu a zato mi i traje malo litra---heeehhhh:?
Ja stavljam i eukaliptus, mmmmmmmmmZdenka2 prvotno napisa
Gdje si uspjela naci ova etericna ulja, a da su cijenom pristupacna? (osim mjesavine mediteranskih, to pretpostavljam ima Aromatica)Ja u zadnje vrijeme koristim lipu (predivno miriši), dunju i mješavinu mediteranskih mirisa
Sve kupujem u Aromatici - cijene ulja koje koristim za robu su oko 30-40 kn. Mislim da su citrusna ulja i jeftinija, ali ja ih ne volim, pa ne znam točno cijenu.
meni se rijetko tamna roba usmrdi i to deblji komadi, trenerke s kapuljacom i slicno i to onda kad se roba susi po jugu i to dan dva tri tj kad je zrak prevlazan i ostaje u robi odredjeni postotak vlage i meni se cini kao suho je vec a ono nije....
smrad izadje nakon ponovnog pranja i susenja na buri i po mogucnosti na suncu
ne perem cesto s omeksivacem a ne stavljam ni ulja ni ocat cesto...
eto, tako dA TI JA MISLIM DA JE TO STVAR VLAZNOSTI U ZRAKU ZBOG CEGA TI SE ROBA NE MOZE DOVOLJNO DOBRO I BRZO OSUSITIT KAKO TREBA...
sorry na caps![]()
od etericnih ulja ja za robu koristim jeftinjake iz dm-a, tj. ovdje uzmem u mulleru ili nekom drugom popularnom ducanu... pazim da nisu mirisi nego bas et. ulja ali su, znam, losije kvalitete...
a za ostale uljanicu, kupke itd. koristim ova skuplja i bolje kvalitete...
na pranje robe (ali i podova itd.) mi ode dosta pa bi bankrotirala da stavljam skupa ulja...
ma, mozda i ne bi al mi je nekak bed zviznuti ih u ves... :/
Lucky, tako i ja. Za robu u dm-u, za lampu i kozmetiku, Aromara i Saxa.
A joooj, a ja sam mislila da sam luda!!!!
Imala ja prije mašinu Candy i bila super! Bez smrada ikakvog, jedino bih NEKADA osjetila na nekim određenim majicama i to većinom ispod pazuha - katastrofa - isto kao da se ni ne operu, dok sa drugim majicama nisam imala problema.
E kupim ja novu mašinu Quadro i totalno se razočaram, jer su mi sve tamne stvari smrdile. I nitko mi nije vjerovao, svima sam davala da pomirišu veš, ali su me smatrali ludačom. Čak sam se i žalila servisu, ali ništa....
Mama mi reče jednom da čarape ne perem sa vešom i puno je pomoglo i mislila sam da mi je rješen problem (u međuvremenu promjenim veš mašinu), kad ono nakon jedno par mjeseci smrad se vrati nekada, ali još uvijek imam nekih par majica koje moram prvo oprati na ruke (ispod pazuha - benetton najviše smrdi), jer isto kao da ih i ne perem.
Ja lično mislim da je problem u bojama, tj. da sigurno koriste neke jeftine, nekvalitetne boje i da se to zbog toga dešava... ne znam...
Pomaže mi znači pranje bez čarapa i mijenjanje omekšivača nakon nekog vremena....
I tako mi je laknulo da nisam sama!!!!(iako bih voljela da nemamo ovakav problem), ali sada mogu drugima i DOKAZATI da sam upravu!!! :D