a ja sam prvi put na ovom topicu doznala da oprana roba smrdi
u životu nikad nisam ,do sada , čula za to
osim u slučajevima kad se veš zaboravi u veš mašini na par dana........
a ja sam prvi put na ovom topicu doznala da oprana roba smrdi
u životu nikad nisam ,do sada , čula za to
osim u slučajevima kad se veš zaboravi u veš mašini na par dana........
meni zna smrditi vunena vesta koja se zimi susi u kupaoni. vjerojatno jer je zatvoren prostor (nema prozora u kupaoni), dugo joj treba da se osusi, vlaga itd. to kuzim.
i jedna 100% pamucna ( :/ ) majica, ali ne nakon svakog pranja
:?
i meni su par puta smrdili džemperi oprani wooliteom, koji su se dugo sušili zbog lošeg vremena. Kad sam ih oprala običnim arielom i efikasno osušila smrad je nestao! :DOriginally Posted by emily
Daklem, nakon test pranja izgleda da roba ipak ne smrdi nakon omeksivaca. Stavila sam skroz malo, trecinu od najmanje preporucene kolicine plus ekstra ispiranje. A prala sam sa dm deterdzentom bez mirisa. Jedino me sad nervira sto mi taj Frosch omeksivac stvarno uzasno jako mirise. Pa sam kupila nesto drugo da probam.
Iako, cini mi se da je vise stvar u koristenju praska bez mirisa. Ali, onda mi opet ostaje enigma zasto mirisi iz omeksivaca ne smrde u kombinaciji s crnom robom, a mirisi iz praska smrde.Koje dileme, za ne povjerovat...
![]()
A jel vi brisete onu gumu u masini? Ja naime nakon svakog pranja iz one gume preprisem onaj visak vode koji tam ostane camit, takoder izvadim i operem onaj pretinac di idu prasak i omeksivac. Od kad sam to pocela radit nis ne smrdi. Koristim mrvu nekog baby omeksivaca+malo octa i ne stavljam nikakva etericna, perem sve na 40 i sve super!
onada bi prala sva roba, ne samo crnaOriginally Posted by retha
Jučer sam oprala potpuno novu tamnu robu (smeđe i crno) s onom vestom što sam navela u gornjem postu. Samo je vesta smrdila ....
Mislim da je kod mene definitivno stvar što se tamna roba dugo suši u kući i tako vlažna se usmrdi ...
smrdila sva roba ...Originally Posted by Vrijeska
Ma sve se usmrdi od tih vražjih plijesni, ali kuži se samo na robi koja se dugo suši. Kod veša ti ja obično lakše podrazumijevati da se radi o slabom dezodoranu![]()
O čišćenju perestrojke od plijesni pisali smo na:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=22490
Moram priznati da nemam problema sa mirisom robe.
Da li ste probale dezinfekcijsko sredstvo za robu? Naime, talijani ga redovito koriste prilikom pranja, jer svu robu (uključujući i rublje) peru na niskim temperaturama. Jedan takav proizvod se zove Napisan plus, ovako izgleda kutija: http://www.ciao.it/NAPISAN__107011
Navodno se može kupiti i kod nas.
Većina tih sredstava oksidira i nije ih dobro koristiti baš svaki put, a nikako za svilu. I metalni gumbi, patenti... stradavaju. Većina ih čak ima oxy-nešto u naslovu.
..ja to uvijek koristim,kupimo u Italiji! :DOriginally Posted by malina
COMPOSIZIONE: percarbonato di sodio,silicato do sodio,detergenti sintetici,enzimi,eccipienti e profumo.
Composizione chimica: sbiancante a base di ossigeno,tensioattivi anionici,polimeri.
Altri componenti: enzimi,sbiancanti ottici,profumo.
..e sad..-još da se javi netko tko zna talijanski.Io no.![]()
A base di ossigeno = na osnovi kisika, dakle, opasnost oksidiranja postoji.
E da, Njemci imaju Sagrotan :D žic. žic da i naš DM to nabavi
Zasto bi se roba dezinfircirala kod pranja? Mogu razumjeti kad se radi o nekim bolestima ili cemu vec, ali koristiti to na regularnoj bazi? :?
e, ovo sam ja koristila...
potrosila kutiju i nakon toga mi se smrad vise nije pojavljivao
http://www.ominobianco.com/ita/prodo...taglio.asp?i=2
Pa već je: zove se Oxy energy, trpaju ga u zelene kantice i sadrži natrijev perkarbonat. Mi ga doma zovemo "prašina", a najčešće je u upotrebi kada dobijemo kakvu krpicu od nekog drugog djeteta. Manje oštećuje robu od kuhanja.Originally Posted by cekana
Ma skuzila sam. Hm..nemam pojma onda..Originally Posted by Vrijeska
Meni je jedino bio smrdio jedan tamno plavi rucnik..i to se MM stalno zalio..okrivio ocat i svasta..bla, bla..
Onda sam pocela prat te dozatore i gumu i nis ne smrdi. Takoder sve susim doma.
Ali ovo što ja imam je tekuće, prozirno, vrlo blago :/Originally Posted by Davor
Pa i ovo je blago. Postoji razlika između klornih izbjeljivača (domestos) i ovih bezklornih.
Originally Posted by maria71
i ja isto.... a onda, vid' vraga, usmrdi mi se škura roba jučer u mašini!!!
puj puj puj
da ne čuje zlo
htjedoh vam reči svoje iskustvo. perilica relativno nova, a taj specifični smrad odjeće mi je dizao želudac. kao po vlagi, cijeli ormar smrdi. mjenjala sam deterdžente ariel/fax/persil/denkmit a omekšivač koristim redovno. pa prala mm-ove čarape posebno...suši se u kupaoni pa sam bila uvjerena da se predugo suši i vlaga se uvukla i smradu nema kraja.
onda sam čitala za muller u cc-u i sredstvima za zapadno tržište i kako su puuuno kvalitetniji i kupim u mulleru prašak i tekući deterdžent PERSIL...milina za prati veš! em skinulo stare fleke od hrane s ribekovih majica i to na 40 s predpranjem, em sve redom taaaako fino miriši, iste one stvari koje su smrdile. i to dok još grijanje nije bilo upaljeno pa se ipak malo duže sušilo. plijesni ima malo na dozatoru i još uvijek je tamojer stalno odgađam čišćenje tako da sam se zapravo uvjerila da nema veze s tim smradom.
ja prezadovoljna, pokušajte.
Baš ću probati.
Nema to veze sa sušenjem. Evo, mi sad imamo i sušilicu i identična stvar. Bijeli nikad, a tamni (pogotovo neke stvari) i dalje.
Jedino od čega mi se tamni veš nikada nije usmrdio je prašak Tide (Alpine) + mala količina omekšivača ornel svjetloplavi (Jasmine & Cotton). U kombinaciji s nekim drugim praškom taj mi je omekšivač prejak, ali s ovim tide-om fenomenalan. Znam, malo pretjerujem, ali pranje veša mi je najdraža obaveza.
Naša mašina je nova i od prvog pranja (dakle, nije mogla biti čišća nego tada) problem s tamnom robom postoji.
i meni neke stvari smrde uvijek. Ito to sam primjetila i na tamnim ručnicima, sve se mislim da li da ih bacim ili šta da napravim? :?
meni je sve smrdilo osim bjelog veša. ručnici,šarena-tamna posteljina a da ne spominjem mm-ove majice tamne koje svakodnevno troši... sada sve miriši. eto, nas spasio persil iz mullera. a već sam se spremala kupiti sušilicu jer sam bila uvjerena da je vlaga
.
Meni je roba (tamna!) isto imala neki miris (da ne kažem smrad) nakon pranja, baš se ono... nije moglo ostati.
Od tada uvijek stavljam manje robe u mašinu (MM ima toliko tih tamnih majica da je nevjerojatno), i prešla sam na Tide. Omekšivač koristim oduvijek.
I nemam problema više :D
da vidiš...imam bubanj za 6kg i temeljito ga napunim...možda je i to.
Meni se usmrdi jedino kad je ne izvadim u roku od 6 h (to je maksimum- isprobano) ili ako se ne iscentrifugira dobro i dugo suši. Takva se ne smije vlažna ponovo prati već se mora posve osušiti i tek tada oprati. Nakon 2 pranja i sušenja više ne smrdi.
Uglavnom više smrde deblje i pamučne stvari.
meni se to uredno dešavalo sa tamnom robom...prvo sam mislila da su u pitanju mm-ove čarape,pa sam ih prala odvojeno...i opet isto...onda sam skužila da je problem u deteržđentu za pranje tamnog veša, a posebno bi mi robu zasmradio woolite black. onda sam konačno našla coral za crni veš i od onda miriši najmirišavije... :D
Ja taj problem već jako dugo imam, i to od kako sam kupila novu mašinu. U staroj se prao isti taj veš, ali nije bilo problema... ma katastrofa!!!!
Nije do sušenja, kada veš smrdi čim otvorim mašinu nakon pranja - tako se puno manje osjeti, ali ga ja osjetim. Nije problem ni to da se pere na niskoj temperaturi, jer na isti način perem npr. svijetle stvari, tj. opet šareno, ali svijetlo i to ne smrdi....
Mislim da je ipak do boja ili nečega i već godinama sam ubjeđena da se prije ja usmrdim u majicama crne i tamno plave boje, dok svijetlije puno duže izdrže....mislim.... stvarno..... :/
Nisam čula za njega. Gdje ga ima? Tekući ili prašak?Originally Posted by petarpan
Tonja, da li se radi o tekućem persilu za šareni veš ili običnom?
coral ima u muelleru. tekući.košta nekih 15 kn.Originally Posted by Linda
Meni se ne usmrdi sa dm-ovim tekućim za crno rublje( onaj za šareno katastrofa smrdi, a za bijelo slabo opere). Jalo mi je dobar i Nila tekući za šareno(sa zelenim poklopcem), a sad sam kupila Persil color gel, isto mi se čini ok, ali kao da ipak fali malo omekšivača. Inače omekšivač ne koristim sa tekućima, samo pola čepa sa praškastima za svijetli veš. I sanjam sušilicu...
ja svoju nikad ne napunim, pa opet.... Probati ću baš danas sa tekućim Persilom za obojenu robu pa vam javimOriginally Posted by Tonja_1
predlažem vam da bez obzira na to s čim perete veš dodate bilo koji od dodataka koji u sebi sadrže naziv "oxy".
meni je upalilo s omino bianco 100, a sada s vremena na vrijeme stavim onaj dm-ov oxy iz zelene kutijice. i jedno vrijeme ga koristite, dok vam se ne "izrotira" većina veša. pa ste duže vrijeme na miru, dok se ta čuda ne počnu opet pomalo nakupljati.
ja sad komotno nekad ostavim oprani veš preko noći u perilici i ništa se ne usmrdi.
tekući za šareno i prašal za bijelo. ali iz mullera u city centru, nije isti kao oni iz dm-a ili konzuma. još uvijek ne mogu doći sebi koliko dugo mi miriši veš...Originally Posted by Linda
Hvala na savjetu!!!Originally Posted by dizzy
Probala staviti malo oxy vanisha i NIŠTA NE SMRDI, a prije UVIJEK JE!!! - nadam se da me neće iznevjeriti ovo "oxy", pa nakon par pranja, opet po istom.
Ali gledajte koliko ne smrdi - veš oprala sinoć i prenoćio u mašini, danas cijelo vrijeme bio i ostao u lavoru i još uvijek ne smrdi, maloprije ga mirisala... i ne mogu vjerovati!!! Probajte!
Smrdjela mi je roba sa običnim praškom. Sada koristim tekući Persil ili Rex color i super miris.
a ja već mislila da ludim...ručnici smrde za popizdit..i najgore kad se otuširam a moram se obrisat sa smrdljivim....ne smrde svi al neki su grozni...ništa ne pomaže..mislim da ću morat po nove..
Ja sam opet na samom početku. 2 puta mi je super mirisalo sa Venishem, ali opet sada smrdi.
Mislim ipak da je do mašine...a morat ću probati "pranje mašine" pa da vidim to onda.
Jooooj, strašno mi je to i više mi ide na živce. Najgore mi je sa crnim donjim vešom. Mislim da ću morati crne gaće prati na 60, mislim mašina neće biti niti 1/60-tina puna!![]()
Ja sam probala neke od ovih deterdzenata za tamni ves. Od dm-ovog mi je roba uzasno smrdila, a Coral ili Fewa imaju prejak miris. I dalje mi, iz nekog razloga, najbolje pomaze deterdzent za obojanu robu, ali u prasku u kombinaciji sa malo zutog ili bijelog lenora. Od plavog mi se povraca.
Pa ima detrdženata zbog kojih odjeća bolje miriše, ali opet ostaje onaj dubinski smrad. Tj. kada gurnem nos u njih, onda se osjeti ispod mirisa detrdženta.Originally Posted by Zorana
Jednom u 3-4 mjeseca odjeća nema smrad, a ne mogu skontati zašto. Tj. uglavnom, zato što sam promijenila detrdžent ili omekšivač neki novi stavila.
Ali to mi nije rješenje, tj. mene muči u čemu je problem???
U staroj Candy mašini ovo se nikada nije dešavalo.... nikada. Sve dok nisam promijenila mašinu.
Moje mišljenje je da ova nova troši puno manje vode i da je u tome problem.... ali opetko će ti ga znati!
Opet kažem, problem mi je donji veš, jer kada ga nosim, baš se osjeti taj smrad....![]()
Jeste isprobali onaj majstorov recept za čišćenje perilice kristalnom sodom i octom?
Ja ne osjećam toliko smrad robe kad pomirišem baš robu, onda osjetim više miris deterdženta koji mi nije naj-naj. Meni smrdi roba kad stoji u ormaru ili spremljena u sezonskim vrećama. Čak sam stavila eterično ulje u ormar, ali to nije neko kvalitetno rješenje. Sušim je na stalku za robu. Zimi/po kiši taj stalak stoji u kući, ali čim je vani vjetrovito, stalak ide van. Razmišljam da roba dobije miris jer ne bude slučajno baš-baš sasvim suha i izvjetrena - makar mi je to već sitničarenje... kao da bi valjda svako sušenje trebala biti suha ko barut i tvrda ko karton. Ne koristim omekšivače, osim eventualno octa i et. ulja, a u zadnje vrijeme perem Froschom (i s dm-ovim deterdžentima je bilo isto).
Uglavnom, očistila sam perilicu, oprala dvije mašine robe i sad čekam da se osuši pa javim rezultat. Ako je tko već isprobao, napišite...