Stranica 11 od 14 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 674

Tema: Otvorena? - 1. dio

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Taj tvoj ginek., čudan neki lik.. ne moraš mu ni govoriti da si bila kod privatnika. A za uzv se možda ograđuje jer nije uspio viditi spol--ionako dosta njih i pogriješi (naročito soc.ginek. koji imaju loše stare 2D uzv-aparate).
    Sorry, ovo će možda malo grubo zvučati, ali tko te tjera da radiš - zašto ne odeš na komplikacije u trudnoći?
    Ne mogu oni znati kako je nama u našoj trudničkoj koži, nisu nikad rađali. Tijelo ti najvjerojatnije signalizira da usporiš. Nije lako u sjedećem položaju - meni recimo uopće ne paše sjedenje i cijeli dan ležim (i nisam se dalje otvarala ima 2 mj).
    Serklažu su neki radili već od 17og tj ali dokad se može nisam sigurna. Radi se zapravo o zašivanju unutarnjeg ušća maternice kako ne bi popustilo do kraja trudnoće tj.kako ne bi došlo do prijevremenog poroda. Izvodi se pri općoj anesteziji i u bolnici si oko tjedan dana. Prije poroda konci se jednostavno izvade.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo da se opet javim.. pozdravlja vas Garfy iz bolnice, sad smo se čule! Izvadili su joj krv, urin, briseve i napravili uzv. Bebice su super, imaju po 800 g i vele da su obje curice
    Cervix je isti, uloživa za vršak prsta. U poned. serklaža.
    Puno vas pozdravlja!

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo ja sam se vratila s pregleda. Doktor me dolje čačkao možda i dulje od minute!
    Na kraju je zaključio da se nisam ništ više otvorila. Rekao je da sam jako slabo otvorena! Znači otvorena sam za prst i dalje. Smeta me jer je dirao bebi glavicu! To rade i vama vaši doktori????? Doktorica mi to nikad nije radila. Imam osijećaj da ću se od njegovog čačkanja rastvoriti za još koji cm još i danas! Od ctg-a još niti c,a od uvz-a niti u!
    Ponovo sam naručena za tjedan dana. Sva sreća da onda radi doktorica pa će mi dati uputnicu za ctg i za rodilište. Nadam se da će mi ona pokazati malca na uvz-u još jedanput prije rođenja pa makar i samo radi procijene kilaže.

račica

Početno

Pa ni ja sad ne znam zašto sam pila Novocef kad sam se poslije terapije otvorila 1 prst. Danas sam pitala doktoricu zašto sam se poslije terapije i mirovanja od tri tjedna otvorila. Opet je odgovor bio da su svi nalazi (krv, urin, brisevi cerviksa) bili u granicama, ali da je bolje popit jednu terapiju više nego jednu terapiju manje. I opet mi je ponovila bris cerviksa, čekam nalaz pa ćemo vidjeti. Inače, i ja sam mislila da su BH kontrakcije, međutim, u bolnici mi rekli da ne bi trebale biti baš toliko dugo bolne.
    Baš mi je danas doktorica rekla da se serklaža radi do 28. tjedna, poslije ne.
    Gizelle, možda grubo zvuči, ali ne znam što uopće još radiš kod tog doktora koji ti se prijeti za zamjeranje i sl. Ja sam kod privatnne doktorice s kojom opet nisam najzadovoljnija zadnjih mjesec dana, ali... ma svi su oni nekako na svoju ruku, samo moraš biti dosadna i ne dati se otepsti dok ne dobiješ barem koliko toliko zadovoljavajući odgovor.
    Garfy, sretno. :D

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Račice, koliko dugo ti traje kontrakcija? Moje od 20-30 sekundi. Za njih pijem samo šumeći Mg.
    Možda si se otvorila zbog odlaska na more a možda zbog neke bakterije, svakako sad će ti brisevi pokazati je li o njima riječ. Ali dosta trudnica je vidim i bez serklaže bilo otvoreno za prst i više i dočekalo termin, tako da se ne brini - nema smisla paničariti, nerviraš se a to škodi bebi, lijepo miruj, ne nosi ništa teško i bit će sve u redu

Evita pa ti si blizu termina A ti doktori znaju baš imati bolne preglede,uh..

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bilo mi je čudno dok je rekao da sam jako malo otvorena i da bi trebala biti više! Ja bogec pazim da čim više mirujem (mada mi ne ide),a on meni tako!
    Sad više ne znam da li slušati doktoricu koja mi je rekla mirovati do kraja ili njega.....
    Kontrakcije su mi česte i svaki dan mislim to je to,a ono ništa....čak ni otvorenost. Sutra idem u Zg u ZOO s MM i maleno pa da vidimo kako će pogodovati put i šetnjica ZOO-om.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sve cure koje trebate na serklaž....
    ja sam se otvorila negdje oko 27 tjedna, napravila CB, imala streptokoka, pila terapiju 2 tjedna, tjedan pauze pa opet CB koji je pokazao negativan nalaz pa su se oni odlučili napraviti serklaž... znači to bi bio skoro 32 tjedan na što ja nisam pristala....
    rekli su mi ok, na tvoju odgovornost... a bila sam otvorena prst do ovoja i glavice i takav nalaz mi se vukao do 38 tj i sam sam otvorena 3 prsta i čekam da se odvije situacija... na kraju su svi rekli, svaka čast.... i bolje da ti nismo radili serklaž... jer da sam i dobila trudove nikakav serklaž nebi pomogao...
    no, svaki organizam je drugačiji... mislim da treba samo mirovati, misliti POZITIVNO i sve bude OK
    ~~~~~~~~~~~~~

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imam jedno pitanje; ja sam otvorena isto za prst do ovoja i glavice. Zanima me koliko je to u cm?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evita to ti je sve relativno koliko sam ja skužila...
    ak si otvorena za prst onda je to ja mislim 1,5 do 2 cm... jednostavno uzmi ravnalo i izmjeri prst, odnosno sjeti se koliko je otprilike doktorov deblji od tvojega.....

evo ja još nisam rodila... danas sam ušla u 40 tjedan :D dakle još 7 dana fore da se moja bembolina rodi.... tek u utorak idem docu... valjda je sve u redu... ona je i dalje živahna, mene i dalje apsolutno ništa ne boli.... imam osjećaj da ću vječno biti trudna... da mi bar zglobovi nateknu... al nit to...

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cure javlja mi Garfy iz bolnice da joj se nakon pregleda i briseva pojavio smeđkasti iscjedak. Kad leži nema ga ali kad ide na wc iscuri. Jutros je obrisala nešto kao žilice sukrvice ali nije sluzavo.
    Je li to normalno ?!!! :?

račica

Početno

Ivana b, od kada pijem mg, gotovo da i ne osjećam kontrakcije (a pijem ga gotovo mjesec dana). Ono što je mene zaboljelo s 25 tjedana, bila je konstantna bol u donjem dijelu trbuha kroz cca. 24 h nalik menstrualnim grčevima. Zato su me slali na ctg. Kontrakcije od 20-30 sec. su u redu.

Nakon toga mi je doktorica prvi puta radila bris cerviksa i sutradan mi se pojavio smećkasti iscjedak. No, ne znam da li je to bilo od brisa ili od Novocefa koji sam pila. S Novocefom mi je doktorica dala i vaginalete jer od antibiotika znaju podivljat gljivice. Ja se oko toga nisam zabrinjavala. Stavila vaginaletu, smećkasti iscjedak se više nije ponovio.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

račica nema šanse da od Novocefa dobiješ iscjedak... vjerojatno ti je malo povrijedila dok je radila bris makar :/

ivana b meni to liči na cervikalni čep po opisu... pa nek pita doktore...

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    ivana b meni to liči na cervikalni čep po opisu... pa nek pita doktore...
    Ali tek je u 25.tj? Kažu joj u bolnici da je to normalno.
    Čini mi se da cerv.čep ne bi trebao ispasti samo tako, od pregleda..

račica

Početno

Cure, jel mi može netko pojasniti kada se pije normabel?
    Konkretno, moji nalazi brisa su negativni i doc mi rekla samo mirovanje, mg, željezo i prenatal kao i do sada te kontrola za tri tjedna. A što ako se još otvorim (sad sam punih 29 tjedana, a sa 28 bila prohodna za prst do ušća)?

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj račica prvotno napisa
    Cure, jel mi može netko pojasniti kada se pije normabel?
    Konkretno, moji nalazi brisa su negativni i doc mi rekla samo mirovanje, mg, željezo i prenatal kao i do sada te kontrola za tri tjedna. A što ako se još otvorim (sad sam punih 29 tjedana, a sa 28 bila prohodna za prst do ušća)?
    Meni je dala normabele zbog toga što mi se često tvrdnuo trbuh,a normabel navodno opušta mišiće (dobro ga je popiti ako ideš na dulju vožnju autom). Prestala sam ga piti prije kokjih mjesec dana.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorry sto ovako ulijecem, ali pozivam vas da kliknete na FINALISTI natjecaja za izbor najbolje fotke u rodinoj majici

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sukrvica je čest pojava nakon pregleda ili vađenja brisa to nije ništa strašno.
    Ja sam već skoro 4 tjedna u bolnici jer sam u 26 tjednu bila otvorena i to doslovno u nalazu piše da cerviksa gotovo i nema, vanjsko ušće otvoreno untarnje se može pasirati (znači na pritisak se otvara) i bebina gavica skorz dole u zdjelici. Svi nalazi ok ali serklaže nema, ja sam mislila da samo u mom slučaju ali cure u bolnici mi kažu da tu rade do 25 tjedna i radi se samo kad se mora jer postoji veliki rizik od spontanog

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Što znači kad na nalazu nakon pregleda piše da je gl IA? Je l to neki položaj bebine glave?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ivana b, jel ti se javila Garfy?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

veda

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Kockica prvotno napisa
    Ivana b, jel ti se javila Garfy?
    Da, to sam bas i ja htjela pitati..

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hm....i mene zanima što je s njome? Već je kraj tjedna.... :?
    Evo,ja imam još 10 dana do termina1 Sutra putujem na pregled! :D

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evita, vibrice za pregled sutra.. Nadam se da ce i kod tebe sve proi ok i brzo kao kod mlukacin

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cure Garfy je dobro,imala je serklažu u ponedjeljak ujutro i sve je prošlo super i jako brzo. Izaći će najvjerojatnije u ovaj ponedjeljak.
    Brisevi su negativni. Bebe lupkaju i dobro su!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jos jednom, bravo Garfy :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bravo Garfy :D

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj dzani_sa prvotno napisa
    Evita, vibrice za pregled sutra.. Nadam se da ce i kod tebe sve proi ok i brzo kao kod mlukacin
    Moj 1. porod je trajao 15 min skupa s trudovima pa se nadam da ni ovaj neće biti puno duži...ali opet niti kraći od prvog,jer moram stići ipak i do bolnice....
    Garfy ~~~~~~~ za tebe i bebe!¨
    ~~~~~~~ za sve otvorenice!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo cure da vam i moj price o otvornosti jer znam koje strahove prolazite:
    u 19 sedmici sam odmah poslije normalnog pregleda prebacena u bolnicu zbog skracenog cervixa i otvorenog unutrasnjeg usca. Sutradan mi je uraden serklaz i ne moram vam pricati koja koma poslije toga: ogromni strahovi da ne dode do daljeg otvaranja, depresije zbog mirovanja itd.
    Poslije mi je nazalost utvrden secer a i to dijelom zbog mirovanja. Jedva sam
    cekala da udem u 32 sedmicu a da ne pricam o radosti kada sam usla u 36 i nisam morala vise mirovati. Od tada sam stalno aktivna jer se zelim poroditi normalno a kondicija na 0 (prvi dan sam jedva odnijela smece do kontejnera, ali zato sam proslu subotu absolvirala cjelodnevi shoping
    8) )I na kraju ono najbolje : juce na kontroli vanjsko usce zatvoreno a od trudova ni t, a ja mislila da ce nakon skidanja serklaza porod odmah krenuti .
    Zato cure mazite svoje buse i uzivajte jer nije to sve tako crno kako doktori nekada predstave. a najvaznije je da su nasi bebaci dobro.

Moja druga sreca dolazi 15.09.07

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo mene s pregleda. Otvorena sam 4 prsta! :shock:
    Doc me pitala da li imam trudove....ali još ne osijećam,tj.osijećam nešto poput laganih trudova,ali nisam sigurna da li je to to....mislim da nije. Želja mi je još sutra biti u komadu da proslavim Sarin 1. rođendan.
    Ako bi slučajno bila u komadu,u pon ujutro idem na ctg i pregled boje plodne vode. Doktorica je rekla da ne vjeruje da ću biti,ali postoji ipak mala šansa. Eto,čekam svaki čas maloga bracu da izađe. :D

račica

Početno

Citiraj evita prvotno napisa
    Evo mene s pregleda. Otvorena sam 4 prsta! :shock:
    Doc me pitala da li imam trudove....ali još ne osijećam,tj.osijećam nešto poput laganih trudova,ali nisam sigurna da li je to to....mislim da nije. Želja mi je još sutra biti u komadu da proslavim Sarin 1. rođendan.
    Ako bi slučajno bila u komadu,u pon ujutro idem na ctg i pregled boje plodne vode. Doktorica je rekla da ne vjeruje da ću biti,ali postoji ipak mala šansa. Eto,čekam svaki čas maloga bracu da izađe. :D
    pa zar ne bi bilo lijepo da i Sara i mali braco imaju rođendan na isti dan.
    kako god bude sretno. nadam se da ćemo sve mi otvorene izdržati toliko i roditi u terminu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

danas na pregledu su mi rekli opet isto 3/4 skračeno uloživo za vrh prsta i čvrsto zatvorena :shock: ja sam se od silne euforije bacila na šetnjice po trgovinama(prethodno pitala za dozvolu i dobila je) i sada me sve živo boli i doslovce rastura!
    imam li razloga za brigu? :? povremeno osjetim ta otvrdnuća stomaka i ne znam šta da mislim! :?

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo,ja sam jučer imala lažne trudove. Taman kad sam htijela u bolnicu su se smirili.....
    Sad čekam one prave ako će doći....

račica

Početno

Da li je netko sa stanjem otvorenosti išao na tečaj za trudnice? Ja bih trebala ići u 9. mj., ali sad me je strah da ne bi krenulo otvaranje još više. No, da bi mi suprug bio na porudu, moram imati potvrdu s tečaja. Ima li netko iskustva s tim? :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nama ti je na tečaju (ovisi valjda gdje ideš, ja sam išla na onaj besplatni u dom zdravlja) odamh dala extra bjanko potvrdu za pratioca ko god on / ona bio i došao on / ona na tečaj ili ne. Možeš probat tako, odeš tam i kažeš da moraš mirovati i zamoliš je samo za potvrde.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da, al ovisi gdje češ roditi... recimo u petrovoj vrijedi samo njihova potvrda i pazi ovo sad... ne vrijedi za drugi put ha ha ha ha...
    prvi put je išla moja seka sa mnom... imala je potvrdu koja je ovaj put bila nevažeća... eto...
    a što se tiče samog tečaja najbolje da se konzultiraš sa svojim doktoriom
    ~~~~~~~~~~ eviti, makar se nadam da si još u komadu... čim duže to bolje....

mi smo super, iz bolnice smo došli u petak... porod je bio kratak i bolan, sad se samo nacicavamo i uživamo

~~~~~~~~~~~ svima kojima trebaju

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mlukacin čestitam :D
    Često čujem bapske priče da se treba što više šetati kako bi porod bio lakši i brži inače ćemo se duuugo mučiti u rađaoni..a evo ti si najbolji primjer da porod može trajati kratko iako si bila mirovalica

Račice i ja ću poslati MM na tečaj..a što ću,ne mogu riskirati

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

haj cure, 22 sam sedmice trudna prije 10 dana mi je uradjena serklaza, cerviks bio 2.9 cm a i y oblika, medjutim imam povremeno kontrakcije koje traju veoma kratko i to po par puta dnevno, bude pravo tvrd stmak?
    Dali je to neka imala pisite plizzzzzzzz kako je kod vas bilo

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Firdevs Kod mene je bila slicna situacija cervix 1.9 cm takode y oblika, bolove nisam osjetila (a najvjerovatnije sam ih imala) jer sam pila Gynipral i magnezijum protiv bolova. Doktor mi je rekao da su bolovi do 4 puta u satu i 15 puta dnevno normalni. Morala sam mirovati i toga sam se strogo pridrzavala.
    Situacija danas: 39 sedmica cervix 2,2 cm :? vanjsko usce zatvoreno i najvjerovatnije idem ove sedmice na drip .
    Pokusaj mirovati i mazi svoju busu, znam da zvuci jako tesko ali je moguce.

račica

Početno

Mlukacin, čestitam :D

Firdevs, s 25 tjedana sam počela pit mg i par tjedana gotovo uopće nisam osjećala kontrakcije. Sad sam 30 i u zadnjih tjedan dana ih osjećam nekoliko puta dnevno, ne bole, ali mi trbuh otvrdne.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ivana b ne želim te razočarati, al baš i nisam mirovala pogotovo ne zadnja 4 tjedna, a prije toga sam morala na more s T jer ga je "prao" jaki bronhitis...
    makar sve ti je to tak relativno... moja mama je do zadnjeg dana orala i kopala a rađala me 15 sati i to jedva...
    kod mene je bilo tak brzo jer sam nedavno rodila

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam i dalje otvorena kojih 3 cm.....
    Plodna voda i otkucaji su u redu.....
    Čekam trudove....

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Svim otvorenicama pozdrave šalje Garfy - danas je došla sa serklaže i mora strogo mirovati do kraja tjedna pa se neće moći javljati.

Garfy i njenim bebama

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

garfy izgurat češ ti to!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bravo Garfy

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo garfy, drži se, miruj i čuvaj bebice

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivana b prvotno napisa
    Svim otvorenicama pozdrave šalje Garfy - danas je došla sa serklaže i mora strogo mirovati do kraja tjedna pa se neće moći javljati.

Garfy i njenim bebama
    držim fige za Garfy"! :D

ivana b jedno pitanje za tebe ako smijem koliko se sjećam ti si pisala da si se počela dosta rano otvarati? s koliko tjedana je to bilo i da li je došlo do promjena? moraš li baš strogo mirovati ili su dopuštene neke lakše šetnjice?
    sory na toliko pitanja ali i meni su rekli mirovanje ali ne strogo pa ne znam koliko smijem a koliko ne.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mozarela, giniek.u Petrovoj mi je rekao da samo mirujem (i među ostalim ne putujem) jer sam na tom pregledu u 17tj bila otvorena za vršak prsta. U 21.tj je bilo isto.Idući tjedan idem na kontrolu pa ćemo viditi je li stanje nepromijenjeno.
    Međutim, moji problemi su višestruki pa sam odlučila strogo mirovati ponukana iskustvom forumašica, jer vidim da moj ginek. nije baš neki preventivac. A problemi su: česte kontrakcije (do 30-ak dnevno), zaostala gestacijska vrećica drugog ploda koji se nažalost nije razvio (radi čega sam bila na strogom mirovanju prva 3mj) i jaki pritisak u donjem dijelu trbuha svaki put kad se dignem ili sjednem.
    Tek kad ležim ništa me ne boli.
    Ne šetam uopće - bili smo 2-3 puta ja i MM obići kolica u obližnji shopping centar i nisam izdržala ni 15min,imala sam dojam ko da će mi sve "ispasti".. Činilo mi se ko da se otvaram, makar, kažu cure da otvaranje uopće ne boli..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Velika Garfy i njenim .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ivana b prvotno napisa
    Mozarela, giniek.u Petrovoj mi je rekao da samo mirujem (i među ostalim ne putujem) jer sam na tom pregledu u 17tj bila otvorena za vršak prsta. U 21.tj je bilo isto.Idući tjedan idem na kontrolu pa ćemo viditi je li stanje nepromijenjeno.
    Međutim, moji problemi su višestruki pa sam odlučila strogo mirovati ponukana iskustvom forumašica, jer vidim da moj ginek. nije baš neki preventivac. A problemi su: česte kontrakcije (do 30-ak dnevno), zaostala gestacijska vrećica drugog ploda koji se nažalost nije razvio (radi čega sam bila na strogom mirovanju prva 3mj) i jaki pritisak u donjem dijelu trbuha svaki put kad se dignem ili sjednem.
    Tek kad ležim ništa me ne boli.
    Ne šetam uopće - bili smo 2-3 puta ja i MM obići kolica u obližnji shopping centar i nisam izdržala ni 15min,imala sam dojam ko da će mi sve "ispasti".. Činilo mi se ko da se otvaram, makar, kažu cure da otvaranje uopće ne boli..

hm... ja bih mogla sve isto tako opisati -taj pritisak i osjećaj 2ispadanja"-zbog toga sam obišla nekoliko ginekologa upravo iz straha od otvaranja a ovaj zadnji mi je rekao da to nema veze s otvaranjem i iako sam uloživa za vrh prsta i cerviks skraćen na 3/4 nije rekao ništa o strogom mirovanju! :? mada se ja trudim mirovati koliko mogu.

još jedno pitanjce- kako osjetiš te kontrakcije? ja sam imala samo dva puta pravo gotovo bolno grčenje maternice i nije se ponavljalo. da li pod kontrakcije spada i ono klasično otvrdnuće stomaka s osjećajem zatezanja ?

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mozarela prvotno napisa
    još jedno pitanjce- kako osjetiš te kontrakcije? ja sam imala samo dva puta pravo gotovo bolno grčenje maternice i nije se ponavljalo. da li pod kontrakcije spada i ono klasično otvrdnuće stomaka s osjećajem zatezanja ?
    U početku mi je bilo otvrdnuće stomaka sa osjećajem zatezanja a sad je već bolnije i neugodnije. A kad mi se zgrči donji dio stomaka imam osjećaj ko da ću se upiškiti

Stranica 11 od 14 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •