Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: prutići s orasima i bjelanjcima

  1. #1

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno prutići s orasima i bjelanjcima

    Evo ovako. U svim svatovima na tacni obavezno bude po jedan ovaj kolačić. Nikako da ga uhvatim! DO NEKI DAN!
    Uglavnom, jako je fin... suh, dužine malog prsta (3-4 cm), osjete se orasi u njemu, a na vrhu ima male puslice od bjelanjka. Vjerojatno je sušen ili pečen s tim na vrhu.
    ZNA LI TKO O ČEMU PRIČAM...

  2. #2
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Znam ja.
    Ti kolači su krcati orasima i (kakve ih ja znam) imaju bijelu glazuru. Sušeni su u pećnici. Minijaturni i zaista samo za dekoraciju jer ih od smjese ne ispadne puno.
    Pošto mi za sinovu krizmu mama i ujna peku kolače, baš mi je ujna javila da rade i te jer ih MM obožava. Žaklina, ja ću ih ponovno probati u subotu. Sjetit ću te se dok ih budem jela

  3. #3
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    a dole je tijesto?
    da nisu londoneri? :?

    (ako jesu - onda je to moj favorit kolačić)

  4. #4
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Znam ja. Doma mi je recept a sad sam na poslu. Ako ti ga nitko ne napiše do sutra, donijet ću ga. Mljac kako je to fin kolačić.... Samo, jako dugo ga se mora ručno miješati, otpadaju ruke!!!!!

  5. #5
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ja ću poludjet, gle jesmo se pomamile sve tri u isto vrijeme!!!

  6. #6
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    a kad je

  7. #7
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno


    Baš pomamile, da!
    Inače, ja te kolače nisam ni probala (jer volim čokoladne) sve dok mm nije poludio za njima (btw, moja baka ih peče već 30 godina). Kad sam ih jednom probala, postala sam ovisnik. Čisti orasi!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    jel su to poljupci?

  9. #9
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    jel su to poljupci?
    Ne, to su baš uske štancige duljine malog (ženskog) prsta.

  10. #10
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    ili srednjeg dječjeg 8)

  11. #11
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Ili čevapćići, ako ih radi grublja ruka!

  12. #12
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    Citiraj Ajmusa prvotno napisa
    Ili čevapćići, ako ih radi grublja ruka!
    plačem

  13. #13
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Prvi put kad sam ih sama radila (htjela sam iznenaditi mm-a),nisam znala da ih se prvo reže, pa onda suši u rerni, pa sam cijeli komad spekla i poslije, naravno, nisam mogla izrezati a da cijela glazura ne popuca. Onda je to mm tako u komadu nosio na posao i grizao kao štrucu. Sve su mu se žene u kancelariji smijale (odnosno, meni su se smijale) ali on je branio moju čast i rekao da nikad nije jeo ukusnije

  14. #14
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Ajmusa prvotno napisa
    Prvi put kad sam ih sama radila (htjela sam iznenaditi mm-a),nisam znala da ih se prvo reže, pa onda suši u rerni, pa sam cijeli komad spekla i poslije, naravno, nisam mogla izrezati a da cijela glazura ne popuca. Onda je to mm tako u komadu nosio na posao i grizao kao štrucu. Sve su mu se žene u kancelariji smijale (odnosno, meni su se smijale) ali on je branio moju čast i rekao da nikad nije jeo ukusnije
    :shock:

    Mislim, tko ti je mogao prešutjeti da se kolač prije izreže? Uf, što volim takve koji "rado" daju recepte...

  15. #15
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    jeo kao štrucu
    ne, sad ridam

  16. #16
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Nema veze, zato sam sad ispekla zanat! :D

  17. #17
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    očekujem recept sutra - jučer mi je muž, ničim izazvan, stucao punu zdjelu oraha i badema pa mi se ovaj "prstičav" recept čini idealan.

  18. #18
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    E sad si stvarno moram napisati potsjetnik u mobitel da ne zaboravim! Kraj tolikih gladnih usta...

  19. #19
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Kod nas u Slavoniji se taj kolač zove NUS ŠTANGE.
    Radi se od jednakog dijela mljev. oraha i mljev. šećera, doda limunove korice i zamjesi bjelanjkom. Razvalja se preko prozirne folije ili papira za pečenjie ( da se ne lijepi) izrežu štangice i gore stavlja snijeg . Kolač se ne peče nego suši.

  20. #20
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Eto. Mogu obrisati potsjetnik.

  21. #21
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Kod nas u Slavoniji se taj kolač zove NUS ŠTANGE.
    Radi se od jednakog dijela mljev. oraha i mljev. šećera, doda limunove korice i zamjesi bjelanjkom. Razvalja se preko prozirne folije ili papira za pečenjie ( da se ne lijepi) izrežu štangice i gore stavlja snijeg . Kolač se ne peče nego suši.
    he, he, a kod moje bake Pariški prutići.
    Otkada bake više nema i ja ih rijetko jedem. Mene toliko ne muči rezanje koliko taj postupak sušenja - nikako mi to ne ide od ruke

  22. #22
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    he, he, a kod moje bake Pariški prutići.
    Otkada bake više nema i ja ih rijetko jedem. Mene toliko ne muči rezanje koliko taj postupak sušenja - nikako mi to ne ide od ruke
    Pa kušaš jednog po jednog tijekom sušenja
    Na kraju ostane pola početne količine!

  23. #23

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    da, da, jako su fini. treba paziti da se ne presuše, dok se suše nek ostanu još mrvu mekani/mokri, kasnije će se stvrdnuti na zraku. ja stavim puno limuna, super mi je ta kombinacija ubitačno slatko/kiselkasto.
    evo:
    Prutići od oraha
    50 dag mljevenog šećera
    4 bjelanjka
    50 dag mljevenih oraha
    sok od pola limuna
    Stavite u zdjelu šećer, bjelanjke i limunov sok. Sve dobro izmiješajte da bude gusto. Pola pjene odvojite na dasku i dodajte 50 dag mljevenih oraha pa izmiješajte. Oblikujte 4 uske štruce i premažite pjenom od bjelanjaka i šećera. Narežite na uske prutiće i složite u namašten lim. Sušite u pećnici na niskoj temperaturi oko 1 sat.

  24. #24
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    A ja ću ih jesti, u subotu, u subotu, tra-la-la, a ja ću ih jesti ...
    (i biti na dijeti duže nego bilo tko na ovome forumu )

  25. #25
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    bjelanjci se ne miksaju prije?

  26. #26

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    smiksaš bjelanjke, šećer i limunov sok (kao obični snijeg, možeš prvo bjelanjke i limun, pa dodati šećer pri kraju). onda pola ostaviš (ja sam manje od pola) za premaz, a u ostatak dodaš orahe.

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    jeste li se do sita napričale?
    naoblizivale?

  28. #28

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    vidiš da razrađujemo detalje. 8)

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno

    Joj žene, pa čini se da nisam jedina koja uvijek "snimi" taj kolač, ali nikad ga (do neki dan ) ne ugrabi! Sad je bilo (a ja sa stomakom do zuba) : beba bi baš ovaj probala... A-ha, beba! Moš mislit...

  30. #30

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Sjetit ću te se dok ih budem jela

    Joj sline mi cure... uf. Kud sam ga se sjetila. Ako je to ovaj što je aleta dola čim moje sunašce dodje i dodjem k sebi, uf. Utušit ću se u njima....

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Žaklina, smiju se oni jesti i u trudnoći!

  32. #32

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    a dapače se smiju naručiti od kakve strine koja ih dobro radi...

  33. #33

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Žaklina, smiju se oni jesti i u trudnoći!
    Imam povišen šećer.
    Nije jako ali ipak...bolje da se ne dovodim u napast s ovim. I u svatovima sam poskidala puslice s tog jednog DRAGOCJENOG ...
    Ali....još malo!!! :D

  34. #34
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Te su štangice meni jako fine, ali prava kalorijska bomba, ne možeš im odoliti. Jedini način - ne praviti ih
    Ja obavezno u masu naribam i limunovu koricu radi arome.
    Snijeg na štangice stavljam sa vrećicom za ukrašavanje na svaku štangicu posebno, pa se tu može i izmišljati razne forme ukrasa.

  35. #35
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Ako se dobro sjećam, bjelanjci se ne miješaju mikserom, nego ručno, bar je tako mene moja baka učila. Jel i vi tako radite?

  36. #36
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ja taj kolač ni ne doživljavam kao neki koji se radi kada se peku kolači "na malo". Uz još par vrsta za neku prigodu - da, ali to zaista nije kolač koji se radi nedjeljom ili se pravi samo on.

  37. #37
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,876

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja taj kolač ni ne doživljavam kao neki koji se radi kada se peku kolači "na malo". Uz još par vrsta za neku prigodu - da, ali to zaista nije kolač koji se radi nedjeljom ili se pravi samo on.
    Točno, uz njega mora biti barem još 18 vrsta.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Citiraj Ajmusa prvotno napisa
    Ako se dobro sjećam, bjelanjci se ne miješaju mikserom, nego ručno, bar je tako mene moja baka učila. Jel i vi tako radite?
    ja mikserom, bude sve ok.
    nema šanse da mi uspjelo ručno ulupati snijeg...

  39. #39

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja taj kolač ni ne doživljavam kao neki koji se radi kada se peku kolači "na malo". Uz još par vrsta za neku prigodu - da, ali to zaista nije kolač koji se radi nedjeljom ili se pravi samo on.



    Osim ako si se zaželio slatkog i njega...

  40. #40
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Osim ako si debelo tudna!

  41. #41
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    ajmusa:
    Ako se dobro sjećam, bjelanjci se ne miješaju mikserom, nego ručno, bar je tako mene moja baka učila. Jel i vi tako radite?
    od bjelanjaka sa kojima mjesim masu, ne pravim snijeg, dodam ih direktno u tu masu.
    Snijeg na površini štangica radim sa mikserom.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    192

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Osim ako si debelo tudna!
    Da, to bi bilo to u prijevodu....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •