Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: cijepljenje - jel moguće prestati kad je već započeto?

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno cijepljenje - jel moguće prestati kad je već započeto?

ispričavam se ako otvarav već sto puta obrađeni topic, ali nisam uspjela pronaći sličnu temu... (previše je topica o cijepljenju da ih stignem sve u detalje pročitati :/ )
    dakle, s obzirom da se tek informiramo o cijepivima i raznim pro i contra, do sada su nam revni doktori uspjeli spucati par inekcijica bez previse pitanja. mene zanima mogu li (odnosno, ima li smisla) - ako se za to odlucim - odluciti da vise necu cijepiti dijete, iako je vec primilo prvu dozu za hepatitis B i Infanrix-a...? Dakle, da ne prima druge doze...
    Hvala svima!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Može. Ali u tom slučaju od ove primljene doze hepatitisa B i Infanrxa nema ama baš nikakve koristi.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da, tako sam nesto i ocekivala da bi moglo biti... a zasto, ima li neko pojasnjenje? za nas mame ciji klinci rijetko spavaju pa nemamo vremena za iscitavanje svih dokumenata linkanih na vakcinacijski osvjestenom plemenu...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jer samo jedna doza cjepiva protiv hepatitisa B i DiTePer (Infanrix) cjepiva ne stimulira imunološki sustav dovoljno za trajnu zaštitu.
    jednostavno je potrebno višekratno izlaganje imunološkog sustava takvim antigenima da bi se izazvala trajna zaštita (imunološka memorija).
    Najvjerojatnije zato što je riječ o kratkotrajnom zadržavanju antigena u tijelu pri ovim cijepljenjima (za razliku od cijepljenja živim cjepivima ili za razliku od prirodne infekcije) pa se ne senzibilizira dovoljno generacija limfocita.
    Mada nisam siguran je li to 100% razjašnjeno.
    Ali pokusima se pokazalo da nakon jedne doze večina osoba nije zaštićena (bez obzira na razlog).

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednostavno je potrebno višekratno izlaganje imunološkog sustava takvim antigenima da bi se izazvala trajna zaštita
    Mujice, je li to tako samo kod sasvim male djece (dojencadi) ili i nakon godine dana?
    Npr. da smo cijepili Emu po rasporedu, bila bi primila dvije ili tri doze HiB-a, a nakon 18 mjeseci, kad je cijepljena (jer je kretala u jaslice), bila je dovoljna (navodno.. prema rijecima nase pedijatrice) samo jedna doza.
    Objasnjenje je bilo da u prvoj godini treba vise doza jer imunol. sustav nije dovoljno zreo da iz jedne doze razvije potrebnu reakciju pa je potrebno docjepljivati, a nakon godinu dana jest, pa je dovoljna jedna doza. (?)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za hepatitis B i DiTePer to vrijedi bez obzira u koje doba se počne cijepiti.
    Sa Hib-om je drukčije. Ispitivanja su pokazala da kod cijepljenja djece, koja prime prvu dozu Hib-a u dobi od 2-4 mjeseca, nakon prve doze nema nikakvog imunološkog odgovora. Nakon druge doze 70-100% (velik raspon, ali nedovoljno siguran da bi se mogli zadovoljiti sa dvije doze) djece stvori zaštitna protutijela, a nakon treće doze 98-100% djece je zaštićeno. Obzirom da sva ta djeca prilično brzo gube protuijela na taj način stečena, treba ih još i docijepiti kad navrše godinu dana.
    A ako se prva doza da u dobi starijoj od 15 mjeseci, dovoljna je samo ta jedna doza.
    Na žalost, kod DiTePer i hepatitis B cjepiva nije tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala!

rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ako te interesira da li je djete razvilo imunitet na hep B, zasto ne uradis markere?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Za hepatitis B i DiTePer to vrijedi bez obzira u koje doba se počne cijepiti.
    Sa Hib-om je drukčije. Ispitivanja su pokazala da kod cijepljenja djece, koja prime prvu dozu Hib-a u dobi od 2-4 mjeseca, nakon prve doze nema nikakvog imunološkog odgovora. Nakon druge doze 70-100% (velik raspon, ali nedovoljno siguran da bi se mogli zadovoljiti sa dvije doze) djece stvori zaštitna protutijela, a nakon treće doze 98-100% djece je zaštićeno. Obzirom da sva ta djeca prilično brzo gube protuijela na taj način stečena, treba ih još i docijepiti kad navrše godinu dana.
    A ako se prva doza da u dobi starijoj od 15 mjeseci, dovoljna je samo ta jedna doza.
    Na žalost, kod DiTePer i hepatitis B cjepiva nije tako.
    zar ne bi onda imalo smisla kasnije poceti sa cijepljenjem? Npr nesto prije prvog rodjendana, kad dijete obicno krece u kolektiv (do tad bas i nije izlozeno riziku)?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo gore sam mislila na hib

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne bi, jer od Hib meningitisa i sepse najviše obolijevaju najmlađa djeca, pa ih treba zaštititi što ranije.
    Ako bi se cijepilo tek sa 15-tak mjeseci, spriječilo bi se tek oko pola meningitisa uzrokovanih Hib-om, jer bi oni mlađi i dalje bili osjetljivi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rula prvotno napisa
    Ako te interesira da li je djete razvilo imunitet na hep B, zasto ne uradis markere?
    Uh.
    Ja sam na dosta mjesta procitala kako rezultati testova nisu bas pouzdani, tj. da pozitivan titar ne znaci bas u svim slucajevima da postoji imunitet, kao ni negativan, da ne postoji imunitet. :?

zar ne bi onda imalo smisla kasnije poceti sa cijepljenjem? Npr nesto prije prvog rodjendana, kad dijete obicno krece u kolektiv (do tad bas i nije izlozeno riziku)?
    Pa ovo je moj stav donekle... ako je dijete dojeno, nije u kolektivu... moj je osobni stav da je vrijedno razmisliti (barem) o odgodi.
    Ali, ako dijete krece s godinu dana u kolektiv, a pojedina cjepiva zahtijevaju ponavljane doze kako bi se razvio imunitet + imas nekoliko cjepiva, koja su k tome kombinirana (moja logika je da ona ipak opterecuju organizam i imunitet i da je bolje da ih se ne daje istovrmemeno), ispadne da i treba krenuti s cjepivima od rodjenja kako bi postigao neku zastitu s godinu dana.
    OK, malo karikiram, ali cini mi se najkasnije sa sest mjeseci, ako dijete krece s godinu dana u kolektiv.

I onda se otvara prica koliko bi za djecu bilo bolje da mogu ostati kod kuce, van kolektiva, do trece godine.

Mujice, ima li jos koje cjepivo (iz redovitog/obveznog kalendara) koje nakon godinu dana djeluje u jednoj dozi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Statistika pokazuje da je za infekciju HiB-om najugroženija skupina je 6-11 mjeseci. Zato cijepljenje nakon godinu dana i nema prevelike logike (mislim, ako dijete do tad nije cijepljeno).

Inače, meni nema nikakvog smisla nedocjepljivanje. Ako se već krene u cijepljenje, onda se treba ići do kraja. Ovako se dijete izloži svim tim sastojcima cjepiva, a opet ne dobije zaštitu. To mi stvarno nema logike. Da sam cijepila ijednom, izgurala bih to do kraja.

Naravno, ima smisla odustati od drugih cjepiva - npr. MoPaRu.

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hvala svima na odgovorima!
    ta tema cjepiva je stvarno problematicna, nije se lako odluciti.
    ali kao sto kaze luna, kad smo vec poceli, mozda bi onda bilo najpametnije i zavrsiti. samo kaj cu sad svaki put kod cijepljenja prozivljavat blagi zivcani slom - prvi put je proslo relativno ok, 'samo' je imao povisenu temperaturu, ali ja sam bila sva u grcu da se nesto ne desi a znam da sljedece doze mogu izazvati sve jace reakcije :/

e da, jos jedno pitanje - je li bolje kad beba ima reakciju nego kad ju nema? naravno, za roditelje je bolje da sve prodje mirno, ali negdje sam citala da ako ima reakcije (tipa temperatura) da je to znak da je imunoloski sustav podrazen - to bi valjda znacilo da cjepivo djeluje? :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim savjet nekoga tko se razumije u cjepiva. Priznajem da mi do sada nismo brinuli za to jer nam je doktor prijatelj, pa smo mu vjerovali do besvjesti.

Cijete je cijepljeno s četiri mjeseca protiv BCG, DTP, Polio. Nije revakcinirano na vrijeme (da ne pričam zašto) i sada smo krenuli opet ispočetka s djetetovih 8 mjeseci. Slijede 2 revakcinacije svakih 42 dana. Je li to OK? Nije li to previše 4 puta cijepiti ? Doktor kaže da ne brinemo ali ... ne vjerujem više nikome..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

greška, samo DTP i Polio (prepisujem iz knjižice)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema potrebe za ponovno cijepljenje
    ono prvo vam još vrijedi
    nemože "ne vrijediti"
    samo nastavite gdje ste stali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svoga do sada samo jednom cijepila, i od tada je prošlo 4-5 mjeseci ...
    Hoće li morati ponoviti i tu prvu dozu?!

Rijetko kada je zdrav dva tjedna u komadu - uvijek ili curi nos (i to žuto, gusto), ili kašlje, ili ima temp, ili su mu upaljenje oči - a ja ne želim cijepiti ako nije poptuno zdrav ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tj. zanimaju me najdulji mogući razmaci između docjepljivanja ...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Mujice, ima li jos koje cjepivo (iz redovitog/obveznog kalendara) koje nakon godinu dana djeluje u jednoj dozi?
    Samo MoPaRu. Ali se daje u dva navrata iz dva razloga: 1. jer manji dio djece (oko 5%) ipak ne postigne zaštitu protiv ospica nakon jedne doze primijene sa 12 mjeseci, pa nakon druge doze još dio te djece bude zaštićeno; te 2. zaštita od mumpsa s godinama postupno opada, pa se docjepljivanjem produžuje

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MARIE prvotno napisa
    Molim savjet nekoga tko se razumije u cjepiva. Priznajem da mi do sada nismo brinuli za to jer nam je doktor prijatelj, pa smo mu vjerovali do besvjesti.

Cijete je cijepljeno s četiri mjeseca protiv BCG, DTP, Polio. Nije revakcinirano na vrijeme (da ne pričam zašto) i sada smo krenuli opet ispočetka s djetetovih 8 mjeseci. Slijede 2 revakcinacije svakih 42 dana. Je li to OK? Nije li to previše 4 puta cijepiti ? Doktor kaže da ne brinemo ali ... ne vjerujem više nikome..
    Kao što ti je Mamita napisala, nema potrebe iznova početi cijepljenje DTP i Polio. Dovoljno je nastaviti i nadoknaditi propuštene doze.
    Znam da večina onih koji se bave cijepljenjem misle da treba iznova početi ako između prve dvije doze DTP cjepiva prođe više od tri mjeseca. Tako čak i piše u kalendaru cijepljenja. Ali to vrijedi samo za DTP, a ne za polio cjepivo. Međutim, ja osobno smatram da ne treba iznova započinjati ni DTP ni polio. I jedan i drugi stav su više temeljeni na iskustvu (više tuđem, nego na vlastitom) nego na znanstvenim dokazima.
    Pa ako odlučite nastaviti vjerovati svom prijatelju doktoru nećete ništa pogriješiti, jer stvarno se neće djetetu ništa loše dogoditi od jedne prekomjerne doze DTP cjepiva.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Tj. zanimaju me najdulji mogući razmaci između docjepljivanja ...
    U principu, nema najduljih razmaka. Jedino je problem kod jako dugih razmaka što se odgađa postizanje potpune zaštite. A za neka cjepiva, npr. pertusis, Hib, polio, je bitno da se što prije postigne zaštita, jer su te bolesti najčešće u najranijoj dobi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamabanana prvotno napisa
    e da, jos jedno pitanje - je li bolje kad beba ima reakciju nego kad ju nema? naravno, za roditelje je bolje da sve prodje mirno, ali negdje sam citala da ako ima reakcije (tipa temperatura) da je to znak da je imunoloski sustav podrazen - to bi valjda znacilo da cjepivo djeluje? :?
    Na žalost, to je uglavnom točno. U principu cjepiva koja su djelotvornija češće izazivaju nuspojave. Ima iznimaka narvno, ali u pravilu je tako. To ne znači da dijete nije steklo zaštitu ako nema nuspojavu nakon cijiepljenja. Ali ako ju ima, to je najčešće posljedica podraživanja imunološkog sustava.
    Idealno cjepivo bi bilo ono koje nema nuspojava a pruža 100% zaštitu. Ali takvo ne postoji.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mujica, mamita....... hvala

Umirilo me je to da mu se neće ništa loše dogoditi od jedne doze viška, što mi je bio najveći strah...

Hvala još jednom.......

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Ja sam svoga do sada samo jednom cijepila, i od tada je prošlo 4-5 mjeseci ...
    Hoće li morati ponoviti i tu prvu dozu?!

Rijetko kada je zdrav dva tjedna u komadu - uvijek ili curi nos (i to žuto, gusto), ili kašlje, ili ima temp, ili su mu upaljenje oči - a ja ne želim cijepiti ako nije poptuno zdrav ...
    Ciao Vrijeska, imamo istu situaciju. Ja znam da će moga još jednom cijepiti, ali bi me zanimalo kad budeš išla pedijatru što će tebi reći, odnosno zanima me kako se to u Zagrebu radi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sve bude ok, mislim da ći ga voditi sljedeći tjedan ... kod seke u vrtiću su masovno kozičavi tako da smo u iščekivanju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna, ovo za ugrozenu skupinu i cijepljenje nakon godinu dana......zasto onda uopce cijepiti ako se potpuna zastita ima tek nakon godinu dana kad se dijete cijepi zadnjom dozom ili dozama tih odredjenih cjepiva? A tada svakako izlazi iz tog kriticnog razdoblja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •