Zna li tko kako se pravi domaca tjestenina.Uzela sam masinu,ali ne znam kako treba da se pravi.
Zna li tko kako se pravi domaca tjestenina.Uzela sam masinu,ali ne znam kako treba da se pravi.
Na 100g brasna 1 jaje. To se zamijesi sa vodom da bude elasticno tijesto, ostavi se stajati pola sata i razvalja se na zeljenu debljinu (na masini poceti od najdebljeg ka najtanjem). U to mozes dodati spinat, ciklu, masline...
Zaboravila sam-mozes dodati i zlicu maslinovog ulja. Kuha se mnogo krace nego kupovna, pazi da se ne prekuha.
ja bas u subotu napravila nase prve rezance :D :D
svekrva vise ne dosnoi
baka me ne ferma ni pol posto
nije mi bilo druge![]()
i nisu losi
bas smo ih danas ukuhali u juhu
stavila sam pol kile brasna na 6 jaja
i mjesila
i onda provukla kroz masinu
cak smo kokica i ja eksperimentirale i napravile polovciu tanjih i polovicu debljih
da vidimo koji su nam bolji![]()
samo sto mi se, obzirom na kolicinu tijesta susilo brze nego sto sam ja stigla rezat na masinicu, pa se pod kraj jako, jako mrvilo i jako tesko rezalo
dakle ili smanjite kolicine ili budite brze
(meni se ne da rezance svako 8) malo pa zato pol kile brasna i 6 jaja)
e da
ja rezance i svu tjesteninu za juhu uopce ne kuham
samo je ubacim kad zakipi i zgasim plin
za par minuta su amantaman
nemrem smislit raskuhano tijesto, a pogotovo nemrem smislit raskuhane rezance (uniste mi cijelu juhu koju inace obozavam)
Mukice, podijeli tijesto na par komada pa svaki zamotaj u prozirnu foliju i odmotavaj kako budes stavljala u masinu, tako se nece susiti.
Ja to radim apsolutno bez vode, ali s prilično jaja. Točna mjera? Otprilike da ne bude pretvrdo, ni premekano. Kad hoću intenzivniju boju, stavim više žumanjaka nego bjelanjaka.
Znači samo jaja brašno i sol. Ostaviti bar pola sata da se odmara. Prvo malo valjkom stanjiti, a dalje se može i mašinski...
Ja ne mjesim, ali moja mama radi, smo s jajima i brašna da poveže i soli.
Bez vode.
Rekli su mi da budu elastičniji ako se smanji broj bjelanaca, npr 5 žutanjaka i 3 bjelanjka, stara je tako probala, ali nama su najbolji kad se rade od cijelih jaja.
Ja sam se krivo izrazila. Ne treba staviti vode ako je brasno dovoljno vlazno, ali ponekad treba staviti samo koju zlicu vode da se tijesto lakse umijesi.
Ja domaću tjesteninu radim bez vode ( ako imam puno jaja ), ali trećinu brašna zamjenim sa krupicom.
Na ovom forumu već je bila slična tema o taranici i rezancima, pa se i tamo mogu vidjeti načini, kako tko radi .
Danas probam napraviti malo tjestenine.Zanima me koliko se tjestenina treba susiti(sto ostane) i u sta je najbolje drzati je?
Ne smije biti u zatvorenim kutijama. Dakle ili otvorena kutija ili papirnata vrećica.
jel se suši raširena po stolu i koliko dugo?
kasnije kad je spremna za "skladištenje" koliko dugo traje?
Koliko košta mašinica? to je onaj kao valjak?
I mene brine to skladištenje, s obzirom da sui sirova jaja u pitanju? ako namjesim 2,3 kg, koliko dugo može stajat?
Kad se jako dobro osuši, može stajati dok ne potrošiš, ali u zračnoj prostoriji bez vlage.
MGrubi - da, rasiris po stolu, a kolko dugo ovisi o kolicini vlage u tvpojoj prostoriji te o debljini "plahtica"
ja rezance drzim zatvorene u kartonskoj kutiji od cipela (ima kutija rupu sa strane za ventilaciju)
i nis im nije
doduse, nama ne traju bas predugo
snoopygirl - masinica imas u pevecu stvarno veliki izbor
cijene su izmedju 150 i 250 kn
moja baka pati za nekom plasticnom
a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra
mukica napisa:
Ja imam i plastičnu i metalnu mašinicu. Razlika je u tome što kod mene metalna ne može napraviti tako uske razance kao plastična.moja baka pati za nekom plasticnom
a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra
Ja na metalnu pravim široke rezance- za tjesteninu i uske za malo jače juhe. Za pravu domaću mesnu juhu, pravim uske rezance na plastičnu mašinicu ili flekice ( krpice ). Male plastične mašinice prave samo jednu vrstu rezanaca, metalne dvije vrste.