Results 1 to 17 of 17

Thread: domaca tjestenina

  1. #1

    Default domaca tjestenina

    Zna li tko kako se pravi domaca tjestenina.Uzela sam masinu,ali ne znam kako treba da se pravi.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Na 100g brasna 1 jaje. To se zamijesi sa vodom da bude elasticno tijesto, ostavi se stajati pola sata i razvalja se na zeljenu debljinu (na masini poceti od najdebljeg ka najtanjem). U to mozes dodati spinat, ciklu, masline...

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Zaboravila sam-mozes dodati i zlicu maslinovog ulja. Kuha se mnogo krace nego kupovna, pazi da se ne prekuha.

  4. #4
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    ja bas u subotu napravila nase prve rezance :D :D
    svekrva vise ne dosnoi
    baka me ne ferma ni pol posto
    nije mi bilo druge

    i nisu losi
    bas smo ih danas ukuhali u juhu


    stavila sam pol kile brasna na 6 jaja
    i mjesila
    i onda provukla kroz masinu
    cak smo kokica i ja eksperimentirale i napravile polovciu tanjih i polovicu debljih
    da vidimo koji su nam bolji

    samo sto mi se, obzirom na kolicinu tijesta susilo brze nego sto sam ja stigla rezat na masinicu, pa se pod kraj jako, jako mrvilo i jako tesko rezalo
    dakle ili smanjite kolicine ili budite brze

    (meni se ne da rezance svako 8) malo pa zato pol kile brasna i 6 jaja)

  5. #5
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    e da

    ja rezance i svu tjesteninu za juhu uopce ne kuham
    samo je ubacim kad zakipi i zgasim plin
    za par minuta su amantaman

    nemrem smislit raskuhano tijesto, a pogotovo nemrem smislit raskuhane rezance (uniste mi cijelu juhu koju inace obozavam)

  6. #6

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Mukice, podijeli tijesto na par komada pa svaki zamotaj u prozirnu foliju i odmotavaj kako budes stavljala u masinu, tako se nece susiti.

  7. #7
    babyiris's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    1,013

    Default

    Ja to radim apsolutno bez vode, ali s prilično jaja. Točna mjera? Otprilike da ne bude pretvrdo, ni premekano. Kad hoću intenzivniju boju, stavim više žumanjaka nego bjelanjaka.

    Znači samo jaja brašno i sol. Ostaviti bar pola sata da se odmara. Prvo malo valjkom stanjiti, a dalje se može i mašinski...

  8. #8

    Default

    Ja ne mjesim, ali moja mama radi, smo s jajima i brašna da poveže i soli.
    Bez vode.
    Rekli su mi da budu elastičniji ako se smanji broj bjelanaca, npr 5 žutanjaka i 3 bjelanjka, stara je tako probala, ali nama su najbolji kad se rade od cijelih jaja.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Ja sam se krivo izrazila. Ne treba staviti vode ako je brasno dovoljno vlazno, ali ponekad treba staviti samo koju zlicu vode da se tijesto lakse umijesi.

  10. #10
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja domaću tjesteninu radim bez vode ( ako imam puno jaja ), ali trećinu brašna zamjenim sa krupicom.
    Na ovom forumu već je bila slična tema o taranici i rezancima, pa se i tamo mogu vidjeti načini, kako tko radi .

  11. #11

    Default

    Danas probam napraviti malo tjestenine.Zanima me koliko se tjestenina treba susiti(sto ostane) i u sta je najbolje drzati je?

  12. #12
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ne smije biti u zatvorenim kutijama. Dakle ili otvorena kutija ili papirnata vrećica.

  13. #13
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    jel se suši raširena po stolu i koliko dugo?
    kasnije kad je spremna za "skladištenje" koliko dugo traje?

  14. #14
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    Koliko košta mašinica? to je onaj kao valjak?
    I mene brine to skladištenje, s obzirom da sui sirova jaja u pitanju? ako namjesim 2,3 kg, koliko dugo može stajat?

  15. #15
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Kad se jako dobro osuši, može stajati dok ne potrošiš, ali u zračnoj prostoriji bez vlage.

  16. #16
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    MGrubi - da, rasiris po stolu, a kolko dugo ovisi o kolicini vlage u tvpojoj prostoriji te o debljini "plahtica"

    ja rezance drzim zatvorene u kartonskoj kutiji od cipela (ima kutija rupu sa strane za ventilaciju)
    i nis im nije
    doduse, nama ne traju bas predugo

    snoopygirl - masinica imas u pevecu stvarno veliki izbor
    cijene su izmedju 150 i 250 kn

    moja baka pati za nekom plasticnom
    a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra

  17. #17
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    mukica napisa:
    moja baka pati za nekom plasticnom
    a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra
    Ja imam i plastičnu i metalnu mašinicu. Razlika je u tome što kod mene metalna ne može napraviti tako uske razance kao plastična.
    Ja na metalnu pravim široke rezance- za tjesteninu i uske za malo jače juhe. Za pravu domaću mesnu juhu, pravim uske rezance na plastičnu mašinicu ili flekice ( krpice ). Male plastične mašinice prave samo jednu vrstu rezanaca, metalne dvije vrste.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •