Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: domaca tjestenina

  1. #1
    aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    292

    Početno domaca tjestenina

    Zna li tko kako se pravi domaca tjestenina.Uzela sam masinu,ali ne znam kako treba da se pravi.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Na 100g brasna 1 jaje. To se zamijesi sa vodom da bude elasticno tijesto, ostavi se stajati pola sata i razvalja se na zeljenu debljinu (na masini poceti od najdebljeg ka najtanjem). U to mozes dodati spinat, ciklu, masline...

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Zaboravila sam-mozes dodati i zlicu maslinovog ulja. Kuha se mnogo krace nego kupovna, pazi da se ne prekuha.

  4. #4
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    ja bas u subotu napravila nase prve rezance :D :D
    svekrva vise ne dosnoi
    baka me ne ferma ni pol posto
    nije mi bilo druge

    i nisu losi
    bas smo ih danas ukuhali u juhu


    stavila sam pol kile brasna na 6 jaja
    i mjesila
    i onda provukla kroz masinu
    cak smo kokica i ja eksperimentirale i napravile polovciu tanjih i polovicu debljih
    da vidimo koji su nam bolji

    samo sto mi se, obzirom na kolicinu tijesta susilo brze nego sto sam ja stigla rezat na masinicu, pa se pod kraj jako, jako mrvilo i jako tesko rezalo
    dakle ili smanjite kolicine ili budite brze

    (meni se ne da rezance svako 8) malo pa zato pol kile brasna i 6 jaja)

  5. #5
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    e da

    ja rezance i svu tjesteninu za juhu uopce ne kuham
    samo je ubacim kad zakipi i zgasim plin
    za par minuta su amantaman

    nemrem smislit raskuhano tijesto, a pogotovo nemrem smislit raskuhane rezance (uniste mi cijelu juhu koju inace obozavam)

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Mukice, podijeli tijesto na par komada pa svaki zamotaj u prozirnu foliju i odmotavaj kako budes stavljala u masinu, tako se nece susiti.

  7. #7
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    1,013

    Početno

    Ja to radim apsolutno bez vode, ali s prilično jaja. Točna mjera? Otprilike da ne bude pretvrdo, ni premekano. Kad hoću intenzivniju boju, stavim više žumanjaka nego bjelanjaka.

    Znači samo jaja brašno i sol. Ostaviti bar pola sata da se odmara. Prvo malo valjkom stanjiti, a dalje se može i mašinski...

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Ja ne mjesim, ali moja mama radi, smo s jajima i brašna da poveže i soli.
    Bez vode.
    Rekli su mi da budu elastičniji ako se smanji broj bjelanaca, npr 5 žutanjaka i 3 bjelanjka, stara je tako probala, ali nama su najbolji kad se rade od cijelih jaja.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ja sam se krivo izrazila. Ne treba staviti vode ako je brasno dovoljno vlazno, ali ponekad treba staviti samo koju zlicu vode da se tijesto lakse umijesi.

  10. #10
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja domaću tjesteninu radim bez vode ( ako imam puno jaja ), ali trećinu brašna zamjenim sa krupicom.
    Na ovom forumu već je bila slična tema o taranici i rezancima, pa se i tamo mogu vidjeti načini, kako tko radi .

  11. #11
    aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    292

    Početno

    Danas probam napraviti malo tjestenine.Zanima me koliko se tjestenina treba susiti(sto ostane) i u sta je najbolje drzati je?

  12. #12
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ne smije biti u zatvorenim kutijama. Dakle ili otvorena kutija ili papirnata vrećica.

  13. #13
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    jel se suši raširena po stolu i koliko dugo?
    kasnije kad je spremna za "skladištenje" koliko dugo traje?

  14. #14
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Koliko košta mašinica? to je onaj kao valjak?
    I mene brine to skladištenje, s obzirom da sui sirova jaja u pitanju? ako namjesim 2,3 kg, koliko dugo može stajat?

  15. #15
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Kad se jako dobro osuši, može stajati dok ne potrošiš, ali u zračnoj prostoriji bez vlage.

  16. #16
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    MGrubi - da, rasiris po stolu, a kolko dugo ovisi o kolicini vlage u tvpojoj prostoriji te o debljini "plahtica"

    ja rezance drzim zatvorene u kartonskoj kutiji od cipela (ima kutija rupu sa strane za ventilaciju)
    i nis im nije
    doduse, nama ne traju bas predugo

    snoopygirl - masinica imas u pevecu stvarno veliki izbor
    cijene su izmedju 150 i 250 kn

    moja baka pati za nekom plasticnom
    a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    mukica napisa:
    moja baka pati za nekom plasticnom
    a meni je neka metalna sto je imam ko zna od kud i kad skroz dobra
    Ja imam i plastičnu i metalnu mašinicu. Razlika je u tome što kod mene metalna ne može napraviti tako uske razance kao plastična.
    Ja na metalnu pravim široke rezance- za tjesteninu i uske za malo jače juhe. Za pravu domaću mesnu juhu, pravim uske rezance na plastičnu mašinicu ili flekice ( krpice ). Male plastične mašinice prave samo jednu vrstu rezanaca, metalne dvije vrste.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •