imam doma tonu oraha (dobro ne bas tonu ali kolicinu s kojom ne znam sto bih) pa ako ima netko provjereni recept. napomena: vise volim kremasto![]()
imam doma tonu oraha (dobro ne bas tonu ali kolicinu s kojom ne znam sto bih) pa ako ima netko provjereni recept. napomena: vise volim kremasto![]()
Orahovi mjeseci, Matrozen, Jelka šnite, Londoneri (suhi, al ljubitelji oraha ljube i njih...), Crna torta...
U sve ove ide dosta oraha.
Javi ako ne znaš recepte.
Za ljubitelje kremastog - SLAVONSKE ŠTANGICE![]()
Ako pečeš onu veliku tepsiju koja je kao pećnica, poduplaj dozu.
Istuci snijeg od 4 bjelanjka i dodaj : 15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha
pola putra
7 dkg brašna
Izmiješaj i peci.
Pečeno izvadi i po tome prelij 4 žutanjka umućena sa 15 dkg štaub šećera i 1 vanilin šećerom.
Vrati u pećnicu na cca 60 stupnjeva da se preljev isuši.
Izvadi i prekrij sa kremom :
10 dkg mljevenih oraha prokuhanih sa 1 šalicom mlijeka ( one male starinske šalice za kavu ) i 15 dkg šećera, a u ohlađeno umiješaj pola putra.
Na kraju pospi sa cca 15 dkh mljevenih oraha.
MLJAAAAC!
LONDONER PLOŠKE
Ako pečeš veliku tepsiju, poduplaj dozu.
Tijesto: 21 dkg brašna
14 dkg maslaca ( putra )
2 žutanjka
malo mlijeka
Od brašna, maslaca, žutanjka i malo mlijeka umijesi prhko tijesto.
Razvaljaj i stavi u tepsiju pa ispeci.
Pečeno premaži marmeladom, i na to stavi snijeg od 3 bjelanjka u koji si umiješala 15 dkg šećera i 14 dkg mljevenih oraha.
Vrati u pećnicu da se isuši na 100-120 stupnjeva cca 20 minuta.
Ako malo presušiš gornji sloj će pucati prilikom rezanja, ali neće smetati ukusu.
Palačinke s orasima? Nije kremasto, ali je super.
mislim da cu slavonske stangice "sve po 15 dkg"![]()