Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: mora li jesti meso?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno mora li jesti meso?

Prije svega, nisam vegetarijanac, ni ja ni MM, ali izbjegavamo jesti meso koliko god možemo. (a zašto i ne kad ima toliko prefinog voća i povrća). Jedini razlog zašto nisam baš za davanje mesa Roku (a ni meni nije baš drago,samo ponekad svjesno blokiram savjest ) je etičke prirode, a malo manje sa zdravstvene strane.

Ali me zanima, da li su životinjske bjelančevine prijeko potrebne bebama (do godine dana). Čime da mu to nadomjestim ako jesu?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čovjek je svejed, pa su mu potrebni i povrće i voće i meso i mlijeko i prerađevine i žitarice, da ne nabrajam dalje, za izgradnju organizma tokom cijelog života i optimalno funkcioniranje, a pogotovo u tako male bebe.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam doma jednog koji je u 4 godine zivota pojeo mozda sveukupno jedno pile.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mora li jesti meso?

ne mora.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara je počela jesti meso s godinu i pol, mislim čak i kasnije. do onda - ništa.
    a i sad jede skoro samo piletinu, puretinu i ribu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj jazzmama prvotno napisa
    Čovjek je svejed, pa su mu potrebni i povrće i voće i meso i mlijeko i prerađevine i žitarice, da ne nabrajam dalje, za izgradnju organizma tokom cijelog života i optimalno funkcioniranje, a pogotovo u tako male bebe.
    Na što misliš pod prerađevine?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam ti točno odgovoriti jesu li bjelančevine životinjskog porijekla zaista neophodne za zdrav razvoj samo ti mogu prenijeti naše iskustvo.

Moja Leona je svojevoljni vegetarijanac oduvijek, iako smo mi svi doma pravi mesožderi

Oduvijek je bila zdrava je ko dren i ja sam uvjerena da će jesti meso kad/ako osjeti potrebu za njim

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ne mora jesti meso.

Andrija zasad neće meso, i ako se mene pita, ako već neku vrstu hrane mora odbijati, najbolje da odbija meso (nisam vegetarijanac, ali ne mislim da je meso neophodna namirnica, i nastojim ga što manje jesti).

A čime nadomjestiti meso - to me još ne zanima previše, tek nam je dohrana krenula pa sam sasvim zadovoljna što i koliko jede. Mislim da je do godine dana dovoljno da jede jogurt, sir i mahunarke (kad za to dođe vrijeme).

I s godinama sam sve bliže zaključku da ni mlijeko ne spada u neophodne namirnice.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

što se tiče mesa, odnosno željeza u mesu - nadomješta ga jaje, za ostalo ne znam...
    naša pedijatrica forsira meso - radi željeza...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dobro je da jede ribu. Meso mu neće faliti.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    što se tiče mesa, odnosno željeza u mesu - nadomješta ga jaje, za ostalo ne znam...
    naša pedijatrica forsira meso - radi željeza...
    Sve tamno zeleno povrće i mahunarke, sadrže željezo, bome i žitarice, te sjemenke sezama su izrazito bogate željezom. Meso nije uvijet. Jaja su uostalom teško probavljiva.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da, jaje se probavlja 5 sati i maksimalno se djetetu iza godine dana može dati 3 puta na tjedan (opet pedijatrica... )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

potpuno se slažem s vama da ako nešto dijete ne jede da je bolje da je to meso nego nešto drugo (voće povrće i sl.)...i da kak sam mogla zaboraviti na tamnozeleno povrće :? silly me.
    Hvala na podsjetniku.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Najviše željeza sadrže krvavice.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

BLJAK :shock:

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Lako za željezo, njega ima u mnogim namirnicama. Ono zbog čega prvenstveno trebamo meso i općenito namirnice životinjskog porijekla su esencijalne aminokiseline; one su zaslužne za rast tkiva i ne mogu se ničim drugim zamijeniti niti ih naš organizam može sam proizvesti. Dakle, treba jesti namirnice životinjskog porijekla, ali to ne mora nužno biti meso.

Bjelančevine (proteini): Kuću gradi opeka, a naše tijelo izgrađuju bjelančevine.

Izgradnju i obnovu organizma ne mogu vršiti niti ugljikohidrati niti masti, nego samo bjelančevine koje je neophodno svakodnevno unositi prehranom.

U prehrani je važna podjela bjelančevina prema njihovu aminokiselinskom sastavu. U obrocima treba planirati kombinacije - biljnih i životinjskih bjelančevina ili mahunarki i žitarica.
    Esencijalnim aminokiselinama nazivamo aminokiseline koje organizam nije u mogućnosti sintetizirati (sam stvoriti) niti iz jedne tvari, nego ih mora unijeti hranom. Svaki nedostatak esencijalnih aminokiselina znači da se bjelančevine ne mogu u potpunosti izgraditi u količinama potrebnim za izgradnju organizma. Od 21 aminokiseline, osam (za djecu deset) je esencijalno. Ostale organizam može sam proizvesti ako dobiva dovoljno hranjivih tvari, pa ih zovemo neesencijalnima aminokiselinama.

Namirnice životinjskoga podrijetla- mlijeko i mliječni proizvodi, sve vrste mesa, peradi i ribe te jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline pa zato govorimo o potpunim bjelančevinama ili kvalitetnim visokovrijednim bjelančevinama.

Namirnice biljnog podrijetla prema sastavu su nepotpune bjelančevine i ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa ih je potrebno međusobno pravilno kombinirati
    . Najvažniji izvor biljnih bjelančevina su mahunarke (soja, grah, leća, grašak), žitarice (riža, pšenica) i orašasti plodovi: lješnjaci, bademi i orasi, dok je zeleno povrće i voće siromašno bjelančevinama.

Obroke planirajte tako da kombinirate namirnice biljnog i životinjskog podrijetla, npr. mlijeko i žitarice, meso i rižu, jaja i mahunarke, tjesteninu i sir…ili namirnice biljnog podrijetla – žitarice s mahunarkama, npr. rižu i grašak, orašaste plodove i mahunarke, kukuruz i grah, tjesteninu i grah, soju i sjemenke, slanutak i sezam - kako biste postigli optimalan sastav aminokiselina.

Opširnije

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Elinor prvotno napisa
    Lako za željezo, njega ima u mnogim namirnicama. Ono zbog čega prvenstveno trebamo meso i općenito namirnice životinjskog porijekla su esencijalne aminokiseline; one su zaslužne za rast tkiva i ne mogu se ničim drugim zamijeniti niti ih naš organizam može sam proizvesti. Dakle, treba jesti namirnice životinjskog porijekla, ali to ne mora nužno biti meso.

[iBjelančevine (proteini):
    U prehrani je važna podjela bjelančevina prema njihovu aminokiselinskom sastavu. U obrocima treba planirati kombinacije - biljnih i životinjskih bjelančevina ili mahunarki i žitarica.
    [/i]
    Pročitaj svoj kvotani tekst ponovo jer ovo što ti kažeš nije točno. Esencijalne aminokiseline koje tijelo ne proizvodi dobivamo iz kombinacija hrane, mahunarki i žitarica u barem jednom obroku dnevno. Da nije tako ja ne bi rodila zdravo dijete, a bome bi i umrla u proteklih 3 godine...

A nisam stoga... 8)

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ili da ja pročitam? Sad vidjeh kako sam smotana...

Uviejk se popalim kad je ovakva tema u pitanju no sad je stvarno uzalud. Sorry.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Elinor
    Poanta dohrane je da se dijete UPOZNA sa novim okusima, a glavno jelo do 1 god je naravno mlijeko, što i ptice na grani već znaju.
    Prehrana mora biti raznolika i uključivati sve što je Elinor napisala.
    snjež pod prerađevine mislim mlijeko i mliječne prerađevine - ko što više voli!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Malo je off topic..ali eto danas nisam baš imala vremena za kuhanje pa sam Roku kupila gotovu **** kašicu (bio teletina s mrkvom i rižom)..i dok sam ju grijala u vodenoj kupelji poližem žličicu s kojom sam mješala, kad ne da je slano nego je preslano čak i za odrasle. Naravno, tek tad pogledam deklaraciju i ono lijepo piše da sadrži kuhinjsku sol :shock: .
    Pa što se dogodilo s naputcima da se za djecu do godine ne začinja hrana?!
    Na kraju sam ipak morala kuhati jer nije imalo smisla da mu to tako slano dam jesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravi te naputke kod kupovnih kasica. Masu njih sadrzi i neprikladne zacine i neprikladne sastojke.
    Mislim da kod nas ima kupiti npr. kasica sa tjesteninom, povrcem i sunkom, naravno uz dodatak soli...a to sve za bebe od cetvrtog mjeseca pa nadalje. :/ (cini mi se (kršitelj koda)ova) A takvih je jos jako puno.
    U puno vocnih kasica se stavlja secer..

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

snjež, pa što te to čudi? Lijepo imaju i pureći obrok za dob od 4 mjeseca, voćne kašice su sa šećerom, itd.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma mislim, ne čudi me :/ .. dvaput sam mu dala tu kupovnu kašicu s povrćem...i nekoliko mliječno voćnih (kad nismo doma i nemogu stići skuhati) ali nisam znala da je to takooo slano.
    Ovo mi je škola, uvijek se nećkam, na kraju popustim..a onda mi je žao što sam popustila.
    Izbjegavam i sokiće, i kašice baš zbog šećera, iako tvrde da ga nema unutra (hahaha)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Mislim da kod nas ima kupiti npr. kasica sa tjesteninom, povrcem i sunkom, naravno uz dodatak soli...a to sve za bebe od cetvrtog mjeseca pa nadalje. :/ (cini mi se (kršitelj koda)ova) A takvih je jos jako puno.
    Ovo sam vidjela danas u DM-u, preporučaju je od 5. mjeseca .

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Ili da ja pročitam? Sad vidjeh kako sam smotana...

Uviejk se popalim kad je ovakva tema u pitanju no sad je stvarno uzalud. Sorry.
    LeaB, legendo!
    Bitno je da svi znamo što je najbolje, sve su ostalo nijanse. Zato, u doj, u doj! :D :D :D

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

danima kada ne zelite dati meso, ili oni koji ne vole meso, mogu jesti crvenu lecu koja je odlican izvor proteina. crvenu bio lecu ima kupiti u DM-u.
    jednostavan recept:
    saka crvene lece, manja mrkva i manji krompir, sve se skuha i izmiksa stapnim mikserom. ako napravite sa manje vode dobijete kasicu, ako sa vise vode onda supicu.
    mogu jesti djeca od 7 mj.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jazzmama prvotno napisa
    potpis, ali da jedemo previše mesa i to je točno. Nije dobro opet previše. Kod djeteta strogo pazim da joj hranom unosim sve što joj u organizmu treba, a i kod sebe u zadnje vrijeme. Smatram da treba naći balans u prehrani. Ali sa druge strane - pumpaju te životinje sa svim i svačim od antibiotika do steroida, a mi to sve lijepo unosimo u organizam konzumacijom. A ako ćeš tako onda i povrće i voće špricaju pesticidima, i opet to unosimo u organizam konzumacijom. Ma sve ti je relativno, mislim da imaš na ovom forumu topic o vegetarijancima i njihovoj djeci, pa malo prošvljaj.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    [
    Pročitaj svoj kvotani tekst ponovo jer ovo što ti kažeš nije točno. Esencijalne aminokiseline koje tijelo ne proizvodi dobivamo iz kombinacija hrane, mahunarki i žitarica u barem jednom obroku dnevno. Da nije tako ja ne bi rodila zdravo dijete, a bome bi i umrla u proteklih 3 godine...

A nisam stoga... 8)
    Sažem se s tobom.(i ja bih umrla-a eto rodila sam zdravog i veselog klinca.)
    Malo sam čitala o tome gdje u hrani ima neophodnih aminokiselina-i ispada kad bi čovjek svoju hranu svakodnevno obogatio mrkvom,špinatom,celerom ,rajčicom,jabukom,salatom(repa,krastavci ,itd....)dobio bi gotovo sve aminokiseline koje mu trebaju(tu čarobnu brojku 21).
    Jedino Isolenci i Lencin(važni za nadzor timusa,hipofize i slezene,za obnovu hemoglobina....) bi morao potražiti u slijedećim namirnicama-orasi,kestenje,avokado,masline,kokosov orah,suncokretovo sjemenje(osim avokada i kokosa,i kestena sezonski) sve drugo nam je svakodnevno dostupno u bilo kojoj trgovini).
    Čak bi mogao i bez žitarica-znači puno voća i povrća ,po mogućnosti jesti u što izvornijem obliku(ne kuhati ono kaj se ne mora).

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

podižem iz naftalina (volim stare teme ), jer imam nekoliko pitanja vezanih u meso: dakle, je li svejedno koje je to meso, ako ga on hoće? naime, roro ima 9,5 mj., mi mu zasad damo bijelo meso pileta, ja sam veggie, mm jede pretty much samo jadne koke i gice, pa se pitam je li možda meso od neke druge sirote životinje ima nešto što piletina nema, a kao mu treba...? po tablici sada recimo može teletinu, ali mi je jednostavno ne kupujemo, pa sad ima li neki razlog da njemu damo, osim da proba drugi okus?
    ispričavam se ako je pitanje glupo ali ja se u to meso uopće ne razumijem. jel mu mogu dati da glaba batak? znate ono kako bake to vole forsirati "daj mu batak!"
    i što je to "na lešo"? kako je to napravljeno?
    hvala!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

"na lešo" znači - kuhano.
    a sa gickom pričekaj, prije njega piletina, zeko, janjetina, teletina...
    šta znači "mi to ne kupujemo"
    pa kupi!
    tražiš od mesara mali komadić za bebu i onda doma to još rasporediš na nekoliko porcija i zamrzneš.
    pa kad ti zatreba - skuhaš.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala apricot! drago mi je da sam te nasmijala
    ma nema problema, kupit ću ja (tj. mm, ja ne zalazim u mesnice), ali i dalje se pitam, ima li u teletini npr. nečega, čega piletina nema, pa da mu baš kao treba (to sve kao, jer ja u stvari mislim da meso i nije nužno potrebno, ali correct me if I'm wrong, zato pitam). jel biste rekli da je npr. zečetina "zdravija" od npr. junetine i zašto? ima li kod mesa takvih "caka"?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Ne znam ti točno odgovoriti jesu li bjelančevine životinjskog porijekla zaista neophodne za zdrav razvoj samo ti mogu prenijeti naše iskustvo.

Moja Leona je svojevoljni vegetarijanac oduvijek, iako smo mi svi doma pravi mesožderi

Oduvijek je bila zdrava je ko dren i ja sam uvjerena da će jesti meso kad/ako osjeti potrebu za njim
    potpisujem, samo umjesto Leona, moja je Tara svojevoljni vegetarijanac
    jedemo zitarice, povrce, voce, sireve, jogurte... i super je.
    kaze da joj meso smrdi, pa je ja niti ne tjeram da to jede

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi oduvijek jedemo zdravo. I u svoje mame sam jela zdravo. Nisam freak što se tiče prehrane, ali mogu reći da zaista jedem jako zdravo.

Meso mislim uvesti u dohranu uskoro. Naravno umjereno kao i sve ostalo, jer mišljenja sam, koliko god nešto bilo zdravo ili ne, ne treba pretjerivati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •