Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Bol u dojci nakon podoja

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Bol u dojci nakon podoja

Imam bebu od 6 tjedana koju dojim. U zadnjih dva tjedna počela mi se javljati bol u lijevoj dojci nakon podoja. Bol je oštra, kao da mi netko nožem kopa po bradavici i ispod nje i traje nekih sat vremena, a onda se smiri. Sa desnom nemam problema, ne boli me ni za vrijeme niti nakon podoja. Čini mi se da beba pravilno uhvati dojku, iako me zadnjih par dana zna boljeti i za vrijeme podoja. Onako me više pecka, ali nije toliko intenzivno. NAkon što beba prestane cicati to počinje boljeti.

U čemu bi mogao biti problem? Pokušala sam mijenjati položaje, ali bol se svejedno javlja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U kavom ti je stanju bradavica nakon podoja? Onako normalna, orugla i roskazta ili bijela i spljostena?

Postoji li kakva sansa da se radi o soru? Kakva su bebina usta? Kako doji - mirno (k'o i ranije) ili primi-pusti-place?

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa bude malo spljoštena, ali ne jako, a boja je svijetlo roza. Nije skroz bijela. Ali ako ju stisnem onda me zaboli, zapecka, dok me desna ne boli ako ju stisnem.

Kod bebe nisam primijetila ništa neobično. Primi cicu i vuče bez problema.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mozda se radi o sooru. Bilo bi dobro da odete na pregled kako biste ukoliko je soor sto prje zapoceli sa terapijom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dojili ste četiri tjedna bez problem - super, uhodali ste se! Već samim tim bit će vam lakše riješiti u teškoću.

Jeste li promijenili položaj dojenja u ova dva tjedna? Provjeri kako beba drži bradavicu. Možda će ti pomoći ove smjernice: veći dio areole u bebinim ustima, naročito onaj dio bliže bradici, usnice izvrnute prema van, donja čeljust kao da je "zagrizla" iza korijena bradavice, jezik viri iznad donje usne i obuhvaća bradavicu u obliku slova U. Beba treba cijelim tijelom biti okrenuta prema tebi, tako da nema potrebu zakretati glavicu u stranu da bi dohvatila cicu.

Primjećuješ li na možda na lijevoj bradavici malu bijelu točkicu, naročito nakon podoja?

Ova bol mogla bi značiti soor. Provjeri ima li beba bijelih naslaga u ustima. Možda samo točkicu na nepcu. Ako nisi sigurna je li to od mlijeka, probaj obrisati gazom. Ako ide, od mlijeka je; ako treba strugati, to su gljivice. Obrati pozornost na zvuk sličan coktanju kad beba počne podoj, možda zbog soora ima teškoća sa stvaranjem tlaka potrebnog za dojenje.

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nismo mijenjali položaj i čini mi se da nema promjena u načinu kako beba drži bradavicu.

Sad sam uspoređivala bradavice - vrh desne je sav iste boje, dok na vrhu lijeve (bolne) imam neke točkice, malo svjetlije od ostatka bradavice.

Gledala sam bebin jezik, ima malo bijelog, ali tako je bilo od prvog dana. Onako, kao što je i moj jezik malo bjelkast, nije nikada skroz ružičast. Nisam probala strugati, sad spava pa ću kad uhvatim priliku. Coktanje nisam primijetila.

A kod kojeg doktora trebam ići na pregled? Pedijatra?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, kod pedijatra. Ako je soor, onda se liječi istovremeno i kod tebe i kod djeteta.

Pedijatar će ti prepisati gel ili kapi za bebu i kremu za tebe. Možda i neki drugi oblik lijeka. U svakom slučaju, lijekovi se nanose nakon podoja. Unutrašnjost bebinih usta namažeš gelom ili gazom na koju si nakapala kapi, ovisno o obliku lijeka, i nastojiš ne dojiti bar 15-tak minuta da lijek djeluje. Tako isto i na svoje bradavice, nakon podoja ih operi od ostataka sline i mlijeka i namaži lijek. Ako koristiš jastučiće, mijenjaj ih čim se smoče, jer su toplina, vlaga i hranjive tvari iz mlijeka idealno okruženje za gljivice. Ovisno o lijeku, pročitaj u uputama trebaš li oprati bradavice prije sljedećeg podoja. Nemoj mazati bradavice svojim mlijekom (iako se to inače preporučuje) jer u slučaju soora ono sadrži gljivice pa ti nije od pomoći.

Koliko ima tih točkica na lijevoj bradavici? Možeš li ih ostrugati ili su to dijelovi kože druge boje?

Javi svakako što je pedijatar rekao.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zanima me, ako na lijeku piše da se nanosi 4 puta na dan, onda znači da nakon nekih podoja ne treba mazati? Ili ipak namazati dojku bez obzira na broj?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mene muči slična bol (isto samo u L dojci ) al me totalno zbunjuje. Prvi put sam je osjetila jednom prije nego me skrpao zastoj a zadnjih par dana mi se događa da je osjetim nakon prvog jutarnjeg podoja (N spava od 21h do 5-6h pa dojke budu prilično pune) i to ne svako jutro već svakih par dana a ostalo vrijeme sve ok bude. Od boli ne mogu zaspati, baš izluđuje i kad se dojke napune ona prestane i taj dan se više ne pojavljuje :? Bradavica bude ružičasta ali se na mahove zabijeli i bude tvrda pa opet ružičasta kao da nestane dotok krvi u njoj. Evo danas je N duže spavala preko dana i nakon večerašnjeg podoja osjetim tu bol malo ali ne tako intenzivno kao ujutro.
    I da, skužila sam da kad ujutro nakon drugog podoja na istoj dojci bolje isprazni je ta bol je manja pa nekad skoro da je i nema.
    Soor? Nema naslaga u ustima, crvene guze, coktanja, stolica ok, bradavice nisu ljuskaste, mirno doji i jaako dugo doji...
    Da nisu ti neki suženi kanalići? Kako si pomoći?
    Totalna sam zbunjola :?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mene muči slična bol (isto samo u L dojci ) al me totalno zbunjuje. Prvi put sam je osjetila jednom prije nego me skrpao zastoj a zadnjih par dana mi se događa da je osjetim nakon prvog jutarnjeg podoja (N spava od 21h do 5-6h pa dojke budu prilično pune) i to ne svako jutro već svakih par dana a ostalo vrijeme sve ok bude. Od boli ne mogu zaspati, baš izluđuje i kad se dojke napune ona prestane i taj dan se više ne pojavljuje :? Bradavica bude ružičasta ali se na mahove zabijeli i bude tvrda pa opet ružičasta kao da nestane dotok krvi u njoj. Evo danas je N duže spavala preko dana i nakon večerašnjeg podoja osjetim tu bol malo ali ne tako intenzivno kao ujutro.
    I da, skužila sam da kad ujutro nakon drugog podoja na istoj dojci bolje isprazni je ta bol je manja pa nekad skoro da je i nema.
    Soor? Nema naslaga u ustima, crvene guze, coktanja, stolica ok, bradavice nisu ljuskaste, mirno doji i jaako dugo doji...
    Da nisu ti neki suženi kanalići? Kako si pomoći?
    Totalna sam zbunjola :?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj prije podoja malo rukom izdojiti
    moguće ako se dojka prepuni da beba možda malo nepravilnije uhvati jer joj je teže
    i onda te u biti zaboli
    znači probaj izdojiti par kapi, onda daj da doji jedno minutu-dvije, onda izvadi dojku iz usta, malo izmasiraj (ono 10-ak sekundi), pa ponovo daj da doji. možda prestane.

ili ako je bila kakva upalica
    pa je mlječni kanalić malo upaljen, pa onda kad mlijeko prolazi kroz njega onda peče ili boli.
    ovo bi trebalo proći za nekoliko dana samo od sebe.
    drži na oprezu.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Prije podoja uvijek malo izdojim i masiram jer mi je slab let down (u biti ga uopće ne osjećam tijekom podoja, samo čujem da brže guta :/ ) pa moram sama pokrenuti mlijeko. Ne boli me tijekom podoja ništa već kad je gotovo :/ .Čini mi se kao da osjetim kako mlijeko prolazi kroz svaki kanalić i na sve strane, nije bol samo na jednom području.
    Zadnja upalica bila ima dva tjedna i dojka je baš nekako sklona tome pa mi je non-stop "na oku", osjetljiva na sve (i grudnjak joj smeta). Nekad se možda i previše opterećujem tim praćenjem cike pa se trzam na svaku.

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Bila sam jučer kod pedijatrice. Kaže da nije soor nego da su mi bradavice iziritirane. Na lijevoj je vidjela neku crticu, kao malu ragadicu i kaže da bi moglo biti od toga. Pipkala mi je cice, veli da nema nikakvih kvržice (prvo je pomislila da bi mogla biti upala ili zastoj) i da joj se sve čini u redu, a ako će me i dalje boljeti da odem na pregled kod ginekologa.

Inače, sad me ne boli, barem ne onako iznutra, ali su mi bradavice i dalje jako osjetljive. Po doma hodam golih cicki , ako stavim nešto na njih nije mi baš ugodan osjećaj.

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj erina prvotno napisa
    I meni se činilo da ima veze sa pražnjenjem. Nekad kad me jako boljelo sam ga znala staviti ponovo na cicu da još malo povuče i nakon toga mi je bilo bolje.

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I mene je znalo boljeti tako da ne mogu zaspati. I isto mi se najčešće javljalo po noći kad je cica puna pa ju je možda lošije uhvatio. I isto mi podoj dugo traje. Možda je stvarno samo iritacija bradavice? :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ako je položaj dobar, bradavica se ne može iritirati. Pratite dobro znakove dobrog položaja bebe na dojci kod svakog podoja. Možda kod noćnog podoja vaše bebe uhvate bradavicu na nakrivljeni način ili se opuste u snu pa cica pobjegne, nešto takvo...
    Dijete treba zahvatiti dojku tako da mu je bradavica duboko u grlu. Tako se ona neće trljati o njegovo tvrdo nepce (time, uostalom, neće ni izvući mlijeko) nego dođe do mekog nepca tamo dalje.
    Ako primijetite da dijete drži bradavicu u neispravnom položaju, pa makar samo u snu ili za utjehu, izvadite mu je iz usta. Ne dopustite vam oštećuje bradavicu. Dijete će možda nastaviti spavati (ili završiti podoj ako je budno) ni ne osjetivši promjenu. Ako se, pak, pobuni, bit će spremno na ispravno postavljanje bradavice i normalno aktivno sisanje.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja moram priznati da mi od prvog dana imamo problema s pravilnim prihvaćanjem bradavice (čak mi je u rodilištu glavna sestra rekla da je problematična kombinacija moje bradavice i Noline bradice i da koristim šeširiće al ja sam to poboljšala promjenom položaja dojenja). Ona kad vidi ciku odma počne palacati jezikom i teško joj je pravilno staviti bradavicu. Ja pokušavam što više vaditi je i pravilno opet davati al ona je već skužila da kad osjeti moj prst u kutu usta što to znači pa stisne i desni i usnice i meni je nemoguće uvući prst da oslobodim vakum a da je pri tome ne ozlijedim :/ Sad je još u fazi kad joj je cika i najdraža igračka pa ih navlači, rasteže i žvače. Ispusti je i prije nego ja uspijem reagirati da je maknem od nje ona je usrče nazad ka špagete a ja brojim zvijezde.
    Zar iziritirane bradavice mogu uzrokovati tu bol u ciki? :?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj nive prvotno napisa
    Po doma hodam golih cicki .
    Tako i ja isto, pa kad prođem kraj MM i malene dobijem komentar: vidi je... izaziva i mene i tebe

nive avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja sam u početku koristila šeširiće jer su mi bradavice male i nisam uspijevala da ih bebač pravilno uhvati. Ali onda su se one nakon nekih tjedan dana nekako izvukle, povećale, tako da sad dojimo bez šeširića.

E, sad kad razmišljam, u zadnjih tjedan, 10 dana je počeo po noći dosta dugo spavati i cice se baš napune. Ta bol mi se prvi put javila po noći, može biti da je cica bila prepuna, a ja po noći baš nisam pri punoj svijesti pa valjda nisam baš ni previše obraćala pažnju kako je uhvatio bradavicu. Ma ko će ga znati. Sad ću bolje paziti, pa ćemo vidjeti da li će se situacija popraviti.

A ovo navlačenje bradavice ko špagete, kod mojeg se još čuje i "slurp" [/quote]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •