Cure, nema razloga panici ...

Ako je stvar do imunologije - teško da nam u HR netko može baš super pomoći jer kod nas doktori to ne prakticiraju - što zbog financijskih razloga, što zbog zdravstvenih ( jer kako kaže dr. Duić IVIg ipak nije C vitamin i imunoterapija ponekad nosi ozbiljne posljedice ). Iz tog razloga u potpunosti razumijem dr. Baumana kad je našoj alec preporučio matičnu mliječ ( to je prirodni proizvod kojeg je najbolje uzimati u prahu jer je onda 100 % - tna i ima najbolji učinak te na prirodan način regulira NK stanice ). Ja bi još alec preporučila da nakon terapije matičnom mliječju prekontrolira stanje NK za svaki slučaj prije postupka, kako bi vidjela da li je s tim uspjela sniziti njihov postotak, ako su i dalje visoke, onda bi joj preporučila da ipak malo pričeka sa postupkom i da se sa dr. B. dalje dogovori o novoj vrsti terapiji, npr. kortikosteroidi tj. Dexamethason ( nije bezazlen, ali uspješno supresira vlastiti imuno-sustav i NK stanice). Ako ni tu ne bude učinka ide se na IVIg ( imunoglobulinG koji je jako skup i prima se intravenozno u bolnici ). Znači korak po korak do cilja, jer ništa ne ide preko noći - prvo treba isprobati jednostavnije terapije, pa onda kompliciranije, ako ove prve nisu imale efekta. To je ono što bi ja preporučila vezano uz povišen postotak NK u perifernoj krvi, a sve ostalo molim vas da se konzultirate sa svojim liječnikom.

Žalosno je što u HR nitko ne radi biopsiju maternice na NK stanice, to moram ponoviti, pa možda netko tko bude ovo od doktora čitao, potegne i to pitanje na svojim klinikama ( zašto i iz kojeg razloga se to ne radi, koji aparat je za to potreban, ako treba mogli bi organizirat neku akciju i skupit lovu za taj aparatić itd .. itd ... ) ... eto, malo sam dosadna s tim, ali nažalost šteta da ako imamo stručnjake ( a tvrdimo da imamo, da nemamo i aparata na kojima bi ti stručnjaci mogli raditi ), te je još isto tako žalosno da ako netko radi svoj posao, da ga ne može u potpunosti obaviti kako valja, nego mora preskakati određene stavke koje se u svijetu rade, a kod nas je to još uvijek znanstvena-fantastika ... :/

Također, spomenut ću još tu tim sa Rebra i HLA tipizaciju tkiva.
Svaka im čast, rade na starim zastarjelim aparatima, naprave vam Cross-Match koji se više nigdje ne koristi jer je rađen starom metodom, pa tako imate nalaz, ali vam niš ne vrijedi. Ja im se divim, ja ne bi mogla radit na starom aparatu. Da sam tamo neka laborantica i da to trebam raditi preokrenula bi cijeli HZZO naopačke da dobijemo aparat kakav zaslužujemo. Mislim ovako, izdati nalaz koji ne vrijedi, nemam riječi ... I sad tu istu pretragu moram ponovit vani u Njemačkoj, jer nije dobro napravljena. Mislim, ne želim omalovažavati naše stručnjake i njihov rad. Ali neka oprosti draga mag. Humar, ne živimo više u prošlom stoljeću, vrijeme, znanost i medicina napreduju, aparati se mijenjaju, treba se držati u korak sa vremenom i ostalim svijetom, a ne prelijevati vodu iz šupljeg u prazno. Ako su aparati zastarjeli, treba reći i dignuti glas da svi čuju, oni koji tamo rade, ne moram ja kao pacijentica dolazit do tog zaključka, trebaju oni sami nešto poduzeti, mislim da je vrijeme za promjene.
Također, još nešto vezano uz HLA tipizaciju i na osnovu mog slučaja ( nažalost, ali najviše grešaka u radu primjetite na sebi samima ). Moj nalaz je došao bez urađenih glavnih lokusa - mislim ono, DR i DQ, najvažniji lokusi po kojima bih dalje znala da li mogu od MM-a primiti LIT terapiju ili mi treba donor. I sad, bez obrazloženja, nitko mi nije rekao "oprostite, nije bilo reagensa, pa dođite ponovo, javit ćemo vam kad bude da vam to do kraja i kako treba napravimo". NE !! Nikome ništa !!! I onda kao budala visim ponovo na Rebru u traženju mag. Humar i obrazloženja kako i zašto ?! Naravno, rekli su me nazvati ... i nisu me nikada nazvali ... Ne želim ih više moliti, napravit ću kompletnu pretragu vani i uredno platiti, ali žalosno je to da uz naše razvikane stručnjake i bolnice, ipak moramo u inozemstvo.

I za kraj, da ne budu samo pokude, već i pohvale ...
Iskrena pohvala za rad dr. Sanje Vujisić i dr. Baumana sa SD, te dr. Snježane Lepej-Židovec sa klinike "Fran Mihaljević", te dr. Duića iz "Merkura" - to su jedini ljudi s kojima sam kontaktirala i koji su me razumjeli o čemu ja pričam i da nisam izgledala kao hipohondar. Jedini koje sam pronašla u HR da se razumiju u reproduktivnu imunologiju, žao mi je samo što nemamo više takvih stručnjaka.

I na kraju, pohvala i našem dragom dr. Lučingeru i ekipi sa VV koji u zadnjih par mjeseci imaju ogromni uspjeh i puno, puno trudnica. Svaka čast doktore, vidi se da detaljno radite svoj posao i samo tako nastavite - vaša nagrade bit će osmijeh na dječjim licima !!!

Eto, curke ... ja se raspisala ...
obećavam neću više tako opširno, ali još puno, puno toga trebamo promijeniti kako bi sve super funkcioniralo ...