Results 1 to 7 of 7

Thread: K A R I O G R A M - H I T N O

Default K A R I O G R A M - H I T N O

Zna li netko sto treba pisati i gdje na uputnici za kariogram,da se ne pretraga ne placa?
    Inace pretraga kosta 970,00 kn.
    Znam da ako imas dopunsko ne placas,a sto je sa onima koji ga nemaju?
    MM treba ici na pretragu,ima li kakve sanse da bude osloboden od placanja?

ina33's Avatar

Ne znam da li to dopunsko pokriva. Trebaš imati gore na uputnici šifru oslobođenja od plaćanja N97 ilil N98 (svjedno je) - tj. mora biti vjerojatno dolje u uputnici di piše dijagnoza i šifra i gore gdje je oslobođenje ista šifra - meni je bila N97.

ina33's Avatar

Dakle, šanse su velike, samo ti lijepo instruiraj muža da to pita. Evo linka na cijelu raspravu i na izvadak iz zakona, bitan ti je članak 15, tako instruiraj muža, evo ti da na brzakenzi, da možeš mužu printnut, ali sad vidim da je taj ključni dio formuliran "preventivnu i kurativnu zaštitu ŽENA u vezi s planiranjem obitelji...", dakle ako cijepe dlake, možda se toga uhvate, pa nek se MM samo pozove na to da je razgovarao s kolegama ili pročitao na rodama. Ovisi kakva mu je dr. opće prakse, ali po mom iskustvu muškarci imaju manje problema pogotovo kod dr.-ova opće prakse za dobit te uputnice, od žena koje se uhvate u šprehu sa socijalnim ginićima:

NARODNE NOVINE 85/2006 – Izvaci iz Zakona objavljenog na službenoj stranici Narodnih novina www.nn.hr:

"Članak 15.
    Pravo na zdravstvenu zaštitu iz članka 14. ovoga Zakona osigurava se pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Zavoda.
    Osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja utvrđenog planom i programom mjera zdravstvene zaštite iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga:
    1. u cijelosti za:
    – preventivnu zdravstvenu zaštitu djece, učenika i studenata na redovitom obrazovanju te odraslih osoba, osim preventivnih pregleda koje na temelju zakona i drugih propisa osiguravaju poslodavci ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave,
    – kurativnu zdravstvenu zaštitu i medicinsku rehabilitaciju djece, učenika i studenata na redovitom obrazovanju,
    – ortopedska i druga pomagala djeci do 18. godine života, sukladno općem aktu Zavoda,
    – preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu odraslih osoba na razini primarne zdravstvene zaštite, a koja nije točkom 2. do 5. ovoga stavka drukčije uređena,
    – preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu žena u svezi s planiranjem obitelji, praćenjem trudnoće i poroda te drugim zdravstvenim potrebama žena i ranim otkrivanjem raka,
    – preventivnu i kurativnu stomatološku zdravstvenu zaštitu djece do 18. godine života i trudnica,
    – preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu u svezi s HIV infekcijama i ostalim zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja,
    – obvezno cijepljenje, imunoprofilaksu i kemoprofilaksu,
    – laboratorijsku, radiološku i drugu dijagnostiku na razini primarne zdravstvene zaštite,
    – medicinski neophodnu bolničku zdravstvenu zaštitu, osim troškova smještaja i prehrane iz točke 3. i 4. ovoga stavka,
    – troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za liječenje kroničnih psihijatrijskih bolesnika,
    – kemoterapiju i radioterapiju, uključujući troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti,
    – zdravstvenu zaštitu u svezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskoga tijela u svrhu liječenja, uključujući troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti,
    – hitnu medicinsku pomoć, uključujući troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti tijekom intenzivne skrbi,
    – hitnu stomatološku pomoć,
    – hitni medicinski prijevoz,
    – kućne posjete za akutna stanja,
    – kućno liječenje,
    – patronažnu zdravstvenu skrb,
    – sanitetski prijevoz za posebne kategorije bolesnika sukladno općem aktu koji donosi ministar nadležan za zdravstvo,
    – lijekove s osnovne liste lijekova Zavoda,
    – zdravstvenu njegu u kući bolesnika.
    2. 85% cijene za:
    – specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključivo i dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, osim fizikalne medicine i rehabilitacije,
    – specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite,
    – ortopedska i druga pomagala određena općim aktom Zavoda,
    – liječenje u inozemstvu sukladno općem aktu Zavoda,
    – fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u kući bolesnika,
    – specijalističko-konzilijarnu stomatološku zdravstvenu zaštitu odraslih osoba u parodontologiji,
    – specijalističko-konzilijarnu stomatološku zdravstvenu zaštitu odraslih osoba u oralnoj kirurgiji.
    3. 75% cijene za:
    – troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za liječenje kroničnih bolesti,
    – stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici za osobe iznad 65 godina starosti.
    4. 70% cijene za:
    – specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji;
    – troškove smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za liječenje akutnih bolesti.
    5. 50% cijene za:
    – stomatološku zdravstvenu zaštitu u mobilnoj i fiksnoj protetici odraslih osoba.
    Osiguranim osobama Zavoda – dobrovoljnim davateljima krvi s preko 25 davanja (muškarci), odnosno s preko 15 davanja (žene) te osiguranim osobama Zavoda – darivateljima dijela tijela u svrhu liječenja osigurane osobe Zavoda, za slučajeve iz točke 2. do 5. ovoga članka Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u postotku za 5% većem od postotaka utvrđenih u stavku 2. ovoga članka.
    Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite iz stavka 2. točke 2. do 5. ovoga članka u postocima do pune cijene zdravstvene zaštite neposredno ili putem dopunskoga zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod i osiguravatelji sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju."

LeeLoo's Avatar

Default Re: K A R I O G R A M - H I T N O

Quote Originally Posted by gara
    Zna li netko sto treba pisati i gdje na uputnici za kariogram,da se ne pretraga ne placa?
    Inace pretraga kosta 970,00 kn.
    Znam da ako imas dopunsko ne placas,a sto je sa onima koji ga nemaju?
    MM treba ici na pretragu,ima li kakve sanse da bude osloboden od placanja?
    ..a ufff..ja to radila dvaput ali daaaaavno..prvi put negdje 1993 a drugi put 2003 i nijednom nisam ništa platila..ali ne sjećam se zašto i kako...prouči malo zakone ili pitaj svoju doktoricu....-meni su to radili na Med. fakultetu -neznam ima li to kakve veze..ali čini mi se da se sjećam da su papiri ipak morali ići na komisiju koja je trebala odobriti besplatnu pretragu...

Mi radili prošli mjesec. Oboje smo došli s uputnicama na kojima je pisalo šifra oslobođenja 97 (kako su nam rekli u laboratoriju). Muževa doktorica rekla je da nije znala da ona to smije napisati, mislila je da je to samo za ginekologe, ali prošlo je.
    (Zapravo, koliko je HZZO brz, još nam stigne doći pismo u kojem traže 2 x 900 kn! )

Ja radila pretragu, pisalo na uputnici šifra bolesti N97, a šifra oslobođenja od participacije 97, i meni i MM - nikakvih problema nije bilo, nitko me ništa nije pitao

yasmin's Avatar

kad smo mi prije 3 godine radili kariogram na Sv. Duhu u Zg. ja sam bila trudna i zato oslobođena a MM-u je doktorica savjetovala da uplati dopunsko što je i napravio, nismo znali da postoji ikakva mogućnost za oslobođenjem od plaćanja