Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Čokoladna "mus" torta

VAGAx2

Početno Čokoladna "mus" torta

Jednostavna, odlična, ukusna torta

Tijesto:
    10 jaja
    310 gr tamne čokolade (po receptu s min,70% kakaa, ja koristila Dorina čok za kuhanje)

200 gr tamne čokolade za glazuru.

Umutiti posebno bjelanca, posebno žutanjka (po želji se u žutanjke može dodati malo šećera - ja jesam )

Na pari otopiti čokoladu i u otopljenu čokoladu polako dodati umućene žutanjke. Lagamu pomiješati i dodavati laganu snijeg od bjelanjaka - polako miješati dok ne dobijete jednoličnu masu.

Zagrijati pećnicu na 250C. Uliti smjesu u oblik za tortu na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Peći točno 7 min (NE DUŽE!!!)
    Izvaditi, pola sata hladiti vani i onda staviti u frižider na nekoliko sati (ja radila navečer i tort alijepo prenočila u frižideru).

Čokoladni preljev od ostatka čokolade možete napraviti sutradan i ukrasiti šlagom (ja stavila na još topli čokoladni preljev, svježe jagode i na to šlag).

MM i ostatak gostiju se oduševili i tražili repete za sljedeći tjedan.

Nadam se da će se i ostalim čokoljupcima svidjeti

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mmmmmm, ovo zvuči bezooobrazno dobroooo !

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

u tijesto ne ide brasno?

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tinkie winkie,

ne! i meni je na prvu zvucalo cudno...ja nisam jos radila ovu tortu dugo se vec spremam...ja recept imam u knjizi za prehranu po montiju ))

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Je li to onaj recept iz Gloria-in (Jutarnji subotom)? Tamo sam snimila nešto slično i spremam se probat.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja se spremam probati napraviti tu tortu već neko vrijeme, mozda sad za Uskrs to odradim. Zanima me koji je promjer kalupa koji si koristila i koliko je u tome torta debela?
    I da, ne mogu se oteti dojmu da bi to išlo fenomenalno sa sladoledom od vanilije (danski izum )

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne znam to za jutarnji, ali cvijetak pogledam veceras doma mislim da u knjizi pise koji promjer kalupa se preporuca pa ti javim.....sad ste i mene ponukale da tu tortu napravim za uskrs. mmmm sa sladoledom i to cemo probati

VAGAx2

Početno

Torta je tako doba, sočna a jednostavna.....

Ne ide brašno, samo jaja i čoksa.
    Samo se malo zapeče, tek da dobije koricu (ne više od 6-7 min) a unutra je...hm kako da objasnim.... kao da jedete mus od čokolade - ma fenomenalno. Mi smo jeli sa šlagom i jagodama, mada i ova verzija sa sladoledom zvuči
    Pekla sam je u manjem obliku za torte (ne mogu se sjetiti omjera).

Nemoguće da torta ne uspije... probajte....

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Koji je promjer kalupa za tortu? Onaj od 24? Koliko otprilike bude tijesto "visoko" kad se ispeče? Hvala

VAGAx2

Početno

Pekla sam ju u manjem kalupu za torte (mislim onaj od 24) i srednje je velika - dok se peče jako naraste (ipak ima 10 jaja) i dok se hladi padne, ali ne puno.

Vidim, da ste sumnjičave, ali ako volite "mus šokola" nećete pogriješiti - a gotova za tren.
    Bitno je samo da ju ne prepečete - ne više od 7min!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pravila ja, odlična je. To je Montignacova čokoladna - dekadentna torta, samo bez šlaga i kao takva nije čak puno ni kalorična, dakle cure - navalite! :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=38366
    Imamo i ovdje Montijevu tortu, ali se peče točno 8 min.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Još imam pitanja: može li se peći bez frke u teflon kalupu koji se ne može otkopčati i ako da, treba li u njega staviti papir za pečenje (ono kao na teflon se ne može zalijepiti)? Eto, molim stručne procjene glede problema ili, još bolje, iskustva

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam je pekla u teflon kalupu bez ičega i nije mi se zalijepila. Iako je bila na rubu da bi...
    Cure, torta je... uh... ne znam. Jučer je bio post; jesam, postila sam... nisam jela ništa osim te torte. Pojela sam sama cijelu tortu i danas cijeli dan čekam da padnem u nesvjest od 10 (!!!) jaja i cijele čokolade za kuhanje...

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pravila jucer! Ooodlična a tako jednostavna!
    Preporucam.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ak poduplam smjesu za kalup 28 (ili povecam za trecinu) koliko dugo pecem help

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja ne bi vise od 10 min

Početno

napravila sam ju prekjucer i presavrsena je!!!!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

radila sam je prošli petak - svima je bila odlična!!!
    Radila sam u kalupu 26 cm, prvi dan je bila super visine, a u nedjelju se malo "spustila". Inače na ohlađeno "tijesto" sam drugo jutro nakon pečenja stavila glazuru od 20 dag čokse za kuhanje razmućene u kipućem slatkom vrhnju (250 ml) i malo ruma i preko toga stavila narezane jagode pošećerene štaub šećerom. Ta glazura je ispala više kao neka krema nego klasična glazura! Opet sam to ohladila i sve premazala šlagom. Super, sočno, ma prefino!!!!

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam takodjer radila tu tortu i ne mogu reci da nije bila fina ali meni se ne svidja to sto je iznutra mekana, kao da nije pecena, okolo se napravi fina pjenasta korica a iznutra mi je ostala skoro tekuca :/ . tesko mi se rezala zbog toga a i estetski me to nije zadovoljavalo
    razmisljam da prepolovim smjesu i pecem tako, mozda ce cijela biti kompaktnija

zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i ja je napravila

2 pitanjca:
    je li se mora stavit papir za pečenje, jer kako smo jeli tortu, a papir postaja sve vidljiviji, papir ružno izgleda, nekako gnjecav, mokar i kakast

i je li vi uspijete izrezat pošten komad torte, meni se sve umelja, prvo mi je teško izrezat gornji dio radi glazure, a onda mi se donji raspadne

inače je super, svako uzeo kašiku u ruke i po njoj dok nije nestalo

sad sam se sjetila i trećeg pitanja
    ja sam napravila glazuru od 100 g čokolade i bila je dosta debela, kako bi se tek rezala da napravim od 200 g??? to bi bilo 1 cm debelo

i za kraj ima jedna mana
    nas 5 ju je pojelo za 10 min, jednostavno se topi u ustima i stalno imaš želju za još jednom kašikom, i još jednom, i još.....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajde da i ja pokušam odgovoriti na nečija pitanja koja se tiču kuhanja

1. ja nisam stavila papir, samo sam premazala tanko s još tvrdim putrom - sve je bilo super, nije se ljepila
    2. pekla sam 9 minuta na 250 (vruć zrak) i "tijesto" nije bilo mljackavo/tekuće - slijedeći put ću probati s 8 minuta
    3. glazura - sve ovisi kakvu radite - gore sam krivo napisala - u 2,5 dcl vrućeg vrhnja za šlag sam otopila nekih 10-12 dag čokse i malo ruma i bilo je super - više kao neka krema nego kao glazura

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam radila tocno po receptu i ispala je savrsena! Prava "mus" poslastica!

zrinka19 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma ispala je i meni više nego super :D

samo mi je nemoguća za izrezat fetu

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zinka moraš nož zaroniti u jako toplu vodu

Ja sam je radila dva puta...nije mi dobra. Ne volim gorku čokoladu(radila sam sa onom od 70%kakaa) niti mi tako ova torta ne paše.....ali je zato moja sveki obožava...njoj sam je radila oba dva puta .

Sljedeći put je radim sa milka čokoladom...pretpostavljam da će mi onda pasati

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zrinka19, papir za pečenje se od biskvita odlijepi kad se biskvit malo prohladi. Dakle - ispečeš, istreseš iz kalupa tako da preokreneš biskvit (papir ti ostaje s gornje strane), a onda nakon par minuta papir makneš.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •