Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Rodilišta izvan Hrvatske

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    bluebird

Početno Rodilišta izvan Hrvatske

Mene baš zanima kako je to roditi negdje vani. Sigurno ko' u raju ! Ako ima koja mama da je rodila vani ( billlllllloooo gdje ) nek ponešto napiše pa da mogu umirat od zavisti ! Hvala

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam rodila u norveskoj i bilo je sve 5. Osim sto je sam porod bio jako kratak, i sto se nikad necemo moci usporedjivati s materijalnim standardom norveskih bolnica, imaju neke stvari koje ne ovise o lovi. Tamo bas svatko tko te sretne na bolnickom hodniku ti se nasmije i cestita, od samog dolaska u bolnicu se jako puno ocekuje od oca i sl. Sve u svemu, jedno sjajno iskustvo.

bluebird

Početno

neka pišu i one koje se spremaju roditi negdje vani.kak' je.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Austrija

Draga trudnice, ja sam tek u 6 tjednu, ali sam se uhvatila interneta,jer vrijeme brzo prođe.Naime, dvojim između Slovenije i Austrije, gdje su navodno super uvjeti. Meni je bitno da prođem meki porod, bez epiziotomije, ako je moguće. Prijeteljica je rodila u Njemačkoj na lopti i veli da je iskustvo super. Želim da tata moje bebe bude uz mene, a nakon poroda da je beba u sobi sa mnom. Bitno mi je da se pupčana vrpca ne reže dok god pulsira i da sve pude posve prirodno, bez lijekova, bez dripa itd. Vjerujem da je varijanta u bolnici kod Graza upravo to što tražim. Ima puno podtaka na webu. Sretno.
    Nemam mučnine, super se osijećam, uzimam Folic i Brokoolin, i gimnasticiram. Malo me ometa tek bol u križima i zadimljeni ured koji uredno napušava desetak ljudi (ja sam nepušač, a kavu sam izbacila, te uvela doručak) Prešla sam na zeleni čaj s medom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I mene bi zanimalo o kojoj bolnici pored Graza se radi, što nude i koliko E traže.
    Ja zasad razmišljam o Postojni... čitala sam i čula dobra iskustva, ali ne vjerujem dok ne odem tamo u izvidnicu.

Početno

Evo ja sam rodila u USA u proljece ove godine. Osoblje je bilo super ljubazno, ali ovdje se drugacije niti ne ocekuje, obzirom da se svaki odlazak lijecniku i boravak u bolnici masno placa. Tako npr. troskovi poroda u drzavi gdje sam ja kostaju oko 17.000 dolara, ali veci dio toga naravno pokrije zdravstveno osiguranje. Onaj tko nije zdravstveno osiguran bolje da niti ne radja zbog gore spomenutih, a i kasnijih troskova.
    Ja sam rodila sa epiduralnom (prije dogovoreno kod mog ginekologa) i to mi je uvelike olaksalo porod, tako da prakticki od trenutka kada su mi je dali, nikakvu bol nisam osjecala. Inace, cekali su da se otvorim 8 cm prije davanja epiduralne. Uz mene je cijelo vrijeme bila babica, a doktor se pojavio na samom kraju da prereze pupcanu vrpcu i cestita.
    Nakon poroda su me odvezli u moju sobu (jednokrevetna, s tim da imaju i dvokrevetne sobe). Svaka soba imam svoju kupaonu sa tusem i jos nekom specijalnom kadom namijenjenom za pranje pozadine (nesto kao mali jacuzzi), sto je odlicna stvar ako imate bolne hemeroide! Odmah su me pitali da li bih nesto pojela, a ja odbila misleci kome je do hrane nakon svega ovoga, no na inzistiranje bolnicarke da mi donesu nesto za jelo, ipak sam pristala na sendvic koji sam btw stukla u jednom zalogaju nakon sto su mi ga donijeli.
    Bebu ti prakticki odmah donesu k tebi i vele da dojis svaka 2 sata ako namjeravas dojiti. Ako neces bebu kod sebe cijelo vrijeme, oni je uzmu i donose svaka 2 sata na dojenje/previjanje, bilo noc, bilo dan. Posto je ovo moje prvo dijete, naravno da nisam imala pojma o dojenju, te su me pitali ako bih htjela da mi netko sve pokaze i objasni u vezi toga. Desetak minuta nakon toga dosla je jedna gospodja iz udruge koja organizira tecajeve za trudnice i dojilje i sve mi potanko objasnila.
    Inace, ovdje se po zakonu mora imati auto-sjedalica za bebe, pa tako mnoge bolnice nece ni pustiti doma bebe ako roditelji nemaju auto-sjedalicu u autu. Dobra stvar sa mojom bolnicom jest da ti bolnica daruje vrlo kvalitetnu auto-sjedlicu, torbu za pelene, par bocica za hranjenje, kutiju formule za bebe, hrpu casopisa i knjigu o bebama, te majicu sa logom bolnice za bebu. Dok si u bolnici, oni daju pelene za bebu i uloske za mame. Eto, ne znam sta jos… Da, porodiljski dopust ovdje obicno traje 6 tjedana, a samo poneke sretnice (zavisno od firme za koju radite) imaju cak 12 tjedana! Sve je to, naravno, neplaceno.

Početno

e da, jos sam zaboravila reci da mi ja babica nudila ogledalo da vidim bebu kad je bila na pola vani, sto sam ja odbila jer me bilo strah! :shock:

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ifi, ja sam isto razmisljala o Postojni i Feldbachu.
    ja sam htjela porod u vodi uz minimum intervencija, a skuzila sam da u Postojni vole ga zavrsit na suhom pa mi se to nije svidjelo.
    Pomalo sam cula proturjecne informacije o njima, ali navodno ima jedna primalja koja je totalno pro prirodnog poroda, pa ako uspoijes doci do nje, vjerujem da ces izvuci ono najbolje od Postojne.
    Feldbach mi zvuci jos bolje, ali i kosta, cini mi se da je tad kad sam se ja raspitivala kostao duplo vise nego Postojna, a treba racunati da ne bi bilo lose doci tamo par dana prije termina.
    Ali ako ti novac nije stavka, zvuci primamljivo.
    Mislim da i Postojna i Feldbach imaju razvijen seoski turizam, pa lako mozes iznajmit neki apartman npr. ako dodjes ranije.
    Jedna cura koja cini mi se vise ne dolazi na forum je rodila u feldbachu, na carski doduse, ali zaista su dugo cekali i pokusvali svasta da krene prirodno.
    Ta prica kladim se mnogim nasim doturima zvuci kao SF jer je zena imala nekih 20ak sati prije trudove (nisam ziher), a da joj to uzopcew nije bilo nesto strasno.
    kaze da je s prvim trudovima otisla na capucino :D .
    na zalost, ne mogu nigdje vise nac tu pricu :? , ako netko nadje nek pliz stavi link.
    bila je nekad na portalu i prica od Blazenke Leib iz Postojne, sad je nisam uspjela nac.

Ja sam se na kraju odlucila za Rijeku i nije mi zao, jedino zalim za jos par detalja sto sam im popustila, ali drugi put ne bih ...ak ne odem rodit kod sestre u London .

Evo nesto "stranih " prica s portala
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...4&Tekst2ID=164

prica iz Canade
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=145&Show=1095
    i
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=3065

iz Svedske
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=145&Show=1110

Desetak minuta nakon toga dosla je jedna gospodja iz udruge koja organizira tecajeve za trudnice i dojilje i sve mi potanko objasnila.
    eh, kad bi uspjeli to i kod nas organizirat

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme kolko tipfelera :/ ...ide mi to u zadnje vrijeme

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene što dalje odmiče trudnoća počeo hvatat neki lokal patriotizam, hoću reći domoljublje :shock:
    I zvuči mi ta Postojna super, i nije mi problem otputovat i sve... al ne znam jesu li to hormoni ili koji vrag - ja bih slušala hrvatski jezik dok rađam (iako razumijem slovenski jako dobro ). Ne razumijem stvar nikako...

Još uvijek to stoji kao opcija - otići ćemo do Postojne vidjeti i raspitati se pa ako mi srce (i dijete u utrobi) zaigra - tako će i bit; idemo tamo. Ak ne, onda sam obrala bostan.

Ma ne znam... a kak je to u Rijeci, koje stvari su okej, u čemu ih treba pritegnuti?

ps Jel se može čoek ispisat iz bolnice par sati nakon što rodi, a da dobije one papire i sve te stvari?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih slušala hrvatski jezik dok rađam
    skroz te razumijem mada je meni najbolji dio poroda bio kad je bila tisina
    mada, kladim se da slovenske primalje znaju hrvatski .

a kak je to u Rijeci, koje stvari su okej, u čemu ih treba pritegnuti?
    hihi , ovo mi je danas drugi post u kojem stavljam link na svoju pricu s poroda http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=145&Show=1220

ma to je zbilja tesko reci.
    ja bih rekla, puno ovisi o tebi i tvojim prioritetima.
    imas i u Rijeci puno zena koje su dobile cijeli paketic-drip, ctg, epi, blabla.
    bila je samnom jedna u sobi koja se zalila sto su toliko dugo cekali da je rezu :? .
    ja sam isla tamo prvenstveno zbog poroda u vodi i rooming in-a, a za to sam znala da se necu morat borit, pa je to vec bio plus.
    znala sam i ako iz nekog razloga necu radjat u vodi da imaju stolicu za radjanje, tako da bar necu morat bit u lezecem polozaju.
    ali sve to je jako vazno njima naglasit, jer nista to ne ide po defaultu.

kad sam se dogovarala, odmah sam rekla da zelim sto prirodniji porod, duplo podcrtano (ovo ne doslovno nego figurativno ) je bilo da ne zelim drip koji mi je skoro zeznuo prvi porod i da ne zelim epiziotomiju.
    jedino za cim sad zalim je da smo pupkovinu rezali jos dok je pulsirala , mada ne isti cas, ali nasjela sam na spiku , drugi put nema samse!
    i smetao mi je ctg nekih 10ak minuta, ali sam ga dala maknut.
    s ostalim sam bila prilicno zadovoljna jer sam ipak uspjela imati onakav porod kakvom sam se nadala, pustili su mi osim muza nakon poroda i sestru sa svojom bebom i stariju kcer u radjaonu, sto znam da inace ne dozvoljavaju, pustili su mi Hannu nekih dva sata nakon poroda da cika i da se mazimo prije nego sto su je uzeli na pregled, nakon tog pregleda je bila konstantno 24 saata uz mene ...

Jel se može čoek ispisat iz bolnice par sati nakon što rodi, a da dobije one papire i sve te stvari?
    teoretski da, ali ce ti sigurno pokusat izvrsit pritisak da se predomislis.
    ali mislim da ak ti potpises ne mogu vas na silu zadrzat.
    probaj ispitat.

meni to nekako nije bila opcija jer nakon poroda i tebi i bebiju treba odmor, cesto dojenje, mazenje, pa mi se nikako u to nije uklapala minimum dvosatna voznja autom.
    ali da zivim u Rijeci, vjerojatno ne bih bila cekala da tek cetvrti dan idemo doma, pogotovo kad je sve bilo u najboljem redu.
    mozda pomogne u pregovaranju ako im kazes da ces odmah zvat patronaznu sestru.

ma ako stvarno mislite zbrisat doma isti dan, onda mozda fakat bolje da rodis tu u ZG, mozda najbolje na SD, ali uz dooobru pripremu terena i muzica koji ce bit uz tebe .

evo kako su to Maja i njen muz izveli:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=145&Show=732

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vrlo iscprno! Hvala ti! Pročitat ću tvoju i Majinu priču, informirat se još i tko zna, možda slučajno rodit doma

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ifi, legendo

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Svi misle (i moj muž) da se ja zezam. To je najsmješnije

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moja zakonita je dosta vremena prije kraja trudnoće imala skraćeni cervikalni kanal, općenito rizičnu trudnoću i jako smo strepili što će sve biti. U razgovoru s porodničarom u Rijeci (koji je potvrdio da uopće nema problema otići tamo roditi) rekao je nešto zgodno:
    "... na putu od Zagreba do Rijeke nalazi se Gorski kotar, a postoji stanovita razlika između prirodnog poroda i poroda u prirodi"

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davore, tad jos nije bio gotov autoput 8) .
    znas kako je smucka zavrsila u Rijeci?
    zvala SvDuh i rekla im da ima trudove, a oni joj rekli da trenutno nemaju mjesta, da dodje za 2 sata.
    pa su smucka i NJM zakljucili da im tolko treba i do RI .
    al da je duhovit taj doktor, sto jes-jes.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isuse ovo je FENOMENALNO!!!

Kad sam procitala na jednom od topica da je Smucka rodila u Rijeci, ostala sam :? Nisam znala da je ona planirala roditi u Rijeci :? I sad vidim da ona NIJE planirala roditi u Rijeci!!!! FENOMENALNO!!! 8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie, mislim (mozda se smuci sama javi )da je planirala, ali kako su je ulovili trudovi jos u Zagrebu, nije (kao neki 8) ) mislila ici u Ri nego ipak ostati u Zg.
    Ali nakon tog poziva...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma fenomenalno!!! Svaka cast! :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo pokusat cu slikovito opisat rodiliste u svedskoj.
    prije nego se dode u rodiliste prvo im se telefonom javi da smo na putu i na ulazu nas doceka sestra uz dobrodoslicu

u ugodnoj cekaoni se ispune formulari ( ako nisu trudovi ono bas neizdrzivi)

ovako izgleda prostorija u koju poslije smjeste rodilju. obicno ima nekoliko soba i jedna operaciona u slucaju hitnih intervencija.

u toj prostoriji rodilja bude za svo vrime trudova sama sa muzem koji prati otkucaje srca bebe i jacinu trudova na ctg-u a babica je provjerila otvorenost, tlak i tvrdnocu stomaka

pjeva, plese, sali se sa zenom, pomaze joj okrenuti se, podici, otici do wc-a ( svaka soba ima svoj wc)u sobi postoji botun u slucaju da zelimo nesto pitat koji pritisnemo i dezurna babica ili netko od personala dode odmah
    poneke sobe imaju i velike kade sa masazom pa ako rodilja izrazi zelju da lezi u njoj babice provjere dal je slobodna ili da obavjest otprilike kad ce to biti

dok su rodilja i njen partner ( ili prijateljica, mater, sestra.....osoba koju ona zeli sa sobom na porodu) u sobi babica dolazi u obilazak i poslije pise zapisnik tako da na kraju poroda rodilja dobije papir na kojemu pise sta se i u koju uru dogadalo

za vrime poroda kod samog tiskanja svi su aktivni i personal je jako pazljiv prema rodilji i psihicki je bodre , ispunjavaju zelju u vezi polozaja, masiraju ledja, masiraju medjicu da ne ispuca i kad se beba rodi odmah je ( pretezno)daju prvo tati , tata mami i on je taj koji prikida pupcanu vrpcu ( mome su se ruke toliko tresle od uzbudenja da je jedva prekinija)
    nakon sta su bebu pregledali i umotali , personal s epovlaci iz sobe i ostavlja novopecenu obitelj same otprilike 2 sata. pola sata nakon poroda dolazi jedna sestra sa tacnom na kojoj su 4 sendvica, kava, caj,sok od ribizle za zenu, sokic )
    otprilike 2 ure nakon poroda rodilja sjedne u kolica, muz ili neko od njenih je gura do spavace sobe a netko od sestara gura bebicu
    spavace sobe su obicno odvojene tj na drugom odjeljenju od samog rodilista

ako nema guzve tata moze ostati na drugom krevetu a ako ima guzve tada prioritet imaju zene koje su rodile carskim rezom i zene koje su rodile nedonoscad da njihovi muzevi ostanu ali je zato napravljeno da muzevi i djeca mogu biti tokom cilog dana u rodilistu u posjeti

presvlacenje, kupanje, oblacenje bebe.. to sve radimo mi. netko od osoblja pokaze i poslije je to nas zadatak ali naravno o svemu sta nas interesira mozemo pitati sestre.
    isto tako u svim rodilistima postoji i soba za dojenje gdje se zene dodu izdajat ( mada moze i u svojoj sobi) i tu se cesto nalazi netko od strucnog osoblja da nam masira bolne grudi , bodri, da savjet, i odgovor na nasa pitanja.

ljekar pregleda bebu prvi i zadnji dan prije izlaska

prostorija za posjete koje su od 17-19 su uglavnom u hodniku tj van odjeljenja

u posjete je zabranjeno donositi cvice zbog mogucih osoba koje su na to alergicne kako zbog rodilja tako i zbog osoblja
    kuhinje su uglavnom u sklopu sa tv salom , ugodne su a mi se mozemo posluziti friziderima, mikrovalnom, masinom za sudje i slicno

u friziderima mozemo imat svoju hranu ili pice (samo zapisemo ime)
    sve u svemu koliko god u hrvatskoj pokusavaju zdravstveni radnici naglasiti da oni nemaju uvjete il dovoljno personala iz osobnog iskustva znam da je moj muz zamjenio tokom mog poroda i boravka u rodilistu te posli u sobi najmanje 3 osobe jer mi je bio na usluzi, porod smo takoreci osim pregleda i samog tiskanja tj izgona od pola sata proveli sami, period u sobi od 4 dana smo takode proveli sami, sami se brinili o bebi, mjenjali, kupali, nosali, uspavljivali i slicno.
    sve u stvari ovisi o organizaciji i samom pristupu prema rodilji i tati koji jako puno znaci, dopustiti im da bude to njihov porod a ne tek odradena smjena i radanje medju nepoznatim facama u sterilnom hladnom okruzenju.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam ostala bez teksta. Ovo je san snova.............

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Imala sam mogucnost roditi u Ljubljani ali sam se odlucila za Rijeku (tada smo zivjeli na obje lokacije). I jaaaako sam zadovoljna sto sam se se tako odlucila jer sam zavrsila na sekciji i puno mi je znacilo da sam tu medju svojima i poznatima (iako 2. dan nisam mogla dobiti nista protiv bolova jer nisu u tom trenutku imali). Tako da sam se i za drugi porod odlucila u Ri ( a taj smo odradili vaginalno bez obzira sto je nasa kosarkasica imala 4250 g i 58 cm.) Mislim da nije sve samo u matreijalnim uvjetima ....

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ma ne radi se o materijalnim stvarima radi se o pristupu i odnosu prema rodiljama.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja sam rodila u slicnoj bolnici kao i Fortuna
    A sad zivim preko puta nje, tako da cu i na porod pjeske

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moja je sestra rodila u Grazu ... :D
    Ne znam detalje, ali kaže da je bilo OK !!! ...

P.S. Inače ona živi tamo već 15 godina ... 8)

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ej, Fortuna, koliko košta porod u Švedskoj? Treba li viza? Govore li engleski ili da krenem na tečaj? Ima li kakav hotel blizu rodilišta?
    Planiramo ići na drugog malca za godinu i pol pa da se pripremim.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

zar je stvarno tako grozno u Hrvatskim rodilistima?
    ja sam rodila tu u engleskoj(neplanirani carski) i sve je bilo Ok
    Luka je bio uz mene stalno,dojila sam ga (malo teze zbog carskoga) i isla sam kuci nakon tri dana.
    To se nista extra ne placa,samo ako hoces posebnu sobu.
    Htjela bih upozoriti mame koje se nadaju 'prirodnom 'porodu da ako dode do komplikacija da se ne osjecaju ocajno zbog toga.
    ja sam bila otvorena 9 cm kada sam dosla u bolnicu i rekli su da ce Luka izaci 'any moment now' .naravno sve se ne moze planirati.on je zapeo i morali su izvrsiti carski rez.
    Razgovarala sam poslije s nekim mamama koje su isto imale carski rez koje su se osjecale jako BAD zato sto nisu 'prirodno'rodile.
    Buduci da ja nisam imala nikakve posebne ideje kako hocu da mi se dijete rodi(glavno da izade)ja sam sve to bolje podnijela(bez depresije).
    prijateljica mi je imala water birth ovdje kod svoje kuce (drugo dijete)i osjecala se super opusteno.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Uglavnom nije neizdrživo, ali zašto ne bi bilo bolje?! Naučili su žene da se pomire sa sudbinom i malo stisnu zube.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    ma sve isto kao u Mostaru... nadam se da ste razumjele sto sam htjela reci...
    ma sve je super, kada porod dobro prodje, kada neme problema s majkom, s bebicom...
    uglavnom pravi se nova bolnica, porodjajni odjel ce biti takodje smjestan u njoj... pa ce se Lucijin braco ili (vise vjerovatnije) seka roditi u boljim uvjetima...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    ma sve isto kao u Mostaru... nadam se da ste razumjele sto sam htjela reci...
    ma sve je super, kada porod dobro prodje, kada neme problema s majkom, s bebicom...
    uglavnom pravi se nova bolnica, porodjajni odjel ce biti takodje smjestan u njoj... pa ce se Lucijin braco ili (vise vjerovatnije) seka roditi u boljim uvjetima...

Početno

Ja sam rodila dvoje djece u Norveskoj. (Tonsberg)
    Zacudila sam se kad sam vidjela sve te slike rodilista u Svedskoj, jer nije tako luksuzno u Norveskoj uopce.
    Sve je cisto i uredno,ali ima puno starih i prastarih ormarica, kreveta,
    stolova i slicno.Kupaona je super jednostavna,ali cista,precista.
    To uopce nije bitno, u stvari,koliko su stari oramrici. Ono sto je bitno u norveskoj bolnici je da se svi redom toliko dive vasem djetetu , svi vam cestitaju i daju toliko komplimenata da na kraju i sami mislite da ste jedini na svijetu.
    Bebi se dive kao da je jedina na svijetu, najljepsa.
    Svi se konstantno smjese, kucaju kad ulaze u sobu u kojoj su mame i bebe. Imaju isti smjesak i u 3 ujutro kad ih se zove da malo uzmu djete da bi se mam odmorila.Sve vam objasnjavaju toliko puta da ako nista niste znali, sad cete znati sve.
    Svi govore engleski, nisam se trebala muciti sa norveskim jer mi bas i ne ide.
    Prije poroda se predaje babici papir sa zeljama tokom poroda, ona to postuje kao zakon. Sve sto kazete postuju kao zakon.
    Sve sto zelite, moze, nema problema za nista, stajati, sjediti, lezati, hodati....tokom poroda su maksimalno tihe i pazljive, jako hladnih glava, nema panike, nema povisenih glasova.
    Nakon poroda se moze dogoditi da vas babica izljubi od srece sto ste rodili, kao da ste jedini.
    Norveska ima novaca, pliva u novcu.
    To se u toj bolnici ne vidi toliko, oni stede na puno stvari, nema nekog luksuza, ima se najosnovnije i to je to.Hrana je nista posebno,
    osnovno i samo malo vise od toga......ali odnos...odnos je kao san za nas dosle iz drugih sredina, navikle na grubosti i patnje.
    Ovo je ono kako bi trebalo biti,nema veze sa novcem, nego sa postovanjem i dobrom voljom.
    Odmah nakon poroda serviraju jelo za tatu i eventualno mamu, donijeli
    i malu norvesku zastavicu, stavili na stalak i uz krevet, kazem ja: "Ovo je pola,pola, pola hrvatsko,pola norvesko djete, trebala bi i hrvatska zastavica", poslije 5 minuta evo njih, nose slovensku i hrvatsku zastavicu i pitaju koja je od ovih hrvatska,pa stavili i hrvatsku zastavicu, da mi srce bude na mjestu.Poslije sam saznala da imaju zastavice skoro svih zemalja....mali detalj, ali mi je bilo jako drago.
    Eto, to je odnos u rodilistu kakav bi trebao biti, bilo mi je tesko u stranoj bolnici, bez prijatelja, mame , ali je osoblje takvo da su mi sve te moje "homesick" patnje ublazili. Cak i to.
    Osoblje hrvatskih bolnica (jedan dio, veliki dio, ne svi) bi trebalo doci u Norvesku, na ucenje pristojnosti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mette Marit, skroz te potpisujem. Jedina razlika je da sam rodila u Ulleval bolnici u Oslu koja je jako jako slična ovome s Fortuninih fotki. Imaju vrlo visok standard

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mette Marit prvotno napisa
    Odmah nakon poroda serviraju jelo za tatu i eventualno mamu, donijeli
    i malu norvesku zastavicu, stavili na stalak i uz krevet, kazem ja: "Ovo je pola,pola, pola hrvatsko,pola norvesko djete, trebala bi i hrvatska zastavica", poslije 5 minuta evo njih, nose slovensku i hrvatsku zastavicu i pitaju koja je od ovih hrvatska,pa stavili i hrvatsku zastavicu, da mi srce bude na mjestu.Poslije sam saznala da imaju zastavice skoro svih zemalja....mali detalj, ali mi je bilo jako drago.
    pokusavam si zamisliti takvu scenu u hrvatskom rodilistu :rotfl:

Početno

Da,pokusaj samo zamisliti da u Petrovoj neka norvezanka koja je udata za naseg, da ona pita nakon poroda gdje je njena zastavica???
    HAhahahaahaaaa...mislim da bi ju gledali kao da je s Marsa pala.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nego, imam ja par pitanja za vas koje ste rodile vani mozda ce vam se ciniti malo glupa ali stvarno me zanima.

jeste li stalno bile prikopcane za ctg? da li se mogao odbiti?
    da li ste cijelo vrijeme bile u istoj sobi (trudovi i porod)?
    da li ste smjele donijeti npr svoju loptu za olaksavanje trudova?
    da li su vam neometano ulazili u sobu ili su kucali?
    koliko su vam cesto radili vaginalne preglede da ustanove otvorenost?
    da li ste smjele jesti tijekom trudova?
    koliko ljudi je bilo prisutno u sobi tijekom izgona (doktori, babice...)?
    da li su vas ikako prisiljavali na lezeci polozaj tijekom trudova i izgona?
    jesu li vam masirali medjicu i koliko vam se cini da je bila opravdana epiziotomija ako su ju radili?
    da li su mjerili duzinu djeteta neposredno nakon poroda?
    koliko dana ste ostale u bolnici nakon poroda?
    da li je vas muz bio (spavao) s vama u sobi u danima nakon poroda?

bila bih zahvalna ako bi tkogod odgovorio na ova pitanja, posebno cure iz austrije

Početno

Odgovori:

1. Ja sam vecinu vremena bila prikopcana za ctg, jer sam tako htjela,
    ali kad sam rekla da hocu hodati i sjesti, odmah su me iskopcali.
    2. Cijelo vrijeme u istoj sobi, na obicnom krevetu na kom su na moje trazenje stavili one ginekoloske nogice je sam se htjela oslonac u tiskanju.
    3. Mogla sam donijeti sto sam htjela.
    4. Kucali su stalno. I u toj sobi u kojoj sam radala i poslije u sobi u kojoj sam bila sa cetri druge zene.
    5. Vaginalni pregled samo jednom, kad sam rekla da imam zelju za tiskanjem.
    Interesantno je jos da u toku cijele trudnoce u Norveskoj UOPCE NE PREGLEDAVAJU vaginalno. Cijelu trudnocu meni a i drugima su samo mjerili tlak i uzimali uzorak krvi i urina i pitali me kako sam, kazem dobro, ok, mozete ici doma.

Nema pregleda, kad sam pitala kako to, odgovor je bio:" Zasto pregledavati ako je sve ok", a na pitanje :"Kako ja znam da je sve ok?"
    Odgovor: "Znate, jer se osjecate dobro. Da se ne osjecate dobro i imate bilo kakve smetnje, mi bi vas pregledali ,ovako- sto manje diranja to bolje."
    6. Jela i pila sto sam htjela, poticali me da jedem i pijam, a babica koja mi je vodila trudnocu mi je rekla da ponesem puno sokova i cokolade, jer da ce mi secer dati snage. Pa sam jela i pila puno.
    7. Nema prisiljavanja na nista, ako hoces skakati, skaci, ako hoces hodati, hodaj, sto god hoces, izvoli.
    8. Nisu masirali medicu, a epiziotomiju su mi radili na moj zahtjev jer sam bila uvjerena da ce mi to pomoci da rodim, da sam napisala da necu, ne bi mi je radili.
    9. Odmah nakon poroda , beba je bila meni na grudima jedno 10-15 minuta, a onda su je uzeli da je izmjere i izvazu.
    Ali, na moje cudenje, nisu oprali djete, samo dobro obrisali, objasnjenje:
    Te su masti na kozi jako dobra zastita.
    Kupanje tek sutradan.
    10. u bolnici sam bila 4 dana, normalni porod, ne znam koliko ostaju one zene koje su isle na carski.
    11. Muz nije spavao nakon poroda sa nama jer nije bilo mjesta u sobi koju imaju za te namjene.
    Bila sam u sobi sa 4 druge mame i 4 bebe.

Tu sam bila negativno iznenadena nekomunikativnoscu norvezanki koje jedna s drugom uopce nisu razgovarale, samo dobar dan i dovidenja.
    Kad sam neku od njih nesto pitala, nadajuci se malom razgovoru, odgovor je bio kratak i opet tisina.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na iscrpnom odgovoru!
    pa jos je bolje nego sto sam ocekivala! super!
    sto opet znaci da je jos veci jaz izmedju ovdje i tamo...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mette Marit prvotno napisa
    Interesantno je jos da u toku cijele trudnoce u Norveskoj UOPCE NE PREGLEDAVAJU vaginalno. Cijelu trudnocu meni a i drugima su samo mjerili tlak i uzimali uzorak krvi i urina i pitali me kako sam, kazem dobro, ok, mozete ici doma.

"Znate, jer se osjecate dobro. Da se ne osjecate dobro i imate bilo kakve smetnje, mi bi vas pregledali ,ovako- sto manje diranja to bolje."
    Mette Marit, mene je ginekolog u cijeloj prvoj trudnoći svaki mjesec pregledavao vaginalno i to onako mesarski i to mi je strašno išlo na živce jer sam imala dojam da ako i nisam otvorena da ću se nakon ovakog pregleda definitivno otvorit.
    Sad u drugoj trudnoći sam kod drugog ginekologa koji je stvarno divan, sve do 5. mjeseca trudnoće nije bilo vaginalnog pregleda, sad je počeo, a i taj pregled traje doslovno 1 sec.
    Baš prije zadnjeg pregleda kažem ja MM-u kako imam neki čudan osječaj da me boli cervix, kao možda se otvaram.. jer me bol podsjetila baš na onu pri trudovima kad bi me bolilo skroz nisko, a i na onu kad su mi prstom širili cervix. Gin. to nisam ni spominjala jer me pregledo vaginalno i rekao da je sva u redu i da sam zatvorena. Opet s druge strane moja prijateljica koja je trudna približno kao i ja, ode na rutinski pregled i na vaginalnom joj reče da je otvorena 2 prsta. Baš sam je pitala je li osječala kakvu bol, je li se to može osjetit da se otvaraš, rekla je da joj to uopće ne bi palo na pamet i da je ništa nije boljelo.
    Dakle, ono što nam uporno govore da ako je s trudnoćom sve u redu možemo se ponašati sasvim normalno, a eto vidiš za nju sad više nema te "nomale" - nema podizanja stvari težih od 1kg, nema sexa, nema duljih putovanja... itd. Odakle bi ona to i dalje radila da nije bilo vaginalnog pregleda, jer se osijećala odlično. :?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Odakle bi ona to i dalje radila da nije bilo vaginalnog pregleda, jer se osijećala odlično. :?
    Htjela sam reć odakle bi ona to znala da nije....

Početno

Da, to je dobro pitanje, kako znati da li je vec pocelo otvaranje ako se ne pregleda.
    Ne znam kako su oni to ovdje zamislili.
    Valjda ako osjecas neko tiskanje ili bilo sta neobicno onda trazis pregled,
    samo sto nas vecina ne moze osjetiti nista, a kako ce netko tko je prvi put u drugom stanju znati...ne znam.

Ovdje je takoder radi jedan utrazvuk u toku cijele trudnoce, JEDAN ULTRAZVUK. Ne samo ovdje, nego i u Njemackoj i GB.
    Na pitanje zasto jedan UZV, odgovor: STEDNJA, stednja u drzavi koja pliva u novcu i to stednja na ultrazvuku za trudnicu.
    Eto, nije ni ovdje sve bas savrseno.

Nadalje test na Downov sindrom se uopce ne radi ako nemate 39 godina.
    Ja imam 35 (u toj godini sam i rodila zadnje djete), uzasno me primio strah da ce djete imati Down sindrom (svaka trudnica ima svoje strahove)
    i molila ih u bolnici da mi to naprave, odgovor: ne dolazi u obzir, nemate 39 godina!!!
    A na pitanje gdje ja to mogu privatno napraviti da se umirim, odgovor: U Svedskoj, u Norveskoj nema privatnih laboratorija. Zasto ih nema, zato jer je to skupo, pa po principu "stednja" , to nitko nije otvorio.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam rodila u Grazu prvu bebu a i ovu drugu cu.Nemam sta drugo reci osim rijeci pohvale.
    Da prvo pocnem sa samom trudnocom,moram reci da je mene ovdje lijecnik od samog pocetka trudnoce svaki puta pregledavao sa ultrazvukom! I da dodam da sam svaki puta dobila i slikicu od bebe, da sam vec u sali rekla da cu sa njima popuniti jedan cijeli album.
    Vaginalni pregled mi je radjen samo jedanput i to na samom pocetku trudnoce posto je uziman i papa test. Vec sam bila i na 2 pregleda u bolnici i tamo mi je obadva puta radjen UZV i CTG (trenutno sam u 32.tjednu).
    Sad sto se tice poroda -mislim na prvi porod sto sam imala-(da nije bolilo bilo bi prefektno ).Kao sto sam rekla o sestrama i doktorima samo sve najbolje..
    -na CTG sam bila prikljucena takodjer samo do onog trenutka kad sam rekla da se zelim ustati,onda su mi oni donijeli i loptu da sjedim i na njoj ako zelim
    -druga stvar koja me jako inpresionirala je bila ta sto je sestra svaki puta kad sam se ja ustala sa kreveta mijenjala plahtu(stvaljala je cistu iako ni ona prethodna nije bila prljava)
    -kad je poceo izgon i tokom samih trudova uvijek su me pitali da li mi pase polozaj ili zelim nekako drugacije-kako mi je lakse
    -medjicu mi nisu masirali
    -muz je dobio da prereze pupcanu vrpcu kad se beba rodila
    -onda su ga stavili odmah na moja prsa(i moj malecki me je odma pokakao)
    -kad su mene zasili (sto nisam ni osjetila posto su mi dali injekciju) i bebicu sredili ostavili su nas troje(mene,muza i bebu) da sami budemo oko 2 sata jos u porodilistu(niko nam nije smetao za to vrijeme niti ulazio) i uzivamo u nasoj bebi
    -onda su nas odvezli na kat u sobu,beba je mogla da bude cijeli dan i noc kraj mene ako sam ja to zeljela ,a posjeta takodjer moze da dodje i ode kad hoce-nema odredjenog vremena(mislim tokom dana, nakon 20 ili 21 sat taj dan vise se ne primaju)
    sada sam se i previse raspisala,ali Felix nadam se da sam ti bar malo odgovorila na tvoja pitanja

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Zaboravila sam samo da napisem da ni ja,niti beba nismo trebali da nosimo nikakve stvari u bolnicu,samo ono sto cemo obuci kad idemo kuci,ostalo smo sve tamo dobili.I ja uloske i beba pelene,zatim gacice za jednokratnu upotrebu,pidzamu,mantil,itd.....da ne nabrajam vise.

Početno

Da, to je tako kad drzava ima novaca pa u bolnici ima svega.
    Nase bolnice na zalost nemaju toliko novaca.

Dakle u Austriji lijepo svaki put utrazvuk na pregledu a u Norveskoj jedan jedini u toku trudnoce pa ako i zahtjevate jos jedan- ne moze.
    Zasto? Naravno, stednja.

Ali eto isto je kao i ovdje, samo jedan pregled, mislim vaginalni.

Ovdje se jako polaze na psihicku stranu, cak vise nego na fizicku.

Trudnicu kroz trudnocu vodi lijecnik opce prakse. On samo gleda rezultate nalaza krvi i urina , mjeri tlak i tezinu i to je sve.
    NIje bas najljepsi osjecaj, jer nekako sam imala dojam da je sve napravljeno nedovoljno. Ali to je tako, kod ginekologa se ide samo ako postoje problemi, toje njihov nacin da trudnoce koje prolaze bez problema vode van ginekoloskih ordinacija, pa se tako smanjuje guzva i doktori se mogu koncentrirati na probleme.

Svakih nekoliko tjedana trudnica ide na razgovor kod babice.
    Taj razgovor traje po sat vremena i tu se prica u detalje o porodu, kako izgleda, o strahovima, o svemu sto ima veze sa porodom. Ona slusa otkucaje srca djeteta i to je sve.
    Ti razgovori sa babicom su dragocjeni. Tu se sve moze reci i pitati i to je izvrsno jer ona iz prve ruke prica o svemu i trudi se sve objasniti.
    Tako sam se ja jednom lijepo isplakala pred zenom jedno pola sata,
    izgovorila sve svoje strahove i zebnje i istresla van sve sto me mucilo, a ona me hrabrila i bodrila.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam rodila u Arapskim Emiratima isto da vam pricam... Vec sam pod jednim postom opisala bolnicki apartman u kojem sam spavala - spavaća soba sa pomoćnim lezajem (za supruga),frizider, privatna telefonska linija, digitalna satelitska, dnevni boravak sa malom kuhinjicom (iako ti sestre prave caj ili kavu za goste, ali mozes i sama jer kuhinjica je u potpunosti opremljena, aparat za capuccino, secer, mlijeko, puno vrsta cajeva...)jedna velika kupaona za mame (sa kadom, tus kabinom i jacuzzi) i jedna mala za goste, sestre lete oko tebe, za dorucak, rucak i veceru biras izmedju tri menu-a... Ja sam rodila elektivnom carskim (jer sam tako htjela, moje tijelo imoje dijete), tako sam se izjasnola doktoru i rekao je "no problem, as you wish, it is your body and your choice". Uz to mi je rekao da je napravio i carski svojoj zeno jer su se i jedan i drugo slozili da je to bolje i da ima manjih posljedica i trauma na zenino tijelo. Zatim mi je objasnio da se sve vise zena ginekologa u svijetu odlucuje za elektivni carski znajuci posljedice normalnog poroda (drugo sam rodila vaginalno i vjerujte mi - NIKAD VISE!!!! za trece idem u Njemacku!).
    Za vrijeme carskog, u op sali mi je svirala lagana klasicna muzika, moj je suprug (sada bivsi) bio sa mnom, sve slikao.... Svaki dan mi je dolazio doktor i anesteziolog u posjetu, najmanje po 2 puta dnevno. Carski je bio u nedjelju ujutro, u utorak za vrijeme rucka sam vec bila kuci i osjecala se fenomenalno. U stvari bolje sam se osjecala tjedan dana nakon carskog nego 6 mjeseci nakon vaginalnog poroda. Tijekom cijele trudnoce imala sam samo jedan jedini vag pregled i to na pocetku trudnoce zbog papa testa. Pregledavali su urin, tlak i tezinu i to je sve. Rekli su da vag pregled nepotreban i da je bolje da se sto manje dira (ovi nasi doktori ovdje su pravi mesari). Iako ja u drugoj trudnoci ovdje u Rijeci nisam dozvolila doktoru da me vag pregledava. Dosla sam na pregl i rekla "zivjela sam 11 god vani i znam da se vag pregledi vise nigdje ne rade jer to je nepotrebno i opasno i ne zelim da me uopce pregledavate" i moj se dr slozio. Moje prijateljice koje su vani rodile prirodno nisu imale tretman klistira, brijanja i ostalih nebuloza.
    Ovdje mi je najveci sok bio rijecka bolnica, bez daske na skoljkama, kvaka na vratima, toalet papira, sapuna...jad i bijeda i mislim da ce nam trebati jos 50 god da postignemo barem 50% standarda bolnice u kojoj sam ja bila. Za trece definitino idem u privatnu kliniku u Njemacku, na elektivni carski, u apartman... Iskusiti nase rodiliste i vaginalan porod, ni jedno ni drugo nikad vise.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jao Iridana....tamo kao da ides na godisnji,a ne na porod.Divota!

Početno

Ajme meni, kako je u Arapskim Emiratima.....kao da citam pricu sa Marsa, kao da je nestvarno koliko je lijepo. Sta novac moze napraviti.

Citala sam opis i gledala opet slike iz Svedske, onaj zadnji dio teksta je takva istina: Da jedan tata moze zamjeniti 3 osobe u bolnici.
    Jedan tata kojem je dozvoljeno da je stalno uz zenu moze pomagati zeni da se okrene ili digne ako je boli, moze presvlaciti bebu, moze donositi sve sto treba, a za to sve treba zvati sestru i opet zvati i opet..koliko bi im to posla ustedilo.
    Nadalje kad tata moze biti uz djete dobar dio dana onda se i zena osjeca bolje, veselije, smirenije, u tim trenutcima je osjecaj da je obitelj na okupu prekrasan, imali bi puno bolju atmosferu na odjelu da su tate tamo kad god pozele.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    Ja sam rodila u Grazu prvu bebu a i ovu drugu cu.Nemam sta drugo reci osim rijeci pohvale.
    Da prvo pocnem sa samom trudnocom,moram reci da je mene ovdje lijecnik od samog pocetka trudnoce svaki puta pregledavao sa ultrazvukom! I da dodam da sam svaki puta dobila i slikicu od bebe, da sam vec u sali rekla da cu sa njima popuniti jedan cijeli album.
    Vaginalni pregled mi je radjen samo jedanput i to na samom pocetku trudnoce posto je uziman i papa test. Vec sam bila i na 2 pregleda u bolnici i tamo mi je obadva puta radjen UZV i CTG (trenutno sam u 32.tjednu).
    Sad sto se tice poroda -mislim na prvi porod sto sam imala-(da nije bolilo bilo bi prefektno ).Kao sto sam rekla o sestrama i doktorima samo sve najbolje..
    -na CTG sam bila prikljucena takodjer samo do onog trenutka kad sam rekla da se zelim ustati,onda su mi oni donijeli i loptu da sjedim i na njoj ako zelim
    -druga stvar koja me jako inpresionirala je bila ta sto je sestra svaki puta kad sam se ja ustala sa kreveta mijenjala plahtu(stvaljala je cistu iako ni ona prethodna nije bila prljava)
    -kad je poceo izgon i tokom samih trudova uvijek su me pitali da li mi pase polozaj ili zelim nekako drugacije-kako mi je lakse
    -medjicu mi nisu masirali
    -muz je dobio da prereze pupcanu vrpcu kad se beba rodila
    -onda su ga stavili odmah na moja prsa(i moj malecki me je odma pokakao)
    -kad su mene zasili (sto nisam ni osjetila posto su mi dali injekciju) i bebicu sredili ostavili su nas troje(mene,muza i bebu) da sami budemo oko 2 sata jos u porodilistu(niko nam nije smetao za to vrijeme niti ulazio) i uzivamo u nasoj bebi
    -onda su nas odvezli na kat u sobu,beba je mogla da bude cijeli dan i noc kraj mene ako sam ja to zeljela ,a posjeta takodjer moze da dodje i ode kad hoce-nema odredjenog vremena(mislim tokom dana, nakon 20 ili 21 sat taj dan vise se ne primaju)
    sada sam se i previse raspisala,ali Felix nadam se da sam ti bar malo odgovorila na tvoja pitanja
    thx!
    nisi rekla da li su te rezali?
    da li je pedijatar pregledavao bebu pred tobom ili su ju odnijeli?
    da li se moglo nadoplatiti da muz spava s tobom u sobi?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Rezali su me,sivanje je proslo super nisam nista osjetila posto sam dobila injekciju(cak sam i gledala kako me siva).
    Ovo za bebu je dobro pitanje,to sam stvarno zaboravila (proslo je vec dosta vremena),al uskoro cu da vidim ponovo pa cu ti reci.Kad imas ti termin?
    Za muza nisam ni pitala jer je i ovako bio po cijeli dan sa mnom u bolnici ,a posto je nas cetvoro dijelilo sobu mislim da u tom dijelu bolnice to nije moguce. Cak nisam cula ni od svojih kolegica da je netko to trazio.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za tjedan dana imam ovulaciju, pa......... 8)
    inace sam streber pa volim znati unaprijed.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    za tjedan dana imam ovulaciju, pa......... 8)
    inace sam streber pa volim znati unaprijed.

Pa onda drzimo ti palceve

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •