Evo ja sam rodila u USA u proljece ove godine. Osoblje je bilo super ljubazno, ali ovdje se drugacije niti ne ocekuje, obzirom da se svaki odlazak lijecniku i boravak u bolnici masno placa. Tako npr. troskovi poroda u drzavi gdje sam ja kostaju oko 17.000 dolara, ali veci dio toga naravno pokrije zdravstveno osiguranje. Onaj tko nije zdravstveno osiguran bolje da niti ne radja zbog gore spomenutih, a i kasnijih troskova.
Ja sam rodila sa epiduralnom (prije dogovoreno kod mog ginekologa) i to mi je uvelike olaksalo porod, tako da prakticki od trenutka kada su mi je dali, nikakvu bol nisam osjecala. Inace, cekali su da se otvorim 8 cm prije davanja epiduralne. Uz mene je cijelo vrijeme bila babica, a doktor se pojavio na samom kraju da prereze pupcanu vrpcu i cestita.
Nakon poroda su me odvezli u moju sobu (jednokrevetna, s tim da imaju i dvokrevetne sobe). Svaka soba imam svoju kupaonu sa tusem i jos nekom specijalnom kadom namijenjenom za pranje pozadine (nesto kao mali jacuzzi), sto je odlicna stvar ako imate bolne hemeroide! Odmah su me pitali da li bih nesto pojela, a ja odbila misleci kome je do hrane nakon svega ovoga, no na inzistiranje bolnicarke da mi donesu nesto za jelo, ipak sam pristala na sendvic koji sam btw stukla u jednom zalogaju nakon sto su mi ga donijeli.
Bebu ti prakticki odmah donesu k tebi i vele da dojis svaka 2 sata ako namjeravas dojiti. Ako neces bebu kod sebe cijelo vrijeme, oni je uzmu i donose svaka 2 sata na dojenje/previjanje, bilo noc, bilo dan. Posto je ovo moje prvo dijete, naravno da nisam imala pojma o dojenju, te su me pitali ako bih htjela da mi netko sve pokaze i objasni u vezi toga. Desetak minuta nakon toga dosla je jedna gospodja iz udruge koja organizira tecajeve za trudnice i dojilje i sve mi potanko objasnila.
Inace, ovdje se po zakonu mora imati auto-sjedalica za bebe, pa tako mnoge bolnice nece ni pustiti doma bebe ako roditelji nemaju auto-sjedalicu u autu. Dobra stvar sa mojom bolnicom jest da ti bolnica daruje vrlo kvalitetnu auto-sjedlicu, torbu za pelene, par bocica za hranjenje, kutiju formule za bebe, hrpu casopisa i knjigu o bebama, te majicu sa logom bolnice za bebu. Dok si u bolnici, oni daju pelene za bebu i uloske za mame. Eto, ne znam sta jos… Da, porodiljski dopust ovdje obicno traje 6 tjedana, a samo poneke sretnice (zavisno od firme za koju radite) imaju cak 12 tjedana! Sve je to, naravno, neplaceno.