Ja sam rodila dvoje djece u Norveskoj. (Tonsberg)
Zacudila sam se kad sam vidjela sve te slike rodilista u Svedskoj, jer nije tako luksuzno u Norveskoj uopce.
Sve je cisto i uredno,ali ima puno starih i prastarih ormarica, kreveta,
stolova i slicno.Kupaona je super jednostavna,ali cista,precista.
To uopce nije bitno, u stvari,koliko su stari oramrici. Ono sto je bitno u norveskoj bolnici je da se svi redom toliko dive vasem djetetu , svi vam cestitaju i daju toliko komplimenata da na kraju i sami mislite da ste jedini na svijetu.
Bebi se dive kao da je jedina na svijetu, najljepsa.
Svi se konstantno smjese, kucaju kad ulaze u sobu u kojoj su mame i bebe. Imaju isti smjesak i u 3 ujutro kad ih se zove da malo uzmu djete da bi se mam odmorila.Sve vam objasnjavaju toliko puta da ako nista niste znali, sad cete znati sve.
Svi govore engleski, nisam se trebala muciti sa norveskim jer mi bas i ne ide.
Prije poroda se predaje babici papir sa zeljama tokom poroda, ona to postuje kao zakon. Sve sto kazete postuju kao zakon.
Sve sto zelite, moze, nema problema za nista, stajati, sjediti, lezati, hodati....tokom poroda su maksimalno tihe i pazljive, jako hladnih glava, nema panike, nema povisenih glasova.
Nakon poroda se moze dogoditi da vas babica izljubi od srece sto ste rodili, kao da ste jedini.
Norveska ima novaca, pliva u novcu.
To se u toj bolnici ne vidi toliko, oni stede na puno stvari, nema nekog luksuza, ima se najosnovnije i to je to.Hrana je nista posebno,
osnovno i samo malo vise od toga......ali odnos...odnos je kao san za nas dosle iz drugih sredina, navikle na grubosti i patnje.
Ovo je ono kako bi trebalo biti,nema veze sa novcem, nego sa postovanjem i dobrom voljom.
Odmah nakon poroda serviraju jelo za tatu i eventualno mamu, donijeli
i malu norvesku zastavicu, stavili na stalak i uz krevet, kazem ja: "Ovo je pola,pola, pola hrvatsko,pola norvesko djete, trebala bi i hrvatska zastavica", poslije 5 minuta evo njih, nose slovensku i hrvatsku zastavicu i pitaju koja je od ovih hrvatska,pa stavili i hrvatsku zastavicu, da mi srce bude na mjestu.Poslije sam saznala da imaju zastavice skoro svih zemalja....mali detalj, ali mi je bilo jako drago.
Eto, to je odnos u rodilistu kakav bi trebao biti, bilo mi je tesko u stranoj bolnici, bez prijatelja, mame , ali je osoblje takvo da su mi sve te moje "homesick" patnje ublazili. Cak i to.
Osoblje hrvatskih bolnica (jedan dio, veliki dio, ne svi) bi trebalo doci u Norvesku, na ucenje pristojnosti.