Ne mogu nigdje naci,a treba mi podatak, nakon koliko godina zivota u izvanbracnoj zajednici partneri imaju status i sva prava bracne zajednice?
Hvala
Ne mogu nigdje naci,a treba mi podatak, nakon koliko godina zivota u izvanbracnoj zajednici partneri imaju status i sva prava bracne zajednice?
Hvala
Znam da je bilo tri godine,da li je i dalje,ne znam. :?
Članak 3.
Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.
Minda..hvala
Ajde mi samo reci gdje si to nasla?Jel to obiteljski zakon ili?
vjerujem u bolje sutra prvotno napisa
nema na čemu! To je iz Obiteljskog zakona Narodne novine 116/03
a imaš cijeli i na ovom linku
http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp
i ako su prijavljeni na istoj adresi(dulje od tri godine) a u praksi to izgleda otprilike ovako:na sud moraš vući susjede da posvjedoće da ste zbilja skupa živjeli ko par(npr. u slučaju nedaj Bože smrti jednog od partnera,a radi utvrđivanja nasljedstva)
Moj savjet:sastavite ugovor u kojem ćete napisati da živite u izvanbračnoj zajednici sa svim pravima i obavezama ko i u bračnoj zajednici i ovjerite to kod bilježnika tak da u slučaju bilo čega vi to imate![]()
Tanči...hvala...mislim da je to s ugovorom najbolje...![]()
A kako bi trebao izgledati taj ugovor. Ima li negdje da se može skinuti. Kako bi se naslovio Ugovor o .......??? Malo detaljnije, i mene zanima.
Nema pravila,napišeš kako god hoćeš,npr. moj Nevjenčanidrndalica prvotno napisa
muž i ja smo to napisali ovako:Izjavljujemo pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da živimo u nevjenčanoj bračnoj zajednici od tad i tad pa na dalje sa svim pravima,obavezama i učincima kao i u bračnoj zajednici.
I naravno potpisali se,a bilježnik je to pregledao i reko da je ok i ovjerio.
Inače smo prije toga bili kod odvjetnika koji je filozofirao kako on mora popisati svu imovinu,pa onda sastaviti ugovor i tražio nam naknadu u visini postotka imovine,a to bi ispalo jaaako puno.Onda sam ja pitala frendice pravnice i sve od reda su mi rekle da je to glupost kaj taj odvjetnik priča i da je sasvim dovoljno napraviti ovako kako sam napisala.Plaćate samo ovjeru potpisa bilježniku,al oprez,čula sam da po novome bilježnici naplaćuju ovjere potpisa po komadu,pa onda ako imate taj ugovor u pet primjeraka,platit ćete pet ovjera.To svakako prije provjerite,jer jedan primjerak ostaje kod bilježnika,a ostali su za vas,tako da najmanje morate imati dva.
Zaboravih reći da ugovor vrijedi samo ako ga sastavljaju dvije osobe koje nisu u braku sa nekim trećim,znači i vi cure i vaši dečki morate biti bračno slobodni.