-
Vidim da je na ovom, ali i drugim topicima o npr. svekrvama glavni problem u tome sto bake i djedovi imaju drugaciji nacin odgoja (po guzi, pusti da place, stavi djete u vrtic...) pristupa djetetu (ljube ga, sline, stavljaju svoje prste u usta), druge higijenske navike (ne peru ruke prije pristupa djetetu, i sl), druge navike u prehrani (daju slatkise i sl)....Ta razlicitost u pristupu cesto u pocetku naseg roditeljstva dodje u sukob sa roditeljskom posesivnoscu. I onda se bakama i djedovima uskracuju posjeti.
E sad meni stvarno nije jasno: da li vi kazete jasno i glasno sta vam smeta ili vam te stvari smetaju, ali na njih ne reagirate iz "pristojnosti" i mira u obitelji, pa onda izbjegavate kontakte i druzenja, cuvanje djeteta od strane bake i djedova? Ili su stvarno bake i djedovi toliko nepromijenjivi u svojim stavovima i ponasanju?
Naime, ni moji ni muzevi roditelji nisu od pocetka postupali s H onako kako smo MM i ja. No, jasno smo im rekli sta nas smeta, upozorili kako ocekujemo da se ponasaju. Kod svakog sam imala drugaciji pristup: mojoj mami dovoljno je reci samo 1x i ona odmah poslusa, i kaze: ti si mama i tvoja je odluka. Mojoj sveki treba ponoviti vise puta, a ako je bilo potrebe, lupila sam i sakom i po stolu: moje djete, moja pravila. Kome ne odgovara ne mora dolaziti. I gotovo - svi su poslusali. Kada sam ja ili MM prisutna, pitaju nas sve: da li smijem sada dati sok, da li smije sada ici s bakom van...Kada sam na poslu, telefon mi je u pocetku dok je moja sveki pocela cuvati zvonio par puta dnevno, jer je provjeravala sta i kako napraviti. Sada se vec nasa pravila znaju i uglavnom postuju. Naravno da nekad naprave po svome, ili drugacije od MM ili mene, ali to ne znaci da su to napravili u losoj namjeri.
Ali to nije doslo samo od sebe: trebalo je vremena i strpljenja dok nisu prihvatili nasa pravila. Ali stvarno nisam zeljela iskljuciti uzu obitelj iz zivota moje H, samo radi svoje posesivnosti ili zelje za kontrolom.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma