Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Sad sam se setila jedne crtice koja je meni bila, pa, neshvatljiva. Kada je moja tetka postala baba, ona je bila oduševljena svojim unukom do te mere da mi je pričala kako nije ni znala da može postojati tako silna ljubav na ovom svetu, kako je ljubav prema svojoj deci divna, ali nije ni blizu uporediva sa ljubavlju koju jedna baka može da oseti prema svom unuku.
Ja je, priznajem, nisam razumela ni tada ni sada. Možda ću je razumeti ako postanem baka-ali nadam se da neću.
ja sam ovo čula od više novopečenih bakica, pa i djedova, i ljudi to obično komentiraju kako su bake i djedovi opušteniji s unucima nego kad su imali svoju djecu - imali su više brige oko djeteta, odgoja, a sada su i u mirovini i često nemaju drugih obaveza. A pretpostavljam da tu ulogu igraju i neki hormoni, kao što se kaže da muškarci s godinama postaju pažljiviji prema svojim ženama nego u mladosti, zbog opadanja testosterona. No to ćemo valjda još vidjeti

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
Meni bi osobno bilo strasno da mi obitelj dode vidjeti novog clana i samo iz sigurne udaljenosti baci pogled , pa makar i ostavili poklone.
Ja sam sličnu priču čula od sveki. Pričala mi je, za nju je to bio žanr hororac kako su njeni poznanici, dobivši prvo unuče, putovali do Zagreba (cca 300km) da ga vide - koliko sam shvatila, beba je imala oko 8 dana. Nisu ih pustili da pređu prag bebine sobe, zbog možebitnih bakterija. I vratili se doma bez da su vidjeli dijete. Kako da se čovjeku ne smili kad to čuje?

Meni je osobno sveki bila savršena kad sam rodila prvi put, za drugi put je nećemo imati blizu, pa ćemo vidjeti kakva je razlika. No naravno da će i moji i mm-ovi roditelji moći doći u posjet, ili ćemo mi do njih kad ja budem mogla. Kako bih preživjela nakon prvog poroda bez pomoći, zbilja ne znam, jer sam ja bila jako popucala i puno su me šivali, tako da sam prvo vrijeme jako teško hodala, a dijete je plakalo više manje kad god je bilo budno a da nije sisalo. Sveki mi je nosila kuhanu hranu i uspijevala je zanunati i smiriti bebu, koja ju je prihvaćala od prvih dana - dok je kod mm-a još dosta vremena plakala kad bi je pokušao uzeti. Zašto - ne znam.

Ali uvjerena sam da je za ljude urođeno da žive u većim obiteljima i da majke imaju pomoć oko male djece od drugih žena iz obitelji. Na svakoj temi gdje majke pucaju po šavovima spominje se neprirodnost situacije kad žena koja je tek rodila mora cijeli dan provesti sama s bebom
Vjerujem, naravno, da ima svekrva koje bi situaciju pogoršale. Ali ako govorimo o potrebama majke i djeteta, izolacija svakako nije prirodna. To je pojava novog doba.