Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
Ne razumijem zašto je grozno?
Na svijetu ima dobrih i loših ljudi. I onda ima čitav niz nijansi sive između "dobrih" i "loših". I ovi dobri su nečije svekrve i svekri, a i ovi loši su isto (na žalost) nečije svekrve i svekri. Na kažem da se ovdje radi o lošim ljudima, ali možda se radi o ljudima iz neke od tamnijih nijansi sive... Ne znam.

Meni je dovoljno ako roditelj osjeća ja je tako najbolje za njih kao obitelj u tom trenutku, onda tako treba napraviti. Točka.
A odnos između ljudi treba graditi godinama i ulagati u njega, a ne očekivati od majke koja u tom trenutku ima masu emocija koje ni sama ne može objasniti, da tolerira osobe koje joj ni prije možda nisu bile drage, bez obzira o kome se radi.

To ako baka i djed neće provoditi previše vremena sa unucima u prvim mjesecima, ne vidim kako to utječe na njihov odnos u budućnosti - barem imaju godine za pokušati izgraditi odnos kakav očito nisu uspjeli s djetetovom majkom.
Potpisujem i ovaj i ostale tvoje postove.
Neprijatni komentari rodbine su nivo koji me uopšte ne dodiruje.
Ali moja rodbina je pokušala da delima potpuno zanemari činjenicu da ja i MM uopšte postojimo. Neko je već pomenuo-ulazak u sobu iako su zamoljeni da ne ulaze, pokušaj da puše u kući iako smo jasno zamolili da toga nema jer smo nepušači, odbijanje pranja ruku pre uzimanja bebe jer, booože, pa nisu valjda prljavi (a samo su prošli javni prevoz, pomazili dvorišnog psa i mačku i skinuli rukama cipele...), uzimanje bebe iz ruku iako je nosim da spava/presvuče se/sisa, preuređivanje mojih ormana bez ikakvog prethodnog pitanja...I nije meni problem da jasno postavim granice na fin i ljubazan način, ali sama činjenica da su granice postavljene drugačije nego što se njima sviđa je narušila naše odnose.
I to zaista zadire u razdoblje pre rođenja bebe.
(I nema nikakve veze sa svekrvom, koja nažalost nije doživela da upozna unuke, a pamtim je samo po lepom i dobrom ).
Uostalom, ja sam sa mojim mužem jer mi se sviđa ON, zaista mi je bilo svejedno kakva je njegova ili moja rodbina. Ja sam njegovu, kao i on moju, prihvatila najbolje i najlepše što sam umela. To što naše najbolje nekim članovima rodbine i dalje nije dovoljno dobro-pa, šta sad.