Citiraj more prvotno napisa Vidi poruku
Znam da je lakše zgražavat se nego biti konstruktivan, ali dajte ljudi probajte biti više konstruktivni.
More, potpisujem te-uključujući životni stil i stav što se tiče "gledanja" bebe.

Nama su pomoć ponudili, ali smo je pristojno odbili jer je mm imao dovoljno slobodnih dana, a ja bila fit-rodilja tako da smo odlučili da taj početak treba biti u troje, a ne u čoporu. Svima smo rekli da ćemo ih obavijesitit od kad mogu doći u posjete i ako ćemo trebati pomoć. Moji su se složili, sveki također (je li joj bilo drago ili ne-ne znam, nije prigovarala). Ručkove smo za te prve dane naručivali u restoranu koji kuha fino i domaće, juhicu sam ja pristavila svaki dan jer mi je to 5 minuta posla, mm se pobrinuo za ostalo i imali smo danima vremena samo se uhodati s bebom. Nakon desetak dana nazvali smo najbliže i pozvali ih u posjete kad im odgovara i otprilike im rekli kakav je bebin raspored da je ne zateknu uspavanu ili usred kupanja. Svi su se lijepo rasporedili i došli na sat-dva, uživali u malenoj, donijeli ono što su mislili donijeti, pojeli i popili (naručili smo svaki puta platu i kolače, ja napravila neku brzinsku hladnu salatu) i sve je prošlo bez stresa za obje strane. Onaj dio obitelji koji nije najbliži najavljivao se nakon mjesec dana kako je kome odgovaralo. Za sve smo priredili isti doček s istim naputkom o bebinom rasporedu, svi su dobili slikanje s bebom i malu zahvalu i stvarno se tog perioda s veseljem sjetim.

Stava sam da se mladoj obitelji treba dati vremena da se oporavi od početnog stresa. Pogotovo mami jer ona mora biti u mogućnosti također uživati u posjeti najbližih jer u konačnici zaslužna je zato jer je beba na svijetu, manje ili više se namučila na porodu i red je da je se ne doživi samo kao maternicu na nogama. Osim toga, od iskrvarenja, bolničkog boravka i prehrane i svega ostalog može pasti imunitet rodilji tako da je treba poštedjeti svih mikroorganizama koji nisu kućni, osigurati joj mir da se uspostavi laktacija i da joj rana od eventualne epiziotomije zaraste. Mislim da svaka majka na to ima pravo koje je daleko veće od prava rodbine da vidi dijete. Pa dijete neće nestati za deset/trideset/dodaj proizvoljno dana. Nenajavljene ili neplanirane posjete bez poziva smatram nepoštovanjem, a ne to da netko nije pozvan u kuću istog trena kad beba stigne iz rodilišta. Riječ je o djetetu koje je još pred 72 sata plivalo u plodnoj vodi i ne treba mu pusa bake nego majčino mlijeko, zagrljaj roditelja i mir.