Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: neće ništa ako nije kašasto

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno neće ništa ako nije kašasto

ovaj post pišem samo kao savjet svim curama koje ipak odluče miksati hranu svom djetetu! ja sam, unatoč svim dobrim savjetima, meso i priloge uvijek miskala sa štapnim mikserom. voće ne, to gnječim i jede bez problema, ali meso i povrće - ma ni čuti!!! trudim se već 15 dana učiti je jesti krutu hranu, da malo upotrebljava vilicu - ma trebate vidjeti tu reakciju...histerija!! urlanje!!! bacanje!!! čudo i gotovo! samo složi neki izraz lica tipa: "Odvratno" i počne plakati...i što sad? baš sam ljuta na sebe što sam ikada upotrijebila taj štapni mikser! a sve linijom lakšeg otpora...

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije li ti curica malo premala da bi vec sad svladala krutu hranu? Moja S. je sad 16 mjeseci i još uvijek joj se ne mili hrana koja nije kašasta (ne u smislu da sve mora biti glatko izmiksano nego u smislu da mora biti ...hm...kako da to nazovem ... pomalo tekuće). Ja joj obično hranu dobro nasjeckam (jako sitno) i zdrobim dobro vilicom (tu i tamo naribam) i onda moram dodati neke tekućine inače joj je pregusto i neće jesti. Možda je stvar i u tome da ona zasad ima i samo tri zuba, sve dolje, pa ni ne može baš super žvakati.
    A što se samostalnog jela tiče? S. tek pomalo lovi žlicom neku ljepljivu klopu, da se tako izrazim. Vilica još nije u igri ni izbliza.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mia je sa sedam mjeseci jela jabuku da ju je sam žvakala. Prvo joj je išlo na povraćanje no kasnije se navikla, jer je jabuka imala fin okus koji nije vrijedilo pljuvati.
    Do tad sam joj sve miksala. I nije bilo problema s navikavanjem...

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam zašto si ljuta na sebe,samo si htjela pomoći svom djetetu ,zar ne ? Ne vidim ništa loše u tome da joj i dalje miksaš hranu ako tako hoće jesti,a u komadićima neće-bitno je da pojede,bar ja tako razmišljam. Ja sam svom sinu mixala do 18 mj. otprilike i onda je odjednom počeo pokazivati da mu se tako pripremljena hrana više ne sviđa,pa sam mu svu hranu rezala na komadiće i opet je jeo bez problema. Očito tvom djetetu trenutno više paše ovako pripremljena hrana,ima vremena, uskoro će sama držati batak u ruci,vidjet ćeš. Sve u svoje vrijeme,ne forsiraj ništa,ne znam zašto te to tako jako ljuti ? Mixaj i dalje dok ne bude spremna za promjene

Po meni je najvažnije da djeca pojedu obrok,smixan ili u komadu, nije mi nikad smetalo.....

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

koji je u stvari problem? Riknuo ti štapni mikser?
    Il se bojiš da ćeš morat miksat dok se ne oženi?
    take it easy

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Čemu panika? Da j djetetu da jede kako voli. Vidjet ćeš, to će se promijeniti u hipu, samo će jedan dan uzeti nešto u ruku i žvakati...ne budi ljuta na sebe, a ponajviše na dijete.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

D je tek sad počeo žvakati, tj, uzme komadić mesa i stvarno ga sažvače.
    Do prije mjesec dana je jeo komadiće ali ih je uglavnom samo gutao.
    jednostavno mu je fora maznuti šta god stigne i tako je maznuo meni krušku iz ruku i počeo je gristi, žvakati

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

wauuu, jeste me ocrnile...

ne znam zašto mi to smeta, i možda ste me krivo shvatile, ne očekujem ja od nje da uzme batak u ruke i glođe, ali da se malo potrudi - nije njoj dovoljno da je smiksano, to mora biti smiksano tako da ona samo proguta, ne daj bože da ostane koji komadić riže ili...

ma ok, vjerojatno pretjerujem - ako hoće miksano, dobit će miksano...

her wish is my comand...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma nismo te ocrnile, samo smo ti htjele dočarati da brineš bezveze. Miksaj dok joj paše, kasnije će htjet glodat i tako... Budi sretna da hoće papat

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    ma nismo te ocrnile, samo smo ti htjele dočarati da brineš bezveze. Miksaj dok joj paše, kasnije će htjet glodat i tako... Budi sretna da hoće papat
    Potpisujem, Andrija je sa 8,5 mjeseci tek počeo jesti dohranu, i prije toga bih se složila da mu miksam i do 2. godine samo da počne nešto jesti.

Ali sam ipak sretna što sad, kad je počeo jesti, guta i žvače bez problema (miksam mu samo meso, ali to ionako neće jesti ). Čak mi se čini da mu se više sviđa npr. kad je tikvica samo narezana na kockice, a nije zgnječena.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    koji je u stvari problem? Riknuo ti štapni mikser?
    Il se bojiš da ćeš morat miksat dok se ne oženi?
    moji šogori (24 i 27 godina) i dan danas mrkvu, jetricu i ostalo povrće prvo dobro izgnječe vilicom dok ne dobiju kašu i onda tek uliju juhu. mlađi je još do prije 5 godina jeo sa svojim dječjim priborom za jelo sa urezanim pilićima i drške
    a meni moja svekrva rekla da bolje ne koristim štapni mikser jer mi se neće naučiti na normalnu hranu. to ona valjda iz vlastitog iskustva
    šalu na stranu ja sam sretna ako mi uopće otvori usta na bilo što. a i ovaj topic me sada još više ohrabrio.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moj Jan je poceo jesti vocne kasice sa sest mjeseci. Nakon dva tjedna, zmixala sam mu minestru od povrca, i tako redom, skoro sve sto smo mi jeli. Kada sam mu probala (sa nekih 9 mj) dati sitno nasjeckanu pastu sa sugom, bilo mu je dobro, ali mu je vise puta doslo gore, posto je faca samo progutao obrok. prakticki je sam naucio zvakati, ne znam ni ja sama kada. lovio je komadice banane po tanjuru, stavljao u usta i zvakao (mljackao) , kao mama i tata.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sun (napisa):

da hoće papat, izgleda ko mala košarkaška loptica...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anik, probaj joj davati rjeđe. Štogod joj daješ od povrća, ostavi više vode u kojoj se kuhalo i probaj to prvo zgnječiti pinjurom i napraviti gustu juhu.
    Ako tako neće, onda tek izmiksaj.

Mozda nije u pitanju samo to da zeli potpuno glatko, mozda joj je i pregusto.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mi misec dana papamo i ja Brunu sve miksam.Probala sam samo zgnjeciti ali i na najmanju grudicu njemu se digne zeludcic,a mrva mala mamina.Ne opteecujem se,kad narastu zubici zvakat ce.Polazim od sebe,pa da ja nemam zube nervirale bi me grudice koje ne mogu fino prozvakati sa zubicima

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

anik, probaj joj davati rjeđe. Štogod joj daješ od povrća, ostavi više vode u kojoj se kuhalo i probaj to prvo zgnječiti pinjurom i napraviti gustu juhu.
    Ako tako neće, onda tek izmiksaj.

Mozda nije u pitanju samo to da zeli potpuno glatko, mozda joj je i pregusto.
    pokušala sam, i ide samo ako je mekano povrće koje se može dobro zgnječiti, ako dodam rižu ili orzo - nema šanse, odmah pljuca...

bananu recimo hoće onako lizati u komadu, ali čim si odlomi komadić, pljuca i plače...

no dobro, nije joj mane kod papanja...

htjela sam prestati miksati jer se mnei osobno to ne sviđa, ta nekakva ružna smjesa čudnih boja - ma bljak ...

Početno

Vito isto ima problema kad je riža u kašici, neće samo pljucka van a ja je nisam nikako mogla izmiksati na sitno, čak i palenta mu smeta jer ima zrnca. Onda sam počela mljeti u mlinčeku za kavu i sad je ok iako isto nije skroz tekuće, isto sam mislila da ga moram početi privikavati na komadiće, ali kad još nema nijednog zuba neću žuriti.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

šta da vam ja kažem moja cura je 20 mjeseci i još jede miksano !

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jan je napokon skuztio cemu sluze zubici! :D
    Iako mu se koji put ne da zvakati, pa proguta, a onda isplazi jezik i izneci oci, jer mu nesto zapne u grlu...

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure moje može li malo i meni pomoći pliz
    Moj mališa ima gotovo 2 godine i nemam više ideje šta mu dati. Sve smo sveli na jogurte s voćem, svježi sir s voćem, pudinge, rižolino i grisolino s voćem, ponekad čokolino, kruh, peciva razna i juhe.

Miksala sam do godinu dana jer nije htio drugačije jesti, a meni bilo drago što sve jede pa makar i smiskano, a onda odjednom stao, pa počeo jesti juhu, ali u većini slučajeva u juhi je dozvoljeno imati samo rezančiće i ništa drugo, bilo ono zgnječeno, isjeckano, smiksano itd.

Kako mu uvaliti povrće, meso i slično. Ne bih se hjela vratiti na miksanje, a ne želi jesti šta mi jedemo, niti probati. Samo vrti glavom i vrišti.

Moja okolina misli da je problem što još sisa, no NEMA ŠANSE da prestanemo sa sikom.

Neće ni makarone, bile one obične šarene sa ovim ili onim. Neće ni na kruhu ništa namazano (jedino na tostu maslac, ali se on otopi, pa je valjda onda ok).

Voće isto neće nego miksano, a u zadnje vrijeme odbija i jabuku i krušku i sve smo sveli na bananu i jagodu :/

Znam da sam kriva što sam tako dugo miksala, ali bilo je ili skroz glatko ili odbija to i traži siku, siku i samo siku.

Inače, ima 20 kg i visok je metar, pa nije problem preskakanja obroka i sl. Naprotiv, mene je strah da će se udebljati od kruha, tosta, peciva, jer bude dana da samo to hoće :/

Savjet molim vas.

Kaže MM ne daj mu ništa pa će jesti, ali on onda traži sisati i plače do besvjesti ako mu ne dam i tako se vrtimo u krug. Dobro je u svemu što radim (ovaj tjedan sam na go pa sisa više nego inače) pa mu moja mama pokušava nešto uvaliti, ali u većini slučajeva ona popusti kad sam izvadi nešto iz frižidera i ne želi ništa drugo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam Luki miksala skoro do škole. Jednostavno mu se konstantno dizo želudac na komadiće u hrani. Ako i nije onda je meso spremao sa strane (ko hrčak) i plunuo na kraju.
    Maša je sa devet mjeseci počela jest nemiksano, bez problema. Do tada se i njoj dizo želudac. Sad jede ko prava iako ima samo 2 zuba.
    Nisam se sekirala oko miksanja, glavno da jede. Pa prestat će to prije ili kasnije.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam L. počela na početku dohrane, poučena savjetima, nuditi samo gnječeno, no kad se više puta zaredom skoro ugušio počela sam miksati. Miksam još uvijek (2.5 god) jer još ne guta niti onaj sitni lješnjak iz čokolade.
    Ako mu se slučajno zaleti koji komadić skuplja u ustima pa ispljune nakon pola sata.
    Opet, ja dan-danas grizem i najmanju tjesteninu iz juhe...Svaku tabletu moram barem prepoloviti.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa ja ću sad vjerojatno biti popljuvana jer mislim (a htjela sam ne reagirati ali neprestano, još od subote mislim na ovo što sam pročitala) da nam je Bog dao zube da bismo žvakali i naučili tu dječicu žvakati, tj. jesti onako kako treba. Zamislite taj probavni sustav kad se nakon tolikog miksanja šokira, a jednom će morati! Svaka čast onom budi sretna da jede, ali dok nema zube to je ok. Ili ste vi sve doma sa svojom djecom? Jer, kad nakon godinu dana krenemo u vrtić tamo nam nitko neće miksati! A po mom mišljenju ni ne treba! Inače, Anik, jako dobro što si željela upozoriti na ovo! I pusa tvojoj curici, isti dan imamo roćkas (razlika u godinama nebitna!)

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam Janu oko 9. mjeseca pocela davati gnjeceno i nakon par puta sto mu se digao zeludac, skoro sam se vratila na miksanje, ali ne!
    Nastavila sam sa gnjecenom hranom i malim odrezanim komadicima.
    Stavila bih jedan komadic ispred njega, a jedan sebi u usta, i pred njim zvakala, da mu pokazem kako se grize. To naravno nije bilo normalno zvakanje, nego ful otvoriti usta i onda zatvoriti (neznam da li sam dobro objasnila). Kada me Jan poceo imitirati, skuzio je princip zvakanja, tako da danas bez beda jede hranu razrezanu na komadice. :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja cura za deset dana ide na čuvanje kod tete čuvalice koja nema štapni ni bilo kakav mikser i dogovorila sam se s njom da će ona pokušati dati joj samo usitnjenu i zgnječenu hranu. umirem od znatiželje hoće li htjeti jesti normalnu hranu kad nema mame u blizini (prošli vikend je baki bez ikakvog problema pojela zgnječeno povrće, a kad sam ja nakon toga pokušala, sve je završilo meni u krilu...)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ljerka prvotno napisa
    Pa ja ću sad vjerojatno biti popljuvana jer mislim (a htjela sam ne reagirati ali neprestano, još od subote mislim na ovo što sam pročitala) da nam je Bog dao zube da bismo žvakali i naučili tu dječicu žvakati, tj. jesti onako kako treba. Zamislite taj probavni sustav kad se nakon tolikog miksanja šokira, a jednom će morati!
    Čuj, Bog nam je dao i svima noge, ruke, mozak,...pa ih ne koristimo svi jednako. Ponekad ne želimo, ali ponekad i ne možemo.
    A iskreno, za žvakanje zubi nisu potrebni.
    Moj žvače, ali ne guta krupnije.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A čemu onda služe?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da se ne treba uzrujavati ako dijete odbija komadiće hrane, ali i da ih ne treba prestati nuditi. Mislim da je cilj ipak da djeca nauče žvakati. Ja ne bih forsirala, ali bih isprobavala što može proći. Ako neće danas, probaš opet sutra, ili za par dana. Možda joj se svide rižini krekeri, ili nešto slično što može držati u ruci i kroz igru učiti gristi.
    Bebe mogu jako dobro žvakati mekše komade hrane desnima, tako da pojava zubi nije uvjet. Ionako hranu žvačemo kutnjacima, a oni se pojave relativno kasno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •