Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 214

Tema: Kombinirani probir u I. tromjesečju

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja dokica mi je rekla da na UZV za mjerenje nuh. nabora pođem isključivo kod dr. Kosa u polikliniku Vili. U endo-labosu u Vinogradskoj su mi rekli isto.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jel zna netko da li, kad ginić dobije nalaze kombiniranog iz laboratorija, uvijek zove da javi rezultate ili ne zove ako su o.k. (kao za papu)?
    Mene dr. Kos nije zvao a već je u pon (najkasnije utorak) morao dobiti moje nalaze.
    Obzirom da se nije javio, nadam se da su o.k. :?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zar nisi i sama nalaze dobila na mail? Mene su zvali isto popodne iz p.Vili da je nalaz OK.

imported_tičica

Početno

možeš ostavit e - mail na koji ti pošalju rezultate...a inače iz bolnice te zovu doma u pravilu kad je frka
    tak da je sve o.k. čim te nisu zvali

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Joj, curke, fala vam.
    I ja mislim da je sve o.k. dok je tiho i nitko ne zove, ali sada mi je lakše.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A zašto ti ne nazoveš polikliniku i pitaš za nalaze? :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Tičica, sigurno da će sve biti u najboljem redu, na kraju najčešće tako i bude. Nuhalnih nabora ima i do 5, pa i onda se nakon AC često dokaže kako je sve u redu.

No, vaš nabor nije bio 3,6 i sada sasvim mirna možeš dalje. Tvoja priča samo dokazuje kako su i liječnici pogrešivi i kako je možda najbolje, vlastitog mira radi, uvijek dobro potražiti i drugo mišljenje.

Sretno svima!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nadovezala bi se na temu kombiniranog probira.
    I meni je biokemijski probir ukazao na znatno povisene vrijednosti krvi,
    hcg-82,9
    papp-a-1,59, odnosno rizik na osnovi krvi je povisen -1:175.
    inace sveukupni rizik dodje mi 1:913, zbog godina (29) i dobrog nugalnog nabora 1:6.
    Doktorica mi predlaze obavezno double i triple test,a ako i onda se ukazu povecane vrijednosti A.
    Molim one kojima je takodjer nalaz takav bio da podijele iskustva, jer ja sam strasno zabrinuta sada. Previse....hvala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Draga Bio,
    postoji i četverohormonski test (quadruple test), no ne obavlja se kod nas u Hrvatskoj a mnogo je sigurniji od triplea. Pisali smo nešto o tome pod ovim topicom a otvorila sam i novi pod naslovom Četverohormonski test. Pročitaj si pa nam se javi s mišljenjem koje imaš o svemu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I ne brini, bit će sve dobro. Kombinirani probir nije nikakva konačna dijagnoza, to je samo procjena rizika. Tvoj nuhalni je u redu, uhvati se za tu činjenicu i pokušaj se smiriti bebice radi. Sretno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala Nisa. Nazvala sam sloveniju i zbog mog mira mislim napraviti taj test. javiti cu se naknadno.
    Ovako je zivjeti preopterecujuce znajuci da mozda nesto nije u redu.Mada nekako sam sigurna da je opet sve u redu. hormoni u trudnoci luduju i vec danas da vadim krv vjerojatno bi rezultati bili drukciji. Bar sam si ja to tako stavila u glavu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da zaista, preopterećujuće je živjeti u brizi, pogotovo kada znaš da to nije dobro za bebu. Svi mi (uključujem i sebe) podvrgavamo se različitim pretragama u trudnoći i smirimo se kad su nalazi u redu. No čim i nešto malo ne štima, odmah smo van sebe. Ponekad pomislim da bi možda bolje bilo da ništa ne provjeravamo, no ipak nije tako. Ja sam mislila da danas na kontroli neću dozvoliti novi UZV, pa ipak sam se predomislila. I sve je u redu. Najčešće i bude tako.

Ako imaš predosjećaj da je sve u redu (imala sam ga i ja čim su mi izmjerili nuhalni nabor i bez hormona), osloni se na njega i smireno dočekaj četverohormonski test. I ovako ništa ne možeš promijeniti, ni na bolje, ni na gore. A bebi će taj mir biti od velike koristi. Znam sama koliko je teško smiriti se u takvim situacijama, no čovjek ipak nađe ono hrabro u sebi i postane jak. Drži mi se, sve će biti u redu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisa, hvala. Mozes mi samo odgovoriti još da li znaš referentne vrijednosti hormona unutar kojih se vrijednosti moraju kretati.
    Naime, ja smatram da u mom nalazu iskljucivo beta-hCG koji iznosi 82,9 je izrazito povišen , dok drugi hormon mislim da mi je u referentnim vrijednostim ( PAPP-a iznosi 1,59). A u tumačenjima pise da u trudnocama ugroženim Down sindromom, prvi hormon (PAPP-a) je izrazito povišen, a drugi snižen.
    Mislim da i drugim curama se taj drugi hormon kreće u vrijednostima koje i ja imam.
    Oprosti na smetnji, ali svaka informacija me znatno umiruje.
    Pusa.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Na prvoj stranici pod istim ovim topicom, negdje na sredini, Martina i ja izmjenile smo svoje rezultate. Sad sam ih pogledala i mislim da dobro kažeš da je B-hcg kod tebe povišen, no ne znam koliko je to mnogo. jesu li tvoji rezultati izraženi i u MoM?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala Nisa, jako si draga, sto se brines. ja zapravo jos svoj nalaz nisam ni vidjela, jer sam trenutno u zagrebu. Ceka me kuci. Znam samo da mi pisu takve vrijednosti, jer me dok. Harni zvala da mi ih kaze. Kada stignem kuci, provjeriti cu kako mi zapravo pise.
    Sigurna sam da mi taj bio-kemijski nalaz je los, upravo zbog visoke vrijednosti beta Hcg-a. U svakom slucaju odlucila sam ici i na double i triple, ai onaj 4-hormonski test u sloveniji.
    Ipak da budem sigurna, pa onda cemo vidjeti.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

pozdrav svima,
    Ja sam također radila kombinirani probir u 11. tjednu i rezultati su katastrofalni s obzirom na godine (33)Rizik i biokemijski i kombinirani veći od 1:50.Obavezno mi je preporučena amniocenteza koju evo čekam i umirem od straha.Ako neko ima sličan slučaj a ispalo je dobro molia bi ga da se javi

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Draga Puka, vidim da ti se do sad nitko nije javio. Probir je nešto novo, pa mi se čini da i nema mnogo slučajeva sličnih tvojem, no možda se netko ipak javi.
    Znam za primjer jedne trudnice, ovdje s foruma, čiji je bebin nuhalni nabor bio dosta velik (ne sjećam se točno koliko), i nakon učinjene AC sve je bilo u redu. Imaj vjere i nade u dobar ishod. Želim ti puno hrabrosti i sreće.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

draga Nisa, valjda će sve biti u redu iako mi je i nuhalni povišen ali je u granicama normale (2.5 mm).Slijedeći tjedan idem na amniocentezu koju ću obaviti privatno ovdje u zagrebu i po preporuci doktora uzorak ćemo slati u Sloveniju-Postojna jer su nalazi gotovi za sedam dana a ovdje se čeka minimalno 3-4 tjedna.Doktor me malo utješio rekavši da 1: 50 znači da se nalazim u skupini žena od kojih će 49 ipak roditi zdravo djete i da je u mom slučajno amnio jedini siguran diagnostički pokazatelj da li se radi o zdravoj bebici ili ne.Obavila sam i 3 d ultrazvuk gdje se vidi da beba ima dobro razvijenu nosnu kost ,protok krvi kroz ductus venosus je također uredan i vide se maksilarne jezgre.To su također neki pokazatelji kao i nuhalni,npr 70 posto djece sa Downovim sindromom nema razvijenu nosnu kost.Sorry ja malo oduljila ali nitko nije u mojoj situaciji pa nemam s kim popričati .P :? ozdrav i drži mi fige!!!! :? :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eto, vidiš Puka, ima i dobrih nalaza za koje se možeš uhvatiti i na kojima možeš graditi vjeru u dobar ishod. Toplo se nadam da će sve biti u redu.

Ne znam može li te to utješiti, no da sam se odlučila na AC, i ja bih kao ti išla kod privatnika koji poslije šalje uzorak u Sloveniju radi bržih nalaza a vjerojatno je i sam postupak sigurniji. Vidjet ćeš, bit će sve u redu.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala Nisa,slijedeći tjedan idem na amnio pa ćemo vidjeti što će iz svega ispasti.Javim se nakon amnio!pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

CUre, da Vam se i ja javim kao sto sam obecala. Kao sto znate meni je isto biokemijski nalaz bio los. Zato sam se obratila doktoru Kosu da mi protumaci nalaz. On me posve smirio, rekao da uopce nisu povecane vrijednosti hormona krvi, kao sto zapravo pise iz nalaza. da je sve u granicama normale, i da upravo kombinirani test se radi da se uzmu u obzir i ultrazvučni nalaz i bio kemijski koji zajedno meni nije predstavljao rizik. Svejedno zeljala sam pregled i on ultrazvučno to zaista pogleda da li postoji koja indikacija za D. s. Sve je bilo u redu i jasam sada posve smirena. By the way u međuvremenu napravil ai triple test koji mi je došao posve uredan .
    ZAto evo preporučam dok. Kosa u takvim situacijama.
    Eto toliko, obecala sam da cu se javiti kada sve to prodje.
    sada sam mirna i uzivam. pozdrav.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bio, sretna sam zbog tebe, uživaj i budi mirna.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Protok kroz ductus venosus

Prije dva dana obavila sam 1. dio kombiniranoga probira, onaj ultrazvučni i sada čekam nalaz biokemijskoga.
    UZV je pokazao sve uredno, uključujući i nuhalni nabor, međutim, kao što je i napisano na Harni stranicama, u sklopu toga UZV pregleda izmjeren je i 'Protok kroz ductus venosus', koji je izostao. Ovaj podatak može indicirati Down, srćane smetnje i rizični ishod trudnoće (prema Harni informacijama), ali doktorica je spomenula da u ovome tjednu (11+3) rezultat često zna biti lažan zbog maloga ploda.
    Interesira me da li je netko imao sličan nalaz, kako je interpretiran, da li je na sljedećem UZV protok poboljšan i kakav je bio ukupan rezultat kombiniranog probira.
    Unaprijed hvala na odgovoru i sretno,

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za komb. probir samo su mi nuhalni izmjerili i krv sam vadila. Kombinirani probir je ispao OK, poslije sam radila i amnio jer je double ispao koma i indicirao je amnio - amnio je ispala OK.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

bok, svima
    ja sam se već prije javljala u vezi jako lošeg nalaza kombiniranog probira -rizik veći od 1:50,a imala sam 33 godine.Na kraju je ispalo da dijete nema nikakav sindrom,ali nažalost sam u 17. tjednu morala na inducirani pobačaj jer se bubrezi djetetu uopće nisu razvili.Bilo je grozno ali sve je to sad iza mene.Time hoću samo reći da je kombinrani probir dobro napraviti jer može ukazivati i na druge poremećaje.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

i još nešto,budući da planiram novu trudnoću,iako me strah,čitajuči sve ovo o kombiniranom probiru,nisam naišla na to da je nekom nalaz ovog testa ispao loš osim meni.Pa ako je ispao loš a na kraju sve ispalo ok,nek se javi,malo za hrabrost.pozdrav

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

bok,uvijek zaboravim nešto,pitanje za Nikolinu iz Zagreba,da li je sve uredu?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Kombinirani probir

Puka,

da, hvala na pitanju.
    Kombinirani probir (biokemijski+UZV) je pokazao nizak rizik 1:2000, a prije dva dana (15 tj. + 3 dne) sam bila na drugom detaljnom UZV i doktor je izmjerio protok, koji je na prvom detaljnom UZV izostao, i rekao je da je on sada OK, te da niti prema ovom zadnje UZV pregledu nema nikakvih indikacija za Down.
    Međutim, zbog svojih godina (38,5) razmišljam o AC.
    Pozdrav i sretno,

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Kombinirani probir

Imam pitanjce, mojoj frendici je dok. u poliklinici Vili da je to test za Down i za druge bolesti, a koliko sam ja shvatila iz ovog pročitanog ispada da je to samo za Down, ako netko zna, za koje je još druge bolesti?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Cure, molim vas za pomoc! Jucer sam bila i na UZV-u i u Vinogradskoj (12+1). Zamolila sam ih u Vinogradskoj da nalaze mailom posalju i meni, a ne samo dr. Kosu koji je radio UZV. Danas su stigli nalazi iz Vinogradske i totalno sam u komi: beta-hCG 1,39 MoM; PAPP-A 0,24 MoM :shock: ; T21 (biokemijski+NT) 1:60; T18 (biokemijsk8i+NT) 1:10000; biokemijski test 1:50; dobni 1:122.

Najvise me brine uzasno nizak PAPP, kopala sam malo po internetu i samo se jos vise ubedirala. Trudnoca je pocela kao blizanacka, ali se jedna beba nazalost prestala razvijati - dr. Kos mi je rekao da biokemijski nalaz u blizanackim trudnocama nije pouzdan, ali buduci da je odonda proslo vec skoro 4 tjedna to ipak ne bi trebalo utjecati. Drugo sto citam da moze utjecati na iskrivljenu sliku hormona je cinjenica da je beba rezultat IVF-a (ali opet nisam sigurna da bi to u znatnijoj mjeri moglo pokvariti nalaz, jer nisam bila na nekim "tezim" hormonima nego samo na klomifenima). Osim toga, biokemijski test ima toliku pouzdanost da ove koma rezultate jednostavno nisam u stanju zanemariti.

Na UZV-u je sve bilo sjajno, NT 0,7 (0,46 MoM), dr. je vidio nosnu kost, protok super, uglavnom ne moze bolje. Konacni nalazi ce od dr. Kosa stici postom, ali ja cu do tada izludjeti. Na netu nigdje ne uspijevam pronaci eventualnu korelaciju missed twina (cak ni blizanacke trudnoce) i vrijednosti hormona pa molim ako netko zna nesto o tome da napise. Sorry, sad tek vidim kako sam oduljila.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

alyssa,uzrujavanje samo šteti tebi i bebici,ja sam imala biokemiski test 1: 60,a kombinirani 1:50.Izludila sam od brige,na kraju nije ispalo dobro,ali je dijete kromosomski bilo potpuno zdravo.Kod mene se radilo o nekom drugom poremećaju koje nema veze sa ovim testom.A što se tiče tih testova ,oni nemaju diagnostičku vrijednost ,već samo su statistički pokazatelj. Hoću reć da rizik 1: 50 znači da od 50 žena iz te skupine njih 49 rađa potpuno zdravo dijete a samo jedna bolesno.Na žalost ne znam nikakvu vezu s obzirom na blizanačku trudnoću ili IVF.Sada planiram opet trudnoću i iako bi htjela napraviti opet ovaj test nekako me strah.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Citiraj anima prvotno napisa
    Imam pitanjce, mojoj frendici je dok. u poliklinici Vili da je to test za Down i za druge bolesti, a koliko sam ja shvatila iz ovog pročitanog ispada da je to samo za Down, ako netko zna, za koje je još druge bolesti?
    anima nisam sigurna hoće li ti ovaj link pomoći budući da je riječ o probiru koji se radi u drugom tromjesječju, no ima dosta toga objašnjenog.

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Imam pitanje:
    Ima 25 god. U prvoj trudnoci sam imala prekid tr. medicin. intervencijom zbog greske na plodu, pa me sada u 2. trudnoci salju na probir. jer se na UZV malac nije htio okrenuti pa dr. nije mogao vidjeti nuhalni nabor. Šalju me na Sveti Duh u kliniku za visokorizicne trudnoce

Šta je to - znam, ali nigdje niste napisale postupak. Dođem tamo i onda - ŠTA??? Uzmu mi krv iz ruke? Gledaju uzv? Ja ne zelim AC, dali mi i to rade? Platim kada zavrse ili poslije i koliko? Imam uputnicu za UZV - sta se zapravo placa?
    Znam da zvucim isprepadano, ali samo zelim tamo doci informirana

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

baby_eve, uputnica ti je samo za ultrazvuk - dr. ce te ultrazvucno pregledati, izmjeriti duzinu bebe, nuhalni nabor i pregledati je li sve drugo OK. UZV u bolnici se ne placa, placa se samo ako ides privatno. Nakon toga trebas ici u Vinogradsku (samo tamo u ZG to rade) vaditi krv - za to ti ne treba uputnica jer ne ide preko HZZO-a, nego vadjenje krvi placas sama (304 kn). Za to se ne trebas narucivati, samo dodjes ujutro izmedju 8 i 9.30, ali je vazno da dodjes isti dan kad ti je ultrazvuk ili (ako ti je ultrazvuk kasnije tokom dana) najkasnije sljedeci dan, jer inace vrijednosti dobivene vadjenjem krvi nece odgovarati situaciji na UZV-u. Nalazi su ti gotovi isti ili sljedeci dan i tek tada ce ti dr. kad iz nalaza vidi koliki je rizik eventualno preporuciti AC - u pravilu se AC preporuca kad je rizik izrazen u nalazima veci od rizika amniocenteze (tj. kad je omjer manji od 1:250). Nadam se da te to malo smirilo.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

puka, hvala ti na tvojoj prici, procitala sam sto ti se dogodilo i zao mi je sto si to morala proci. Sto se tice nerviranja, nazalost znas i sama: definitivno nije uputno (a ionako time ne mogu nista promijeniti), ali si jednostavno ne mogu pomoci. Valjda cu se vremenom smiriti, jer ipak do amnio treba proci hrpa vremena, pa onda jos dok dodju nalazi...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Radila sam taj tast u 11.om tjednu ...ipak , nije dijagnostički , ali sam ga napravila na pitanje moga gin-a želim li ...dobar je ispao...puno sreće svima....

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Citiraj Tia prvotno napisa
    anima nisam sigurna hoće li ti ovaj link pomoći budući da je riječ o probiru koji se radi u drugom tromjesječju, no ima dosta toga objašnjenog.
    hvala, ali zanimaju me koje su to još bolesti, pa ako netko zna

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

hvala, ali zanimaju me koje su to još bolesti, pa ako netko zna
    Pa tamo se pored Down sindroma spominje i oštećenje neuralne cijevi (anecefalija i spina bifida), zatim Edwardsov sindrom.
    A ako pročitaš onaj prvi .pdf dokument spominju se i ostali poremećaji (str. 7.) koji se probirom mogu detektirati.

Znam da je već rečeno no sve su to samo statistički testovi koji procjenjuju rizik tj. nisu dijagnostički.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

hvala Tia, ipak mi je jasnije nego prije

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja ponosno javljam da je prosao probir i sve je ocke :D :D :D :D :D
    nuhalni nabor je normalan kaze dr. a opasnosti od Downa nema, tj. kaze dr. da nema potrebe za brigu. Sada se cini da mogu poceti uzivati u trudnoci

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Radila kombiniranii,imam 38 godina,treća trudnoća.
    nuhalni 1,2 mm MoM 0,9
    f-beta HCG MoM 1,55
    PAPP-A MoM 2,85
    Rizik za dob 1/96
    Rizik za down 1/1985
    Piše da nije nadjen povećani rizik u odnosu na prosječni rizik koji odgovara dobi trudnice.
    Da li je to ok?

Amalka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i ja sam radila kombinirani i piše da nije nađen povećani rizik za Downov sindrom u odnosu na prosječan rizik koji odgovara dobu trudnice...zvala sam polikliniku Vili i rekli su da je nalaz ureda i razloga za brigu nema...još uvijek mogu otići na amnio...ali zato sam i išla na kombinirani da ne idem na amnio,ako rezultati ne pokažu na povećan rizik...budući da nisu pokazali,preuzimam onih 30%rizika netočnih testova na sebe sa vjerom da je moja bebica najzdravija na svijetu...to je i bio cilj...zato ti samo želim reći,ako već nije doktor i kao što nalazi kažu,mislim da je sasvim jasno da su nalazi u redu...
    danas nitko ne može 100%potvrditi i garantirati za ništa na svijetu...danas radiš,sutra dobiješ otkaz,a misllio si da je 100%,..danas si zdrav,sutra te srce strefi,...ko garantira....samo vjera...zato vjeruj da je u redu i bit će...

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Da,vidim da smo slično dugo trudne...
    Kombinirani je inače oko 85% pouzdan,znači 15% lažno negativnih...
    Ako možeš napisati svoje vrijednosti....

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ta pretraga je super i ja sam je radila, ali nipošto ne isključuje dow sindrom.

to su rezultati koji se baziraju na statistici i ništa više, nikakva sigurnost niti garancija da dijete nema dow-a, stoga je potpuno neodgovorno ovo što vam doktori govore.

radi se o statističkoj vjerojatnosti dakle, a ne o 100% isključivanju.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj moia prvotno napisa
    ta pretraga je super i ja sam je radila, ali nipošto ne isključuje dow sindrom.
    Mislim da ni u Njemačkoj ne kažu Dow sindrom.
    Down.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

osim toga znam slučajeve gdje su žene uvjeravali da su im rezultati izvrsni i da sigurno dijete nema dow, pa su ipak rodlie dijete sa dow-om.

u svakom slučaju radi se o velikom šoku koje su doživjele uljuljuškane u 100% sigurnost i gorčini koje te žene nose u sebi.

tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

treba znati točno o čemu se tu radi, kakva je to pretraga i točno pacijenticama objasniti, a ne ih uvjeravati da je sigurno sve u redu jer sigurno 100% ne pokazuje čak niti amnio, niti ikoja druga pretraga.

sigurno je samo ono kad se beba rodi.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

[quote="Cubana"]
    Mislim da ni u Njemačkoj ne kažu Dow sindrom.
    Down.
    btw. ja ti više nisam u njemačkoj, preselili smo se u nizozemsku.
    ali da i nizozemci kažu down

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

osim toga znam slučajeve gdje su žene uvjeravali da su im rezultati izvrsni i da sigurno dijete nema dow, pa su ipak rodlie dijete sa dow-om.

u svakom slučaju radi se o velikom šoku koje su doživjele uljuljuškane u 100% sigurnost i gorčini koje te žene nose u sebi.

tako da Villi &Co. bi se trebali malo skulirati , a ne se tako olako nabacivati izjavama kako nema razloga za brigu. jer ponavljam tu se ne radi o pretragi koja išta isključuje, već samo o statističkoj vjerojatnosti.

treba znati točno o čemu se tu radi, kakva je to pretraga i točno pacijenticama objasniti, a ne ih uvjeravati da je sigurno sve u redu jer sigurno 100% ne pokazuje čak niti amnio, niti ikoja druga pretraga.

sigurno je samo ono kad se beba rodi.
    Pa kristalno mi je jasno da se radi samo o statističkoj vjerojatnosti,odnosno pretrazi pribira spadaš li u skupinu sa niskum,umjerenim ili srednjim nivoom rizika za rađanje djeteta sa određenim kromosomskim anomalijama.
    Jasno da je najsigurnija amniocenteza,ali ona za sobom nosi svoje rizike,zbog čega su i unaprijeđene metode krvnih testova.
    Naravno da ima žena kojima je sve uredu i rode dijete sa down sindromom,ali je isto tako dobro znati da kombinirani probir koji se temelji na uzv i krvnim markerima ima pouzdanost oko 85% što drugim riječima znači da bi od 100 djece koja se rode 85 bilo otkriveno ovim testom,pa žene kojima on ne otkrije spadaju u tih 15 neotkrivenih.
    I ja uopće ne idem u Vili.
    Isto tako imam prijateljicu koja živi u USA i koja ima 42 god pa joj na temelju kombiniranog probira nisu sugerirali amniocentezu.
    Na jednom drugom forumu slično iskustvo 37 godišnjakinje koja živi na N.Zelandu.
    Sve je stvar osobne odluke i stručnosti dijagnostičara,a ne mjesta gdje živiš.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

.
    Koliko sam ja shvatila ancilin doktor je rekao da nema posebne brige gledajući rezultate testa u odnosu na dob.Dakle,on je njoj rekao da obzirom na test ne treba brinuti.I to mi se čini potpuno korektno.

ancila avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa

.
    Koliko sam ja shvatila ancilin doktor je rekao da nema posebne brige gledajući rezultate testa u odnosu na dob.Dakle,on je njoj rekao da obzirom na test ne treba brinuti.I to mi se čini potpuno korektno.
    Upravo tako.
    Naravno da mi je rekao da je jedina sigurna amniocenteza.
    Osobnog je stava da misli da mi ne treba,ne samo s obzirom na probir,nego i s obzirom na ostale uzv parametre.
    Fer i korektno,jer on sam sa puno iskustva radi amniocentezu i puno ju naplaćuje,prema tome zahvat koji bi mi teoretski mapravio,ide njemu u prilog.
    Teško je odlučiti,jedan dan mislim ovako,drugi onako.

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •